fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Brystforstørrelse med eget fett – fettransplantasjon

Er brystforstørrelse med eget fett en operasjon for deg? Her finner du fullstendig informasjon om forstørring av brystene med eget fettvev, slik at du selv kan ta en avgjørelse.
Marius_B
Dr. Marius Barstad
Klinikksjef og partner i Fornebuklinikken, Dr. Med. Spesialist i plastikkirurgi, generell kirurgi og thorax kirurgi.
Bestill konsultasjon >
Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger Dr. Marius Barstad, Dr. Jørgen Utvoll , Dr. Axel Rein Barstad, eller Dr. Bjørn Tvedt

I denne veiledningen vil ordene fettransplantasjon og brystforstørrelse med eget fett bli brukt om hverandre siden de er det samme.
Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
"Veldig fornøyd etter operasjonen, utrolig lite smerter i forhold til hva jeg forventet. Følte meg godt ivaretatt fra jeg kom inn til jeg dro ut, for meg ble dette bare en liten hotellopplevelse med tøfler, kåpe og mat. Følte meg trygg og forstått, konsultasjonen gikk også kjempebra. Dr. Barstad har gjort en fantastisk jobb. Så fint at dere ringte dagen etterpå og spurte hvordan det har gått! Nå er det bare vente på endelig resultat og smøre seg med tålmodighet til jeg kan begynne å leve litt mer normalt. Tusen hjertelig takk, endelig har jeg også pupper!" 

- Kvinne 36 år , operert av Dr. Marius Barstad. - 
Illustrasjonsfoto
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter. 
Les mer>
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM  BRYSTFORSTØRRELSE MED EGET FETT?
Tlf: 67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

1. Generelt om brystforstørrelse /brystforstørrelse med eget fett

Brystforstørrelse er det mest utførte inngrepet innen kosmetisk kirurgi på verdensbasis. Det er mange grunner til at kvinner ønsker å forandre brystene sine. Manglende utvikling av brystene, svært små bryst, eller tap av volum og fasong etter graviditet og amming er vanlige årsaker. Utvikling av ulike bryst eller unormal fasong på brystene kan også ligge til grunn for et ønske om forandring. Sykdom kan forårsake at man må fjerne en del av brystet, som igjen kan gi tap av volum og uheldig fasong. I 1962 ble de første brystprotesene (brystinnleggene) tatt i bruk. De besto av et tynt glatt hylster av silikongummi fylt med flytende silikon. Les mer om brystforstørrelse med silikon her. 

Brystene består normalt av brystkjertelvev og fett. Jo eldre man blir jo mere fett. Ikke alle kvinner kan tenke seg brystforstørrelse med silikonproteser, samtidig som mange i tillegg har ønsker om å fjerne noe overflødig fett på magen eller lårene. I dag kan man kombinere ønsket om figurforming og brystforstørrelse i ett inngrep ved å flytte uønsket fett fra kroppen til brystene, en såkalt fettransplantasjon/brystforstørrelse med eget fett. Den anerkjente amerikanske plastikkirurgen dr. Sidney Coleman har vært en foregangsmann internasjonalt i utviklingen av fettransplantasjon. Metoden er nå forfinet og egner seg godt for brystforstørrelse. I USA, Europa og Latin Amerika utfører nå flere og flere pasienter brystforstørrelse med eget fett eller hybrid brystforstørrelse. Man hadde lenge motforestillinger mot å transplantere til brystene, pga. mulighet for cystedannelser, forkalkninger etc., men metoden forårsaker ikke skade eller sykdom i brystene. Små forandringer som kan ses på røntgen er lette å tolke å skille fra sykelige forandringer. Den amerikanske plastikkirurgiske forening har slått fast at brystforstørrelse med eget fett nå er en egnet, trygg metode. Les rapporten om brystforstørring med eget fett her.

brystforstoerrelse
Illustrasjonen viser før og etter brystforstørrelse med eget fett.
Priser og fakta om brystforstørring med eget fett

2. Hvem egner seg best for brystforstørrelse med eget fett


Kvinner med ønske om moderat naturlig brystforstørring og som har overskudd av fett et annet sted på kroppen er egnet for fettransplantasjon/brystforstørrelse med eget fett. Mange kvinner opplever at fettet på nedre/sentrale mage, hofter, innside eller utside lår er vanskeligere å slanke bort, samtidig med at brystene av ulike årsaker har blitt mindre eller mistet ønsket form. Les mer fettsuging her.
 
Aller best egnet for brystforstørrelse med eget fett er kanskje kvinner som etter graviditeter og amming har mistet volum og fasong i sine bryster og som har lett løshet og noe ekstra hud. En annen gruppe som kan egne seg godt, er de kvinner som av ulike grunner ikke lenger ønsker å ha brystinnlegg og som etter uttak av silikonprotesene har ønske om en forbedring. Kvinner som har fått utført brystløft og som ønsker større volum, men ikke brystproteser, kan også egne seg. Kvinner som har fjernet en kul i eller en del av brystet, og som av den grunn kan ha mistet både volum og fasong, egner seg også godt for fettransplantasjon. Bonusen er at, foruten større bryster kan man i tillegg få flatere mage og/eller mindre lår.
 

