jubileumslogo-2024-fullt%20navn

Silikonpupper / brystforstørrelse med silikon

Silikonpupper er et vanlig ord å bruke når man snakker om brystforstørrelser.
 
Det er ulike årsaker til at man ønsker silikonpupper:
  • Brystforstørring med silikon / silikonpupper grunnet manglende utvikling av brystene eller svært små bryst
  • Brystforstørrelse med silikon / silikonpupper etter graviditet og amming grunnet volumtap og endret brystfasong.
  • Forstørrelse av brystene med silikon / silikonpupper ved utviklet asymmetriske bryst eller uønsket fasong på brystene (tubulære bryster)
  • Silikon / silikonpupper kan korrigere uønsket endring av volum og fasong forårsaket av sykdom.

Til silikonpupper benytter vi Motiva glatte/silk silikonproteser fordi de gir en mykere, mer naturlig følelse og økt velvære.

Vurderer du silikonpupper eller har ytterligere spørsmål om silikonpupper, kan du bestille en uforpliktende vurdering/konsultasjon. Da vil du få snakke med en av våre plastikkirurger med lang erfaring med brystforstørring / silikonpupper. Her vil du få vite om silikonpupper er noe for deg.

Brystforstørring med silikon / silikonpupper er trygt, og gir overveiende gode, varige resultater og fornøyde pasienter – silikon er derfor førstevalget når det gjelder brystforstørrelse / silikonpupper.

Silikonpupper og BIA-ALCL
De senere årene er det imidlertid rapportert om en meget sjelden tilstand, BIA-ALCL (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma) som kan ha sammenheng med brystimplantater/silikonpupper.
DET ER VIKTIG AT ALLE SOM VURDERER silikonpupper LESER OM DETTE PÅ DENNE SIDEN.

Silikonpupper - valg av proteser
Fornebuklinikken benytter Motiva glatte/silk silikonproteser/silikonpupper fordi de gir en mykere, mer naturlig følelse og økt følelse av velvære hos pasienten. Glatte proteser har til nå ikke vært assosiert med BIA-ALCL, men FDA (Food and Drug Administration, USA) har rapportert forekomst av BIA-ALCL også med glatte innlegg. Det vil i så fall være ekstremt sjeldent.

Det finnes runde og dråpeformede silikonpupper, les mer om silkonpupper her.

Usikker på hvor store silikonpupper du skal velge? Her kan du lese mer om silikonpupper og valg av størrelse og form på dine silikonpupper.

Silikonpupper kan kombineres med brystløft, les om brystløft og silikonpupper

Silikonpupper kan også kombineres med eget fett,  les om fettransplantasjon og silkonpupper

Silikonpupper pris? Her finner du priser på silikonpupper.

Her kan du lese mer om silikonet brukt i brystproteser / silikonpupper.


Brystforstørring med silikonpupper omfattes i vår unike garanti. Les mer om silikonpupper og garanti her
 
Kontakt Fornebuklinikken om Silikon
Kontakt oss idag angående silikonpupper / brystforstørrelse
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

Silikonpupper - overflaten til en protese av silikon

Overflaten, eller skallet, på protesene av silikon som brukes tíl silikonpupper produseres som teksturert (porøs, ru) eller glatt. Teksturerte/rue implantater av silikon ble designet for å vokse fast i vevet omkring. Tidligere mente man  at silikon med ru overflate ville redusere antallet harde kapsler. Riktigheten av dette er uavklart, men foreløpig står det fast at rue proteser med silikon (silikoppupper) gir noe mindre kapseldannelse når implantatet ligger over muskelen. Vår erfaring viser at aktive kvinner kan få ubehag av silikon med rue innlegg, og at det kan kjennes mer unaturlig enn ønskelig. Forskning viser at silikon med rue innlegg kan føre til økt kronisk irritasjon/inflammasjon. Det er uenighet om valget av denne typen silikon er heldig eller uheldig, noen mener det er mekanismen bak færre kapsler, og dermed heldig. Det som imidlertid kan være uheldig er at kronisk inflammasjon kan gi serom (væskedannelse), og er tenkt som en mulig årsak til den sjeldne tilstanden BIA – ALCL. Vi har i lys av disse erfaringer gått over til å bruke glatte (smooth) eller glatte nanotexturerte (Silk), runde implantater av silikon. Dersom vi velger å legge inn anatomiske (dråpeformede) implantater av silikon, må vi velge rue implantater som fester seg, slik at man unngår rotasjon.

