fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Bukplastikk / mageplastikk – oppstramming av mage

Det er ikke alltid mulig å trene eller å slanke seg til en flat mage, og har man i tillegg overflødig løs hud kan et inngrep som strammer opp huden være et alternativ. Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om bukplastikk (mageplastikk). Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg
Marius_B
Dr. Marius Barstad
Klinikksjef og partner i Fornebuklinikken, Dr. Med. Spesialist i plastikkirurgi, generell kirurgi og thorax kirurgi.
Bestill konsultasjon >
Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger.
På Fornebuklinikken utføres bukplastikk av Dr. Marius BarstadDr. Jørgen Utvoll, Dr. Axel Rein Barstad og Dr. Bjørn Tvedt

Se vår film om bukplastikk / mageplastikk – oppstramming av mage

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss

Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
Illustrasjonsfoto
«Tusen takk til Dr. Barstad og hele teamet! Magen min har aldri sett så fin ut. Virkelig; resultatet er utover en hver forventing! Er så veldig fornøyd med dere, både sykepleiere og leger. Dere er der for pasientene om det skulle være noe, det har så mye og si. Dere anbefales på det sterkeste, tommel opp!» 

- Kvinne, 34 operert av Dr. Barstad. -
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter
LES MER>

I videoene under kan du se hvordan bukplastikk utføres

Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
1. Generelt om bukplastikk

Bukplastikk har vært utført i en eller annen form siden 1800 tallet. Alle metodene dreide seg om hud/fettfjerning. Mange berømte plastikkirurger har vært med på forbedring av metodene og resultatene, men et virkelig gjennombrudd var når man på 80-tallet begynte å kombinere fettsuging og mageplastikk (lipo-abdomonoplasty). Man figurformet med fettsuging og fjernet deretter overflødig hud. Dette gav sikrere kirurgi og bedre resultater. Senere startet enkelte kirurger å stramme muskulaturen på magen samtidig, noe som gav enda bedre figurforming.

Fornebuklinikken var veldig tidlig ute i Norge med lipo-abdominoplasty, og siden 2004 har man i tillegg strammet opp magemusklene som en del av operasjonen. Man kan si det slik at figurforming med fettsuging og deretter stramming av muskulaturen er viktigste forutsetning for et fint og varig resultat. Sist, men ikke minst, har det stor betydning hvordan man utfører selve plastikken med fjerning av hud. Fornebuklinikken har siden 2008 holdt seg til samme prinsipper beskrevet av dr. Pascal og dr. Lockwood, og har erfaring med mer enn  2000 utførte mageplastikker.

De som har behov for kosmetiske operasjoner på magen kan hovedsakelig deles i to grupper: De med bare for mye fett i mageregionen, og de med overflødig, løs hud. Ofte finnes også en kombinasjon. Til den første gruppen hører som regel yngre mennesker, både overvektige og normalvektige. Hvis du har normal, elastisk hud, vil som regel en fettsuging (liposkulptur) være tilstrekkelig.

Priser og fakta om bukplastikk / mageplastikk

2. Spesielt om svangerskap og slappe magemuskler


Når barnet vokser i livmoren, vil de to magemusklene bli tøyd fra hverandre. Hos mange vil musklene "samle" seg igjen etter fødselen. Hos andre vil magen forbli overstrukket og slapp. Denne svakheten lar seg ikke alltid trene opp igjen. En mageplastikk kombinert med sammensying av de to musklene vil som oftest løse problemet. Noen ganger er hele bukveggen så forstrukket og tynn at slik sammensying ikke er mulig. Det er en fordel at slike operasjoner gjøres etter at man er ferdig med alle barnefødsler. Nye graviditeter vil tøye ut hud og muskler igjen. Dette er ikke farlig, men kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere. Sprukken hud etter svangerskap blir bare i liten grad forbedret ved mageplastikk. Dette fordi kun en del av den sprukne huden fjernes.

Tidligere operasjoner (f.eks. keisersnitt) kan også gi skjemmende folder av fett og hud i nærheten av arret. Bukplastikken blir i slike tilfeller ofte kombinert med en såkalt arrevisjon, enten for å gjøre arret penere eller rett og for å slett fjerne det.
full-bukplastikk
Ved bukplastikk strammes huden og magemusklene opp, som på illustrasjonen.
Les mer om sammensying av magemuskler på bloggen vår.
kropp-840


3. Hvem kan få utført bukplastikk?


Overflødig, løs hud på magen kan være et resultat av alder og vektreduksjon.  For kvinner kan det også være etter gjennomført svangerskap. Overvekt kombinert med kraftig strekk på huden kan etter hvert føre til en såkalt hengebuk. I slike tilfeller fjerner vi fettet først, og gjør deretter en bukplastikk i samme operasjon.

Fett innenfor bukveggen (såkalt innfett) kan ikke fjernes ved operasjon. Kirurgen kan ved undersøkelse kjenne i hvilken grad en slapp mage er forårsaket av dårlig bukmuskulatur.

