Brystløft

Er du plaget av hengende bryster? Her vil du finne fullstendig informasjon om brystløft, slik at du selv kan ta stilling til om operasjonen brystløft kan hjelpe deg. Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en individuell vurdering hos en av våre kirurger kan du bestille en konsultasjonstime.Alle våre kirurgerhar svært lang erfaring og vil kunne gi deg en god vurdering for brystløft.

Les også: Eksempler på bryster som egner seg for brystløft

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om i artikkelen nedenfor:

  1. Generelt om brystløft
  2. Hvem kan få utført brystløft?
  3. Forundersøkelse (konsultasjon)
  4. Hvordan skal jeg forberede meg til brystløft?
  5. Hvordan gjøres brystløft?
  6. Hvordan skal jeg forholde meg etter en slik brystoperasjon?
  7. Hvilket resultat kan forventes etter en slik brystoperasjon?
  8. Komplikasjoner etter brystløft?

1. Generelt om brystløft

bildetittel

Kvinner som utvikler hengende bryster, men som er fornøyde med brystenes størrelse, kan egne seg for brystløft. Ved å omplassere brystvevet inne i brystet og fjerne overflødig hud, oppnår man høyere, rundere og finere fasong. Oftest reduseres størrelsen på det brunpigmenterte området rundt brystvorten. Arrene etter brystløft blir nesten som ved brystreduksjon, men noe kortere. Hvis brystene samtidig oppleves som for små og tomme, kan man samtidig legge inn et lite innlegg (mer om brystforstørrelse). Noen kvinner har hengende bryst med stort volum. Ønsker disse kvinner et løft, kan det være hensiktsmessig å samtidig gjøre en liten reduksjon, for et mer varig resultat. Her kan du lese mer om brystreduksjon.

2. Hvem kan få utført brystløft ?

Kvinner som har utviklet hengende bryst, og som ønsker brystene tilbake med høyere, rundere form, er gode kandidater for brystløft. Kvinner som samtidig ønsker større bryster, men som ikke kan oppnå dette bare med proteser fordi brysthenget er for stort, egner seg for brystløft med proteser. Kvinner som etter mange år ønsker å fjerne sine brystproteser, kan eventuelt korrigere form og heng med et enkelt brystløft. Samtidig med uttak eller senere.

Dersom du er over 38 år bør du ta en mammografi i forkant av en eventuell operasjon. Det er også viktig at du ved tidspunktet for operasjonen har en stabil vekt, som du er fornøyd med. Store vektvariasjoner etter operasjonen vil kunne påvirke operasjonsresultatet negativt. De aller fleste kvinner er fornøyde med det resultatet de oppnår, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger til resultatet etter brystløft.

Rett før operasjonen må huden rundt brystet være ren uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl - slik som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Kvinner som bruker slike medisiner pga. hjerte-kar sykdom anbefales ikke å slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon pga. økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etterpå. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1-2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet minst fire måneder før eventuell operasjon.

Brystoperasjoner foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har fysiske plager og som opereres på medisinsk indikasjon på grunn av store bryster, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2 - 4 uker, avhengig av type arbeid.

Vi opererer ikke kvinner som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Kvinner som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå brystreduksjon.

Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner. Har kvinner unormal utvikling av brystene for eksempel manglende brystutvikling, gigantomasti (kjempestore bryst), asymmetri, tubulær fasong etc. kan plastisk kirurgi tilbys også til kvinner under 18 år. Konsultasjon må da foregå sammen med pårørende.

3. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det, møter på til en konsultasjon for vurdering. Time bestiller du på telefon: 67 11 54 20 eller med E-post til info@fornebuklinikken.no På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger, som vurderer kjertelvevet i brystet og hudens elastisitet. Kvinnens ønske vil her, så langt det er mulig, bli respektert. Du vil da få svar på eventuelle spørsmål. Du vil sammen med kirurgen få se på før og etter bilder av pasienter som er operert med brystløft, slik at du lettere kan danne deg et bilde av ditt forventede resultat. Vanligvis tas det også bilder av brystene. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta brystløft eller ikke. Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder (bare forfra og fra siden) og en helseerklæring, som sendes pr. post eller e-post. Ta kontakt her! Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.

