jubileumslogo-2024-fullt%20navn

Silikon

silikoninnlegg

Mange unge jenter bruker begrepet «å ta silikon» eller å «få silikonpupper» når de snakker om brystforstørrelser. Det er kanskje ikke så rart når brystproteser av silikon er førstevalget ved kosmetisk brystforstørring. Kun en brøkdel av alle brystforstørrelser som gjøres i Norge i dag er såkalte saltvannsproteser. De fleste plastikkirurger mener at proteser laget av silikon i hovedsak vil gi det beste og tryggeste resultatet ved brystforstørrelse.

​Silikon velges av ulike årsaker, og det er flere grunner til at kvinner ønsker å foreta en brystforstørrelse med silikon:
  • Manglende utvikling av brystene eller at man utvikler svært små bryst
  • Man opplever at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming
  • Dersom man har utviklet asymmetriske bryst eller uønsket fasong på brystene (tubulære bryster)
  • Uønsket endring av volum og fasong forårsaket av sykdom 

Brystproteser (innlegg) av silikon kan legges under- eller over brystmuskelen, og silikon kommer i mange ulike størrelser og fasonger, og med ulik overflate. Vi skiller mellom runde proteser av silikon og anatomiske (dråpeformede) proteser av silikon, samt glatte proteser av silikon og rue proteser av silikon.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering angående silikon, kan du bestille time for konsultasjon. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger om bruk av silikon.


Fyllmaterialet i proteser av silikon(”cohesive gel”)

Silikon er et meget stabilt stoff med antatt ubegrenset holdbarhet, og omfattende forskning har vist at silikon er ufarlig for mennesker. De som designer og lager brystprotesene av silikon har som målsetting at egenskapene til fyllmaterialet i innlegget med silikon skal være mest mulig likt naturlig brystvev. Cohesive betyr sammenbundet. Cohesive gel betyr at molekylene i silikon er kjemisk bundet sammen og danner en geleaktig konsistens. De aller fleste innlegg med silikon som brukes nå, har cohesive gel i større eller mindre grad. Cohesive grad 1 betyr helt bløt gele som lett kan presses ut av hylstret. Grad 2, som er noe fastere, vil kun med kraft kunne presses ut. Grad 3 er betydelig fastere ("formstabil") og kan ikke presses ut av hylstret. Type gel i silikon som velges, bør tilpasses kvinnens ønske og anatomiske forutsetninger.
 
stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

 

Overflaten til en protese av silikon

Overflaten, eller skallet, på protesene av silikon produseres som teksturert (porøs, ru) eller glatt. Teksturerte eller rue implantater av silikon ble designet for å vokse fast i vevet omkring. Tidligere mente man  at silikon med ru overflate ville redusere antallet harde kapsler. Riktigheten av dette er uavklart, men foreløpig står det fast at rue proteser med silikon gir noe mindre kapseldannelse når implantatet ligger over muskelen. Vår erfaring viser at aktive kvinner kan få ubehag av silikon med rue innlegg, og at det kan kjennes mer unaturlig enn ønskelig. Forskning viser at silikon med rue innlegg kan føre til økt kronisk irritasjon/inflammasjon. Det er uenighet om valget av denne typen silikon er heldig eller uheldig, noen mener det er mekanismen bak færre kapsler, og dermed heldig. Det som imidlertid kan være uheldig er at kronisk inflammasjon kan gi serom (væskedannelse), og er tenkt som en mulig årsak til den sjeldne tilstanden BIA – ALCL. Vi har i lys av disse erfaringer gått over til å bruke glatte (smooth) eller glatte nanotexturerte (Silk), runde implantater av silikon. Dersom vi velger å legge inn anatomiske (dråpeformede) implantater av silikon, må vi velge rue implantater som fester seg, slik at man unngår rotasjon.

 

Se film om typer silikon:

Lekkasje av silikon – er det farlig?

I 1962 ble de første brystprotesene (brystinnleggene) av silikon tatt i bruk. De bestod av et tynt glatt hylster av silikon og var fylt med flytende silikon, som ofte lekket etter noen år.
Denne problemstillingen er ikke så aktuell lenger. Dersom det skulle bli en rift i et innlegg med cohesive gel, vil ikke innholdet renne ut slik som kunne skje med tidligere generasjons innlegg med silikon. Dersom du har eldre innlegg med silikon, fra før ca. 2000-2005, anbefaler mange kirurger at inneleggen med silikon skiftes ut. Men, selv om du skulle få en lekkasje i et eldre innlegg med silikon, så innebærer ikke dette noen sikker helserisiko. Likevel er det slik at hvis en lekkasje av silikon ikke blir fjernet tidlig nok, kan dette medføre knuter i brystvevet, og ømhet. Gamle innlegg av silikon som er harde (hardt kapslet) har stor sannsynlighet for lekkasje, og du bør vurdere fjerning eller et protesebytte. Er du i tvil om et innlegg av silikon er i orden eller ikke, kan du ta MR eller ultralyd hos en erfaren radiolog.
 

Hva er egentlig silikon?

Silikon, forkortet SI, er en fellesbetegnelse på en rekke temperaturbestandige og meget vannavstøtende syntetiske forbindelser (silisiumholdige polymerer). I brystproteser og andre implantater benyttes spesielt fremstilt silikon for medisinsk bruk, og må ikke forveksles med silikon fremstilt for husholdnings- og industrielle formål.
 

Videre lesning om silikon

stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING


Se film om implantat av silikon:

Mange har spørsmål om silikon. Kanskje finner du svar på din eventuelle usikkerhet rundt silikon her. 

