jubileumslogo-2024-fullt%20navn
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Intimkirurgi for kvinner

Begrepet intimkirurgi dekker flere forskjellige prosedyrer. Inngrepene kalles noen ganger kvinnelig genital plastikkirurgi, kvinnelig genital foryngelses kirurgi, kvinnelig genital kosmetisk kirurgi, vulvovaginal plastikkirurgi og designer vagina kirurgi.

Ine T. Mørk
Dr. Axel Rein Barstad
Spesialist i plastikkirurgi
Bestill konsultasjon >

Fornebuklinikken har valgt å bruke ordet intimkirurgi som erstatning for disse begrepene. Vi tilbyr kun behandling av de ytre- og indre kjønnslepper med eventuelt overskytende hud beliggende over klitoris (clitorial hooding).

Vi utfører også korreksjoner av mons pubis, som er området rett foran skambenet. Noen har her en sjenerende fettpute eller løs hud etter fødsler eller slanking som de ønsker korrigert.

På Fornebuklinikken utføres kvinnelig intimkirurgi av Dr. Axel Rein Barstad.
 

Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
"Jeg hadde aldri operert noe før, så var ganske nervøs frem mot operasjonsdagen.Men så fort jeg ankom klinikken og ble tatt imot av deres hyggeligere personale følte jeg meg straks mer avslappet! Alt gikk veldig fint, og bedre enn jeg hadde fryktet, hadde en god opplevelse av det hele, både før og etter inngrepet. Det var absolutt ikke noe å grue seg til! Følte meg trygg og ivaretatt ved oppvåkningen og hatt relativt lite smerter i ettertid!"
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

1. Generelt om intimkirurgi/labiaplastikker


Kvinnen har to par kjønnslepper. De ytre og de indre, også kalt labia majora og labia minora. Terminologien labiaplastikk referer til en kirurgisk prosedyre på kjønnsleppen. Den ene metoden vil avkorte lengden av den indre kjønnsleppen, den andre metoden vil avkorte huden på den ytre kjønnsleppen og dermed gjøre denne mer stram. Har man redusert fylde av den ytre kjønnsleppen kan dette forbedres ved at man legger inn eget fettvev. Ofte kan man ved bruk av denne metoden, i tillegg til tilfredsstillende fylde, oppnå en vesentlig forbedret hudstramning.
 
Priser og fakta om intimkirurgi / labiplastikk
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_01

2. Hvem kan få utført intimkirurgi?


Indikasjon for inngrepet kan være fysiske plager fra de indre kjønnsleppene, som i visse situasjoner kan komme i klem eller vri seg og gi ubehag, eksempelvis ved sykling eller ved samleie. Noen opplever kløe og irritasjon, mens andre synes at for store/lange eller slappe kjønnslepper er til kosmetisk sjenanse, enten de er i badetøy/undertøy eller nakne. Andre pasienter oppsøker oss da de opplever at de ytre kjønnsleppene mangler fylde.

Målsetningen ved reduksjon av de indre kjønnsleppene er å oppnå at disse ikke henger lenger ned enn de ytre kjønnsleppene. Hos noen er det asymmetriske indre kjønnslepper, i tillegg til at de oppleves for lange. Man vil da korrigere dette i samme prosedyre slik at de blir mere symmetriske.


3. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før intimkirurgi


På siden vi følger deg hele veien kan du lese mer om konsultasjon og hvilke forbredelser du må gjøre før operasjon.

 

4. Hvordan gjøres intimkirurgi?


Behandlingen kan utføres enten i lokalbedøvelse eller i narkose. Ved Fornebuklinikken utfører vi disse inngrepene i narkose. Dette er mest behagelig for deg som pasient, samtidig som at kirurgen får optimale arbeidsforhold.


4.1. Indre kjønnslepper (indre labiaplastikk)

Når man skal redusere lengden på de indre kjønnsleppene er det flere metoder å velge mellom, fordi man har behov for å tilpasse inngrepet individuelt. Dersom det er overskytende hud bakenfor kjønnsleppene mot bakre vaginal åpning, vil denne bli fjernet i tillegg. Dersom det foreligger asymmetriske indre kjønnslepper vil man tilstrebe å korrigere også dette, slik at resultatet blir mest mulig symmetrisk. Noen ganger er det overliggende hud over klitoris som er til sjenanse, denne kan også korrigeres i samme inngrep. 

En mye brukt metode er en langsgående reduksjon eller trimming av de indre kjønnsleppene. Man reduserer da lengden langs hele den indre kjønnsleppen slik at denne blir liggende på nivå med de ytre kjønnsleppene.
En ytterligere metode er en kilereseksjon der midtre del av de indre kjønnsleppene blir skåret ut som en V. Denne metoden gir et kortere arr, men har utfordringer med at arret kan sprekke lettere opp i forhold til den langsgående metoden, i tillegg til at den heller ikke fjerner overskytende hudfolder lenger bak mot bakre vaginalåpning. 