3. Om brystforstørrelse med eget fett

Brystforstørrelse med eget fett krever lang erfaring og riktig utstyr. Fornebuklinikken var blant de første klinikkene i Europa som utførte brystforstørrelse med eget fett. Vi bruker en fettsugings maskin som har pulset kanyle, og som skånsomt suger fettcellene over i et sterilt, lukket system. Fettcellene filtreres, før man setter de tilbake i kroppen (brystene) ved hjelp av Colemans avanserte utstyr for fettransplantasjon. Colemans utstyr muliggjør at man setter små mengder fettvev inn i utallige tynne tuneller, slik at de får næring og oksygen fra omkringliggende vev. Etter få dager er cellene vokst inn i vevet omkring og vil være permanente, og oppfører seg som de andre fettcellene i brystet.

Ved gjennomføring av brystforstørrelse med eget fett har man nøye planlagt på forhånd hvordan man vil bygge opp volumet i brystets ulike deler. Mens operasjonen skrider frem vil kirurgen modellere volum og fasong frem til ønsket resultat. Vanligvis settes like volumer på de to sider, men ulikheter og asymmetrier kan også samtidig jevnes ut under kirurgens hånd. Ca. 70 % av fettcellene overlever transplantasjonen. Disse cellene vil bli permanente og ha normale egenskaper i vevet. Installeres 300 ml fett i hvert bryst, så vil ca. 210 ml være igjen.

Det går ikke å sammenligne den effekten volumøkningen har på brystene etter en brystforstørrelse med eget fett med den effekten et silikoninnlegg har, da volumet distribueres annerledes, mer naturlig, og man tar hensyn til brystenes utgangsfasong. Erfaringsmessig gir én behandling en veldig god effekt.

Ønsker man større volum enn det som oppnås etter en behandling, så kan man gjenta behandlingen ( brystforstørrelse med eget fett) etter 3 - 4 måneder.
IMG_3825
Kvinner med ønske om moderat naturlig brystforstørring og som har overskudd av fett et annet sted på kroppen er egnet for fettransplantasjon og da brystforstørrelse med eget fett.

4. Hvem kan få utført brystforstørrelse med eget fett?

Alle friske, fullt utviklede kvinner som ikke er allergiske for bedøvelsesmidler, kan vurderes for brystforstørrelse med eget fett. Vi får ofte spørsmål om små bryster hos unge kvinner vil kunne fortsette å vokse. Har du normal vekt, regelmessig menstruasjon og avsluttet høydevekst kan du ikke regne med at brystene vil utvikle seg videre. P-piller og vektøkning kan dog øke brystenes størrelse og gjøre en operasjon unødvendig.

Kvinner med påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft anbefales ikke å forstørre sine bryster hverken med proteser eller med eget fett. Man anbefaler kvinner som er 38 år eller eldre å få utført mammografi før en operasjon.

De som egner seg aller best er kvinner som etter graviditet og amming har lagt seg ut litt rundt magen eller har litt ekstra fett på rumpe og lår, og som har mistet volum og fasong i sine bryster og som derfor har en viss løshet og en del ekstra hud. Noen ganger er brystene så slappe at et brystløft bør vurderes. Ønskes større volum etter brystløftet, kan man foreta en brystforstørrelse med eget fett etter 3 til 4 måneder.
iStock-155143129

5. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før brystforstørrelse med eget fett


Våre kirurger har den nødvendige erfaring og kompetanse til å gjøre en grundig individuell vurdering. Vi vil alltid sette deg og dine ønsker i fokus. Under konsultasjonen vil vi se deg, lytte til deg og hensyn ta dine ønsker. Samtidig er det vår jobb å veilede deg til rett behandling for din kropp, hvilke begrensinger finnes? Hvilke muligheter finnes? Er brystforstørrelse med eget fett noe for meg? Eller må det en annen type operasjon til for å oppnå ønsket resultat? Har du hengende bryst så kan kombinasjonen brystløft og fettransplantasjon være rett behandling for deg.
 
Våre kirurger vet svaret, du er i trygge hender hos oss på Fornebuklinikken. Erfaring og kompetanse er det som bør veie tyngst når det kommer til valg av klinikk. Hos oss finner du erfarne kirurger som har utført utallige fettsuginger og fettransplantasjoner.  Vi firer aldri på kvaliteten -  det er vårt løfte til deg. Ta kontakt med oss for en konsultasjon der du er i fokus!

Her kan du lese viktig generell informasjon om konsultasjon og hvordan du skal forholde deg før brystforstørrelse med eget fett. I teksten nedenfor kan du lese informasjon spesielt for brystforstørrelse med eget fett:

Under konsultasjonen vil vevet i brystet og hudens elastisitet bli vurdert, og ønsket størrelse på brystene vil bli diskutert. Kirurgen vurderer deretter om du har fettvev som du ønsker fjernet, for eksempel på mage, rumpe eller lår som vil kunne egne seg til å forstørre brystene med.

 

6. Tiden etter brystforstørrelse med eget fett


Her kan du lese viktig informasjon om tiden etter brystforstørrelse med eget fett.

De første to døgnene etter brystforstørrelse med eget fett skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag. