jubileumslogo-2024-fullt%20navn
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Laserbehandling av sprengte blodkar

Fjerning av synlige blodårer

Plages du med synlige blodårer/kar i ansikt eller på kropp? Da kan behandling med Nd:YAG laser være et alternativ.
Julie
Julie Svenneby-Arvnes
Fagansvarlig kosmetisk sykepleier
Bestill konsultasjon >
Sjenerende blå kar på beina, karforandringer forårsaket av sykdom, medisiner eller strålebehandling, graviditeter, hormonelle forandringer, statisk arbeid, forfrysninger, soling eller harde slag – kan føre til karforandringer.
I videoen kan du se hvordan behandlinger av sprengte blodkar gjøres.

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss >

Laserbehandling har vist seg å være vellykket på synlige og sprengte blodkar i huden (også kalt teleangiektasier). Disse ligger overfladisk, og synes igjennom huden. Disse er helt ufarlige, men er kosmetisk skjemmende. Slike blodkar dukker først og fremst opp i ansiktet og på beina, men kan finnes andre steder på kroppen også.
 

Hvor mange behandlinger trenger man ved fjerning av sprengte blodkar med laser?

Flere behandlinger er nesten alltid nødvendig for å oppnå best resultat. Ofte mellom 1 - 5 behandlinger, men det er veldig individuelt hvor mange behandlinger man trenger. Man bør vente minimum 6 uker mellom hver behandling. Dette for at huden skal få tid til å reparere seg mellom hver runde. Mye avhenger av blodkarenes størrelse, omfang og hvor på kroppen de befinner seg. Huden skal være helt leget, før supplerende behandling utføres, og det kan ta lang tid før prosessen er helt avsluttet.

 

Hvilke bivirkninger eller risikofohold må man være klar over før fjerning av sprengte blodkar med laser?

Behandlingen kan gi blåmerker i tiden etterpå. De kan variere fra et par dager, til noen få uker. Det kan også hos noen oppstå en hemosiderin/jernutfelling i vevet rundt den behandlede åren på beinet. Dette må kroppen selv rydde opp igjennom blod og lymfesystemet, det kan ta mange måneder.

Huden kan hovne opp å gi en lett rødme i behandlingsområdet i 2-3 dager. Dersom det skulle oppstå blemmer/sår etter behandling, vil disse normal forsvinne etter noen dager. Ikke plukk på disse, det kan gi infeksjoner, men ta kontakt med klinikken hvis de ikke forsvinner, eller dersom du er usikker på hvordan du skal behandle dette.

Solfaktor 50, må brukes hver dag når du behandles med laser, for å unngå pigmentforstyrrelser.
 

Hvilket resultat kan forventes etter fjerning av sprengte blodkar med laser?

Overfladiske blodkar fjernes permanent, men det kan komme nye. Man kan aldri garantere at alle kar forsvinner helt, men som regel oppnår man en betraktelig bedring.


Synlige overfladiske kar kommer som regel i ansiktet eller på beina. De er mer estetisk skjemmende, enn medisinsk farlige – og kan i prinsipp ramme alle uansett alder og kjønn. I ansiktet er det vanlig å kombinere forskjellige lasere (både YAG og IPL/DyeVL behandling) for best mulig resultat.

Her finner du generell informasjon om hvordan du skal forholde deg før og etter laserbehandlinger.

Priser på laserbehandlinger finner du her.

 
 

Fornebuklinikken_BAW_12
LURER DU PÅ NOE OM LASERBEHANDLING?
Ta kontakt med oss
67 11 54 22
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
Hvem kan behandles?
En vellykket behandling forutsetter at blodkarene er under 5 mm i diameter. De fleste årer med rød eller blå farge kan behandles, men ikke åreknuter. Er det mistanke om åreknuter, bør dette problemet løses hos en karkirurg før en evt laserbehandling.

Vi kan ikke behandle:
  • Pasienter som bruker medisiner som gjør huden lysømfintlig
  • Pasienter som har vært behandlet med retinoider (tabletter) bør vente ca. 6 mnd. etter avsluttet kur før man kan starte laserbehandlingen.
  • Pasienter som har lett for å danne arr eller keloider, bruker blodfortynnende medisiner, eller bruker kremer som gjør huden lysømfintlig kan ikke behandles.
  • Kvinner som er gravide

Hva skjer under behandling av sprengte blodkar?
Nd:YAG laseren er et instrument som avgir meget sterke lysglimt. Lyset kommer ut av et håndtak som holdes ca. 1 cm fra huden. Lyset absorberes i det røde pigmentet i blodkaret, slik at det dannes varme. Varmen gjør at blodet i karet koagulerer, og blodkaret ødelegges.

Samtidig har laseren kontaktkjølingsteknologi som er innlemmet i applikatortoppen, den kjøler ned huden under behandling, noe som reduserer risikoen for bivirkninger/reaksjoner og resulterer i en mer behagelig behandling for pasienter.

Øyebeskyttelse benyttes under hele behandlingen. Laseren blir deretter ført over det aktuelle området på huden. Ved hver impuls som utløses får man en kortvarig svie og stikkende følelse. Behandlingshodet på laseren har innebygget kjøling, så området kjøles ned umiddelbart.

Ved behandling av hud som er brun er det økt risiko for pigmentforstyrrelser, enten i form av mindre eller mer pigmenterte flekker. Disse vil alltid forsvinne av seg selv etter en stund.

Man ser allerede god effekt av etter første behandling. Behandlingstiden er avhengig av type område og områdets størrelse.

Det behandlede området nedkjøles ca. 10–15 minutter etterpå.
 
Før behandling
Alle som skal behandles må unngå sol og solarium minst 4 uker før behandling ansikt, og minst 6 uker for behandling på kropp da fargen sitter lengre her. Blek hud gjør risikoen for hudreaksjoner minimale, og effekten av behandlingen bedre.

Huden må heller ikke utsettes for kjemisk peel 3 mnd. før en behandling. Fruktsyrepeel og A-vitamin krem må ikke benyttes siste uken før behandling. Man bør heller ikke ha brukt selvbruning de siste 2 ukene før behandlingen.

Opplys alltid om hvilke medisiner du bruker, eller om du har startet med noen nye - når du kommer tilbake til neste behandling.

Før behandling må huden vaskes grundig, og sminke eller kremer fjernes.
 
Etter behandling
Det er viktig med god hygiene etter behandlingen, bruk gjerne en mild hudrens morgen og kveld. Blek hud gjør risikoen for hudreaksjoner minimale, og effekten av behandlingen bedre.

Alle som er behandlet må unngå sol og solarium minst 4 uker etter behandling i ansikt, og minst 6 uker for behandling på kropp. Solfaktor 50 må brukes hver dag når du behandles med laser, for å unngå pigmentforstyrrelser.

Behandlingen kan gi blåmerker i tiden etterpå. De kan variere fra et par dager, til noen få uker.

Det kan også hos noen oppstå en hemosiderin/jern utfelling i vevet rundt den behandlede åren på beinet. Dette må kroppen selv rydde opp i gjennom blod og lymfesystemet, det kan ta mange måneder.

Huden kan hovne opp å gi en lett rødme i behandlingsområdet i 2–3 dager. Dersom det skulle oppstå blemmer/sår etter behandling, vil disse forsvinne etter noen dager. Ikke plukk på disse, men ta kontakt med klinikken, for riktig krembehandling.

Det kan også oppstå arr og sår, men det er svært sjeldent. I videoen under kan du se en animasjon av hva en IPL behandling er.