fornebuklinikken-logo-web

Brystreduksjon

Er du plaget av store bryster? Her vil du finne fullstendig informasjon om brystreduksjon, slik at du selv kan ta stilling til om en brystreduksjon kan være det riktige for deg.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon med en av våre erfarne plastikkirurger Dr. Marius Barstad, Dr. Jørgen Utvoll, og Dr. Ine Mørk.

Se hva våre pasienter mener om oss

Stine-liten-uten-bakgrunn
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
brystreduksjon
Ved brystreduksjon minskes brystenes vekt og størrelse. Brystene løftes og får en rundere fasong.
Priser og fakta om brystreduksjon

1. Hvem kan få utført brystreduksjon?

Gode kandidater for brystreduksjon er kvinner som har utviklet store, tunge hengende bryst, og som ønsker brystene mindre og med høyere, rundere form. Generelt kan man si at yngre kvinner med mer fasthet i brystvevet og bedre hudelastisitet oppnår de beste resultatene etter en brystreduksjon. Brystreduksjon kan redusere evnen til å amme, og derfor anbefaler vi at de som kan (som har mindre fysiske plager), venter med en brystreduksjon til etter at de har fått barn.
 
Dersom du er over 38 år og vurderer brystreduksjon bør du ta en mammografi i forkant av en eventuell brystreduksjon. Ved operasjonstidspunktet for en brystreduksjon bør du ha stabil vekt, fordi større vektvariasjoner etter en brystreduksjon vil kunne gi et dårligere operasjonsresultat. Vi opplever at våre pasienter i veldig stor grad er godt fornøyde med det endelige resultatet etter en brystreduksjon, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger.  Yngre kvinner vil kunne oppnå et noe finere resultat av en brystreduksjon fordi de har mindre aldersrelatert vevsforandring. 
 
Brystreduksjon foretatt på kosmetisk indikasjon gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har fysiske plager, og får brystreduksjon på medisinsk indikasjon på grunn av store bryst, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden ved brystreduksjon er vanligvis 2- 4 uker, avhengig av type arbeid.
 

2. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelse før brystreduksjon

Her kan du lese viktig generell informasjon om hvordan du må forberede deg før en brystreduksjon.
Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etter brystreduksjon. Har du små barn bør du organisere deg slik at du har hjelp 1- 2 uker etter brystreduksjon. Du må vente minst fire måneder etter ammeslutt før du kan foreta en brystreduksjon.
 
brystreduksjon-prosess
Illustrasjonen viser kirurgisk teknikk ved en brystreduksjon.

3. Hvordan gjøres brystreduksjon?

På operasjonsstuen blir brystene blir vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen.

Under operasjonen brystreduksjon fjernes passe mengde brystvev og overflødig hud. Brystvortene løftes opp til normal høyde sammen med tilhørende del av kjertelen. Gjenværende kjertelvev modelleres innvendig for å gi best mulig fasong og bedre varighet på resultatet. Huden strammes og sys igjen utenpå. Vi bruker T-arr teknikk dette gir penest mulig fasong på brystet og penest/tynnest arr. Noen ganger gjøres også fettsuging samtidig, for å få enda finere overganger mellom bryst og armhule.

Det er ytterst sjelden nødvendig med dren etter brystreduksjon. Men, hvis det er litt blodveske som siver (tyntflytende blod) velger vi for sikkerhets skyld dren i sårhulen i 1 - 2 dager. Sårvæske og litt blod vil komme ut i drenet og i på en liten pose. Dette hindrer hevelse og påskynder tilhelingen .

 

4. Hvordan skal jeg forholde meg etter en brystreduksjon?

Her kan du lese viktig generell informasjon om tiden etter operasjon. I teksten under kan du lese spesiell informasjon for brystreduksjon:

De første to døgn etter brystreduksjon skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen litt hevet. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag. Gulvvask og hagearbeid er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første to til tre uker etter brystreduksjon. Armene skal ikke løftes over hodet de to første ukene.

