fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Brystreduksjon

Er du plaget med hengende bryst? Her finner du informasjon om brystløft, slik at du selv kan ta stilling til om brystløft er aktuelt for deg.
Ine T. Mørk
Dr. Axel Rein Barstad
Overlege Fornebuklinikken, Spesialist i  plastikkirurgi
Bestill konsultasjon >

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon med en av våre erfarne plastikkirurger  Dr. Marius Barstad, Dr. Jørgen Utvoll, Dr. Axel Rein Barstad og Dr. Bjørn Tvedt.
 

Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
Illustrasjonsfoto
"Jeg hadde aldri operert noe før, så var ganske nervøs frem mot operasjonsdagen.Men så fort jeg ankom klinikken og ble tatt imot av deres hyggelige personale følte jeg meg straks mer avslappet! Alt gikk veldig fint, og bedre enn jeg hadde fryktet, hadde en god opplevelse av det hele, både før og etter inngrepet. Det var absolutt ikke noe å grue seg til! Følte meg trygg og ivaretatt ved oppvåkningen og hatt relativt lite smerter i ettertid!"
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter
LES MER>
Fornebuklinikken_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTREDUKSJON?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20 
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon om brystreduksjon
GÅ TIL BESTILLING

1. Hvem kan få utført brystreduksjon?


Gode kandidater for brystreduksjon er kvinner som har utviklet store, tunge hengende bryst, og som ønsker brystene mindre og med høyere, rundere form. Generelt kan man si at yngre kvinner med mer fasthet i brystvevet og bedre hudelastisitet oppnår de beste resultatene etter en brystreduksjon. Brystreduksjon kan redusere evnen til å amme, og derfor anbefaler vi at de som kan (som har mindre fysiske plager), venter med en brystreduksjon til etter at de har fått barn.
 
Dersom du er over 40 år og vurderer brystreduksjon bør du ta en mammografi i forkant av en eventuell brystreduksjon. Ved operasjonstidspunktet for en brystreduksjon bør du ha stabil vekt, fordi større vektvariasjoner etter en brystreduksjon vil kunne gi et dårligere operasjonsresultat. Vi opplever at våre pasienter i veldig stor grad er godt fornøyde med det endelige resultatet etter en brystreduksjon, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger.  Yngre kvinner vil kunne oppnå et noe finere resultat av en brystreduksjon fordi de har mindre aldersrelatert vevsforandring. 
 
Brystreduksjon foretatt på kosmetisk indikasjon gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har fysiske plager, og får brystreduksjon på medisinsk indikasjon på grunn av store bryst, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden ved brystreduksjon er vanligvis 2- 4 uker, avhengig av type arbeid.
 
Priser og fakta om brystreduksjon
brystreduksjon
Ved brystreduksjon minskes brystenes vekt og størrelse. Brystene løftes og får en rundere fasong.

2. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelse før brystreduksjon

Her kan du lese viktig generell informasjon om hvordan du må forberede deg før en brystreduksjon.
Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etter brystreduksjon. Har du små barn bør du organisere deg slik at du har hjelp 1- 2 uker etter brystreduksjon. Du må vente minst fire måneder etter ammeslutt før du kan foreta en brystreduksjon.
 

3. Hvordan gjøres brystreduksjon?


Du ankommer klinikken til avtalt tid, her blir du møtt av en av våre dyktige resepsjonsmedarbeidere. Hun vil være behjelpelig med å følge deg videre inn på klinikken for klargjøring til operasjon - skiftning etc. Anestesipersonell vil så komme for å snakke med deg, videre skal du inn til kirurg for opptegning og preoperativ samtale. 

På operasjonsstuen blir brystene blir vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen.

Under operasjonen brystreduksjon fjernes passe mengde brystvev og overflødig hud. Brystvortene løftes opp til normal høyde sammen med tilhørende del av kjertelen. Gjenværende kjertelvev modelleres innvendig for å gi best mulig fasong og bedre varighet på resultatet. Huden strammes og sys igjen utenpå. Vi bruker T-arr teknikk som vi opplever gir penest mulig fasong på brystet og de fineste arrene. Noen ganger gjøres også fettsuging samtidig, for å få enda finere overganger mellom bryst og armhule.

Det er ytterst sjelden nødvendig med dren etter brystreduksjon. Men, hvis det er litt blodvæske som siver (tyntflytende blod) velger vi for sikkerhets skyld dren i sårhulen i 1 - 2 dager. Sårvæske og litt blod vil komme ut i drenet og over i en liten pose. Dette hindrer hevelse og påskynder tilhelingen .
 
brystreduksjon-prosess
Illustrasjonen viser kirurgisk teknikk ved en brystreduksjon.

4. Hvordan skal jeg forholde meg etter en brystreduksjon?

Her kan du lese viktig generell informasjon om tiden etter operasjon. I teksten under kan du lese spesiell informasjon for brystreduksjon:


Aktivitet etter brystreduksjon

De første to døgn etter brystreduksjon skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen litt hevet. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag. Gulvvask og hagearbeid er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første to til tre uker etter brystreduksjon. Armene skal ikke løftes over hodet de to første ukene.