Kirurgen vil etter undersøkelsen fastsette best egnet metode. Såret sys med selvoppløselig tråd som blir borte av seg selv etter noen uker. Etterkontroller skjer etter 1 og 6 uker, etter det tar du kontakt selv om det skulle være noe du lurer på.
Det er viktig å poengtere at det er veldig sjelden man ser symmetriske kjønnslepper, og at det heller ikke vil være komplett symmetri etter et slikt inngrep.
Operasjon_Helene_Marius_II

4.1.1. Forventet resultat etter operasjon av indre kjønnslepper

Intimkirurgi med labia plastikk gir kortere indre kjønnslepper som ikke henger nedfor de ytre kjønnsleppene. Pasientens plager ved at kjønnsleppene var synlige i undertøy/badetøy, eller at de kom i klem eller vred seg inn under samleie vil etter behandlingen ikke lenger være et problem. I følge en rekke studier, viser intimkirurgi der det utføres labiaplastikk (reduksjon av indre- og eventuelt ytre kjønnslepper) en meget høy pasientfornøydhet på over 90%. Fornebuklinikken har gjennom mange år utført mange hundre tilsvarende prosedyrer med svært få komplikasjoner og med tilsvarende pasientfornøydhet.
 

4.2. Reduksjon av klitorishetten

Klitoris ligger delvis dekket av en hudfold som kalles klitorishetten (clitoral hood). Hvis denne huden er tykk og dekker mye av klitoris er det enkelte som kan ha en redusert følelse, noe som bl.a. kan vanskeligjøre å få orgasme. Hos enkelte kan dette hudoverskuddet gi en hevelse som er til sjenanse. Denne hudfolden kan reduseres, og oftest gjøres dette samtidig med en reduksjon av de indre kjønnsleppene.


4.2.1. Forventet resultat etter reduksjon av klitorishetten

De ekstra hudfoldene kan skape en hevelse som kan gi en ubalanse i forhold til de indre kjønnsleppene når disse er redusert. En reduksjon av den ekstra overskytende huden over klitoris vil derfor kunne forbedre denne balansen.
 

4.3. Ytre kjønnslepper (ytre labiaplastikk)

Noen pasienter synes de ytre kjønnsleppene har blitt slappe eller mangler fylde eller volum. Dette kan korrigeres, ved at man gjør en ytre labiaplastikk, der man legger et langsgående ellipseformet snitt slik at hudoverskuddet blir redusert og huden på kjønnsleppen strammere. Arret vil bli liggende på innsiden, og blir over noe tid nærmest usynlig. Dersom det ikke er mye hudoverskudd, og hudslappheten av de ytre kjønnsleppene for det meste skyldes tap av innvendig volum (bindevev og fett), kan man behandle dette ved å utføre en fettransplantasjon der man legger inn eget fettvev.  Fettet “høstes” ved at man utfører en forsiktig fettsuging fra et lite område på kroppen, der man bruker svært tynne kanyler som ikke gir arr eller ujevnheter.
 

4.3.1. Resultat etter operasjon av ytre kjønnslepper

De ytre kjønnsleppene vil henge mindre ned enn de gjorde, og oppleves som fyldigere og mindre slappe.
stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

5. Tiden etter intimkirurgi


Etter inngrepet blir du liggende ca. en time på vår postoperative avdeling. Her vil du få litt å spise og drikke, samt skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg etter inngrepet. Normalt sett gir dette inngrepet relativt lite smerter. Mange beskriver smertene som lett sårhet, og ved hjelp av smertestillende tabletter som du får med deg hjem, vil du få et greit postoperativt forløp.

Mange pasienter tar ca. en uke fri i fra arbeidet. Dette fordi det er litt sårt, og fordi det er bandasje/bind som skal skiftes i tillegg til at det er viktig med ro for å unngå blødning eller andre komplikasjoner. Det er viktig at hånddusj blir brukt etter toalettbesøk. Du kan begynne å bruke tamponger, trene og ha samleie etter 6 uker. Hevelsen vil gå ned over tid, og det kan ta opptil 6 måneder før man kan se det endelige resultatet.
 

6. Komplikasjoner etter intimkirurgi

Risikoen ved intimkirurgi er som ved all annen kirurgi blødning, blåmerker og infeksjon i tillegg til redusert følsomhet i arret. Noen har også angitt smerter /ubehag i arret en god stund etter inngrepet.

Den komplikasjonen som oftest angis i litteraturen er at det har blitt fjernet for mye av kjønnsleppene. Dette kan medføre kronisk tørrhet og sjenerende arrdannelse, som igjen kan gi smerter ved samleie. Vi har ved Fornebuklinikken utført mange hundre intimkirurgi prosedyrer uten å ha hatt denne type komplikasjoner. Likevel er det viktig for pasientene å vite at kirurgiske prosedyrer ikke alltid foregår uten komplikasjoner og at forventet resultat ikke alltid heller vil bli oppnådd.

Du vil bli informert om prosedyre, risiko og forventet resultat under konsultasjonen før inngrepet.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.