Etter en "konsultasjon" er det vanlig at man tenker gjennom om man vil ta en operasjon eller ikke. Om du bestemmer deg for å ta brystløft, får du reservert operasjonsdag og vil få tilsendt nærmere informasjon om forberedelser ca 2 uker i forkant. Operasjoner ved private klinikker må du betale selv.

4. Hvordan skal jeg forberede meg til brystløft ?

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si ikke spise, drikke, røyke (!) eller tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi! Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken første natten. Hvis du bor lengre fra klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.

Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet foregår i narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt ca. 3 timer. Alle ligger og hviler på klinikken til de er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 3 - 4 timer.

5. Hvordan gjøres brystløft ?

Pupper som egner seg for brystløft

Brystløft egner seg for dem som har slapp byste med overflødig hud og lave brystvorter

Arr etter brystløft

Brystløft gir nesten samme arr som brystreduksjon,

fjerning av overflødig hud

men her fjernes bare overflødig hud samtidig som den hengende delen av brystkjertelen løftes opp. Brystvortene forminskes ofte samtidig

resultat etter brystløft

Brystløft vil normalt ikke føre til mindre byste. Arrene blir kortere enn ved brystreduksjon

Brystløft utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se Smertefrihet - bedøvelse.

Ved ankomst til klinikken vil du bli tatt i mot av en sykepleier som vil ordne med enkelte formaliteter (sykemelding, kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer på brystene.

På operasjonsstuen vil brystene bli vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Du sovner av narkosen før kirurgen starter selve inngrepet, som tar mellom to og tre timer.

Operasjonen gir omtrent samme arrlinjer som brystreduksjon, men arret under brystet er kortere eller helt fraværende. I prinsippet foregår operasjonen på selve brystkjertelvevet som skal remodelleres og gi brystet en høyere, rundere og finere fasong. Den tunge nedre delen av brystet, henget, prepareres nøye og legges opp innunder resten av kjertelvevet, i samme posisjon som ved et brystinnlegg, for å gi fylde. Overflødig hud fjernes, og huden draperes stramt rundt "det nye brystet". Det pigmenterte området rundt brystvorten er vanligvis strukket og gjøres mindre. Eldre metoder som mest baserte løftet på hudstramming, som skulle holde vekten av brystvevet som en "hengekøye, gav dårligere resultat. Den indre remodelleringen av brystkjertelvevet som er beskrevet over, og som vi i dag bruker, gir bedre og mer langvarige resultater. I sjeldne tilfeller er det mulig å bare legge et snitt rundt brystvorten - kombineres gjerne med forminskning av det brune området rundt brystvorten.

Ønsker man større bryster, kan man kombinere brystløft med proteser samtidig eller på et senere tidspunkt. Kombinasjon med proteser kan i enkelte tilfeller være med på å gjøre formen på brystene penere. Protese størrelse og type (rund eller anatomisk) vil bli planlagt i samråd med din kirurg. Se brystforstørring.

6. Hvordan skal jeg forholde meg etter brystløft ?

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

Ro er viktig. Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro de to første ukene. Det gir raskere rehabilitering og bedre resultat. Vær forsiktig med armbevegelsene spesielt den første uken, prøv å hold overarmene inntil kroppen når du må bruke armene. Ikke løft tungt eller len deg på armene. Etter en uke kan man leve som vanlig, men unngå løft, strekk, støt og brå bevegelser. Du kan gjøre det som ikke gjør vondt. Det er gunstig å gå små lufteturer. Fravær fra arbeidet er vanlig i en uke. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente en måned. Vi anbefaler å starte forsiktig, lytt til kroppen.

De første dagene. Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken.

Smertelindring. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forebygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

Støtte-BH. Støtte-BH får du på klinikken etter operasjonen, og den skal sitte urørt i 2 døgn. Bruk støtte-BH dag og natt i 4 uker, og deretter er det en fordel å bruke BH mest mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg.