Se film om typer silikon:

Generelt om brystforstørrelse / silikonpupper


Fornebuklinikken utfører årlig mellom 1000–1500 brystforstørrelser med silikon/ silikonpupper. Det er flere grunner til at kvinner ønsker silikonpupper. Manglende eller veldig liten utvikling av brystene er en vanlig årsak for silikonpuppr. Mange velger silikonpupper fordi brystene har mistet volum og fasong etter graviditet og amming. Andre vil ha silikonpupper grunnet asymmetriske bryst eller uønsket fasong på brystene.

Mens det en periode var en trend med ønske om relativt store silikonpupper, ser vi nå en motsatt trend. Det er i dag vanligere at kvinnene ønsker en mer moderat, proporsjonal størrelse og en naturlig look på sine silikonpupper. Dette er en trend som faktisk gir en rekke fordeler, blant annet et mer varig resultat med færre komplikasjoner fra silikonpupper (se under «valg av størrelse»).

 I 1962 ble de første brystinnleggene / silikonpupper tatt i bruk. De var fylt med flytende silikon, som ofte lekket etter noen år. Ofte forekom såkalt "hard kapsel" (vevet rundt protesene ble hardt og arraktig). I en periode var de fleste innleggene fylt med saltvann (saltvannsproteser). Dagens proteser / silikonpupper består av et forsterket silikonskall fylt med formstabil og myk silikongele (cohesive gel), slik at problemene med lekkasje nærmest er eliminert.

Komplikasjonen hard kapseldannelse med silikonpupper forekommer veldig sjelden (Fornebuklinikkens data: ca. 0.5 % etter 5 år) grunnet forbedrede silikonproteser, forbedret individuell vurdering og planlegging, samt bedre operasjonsteknikker.


Størrelse og fasong på brystinnleggene / silkonpuppene, ny trend.


De silikonpupper finnes i mange forskjellige størrelser og fasonger, runde og anatomiske (dråpeformede). Protesestørrelsen oppgis i milliliter (ml = cc) eller gram. De vanligste størrelsene på silikonpupper varierer mellom 200 og 500 ml. Som regel bruker vi mellom 240 og 350 ml. Hos en middels slank kvinne vil 200 – 300 ml silikonpupper kunne tilsvare økning med en cup-størrelse f.eks. fra B til C (vil kunne variere, avhengig av type BH). Hvilken størrelse og fasong som skal brukes til silikonpupper avhenger mye av pasientens ønsker, men også av brystenes størrelse og fasong før operasjonen. Er brystene ulike, kan innsetting av forskjellige protesestørrelser / silikonpupper gjøre forskjellen mindre. Størrelse og fasong på silikonpupper bestemmes sammen med pasienten. Vi har fokus på at kvinnen skal bli fornøyd med både størrelse og form på sine silikonpupper. Våre kirurger har lang erfaring med silikonpupper, og tar hensyn til dine ønsker når størrelse og fasong på innleggene bestemmes. Det er viktig at man foretar en nøye individuell vurdering.

Fornebuklinikken bruker begrepet «proporsjonal brystforstørrelse». Med dette menes en forstørrelse / silikonpupper som står i forhold til kvinnens kropp. Man kan tøye grensene noe, men legges det inn altfor store innlegg / silikonpupper, kan man få problemer senere i form av heng, bulker i huden og annet ubehag, endog smerter. Vi går derfor alltid ut fra bredden og størrelsen på pasientens bryst, samt bredden på brystkassen. Ut fra disse målene, kan man beregne seg frem til et mest mulig riktig volum og fasong for den enkelte. Trenden i Norge går i retning av et mer naturlig utseende / silikonpupper.