 

Kan silikon lekke?

Med dagens moderne implantater av silikon lekker ikke silikon ut i brystvevet. Implantatene av silikon har mange lag, før man kommer inn til selve kjernen av silikon –  og silikon lekker ikke selv om det skulle gå hull på protesen.  

 

Hva med mammografi og bruk av silikon?

Du kan ta mammografi med silikon, men man bør på forhånd informere de som skal utføre undersøkelsen om at man har proteser av silikon. Gi beskjed på forhånd om at du har innlegg med silikon, så vil undersøkelsen bli gjennomført mer skånsomt.
 
Dersom implantatet med silikon er plassert under brystmuskelen, kan det være vanskelig å få et optimalt resultat fra mammografi med silikon. Alternativt kan man undersøke bryster med silikon med ultralyd eller MR.

 

Hva med amming og silikon?

Vurderer du å få barn i nær fremtid anbefaler vi at en operasjon med silikon utsettes til etter fødsel og amming. Amming bør være avsluttet i minst tre måneder før man kan sette inn et implantat av silikon. I enkelte tilfeller kan en brystforstørrelse med silikon påvirke muligheten til å amme.

 

Hvilke grunner har de forskjellige for å ta silikon?

Kvinner har mange forskjellige grunner for å ta silikon. De med små bryster kan ønske seg større fyldighet – og velger silikon av den grunn. Etter graviditet og amming kan mange oppleve at brystene har forandret seg, og ønsket om å få brystene tilbake til opprinnelige form styrer valget av silikon. Noen kvinner har, fra naturens side, bryster med forskjellig størrelse og ønsker å utjevne dette med silikon. Årsakene til å ta silikon er mange.

 

Silikon etter barnefødsler?

Hos kvinner som på grunn av barnefødsler eller større vekttap opplever at brystene har endret fasong og størrelse, kan det avvike hvilke inngrep som er best egnet. Dette varierer fra ordinær brystforstørrelse med silikon og brystløft – eller en kombinasjon av både silikon og brystløft.
 
Noe forenklet kan man si at innleggelse av silikon endrer størrelsen, mens brystløft forandrer fasongen på brystene.
 
Ønsker man å korrigere begge forholdene, kan dette gjøres med inngrep som består av både brystløft og innlegg av silikon. Inngrepene kan gjennomføres i en eller to operasjoner. Dersom dette utføres som to operasjoner, lar man det gjerne gå ca 6 måneder mellom brystløft og innleggelse av silikon. Fordelen i disse tilfellene er at risikoen for komplikasjoner er mindre. Ved å dele opp inngrepene i to trinn kan man også legge inn større proteser med silikon. Sjansen for at brystene blir for løse i etterkant er også mindre dersom operasjonene utføres i to omganger – med innlegg av silikon i den siste.

 

Hvor lenge varer silikon?

Dagens implantater av silikon har blitt svært gode, og silikon skal i utgangspunktet holde livet ut. Anbefalingen er imidlertid å gjennomføre kontroll av silikon etter 10 år, og at et bytte av implantatene av silikon er mer sannsynlig etter ca 20 år.

 

Arr etter innlegg av silikon?

Alle kirurgiske inngrep i forbindelse med silikon etterlater seg arr – i en eller annen grad. Ved innleggelse av silikon i brystene får man et lite arr i folden under brystet, noe som regel skjules godt i brystfolden. Noen velger å legge inn implantatet med silikon ved et snitt i armhulen. Dette arret vil være minimalt, men kan være vanskelig å skjule i en bh. Silikon kan også legges inn via et snitt rundt brystvorten, der arret blir litt mindre synlig – men et slikt snitt vil også gå gjennom brystkjertelvevet. Størrelsen på brystvorten kan i disse tilfellene begrense størrelsen på implantatet av silikon.
 
Foretrukken metode er et snitt i folden under brystet. Da sørger for den mest presise plasseringen av implantat av silikon, og etterlater seg et pent arr som bare er synlig når man, helt naken, strekker armene i været.    
                                                                                                                              

Aldersgrenser og silikon?

En nedre aldersgrense for å ta silikon er i utgangspunktet 18 år. Vi kan i enkelte tilfeller operere personer under 18 år med silikon, når det foreligger tungtveiende medisinske grunner for at bruk av silikon er påkrevet og nødvendig. Vi har ingen øvre aldersgrense for å gjennomføre en operasjon med silikon.
 

Hvor mye veier en protese av silikon?

Protesestørrelsene med silikon oppgis i cc, som tilsvarer milliliter. Man kan også si at dette utgjør ca samme antall gram på protesen med silikon. De vanligste protesene med silikon ligger mellom 250-350 ml, og dette utgjør da ca like mange gram pr. protese med silikon.

 

Hvor mange gram silikon skal til for å øke én bh-størrelse?

De vanligste protesene med silikon som kvinner velger ligger som sagt mellom 250-350 ml. Dette vil gi en økning på mellom 1-2 cup-størrelser for en vanlig slank kvinne, men vil også i noen grad avhenge av hva slags bh man bruker.
 

Dekker staten operasjoner med silikon?

I enkeltstående tilfeller kan man få operasjoner med silikon dekket av staten. Det kan være tilfelle ved operasjoner med silikon dersom man har betydelig asymmetri eller misdannelser. Man kan i disse tilfellene få en henvisning til spesialist fra sin fastlege – og gjennom dette få en operasjon med silikon utført ved et offentlig sykehus – og ergo dekket av staten. Det er imidlertid svært uvanlig at man får operasjoner med silikon dekket av staten på grunn av små bryster. 
 
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.