Teiping, dusjing og sol. Det sitter papir-tape på selve såret, som første gang skiftes etter 10 - 12 dager, og skiftes deretter ukentlig i 2 - 3 måneder (ikke oftere, gir minst mulig arr). Forskning har vist at silikonteip som fåes kjøpt på apoteket, kan gi litt bedre arrkvalitet hos noen pasienter. Fire dager etter operasjonen kan du dusje for første gang- forsiktig med hårvask! BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen lufttørres eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen. Skorper må ikke klores av. Unngå sol direkte på brystene den første måneden. Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (toppløs soling) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.

I enkelte tilfeller velger vi å legge inn et dren, særlig hvis det er mer blødning enn det som er vanlig. De vil da redusere hevelsen og påskynde tilhelingen. Drenene fjernes etter to til tre dager, etter avtale med klinikken eller egen lege på hjemstedet.

Det er normalt at det har blødd litt ut i bandasjene og at det væsker litt fra såret den første uken. Såret er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv.

Dersom det er ønskelig med en etterkontroll, ta kontakt med oss etter 12 måneder. Mammografi kan utføres som normalt, tidligst 1 år etter et brystløft.

7. Hvilket resultat kan forventes etter en slik brystoperasjon ?

Man tilstreber en så høy, rund og fin fasong som mulig. De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter et brystløft. Jo større og slappere brystene er, jo vanskeligere er det å operere dem "perfekte". Et rent brystløft vil ikke forandre størrelsen på brystene. Velger man brystløft med liten reduksjon, kan brystene bli mindre eller større enn det man egentlig hadde ønsket seg. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut. Man reduserer derfor som regel dette området ved et brystløft. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde, og formen kan forandre seg noe med årene. Dette er imidlertid problemer som kan løses med en mindre kirurgisk korreksjon senere.

Det er ikke mulig å utføre en brystoperasjon uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden blekner og mykner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke. Arrene skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. Arrene er som regel tynne som penn-streker, men i sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige. Enkelte pasienter har hud som "lager" brede arr. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr. Pasienter som har brede arr etter tidligere operasjoner kan ha nytte av silikonteip som kjøpes på apoteket.

De aller fleste pasientene er fornøyde med sitt brystløft, og opplever ikke at arrene representere noe problem. Hvis det skulle tilkomme noe sig av brystene senere, kan dette korrigeres på ulike måter. Ofte bedres dette ved å legge inn proteser, fordi brystvortene etter et brystløft har mindre tendens til å sige ned enn selve brystet. Protesene vil derfor komme i riktig posisjon i forhold til brystvortene, gi dem ny fylde og et tilfredsstillende løft.

8. Komplikasjoner etter brystløft ?

Komplikasjoner etter brystløft er sjeldne. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse.

Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer pr. dag året rundt i forbindelse med behandlinger. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp.

Blødning inn i sårhulen kan forekomme etter et hvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, men det er blant annet derfor det er svært viktig å holde seg i ro og ikke mer enn 1 - 2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter operasjonen. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning som regel av det ene brystet. Dette er ikke farlig men krever en ny liten operasjon hvor man skyller ut et blod koagel. Blødningen kan skje fra en bitteliten blodåre hvor "sveisen" løsner. Resultatet vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. Lege må kontaktes.

Infeksjoner forekommer så å si ikke etter operasjoner på Fornebuklinikken (ca 1-2 infeksjoner pr 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Ofte ledsaget av nedsatt allmentilstand og feber. Ved slike symptomer skal du kontakte oss eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer kan forekomme. Sårproblemer forekommer oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette vil arte seg som et væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv. Den verst tenkelige komplikasjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved brystløft blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en brystoperasjon. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Brystløft kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca halvparten av kvinnene ikke klarer å gjennomføre amming etter brystløft.

Tap av eller redusert følelse i huden eller brystvorten kan forekomme. Hvis det skjer, vil det som regel bedre seg og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot et til to år etter inngrepet.


Bestill en konsultasjonstime

Har du faglige spørsmål eller ønsker en individuell vurdering, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjonstime hos en av våre erfarne plastikkirurger/karkirurger.