Når det gjelder formen på protesene, rund moderat profil, rund høy profil, rund ekstra høy profil eller anatomisk (dråpeformet) profil, vil vår anbefaling bestemmes av formen dine bryster har i utgangspunktet, og selvfølgelig også ditt ønske om endelig utseende på silikonpuppene. Som regel vil man velge en rund protese med moderat profil (høyde) for et "naturlig" utseende / silikonpupper ("ikke for stor"). Ved ønske om "modellutseende" velger man en rund protese / silikonpupper med høy profil ("bikini modell"). Ekstra høy profil velges ved ønske om ekstra stor forstørrelse / silikonpupper, som ofte vil gi et mer "glamourmodell" utseende, benyttes i dag veldig sjelden.

I tilfeller hvor runde silikonpupper ikke vil gi ønsket form på brystene, kan man velge å bruke anatomiske silikonpupper. Dette kan for eksempel være aktuelt hos kvinner som har ammet eller som har utviklet bryster som "mangler” volum og projeksjon i nedre del av brystet (tubulære bryst).

Mange kvinner synes fasongen med anatomiske silikonpupper er mer tiltalende. For noen år tilbake valgte omtrent halvparten av pasientene  anatomiske silikonpupper. Pendelen har nå svingt tilbake, og de fleste yngre kvinner velger i dag runde silikonpupper fordi det gir litt mer rundhet på toppen (push), og oppfattes som et yngre utseende bryst. I dag har vi på Fornebuklinikken en 95/5% fordeling mellom runde og anatomiske silikonpupper.
Viser du oss et bilde av en annen kvinnes silikonpupper kan det gi kirurgen en viss innsikt i hva du ønsker i forhold til form, men det er ofte ikke mulig å oppnå akkurat det som bildet viser. Å vise et før- og etterbilde av en annen kvinnes silikonpupper er til liten hjelp når det gjelder volumbestemmelse på silikonpupper. Du kan ikke "velge" størrelse på silikonpupper ut ifra et bilde, eller sammenlikne deg med en venninne.

I de fleste tilfeller kan man bestemme størrelse og type innlegg /silikonpupper på forhånd, en sjelden gang må man fravike dette under operasjonen. 
De fleste kirurger foretrekker også å teste valget under operasjonen, ved hjelp av spesielle test-innlegg. En sjelden gang tvinges man til å gå ned en størrelse på silikonpupper i forhold til det som var avtalt, på grunn av fare for skade på vev og nerver. Andre ganger kan brede bryst med hud "til overs" faktisk kreve noe større silikonpupper enn det man antok på forhåndsundersøkelsen. Det endelige valget av silikonpupper gjøres altså under selve inngrepet, ved at kirurgen bruker sin lange erfaring og sitt beste skjønn. Det er meget sjeldent at noen er misfornøyd med resultatet av sine silikonpupper etterpå.

Det er viktig for oss å presisere at vi bruker lang tid til å forstå og diskutere ditt ønske om utseende og størrelse på dine silikonpupper. Hvis ditt ønske med stor sannsynlighet vil medføre tidlige eller sene komplikasjoner, er det vår soleklare oppgave som ansvarlige kirurger å rettlede deg. Det kan for eksempel være du har en oppfatning av størrelse basert på andre kvinners resultater, og som ikke samsvarer med ditt utgangspunkt. Alle er forskjellig bygget, slik at størrelse og fasong må vurderes individuelt. Silikonpupper skal ideelt sett være problemfritt og fint, ikke bare etter ett år, men også etter fem år, ti år og mer.
 

Identifisering av implantat etter operasjon / silikonpupper.


Hver protese har et eget serienummer. Dette står skrevet på et identifikasjonskort som man får med seg på operasjonsdagen. Her fremgår navn og størrelse på protesen. Noen proteser /silikonpupper fra Motiva en innebygget identitetsbrikke, en passiv radiofrekvens-identifikasjon-transponder. Denne brikken kan skannes fra utsiden av kroppen, slik at man sikkert kan identifisere størrelse og type protese, dersom det skulle være nødvendig. Brikken, som er noen mm lang, er ikke av metall vil derfor ikke utløse alarm på flyplasser eller være et problem for å gjennomføre MR.
 

