jubileumslogo-2024-fullt%20navn
search

brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil - Soling etter kosmetisk kirurgi

iStock-509373996
brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil

Soling etter kosmetisk kirurgi

Skrevet av: Fornebuklinikken    Publisert: 28.06.2023 10:15
Sommerferien nærmer seg raskt for de fleste av oss, og hvis du har fått utført kosmetisk kirurgi i det siste kan det høres fristende ut å slappe av i solen mens du restituerer.
 
Alle våre pasienter får skriftlige postoperative instruksjoner før de reiser hjem på operasjonsdagen, og hos oss anbefaler våre kirurger at arrene etter inngrepet ikke bør utsettes for direkte sollys (eller solarium) før det har gått 1 år. Grunnen til dette er den potensielt negative innvirkningen solen kan ha på de kirurgiske resultatene, og her vil vi forsøke å forklare hvorfor:

Kollagen
Kollagen er et protein som spiller en essensiell beskyttende rolle i kroppen. Det finnes overalt i kroppen, det er rikelig i huden, og spiller en viktig rolle i alle faser av sårtilhelingen. Kollagenet er uten tvil viktig for helbredelse av arr etter kirurgi, men visste du at UV-lys faktisk bryter ned kollagenet som gir støtte til fast og smidig hud? Dette skjer ved at UV-lyset trenger gjennom hudens midtre lag (dermis), og forårsaker en unormal oppbygging av et annet protein som kalles elastin. Når disse elastinene akkumulerer seg, produseres det enzymer som utilsiktet bryter ned kollagenet, og skaper såkalte «solarr».

Hevelse etter operasjon
De aller fleste som har fått utført plastisk kirurgi kan forvente en viss grad av hevelse og blåmerker i dagene etter inngrepet. Disse bivirkningene er på sitt høyeste i de første dagene etter operasjonen, men avhengig av type inngrep kan disse vedvare en periode etterpå. Derfor er det avgjørende å begrense soleksponeringen, spesielt i den første perioden. Inflammasjon eller traumer i huden på dette tidspunktet kan utløse økt produksjon av pigment i huden, noe som fører til mørkere arr.

Arr
Ferske arr, som fortsatt er rosa og under tilheling, er svært sårbare for ultrafiolett (UV) lys fra solen og kan lett bli solbrent. Dette skyldes at vevet fortsatt i aktiv reparasjon og tilheling. På dette stadiet av tilhelingsprosessen frigjøres flere kjemiske budbringere i huden (inflammasjonsmediatorer), som kan stimulere aktiviteten til de pigmentproduserende cellene (melanocyttene). Hvis du i tillegg utsetter huden for sol eller UV-lys, kan du ende opp med postinflammatorisk hyperpigmentering (mørke flekker) eller hypopigmentering (lyse flekker).

Postinflammatorisk hyperpigmentering kan også føre til mørkere, mer fremtredende arr, som kan vare i måneder til år. Det er også viktig å merke seg at personer med mørkere hud er mer utsatt for misfarging forårsaket av postinflammatorisk hyperpigmentering.

Visste du forresten at nesten halvparten av UV-strålingen vi eksponeres for i løpet av en dag kommer mellom kl. 10.00 og kl. 16.00? Det er da solens stråler er sterkest. Imidlertid kan du fortsatt bli solbrent av UV-stråling på en skyet dag. Dersom man må oppholde seg utendørs midt på dagen, anbefales det å bruke beskyttende klær eller en bredbremmet hatt for å dekke arrene, samt å sitte skyggen. 

Soling kan altså ha en betydelig innvirkning på tilhelingsprosessen og de langsiktige resultatene etter plastisk kirurgi. Ved å praktisere solsikre atferd, kan du sikre optimale forhold for din tilheling og ditt endelige resultat, samtidig som du ivaretar god hudhelse. 

God sommer!

Anbefalte innlegg

Hva innebærer en brystreduksjon? brystkirurgi
brystkirurgi - Hva innebærer en brystreduksjon?
FBK mastopexi (brystløft) brystkirurgi
brystkirurgi - FBK mastopexi (brystløft)
Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse kropp
kropp - Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse
Hvordan velge riktig protesestørrelse? brystkirurgi
brystkirurgi - Hvordan velge riktig protesestørrelse?
Liten bukplastikk – hva er det? kropp
kropp - Liten bukplastikk – hva er det?
Forberedelser før kosmetisk kirurgi brystkirurgi, kropp, ansikt, klinikk
brystkirurgi, kropp, ansikt, klinikk - Forberedelser før kosmetisk kirurgi
Soling etter kosmetisk kirurgi brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil
brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil - Soling etter kosmetisk kirurgi
Laserbehandling av arr etter kirurgi brystkirurgi, kropp, kosmetiske-behandlinger
brystkirurgi, kropp, kosmetiske-behandlinger - Laserbehandling av arr etter kirurgi
Ultralydvurdering av rectus diastase og behandling av dette kropp
kropp - Ultralydvurdering av rectus diastase og behandling av dette
3D simulering av resultat før neseplastikk / neseoperasjon ansikt
ansikt - 3D simulering av resultat før neseplastikk / neseoperasjon