Den vanligste årsaken til ledderstattende kirurgi, er artrose (slitasjegikt). Dette er en prosess som gjerne skjer gradvis over lengre tid hvor leddbrusken slites/brytes ned. Dette kan skje naturlig med alderen, da brusken mister elastisitet, blir sprøere og lettere sprekker. Symptomer er smerter (ofte lyskesmerter med gjerne utstråling nedover låret), redusert bevegelighet i leddet og redusert gangavstand/aktivitet. Det er vanlig at artrosesmerter kommer og går, og man har perioder med mindre plager. Mange opplever nattsmerter. Det viktigste du kan gjøre for å redusere smerteplager er jevnlig aktivitet, sunt kosthold og vektreduksjon dersom du er overvektig.
Trening er ofte lurt å gjøre i samarbeid med fysioterapeut, og gjerne med en fysioterapeut som tilbyr AktivA program (aktiv med artrose). Dette kan du lese mer om her:
Vi anbefaler alle som har fått diagnostisert mild til moderat artrose i sitt hofteledd, at man i første omgang forsøker konservative tiltak som nevnt over før en proteseoperasjon. I noen tilfeller er artrosen så uttalt og langtkommet at man søkes direkte inn til operasjon.
Du kan lese mer om artrose på Helsenorge her
Dersom det blir besluttet at du skal opereres, er det viktig at du optimaliserer din helse før inngrepet. Du skal derfor gjennom noen forberedelser for å redusere faren for komplikasjoner.
Vi anbefaler at du ordner med hjelpemidlene du trenger før operasjonen, slik at dette er klart til du kommer hjem.
Aktuelle hjelpemidler:
• Krykker (med ispigger når det er glatt ute)
• Skohorn
• Toalettforhøyer
• Gripetang
Krykker, skohorn og gripetang kan for eksempel kjøpes på apotek eller Enklereliv. Man kan kontakte hjelpemiddelsentralen for toalettforhøyer eller prekestol dersom dette er nødvendig.
Infeksjon med bakterier i et proteseledd er en alvorlig komplikasjon som kan være vanskelig å behandle. Det er viktig at du ikke har infeksjon i kroppen når du skal opereres, og det er viktig å gjøre det du kan for å forebygge. Ta kontakt med fastlegen din dersom du er i tvil.
Ta kontakt med fastlegen din for prøvetaking:
- Dersom du har jobbet ved eller vært behandlet på sykehus eller hos tannlege utenfor Norge i løpet av de siste 12 mnd.
- Har vært innlagt på sykehus der det var kjent utbrudd av MRSA, MRSE, VRE eller ESBL.
- Bor sammen med/overnattet hos noen som har vært eller er smittet av MRSA, MRSE, VRE eller ESBL. Dersom avlagt positiv prøve, ta kontakt med Fornebuklinikken. Ta med prøvesvar fra fastlegen.
• Ta med egne medisiner i orginalpakning. Hos oss vil vi kun gi deg de smertestillende medisinene du vil ha behov for.
• Forsikre deg om at vi har fått beskjed dersom du bruker blodfortynnende medisiner (eks. Marevan, Albyl-E, Plavix o.l.) Noen av disse skal ikke tas siste dagene før operasjonen, men det får du nærmere beskjed om under konsultasjonen.
Den viktigste opptreningen i første fase etter en proteseoperasjon er å komme raskt i gang med dagliglivets aktiviteter. Våre pasienter blir derfor vanligvis utskrevet til hjemmet dagen etter operasjon og i noen tilfeller samme dag dersom man selv ønsker dette. Planlegg hvordan du skal få kjøpt inn mat, vasket tøy o.l. Det er lurt å ha handlet det du trenger av mat de første dagene dersom du bor alene. Skaff deg ev. hjelpemidler du måtte trenge. Hvis du mener du ikke kan klare deg hjemme etter hjemkomst, eller du mener du har behov for hjelp i hjemmet, kontakt din bydel eller hjemkommune i god tid før operasjonen.
NB! Det ytes ikke lenger offentlig støtte til rehabilitering i spesialisthelsetjenesten/privat rehabiliterings-institusjon etter ordinær protese-kirurgi.
Før en operasjon skal du være frisk, og da sørge for at sannsynligheten for komplikasjoner er så liten som mulig. En kraftig forkjølelse vil bety at operasjonen normalt bør utsettes. Spesielt gjelder dette dersom du har feber eller hoste. En lettere forkjølelse hvor du er på bedringens vei har normalt ingen betydning. Er du i tvil ber vi deg ta kontakt med oss.
- du har feber, forkjølelse, influensa eller omgangssyke
- du har eller mistenker urinveisinfeksjon
- du har tannverk eller pågående tannbehandling
- du har sår, betennelse eller infeksjon i kroppen.
En hofteproteseoperasjon er en kirurgisk prosedyre hvor den skadede eller slitte delen av hofteleddet erstattes med en kunstig protese. Operasjonen anbefales vanligvis for personer med alvorlig leddgikt, slitasjegikt, eller skader som forårsaker betydelig smerte og nedsatt bevegelse.
Operasjonen innebærer at kirurgen fjerner de skadede delene av hofteleddet og erstatter dem med en kunstig kule og sokkel laget av metall, plast eller keramikk. Prosedyren tar vanligvis 1 time og utføres under generell anestesi eller spinalbedøvelse.
De fleste pasienter begynner å gå med hjelpemidler som krykker eller en gåstol rett etter operasjonen. Fysioterapi spiller en viktig rolle i rehabiliteringen, og full restitusjon tar vanligvis 3 til 6 måneder, selv om dette kan variere basert på pasientens generelle helse og alder.
Risikoer inkluderer infeksjon, blodpropp, skader på nerver eller blodkar, beinbrudd rundt protesen, og i sjeldne tilfeller, at protesen kan løsne eller slites ut over tid. Legen din vil informere deg om disse risikoene og hvordan de kan minimeres før operasjonen.
En hofteprotese kan du forvente varer opp til 20 år, men nye store studier viser at nesten 60 % av hofteproteser holder i 25 år eller lengre. Dette er avhengig av pasientens aktivitetsnivå og kroppsvekt. Det er imidlertid mulig at protesen kan slites ut over tid, og en revisjonsoperasjon kan da være nødvendig.