Silikonpupper og fettransplantasjon


Kan silikonpupper og fettransplantasjon samtidig (hybrid brystforstørrelse) være noe for deg? Her finner du informasjon 
 

Se film om implantat av silikon / silikonpupper:


Her kan du lese mer om silikonpupper:

1.   Ulike metoder for brystforstørrelse /silikonpupper
2.   Hvem kan få utført brystforstørrelse /silikonpupper
3.   Forundersøkelse (konsultasjon) før brystforstørrelse /silikonpupper
4.   Forberedelse før operasjon / silikonpupper
5.   Ulike metoder for brystforstørrelse /silikonpupper
6.   Tiden etter en brystforstørrelse /silikonpupper
7.    Hvilket resultat kan forventes etter en brystforstørrelse /silikonpupper?
8.   Komplikasjoner med silikonpupper / brystinnlegg
9.   Bytte av brystinnlegg /silikonpupper
10. Amming med silikonpupper / brystinnlegg
11.  Brystløft og brystforstørrelse /silikonpupper


Garanti ved brystforstørring / silikonpupper

Vår unike garantiordning er omfattende, og gjelder for eksempel også ved graviditet og amming.

Garantien gjelder:
Brystinnlegget skiftes kostnadsfritt hvis det ved MR påvises skader/ruptur på protesen innen 5 år.
Kostnadsfri operasjon av hard kapseldannelse (Baker grad 3 og 4) utføres i løpet av en periode på 5 år, regnet fra første gangs operasjon. Garantien forlenges ikke etter utført kapseloperasjon, eller om du ønsker å bytte proteser til annen størrelse.
Ved bytte av eldre innlegg med eller uten annen korreksjon (for eksempel brystløft, kapselfjerning og lignende.), gis 1 års garanti ved hard kapseldannelse (Baker grad 3 og 4).
Garantien omfatter silikoninnlegg.
Våre garantier gjelder selv ved graviditet/amming.

Garantien gjelder ikke: Dersom du er operert med brystimplantater ved annen klinikk.

Krav til kvinnen for at garantien skal gjelde:
Følge de pålegg som gis i forbindelse med operasjonen.
At man tar omgående kontakt hvis man skulle få et problem, og lar seg undersøke av en av Fornebuklinikkens kirurger, samt gjennomfører nødvendige tilleggsundersøkelser.
Eventuell ny operasjon foretas ved Fornebuklinikken.
Pasienter med silikoninnlegg fra Motiva må registrere seg på https://register.motivaimagine.com/

Disse garantibetingelsene gjelder for alle pasienter som blir operert ved Fornebuklinikken etter 12.12.2017. For pasienter som er operert før denne dato gjelder tidligere garanti.

 

Mange har spørsmål om silikon / silikonpupper. Kanskje finner du svar på din eventuelle usikkerhet rundt silikon og silikonpupper her:


Kan silikonet / silikonpupper lekke?

Med dagens moderne implantater av silikon lekker ikke silikon ut i brystvevet. Implantatene av silikon / silikonpuppene har mange lag, før man kommer inn til selve kjernen av silikon –  og silikon lekker ikke selv om det skulle gå hull på protesen.  


Hva med mammografi og silikonpupper?

Du kan ta mammografi med silikonpupper, men man bør på forhånd informere de som skal utføre undersøkelsen om at man har proteser av silikon. Gi beskjed på forhånd om at du har innlegg med silikon, så vil undersøkelsen bli gjennomført mer skånsomt.
 
Dersom implantatet med silikon / silikonpupper er plassert under brystmuskelen, kan det være vanskelig å få et optimalt resultat fra mammografi med silikonpupper. Alternativt kan man undersøke silikonpupper med ultralyd eller MR.


Hva med amming og silikonpupper?

Vurderer du å få barn i nær fremtid anbefaler vi at en operasjon med silikon / silikonpupper utsettes til etter fødsel og amming. Amming bør være avsluttet i minst tre måneder før man kan sette inn et implantat av silikon / silikonpupper. I enkelte tilfeller kan en brystforstørrelse / silikonpupper påvirke muligheten til å amme.


Hvilke grunner har de forskjellige for å velge silikonpupper?