Støtte bh og taping etter brystreduksjon

Støttebh får du på klinikken etter din brystreduksjon, og den skal sitte urørt i 2 døgn til du kan fjerne bandasjene (kompressene). Eventuelle dren fjernes etter to til tre dager etter avtale med klinikken, eller hos egen lege på hjemstedet. Det er normalt at det har blødd litt ut i bandasjene og at det væsker litt fra såret den første uken etter brystreduksjon. Såret etter brystreduksjon er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv. Det sitter papirtape på selve såret. Disse byttes etter 12 - 14 dager, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Arrene bør tapes i minst 3 måneder for å oppnå penest mulige arr. Fire dager etter brystreduksjon kan du dusje for første gang, vær forsiktig med hårvask da armene ikke skal løftes for høyt. BHen kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen lufttørkes eller tørkes med hårføner før BHen settes på igjen. Forskning har vist at silikontape som man kan kjøpe på apoteket kan gi litt bedre arrkvalitet hos noen pasienter. Skorper må ikke klores av. Unngå sol direkte på brystene det første året etter du har gjennomført en  brystreduksjon.

Vi anbefaler alle å bruke bh så ofte som mulig etter brystreduksjonen. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg.


Smerter etter brystreduksjon

De fleste opplever at smertene etter en brystreduksjon er milde til moderate. Da er det spesielt viktig å huske at man likevel skal ha et lavt aktivitetsnivå de første 4-6 ukene etter brystreduksjonen slik at vevet tilheler raskest mulig. Den første tiden etter brystreduksjonen vil du oppleve at brystene er hovne og ser ut til å ligge noe høyt på brystkassen. Det tar tid før man ser det endelige resultatet, og du må regne med at det tar flere måneder før hevelsen roer seg og brystene faller på plass. Det kan være greit å vite at brystene ikke ser helt like ut den første perioden etter brystreduksjonen, da høyre og venstre side kan oppføre seg noe forskjellig rett etter operasjonen.  


Kontroll etter brystreduksjon

Ved Fornebuklinikken tilbyr vi alle kontroll hos sykepleier 1 uke etter en brystreduksjon, slik at vi fort kan fange opp eventuelle problemer og gi gode råd for tiden etter operasjonen. Du vil også bli oppringt av en av våre sykepleiere dagen etter brystreduksjonen, slik at vi kan besvare eventuelle spørsmål som kan ha dukket opp etter operasjonen og kan forsikre oss om at du har det bra. Inkludert i prisen er oppfølging ved klinikken i 1 år etter brystreduksjonen din. Senere kan man selvsagt også ta kontakt om det skulle oppstå spørsmål eller problemer.  

Mammografi etter brystreduksjon kan utføres som normalt tidligst 1 år etter operasjonen.
brystkirurgi-840

5. Hvilket resultat kan forventes etter en brystreduksjon?


De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter en brystreduksjon. Man forsøker å gjøre brystet rundt og høyt som mulig. Dersom man skal fjerne veldig mye brystvev ved brystreduksjon og/eller at pasienten er overvektig, er det vanskeligere å oppnå et "perfekt" resultat. Etter at man startet med fettsuging i forbindelse med brystreduksjon, er som regel de aller fleste godt fornøyde med resultatet. En sjelden gang kan kanskje brystene ha blitt mindre eller større etter brystreduksjon enn det man egentlig hadde ønsket seg. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut. Man reduserer derfor som regel dette området ved en brystreduksjon. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde, og formen kan forandre seg noe med årene. Dette er imidlertid problemer som kan løses med en mindre kirurgisk korreksjon senere.

Det er ikke mulig å utføre en brystreduksjon uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden blekner og mykner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke. Arrene etter brystreduksjon skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. I sjeldne tilfeller blir arrene etter brystreduksjon brede og godt synlige. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr.

De aller fleste er fornøyde etter en brystreduksjon, og opplever ikke at arrene representerer noe problem. Hvis man går opp i vekt vil brystene kunne bli større igjen, eller det kan tilkomme noe sig av brystene senere. Dette kan eventuelt korrigeres på ulike måter, som for eksempel ved å utføre et moderat brystløft.
 
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_06
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTREDUKSJON?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon om brystreduksjon
GÅ TIL BESTILLING

6. Komplikasjoner etter brystreduksjon?

Komplikasjoner etter brystreduksjon er sjeldne. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse.

Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med brystreduksjon. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp.

Blødning etter brystreduksjon
Blødning i sårhulen kan forekomme etter ethvert inngrep også en brystreduksjon. Dette skjer heldigvis svært sjelden, og som regel i løpet av det første døgnet. Derfor er det svært viktig å holde seg i ro og ikke mer enn 1 - 2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter brystreduksjon. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning som regel av det ene brystet. Dette er ikke farlig, men krever en ny liten operasjon, hvor man skyller ut blodet og renser opp i sårhulen. Blødningen kan skje fra en bitteliten blodåre hvor "sveisen" løsner. Resultatet av en brystreduksjon vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. Ved slike symptomer skal du kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.

Infeksjoner etter brystreduksjon
Infeksjoner forekommer svært sjelden etter operasjoner på Fornebuklinikken(ca. 1-2 infeksjoner pr 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm og smertefull hud i operasjonsområdet. Dette er ofte ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Opplever du slike symptomer etter en brystreduksjon skal du kontakte oss eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer etter brystreduksjon
Tilhelingsproblemer langs arrene etter brystreduksjon forekommer av og til. Dette skjer dessverre oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Symptomene på dette vil være væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv ved hjelp av sårstell.

Den verst tenkelige komplikasjon etter brystreduksjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved brystreduksjon blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker i perioden før og etter en brystreduksjon. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Brystreduksjon kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca. halvparten av kvinnene ikke klarer å gjennomføre amming etter brystreduksjon.

Tap av eller redusert følelse etter brystreduksjon
Tap av eller redusert følelse i huden eller brystvorten etter brystreduksjon kan forekomme. Hvis det skjer, vil det som regel bedre seg og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot et til to år etter brystreduksjon.
 
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.