Bukplastikk kan ikke gjøres hos sterkt overvektige, grensen går ved BMI (body mass index) 30. Ved BMI over 30 øker muligheten for komplikasjoner dramatisk. Her setter vi krav om vektreduksjon først. Det er uansett en fordel at slike operasjoner gjøres etter at man har nådd sin trivselsvekt. Ytterligere vektreduksjon kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.
 

4. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før bukplastikk


Her kan du lese om konsultasjon og hvilke forberedelser du må gjøre før en bukplastikk.

Under konsultasjonen vil magen og hudens elastisitet blir vurdert, og du vil bli forklart forskjellen mellom full og liten bukplastikk.  Kirurgen avgjør beste operasjonsmetode. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.

En bukplastikk foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Pasienter som har fysiske plager og som opereres på medisinsk indikasjon på grunn av store vektforandringer, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2-4 uker, avhengig av type arbeid.
 

 

5. Hvordan gjøres en bukplastikk?

Man skiller mellom full,  modifisert liten og liten bukplastikk (miniplastikk).

Med full bukplastikk menes at all hud løsnes helt opp til kanten av ribbena. For å få strammet all denne huden nedover, må navlen løsnes og nytt hull må lages til den. Arret vil strekke seg fra hoftekam til hoftekam. Ved en full bukplastikk strammes også musklene dersom det er indikasjon for dette.

Med liten bukplastikk  (mini bukplastikk) menes at huden løsnes bare opp til navlen. Denne operasjonen vil altså ikke stramme noe løs hud over navlenivå. Et tredje alternativ er å gjøre en minibukplastikk og samtidig utføre fettsuging av magens øvre del. Arret vil bli som et keisersnittarr.

Med modifisert liten bukplastikk strammes midtlinjen opp, ofte videre fulgt av en liten fettsuging sentralt på magen. Modifisert liten bukplastikk gir arr som etter et keisersnitt. Hos pasienter som har gjennomgått keisersnitt går vi inn i samme arret. Det blir ikke arr rundt navlen. Resultatet blir flatere mage, styrket «core musklatur», bedre pustemønster og bedring av ryggplagene. Les mer om dette her.
 

Hos de aller fleste fjernes først fett på magen og ut mot hoftene ved hjelp av liposkulptur (fettsuging). Operasjonssnittet legges alltid på tvers (bikinisnitt) - like over kjønnshårene. Etter at snittet er laget, løsnes hud/underhud fra bukveggen og fra navlen.  Hvor synlig arret blir, avhenger av den enkeltes evne til å danne arr.


Fornebuklinikken sine kirurger er meget opptatt av at arrene du som pasient sitter igjen med er så lite sjenerende som mulig. Alle operasjonssår sys i flere lag med selvoppløselig tråd på innsiden. Det vil si at alle sting løsner av seg selv og det vil ikke være behov for å fjerne noen av dem. Dette gir en bedre arrtiheling. Den første tiden etter operasjonen vil arrene være rosa, men etter hvert som tiden går vil disse endre farge og blekne. Det kan ta et helt år før arrene er ferdig bleknet og man ser sluttresultatet. Etter operasjonen vil du få nøye instruksjoner om hvordan du skal teipe arrene dine, dette skal gjøres i hele 3 måneder, dette for å legge til rette for en så god arrtilheling som mulig.

Enkelte har tendens til å skape tykke arr. Derom dett er tilfelle hos deg er det svært viktig å informere kirurgen om dette i forkant av operasjonen, slik vi kan ta nødvendige forhåndsregler med tanke på teip og eventuelle kortison innsprøytinger.


Er det nødvendig med muskelstramning?

Noen kvinner har bulende mage, til tross for at de er slanke, veltrente og med stram hud. Bevisst trening av magen “hjelper ikke". Felles for disse kvinnene er at de går og holder magen inne, og de puster med skuldrene. Mange har korsryggsmerter. Årsaken er at de to rette magemusklene har blitt strukket fra hverandre og ikke lenger har parallelt forløp. Magen får et rundere mer utstående preg. De skrå magemusklene fester til ytterkanten av de to rette magemusklene som igjen gjør at midjen blir mindre definert. Les mer om muskelstramning her.
 
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING


6. Tiden etter bukplastikk


På siden plastikkirurgi - vi følger deg hele veien kan du lese viktig informasjon om hvordan du skal forholde deg umiddelbart etter operasjonen.

Hold deg hjemme og vær i ro den første uken. Alle plastiske operasjoner på magen vil gi noe smerter i såret det første døgnet. De to første dagene skal du stort sett ligge til sengs, bevege armer og ben og stå opp ca. hver annen time på dagtid og gå litt rundt. De første tre til fire dagene må du dessuten gå lett foroverbøyd for å minske belastningen på stingene. De to første ukene skal du i det hele tatt være forsiktig: Unngå løft og strekk. Ikke vri på overkroppen. Sitt ikke fremoverbøyd. Spesielt forsiktig skal du være hvis magemusklene er sydd sammen. Da må du unngå å hoste, løft og annen bruk av bukmusklene (som gjør at du "presser") i minst en måned. Forstoppelse må unngås - det anbefales derfor å holde magen i gang med fiberrik mat. Drikk rikelig og unngå store måltider. Alkohol, nikotin og acetylsalicylsyre må ikke brukes den første uken etterpå.