Kvinner har mange forskjellige grunner for å ta silikon / silikonpupper. De med små bryster kan ønske seg større fyldighet – og velger silikonpupper av den grunn. Etter graviditet og amming kan mange oppleve at brystene har forandret seg, og ønsket om å få brystene tilbake til opprinnelige form styrer valget av silikonpuppper. Noen kvinner har, fra naturens side, bryster med forskjellig størrelse og ønsker å utjevne dette med silikonpupper. Årsakene til å ta silikonpupper er mange.


Silikonpupper etter barnefødsler?

Hos kvinner som på grunn av barnefødsler eller større vekttap opplever at brystene har endret fasong og størrelse, kan det avvike hvilke inngrep som er best egnet. Dette varierer fra ordinær brystforstørrelse med silikon / silikonpupper og brystløft – eller en kombinasjon av både silikonpupper og brystløft.
Noe forenklet kan man si at innleggelse av silikon endrer størrelsen, mens brystløft forandrer fasongen på brystene. Ønsker man å korrigere begge forholdene, kan dette gjøres med inngrep som består av både brystløft og innlegg av silikon / silikonpupper. Inngrepene kan gjennomføres i en eller to operasjoner. Dersom dette utføres som to operasjoner, lar man det gjerne gå ca 6 måneder mellom brystløft og innleggelse av silikonpupper. Fordelen i disse tilfellene er at risikoen for komplikasjoner er mindre. Ved å dele opp inngrepene i to trinn kan man også legge inn større proteser / silikonpupper. Sjansen for at brystene blir for løse i etterkant er også mindre dersom operasjonene utføres i to omganger – med innlegg av silikonpupper i den siste.


Hvor lenge varer silikonpupper?

Dagens implantater av silikon har blitt svært gode, og silikonpupper skal i utgangspunktet holde livet ut. Anbefalingen er imidlertid å gjennomføre kontroll av silikonpupper etter 10 år, og at et bytte av implantatene av silikon er mer sannsynlig etter ca 20 år.


Arr etter innlegg av silikonpupper?

Alle kirurgiske inngrep i forbindelse med silikonpupper etterlater seg arr – i en eller annen grad. Ved innleggelse av silikonpupper får man et lite arr i folden under brystet, noe som regel skjules godt i brystfolden. Noen velger å legge inn silikonpupper ved et snitt i armhulen. Dette arret vil være minimalt, men kan være vanskelig å skjule i en bh. Silikon kan også legges inn via et snitt rundt brystvorten, der arret blir litt mindre synlig – men et slikt snitt vil også gå gjennom brystkjertelvevet. Størrelsen på brystvorten kan i disse tilfellene begrense størrelsen på silikonpupper.
 
Foretrukken metode er et snitt i folden under brystet. Da sørger for den mest presise plasseringen av implantat av silikon / silikonpupper, og etterlater seg et pent arr som bare er synlig når man, helt naken, strekker armene i været.    


Aldersgrenser og silikonpupper?

En nedre aldersgrense for å ta silikonpupper er 18 år. Vi har ingen øvre aldersgrense for å gjennomføre en operasjon med silikon.


Hvor mye veier en protese av silikonpupper?

Protesestørrelsene med silikon oppgis i cc, som tilsvarer milliliter. Man kan også si at dette utgjør ca samme antall gram på protesen med silikon / silikonpupper. De vanligste protesene med silikon ligger mellom 250–350 ml, og dette utgjør da ca like mange gram pr. protese med silikon.


Hvor mange gram silikon i silikonpupper skal til for å øke én bh-størrelse?

De vanligste protesene med silikon som kvinner velger ligger som sagt mellom 250–350 ml. Dette vil gi en økning på mellom 1–2 cup-størrelser med silikonpupper for en vanlig slank kvinne, men vil også i noen grad avhenge av hva slags bh man bruker.


Dekker staten operasjoner / silikonpupper?

I enkeltstående tilfeller kan man få silikonpupper dekket av staten. Det kan være tilfelle ved operasjoner med silikon dersom man har betydelig asymmetri eller misdannelser. Man kan i disse tilfellene få en henvisning til spesialist fra sin fastlege – og gjennom dette få en operasjon med silikon utført ved et offentlig sykehus – og ergo dekket av staten. Det er imidlertid svært uvanlig at man får silikonpupper dekket av staten på grunn av små bryster. 
 
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.