Støtte-BH får du på klinikken etter brystreduksjon, og den skal sitte urørt i 2 døgn, til du kan fjerne bandasjene (kompressene). Eventuelle dren fjernes etter to til tre dager, etter avtale med klinikken eller egen lege på hjemstedet. Det er normalt at det har blødd litt ut i bandasjene og at det væsker litt fra såret den første uken etter brystreduksjon. Såret etter brystreduksjon er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv. Det sitter papir-tape på selve såret. Disse byttes etter 12 - 14 dager, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Arrene bør tapes i 3 måneder for å oppnå penest mulige arr. Fire dager etter brystreduksjon kan du dusje for første gang, vær forsiktig med hårvask da armene ikke skal løftes for høyt. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen lufttørres eller tørkes med hårføner før Bh-en settes på igjen. Forskning har vist at silikonteip som fåes kjøpt på apoteket, kan gi litt bedre arrkvalitet hos noen pasienter. Skorper må ikke klores av. Unngå sol direkte på brystene den første måneden etter brystreuksjon.

Alle anbefales å bruke BH etter brystreduksjon så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg.

Mammografi etter brystreduksjon kan utføres som normalt tidligst 1 år etter operasjonen.
brystkirurgi-840

5. Hvilket resultat kan forventes etter en brystreduksjon?


De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter en brystreduksjon. Man forsøker å gjøre brystet rundt og høyt som mulig. Dersom man skal fjerne veldig mye brystvev ved brystreduksjon og/eller at pasienten er overvektig, er det vanskeligere å oppnå et "perfekt" resultat. Etter at man startet med fettsuging i forbindelse med brystreduksjon, er som regel de aller fleste godt fornøyde med resultatet. En sjelden gang kan kanskje brystene ha blitt mindre eller større etter brystreduksjon enn det man egentlig hadde ønsket seg. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut. Man reduserer derfor som regel dette området ved en brystreduksjon. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde, og formen kan forandre seg noe med årene. Dette er imidlertid problemer som kan løses med en mindre kirurgisk korreksjon senere.

Det er ikke mulig å utføre en brystreduksjon uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden blekner og mykner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke. Arrene etter brystreduksjon skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. I sjeldne tilfeller blir arrene etter brystreduksjon brede og godt synlige. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr.

De aller fleste er fornøyde etter en brystreduksjon, og opplever ikke at arrene representerer noe problem. Hvis man går opp i vekt vil brystene kunne bli større igjen, eller det kan tilkomme noe sig av brystene senere. Dette kan eventuelt korrigeres på ulike måter, som for eksempel ved å utføre et moderat brystløft.
 
Ine_operasjon
Karoline
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

6. Komplikasjoner etter brystreduksjon?

Komplikasjoner etter brystreduksjon er sjeldne. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse.

Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer pr. dag året rundt i forbindelse med brystreduksjon. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp.

Blødning
Blødning inn i sårhulen kan forekomme etter et hvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, og som regel innenfor det første døgnet. Derfor er det svært viktig å holde seg i ro og ikke mer enn 1 - 2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter brystreduksjon. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning som regel av det ene brystet. Dette er ikke farlig men krever en ny liten operasjon, hvor man skyller ut et blod koagel. Blødningen kan skje fra en bitteliten blodåre hvor "sveisen" løsner. Resultatet av brystreduksjonvil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. Ved slike symptomer skal du kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.

Infeksjoner
Infeksjoner forekommer så å si ikke etter operasjoner på Fornebuklinikken(ca 1-2 infeksjoner pr 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Ofte ledsaget av nedsatt allmentilstand og feber. Ved slike symptomer etter brystreduksjon skal du kontakte oss eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer
Tilhelingsproblemer langs arrene etter brystreduksjon forekommer av og til. Dette skjer dessverre oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Symptomene på dette vil være væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv.

Den verst tenkelige komplikasjon etter brystreduksjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved brystreduksjon blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en brystreduksjon. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Brystreduksjon kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca. halvparten av kvinnene ikke klarer å gjennomføre amming etter brystreduksjon.

Tap av eller redusert følelse
Tap av eller redusert følelse i huden eller brystvorten etter brystreduksjon kan forekomme. Hvis det skjer, vil det som regel bedre seg og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot et til to år etter brystreduksjon.
 
Vanlige spørsmål
Vår garanti
Hvorfor velge oss
Før og etter operasjon
Prisliste
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.