Aktivitetsnivå bør være lavt. Det gir raskere rehabilitering og bedre resultat. Etter to uker kan man gjenoppta dagligdagse aktiviteter, men unngå fortsatt løft, støt og brå bevegelser. Du kan gjøre det som ikke gjør vondt. Det er gunstig å gå små lufteturer, men trening og bevegelser som gir økt puls bør avventes i ca. 6-8 uker. Start forsiktig igjen, og føl deg frem. OBS: Hvis magemusklene er sydd sammen (raphing) må man unngå helt løft og annen bruk av bukmuskulaturen i minst 8 uker etter operasjonen.

Ofte legges det inn noen små plastrør i såret. Disse kalles dren og sørger for at sårvæske fjernes fra såret. Etter 7-10 dager fjernes drenene. Det kan oppleves som ubehagelig, men det er viktig å få drenert blodtilblandet væske fra sårhulen. Det gir mindre hevelse, raskere tilheling, mindre smerter og mindre fare for komplikasjoner. Huden over magen kan da være blålig misfarget, med varierende grad av hevelse. Ofte kan det ha dannet seg små bloduttredelser under huden - små ømme "klumper", som du bør massere på i noen uker til de forsvinner. Kun unntaksvis er det sydd med sting som skal fjernes. Grunnet hevelse tar det av og til lang tid - noen ganger flere måneder, før du ser det endelige resultatet etter kosmetiske operasjoner på magen.

 

Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_12

7. Hvilket resultat kan jeg forvente etter en bukplastikk?


De aller fleste av våre pasienter er meget godt fornøyd med forbedringen de oppnår både kosmetisk og funksjonelt, men det er viktig å ha realistiske forventninger. Vi kan med sikkerhet si at det meste av fettet på utsiden av magemuskelen kan fjernes sammen med slapp hud. Hengebuk fjernes alltid helt. Slappe magemuskler sammen med mye fett inne i bukhulen, vil ofte gi et dårligere resultat. Menn har ofte mer fett inne i bukhulen enn kvinner. Stor svai i korsryggen får også magen til å bule ut og se større ut enn den i virkeligheten er. Stor overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredsstillende resultat.

Det er ikke mulig å utføre en bukplastikk uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde, men med tiden blekner og mykner de. Deler av arret kan variere i bredde. Av og til blir det små "eselører" i endene av arret. Jo mer løs hud som fjernes, jo større er dette problemet. Vanligvis forsvinner disse av seg selv i løpet av et års tid, men kan eventuelt også fjernes senere ved en liten justering. I noen sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige.  Hvordan et arr blir hos den enkelte person kan være vanskelig å si på forhånd.  Har du tidligere operasjonsarr på kroppen din kan disse indikere hvordan de nye arrene blir. Det er veldig viktig at du følger de skriftlige rådene du får hos oss. De aller fleste pasientene våre opplever ikke at arrene representerer noe problem. En sjelden gang kan det bli nødvendig foreta en arrkorreksjon, men det er ingen garanti for forbedring av arrets utseende. Fettsugingen (liposkulpturen) kan også en sjelden gang etterlate ujevnheter, som kan korrigeres. Slike små etterjusteringer tilbys i tilfeller hvor man mener at resultatet helt sikkert vil forbedres.
 

8. Bivirkninger og komplikasjoner etter bukplastikk


Som ved en enhver annen operasjon er det en viss risiko for komplikasjoner. Ved nøye utvelgelse og forundersøkelse av de som skal opereres, og med god oppfølgning etterpå, forekommer imidlertid komplikasjoner svært sjelden. Spesielt liten risiko er det ved enkle bukplastikker. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse. Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med behandlinger. Hvis du tror at noe er galt, ring oss.

Blødning kan forekomme etter et hvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, og som regel innenfor det første døgnet. En blødning arter seg som en plutselig økende smerte og opphovning i mageregionen. Dette er ikke farlig, men krever en ny liten operasjon der såret åpnes og blødningspunktet stoppes. Sluttresultatet vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon.

Infeksjoner forekommer meget sjelden ved Fornebuklinikken (ca. 1-2 infeksjoner pr. 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Dette er ofte ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Ved slike symptomer skal du alltid kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer langs arrene forekommer oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette vil arte seg som et væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv. 

Den verst tenkelige komplikasjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved bukplastikk blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter inngrepet. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt. 

Det kan kjennes numment i hudområdet nedenfor navlen i mange måneder, men dette vil i de fleste tilfeller gi seg etter hvert. Enkelte får ikke tilbake like sterk hudfølelse som før operasjonen.

I videoen under kan du se hvordan du skifter bandasje etter en bukplastikk:
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.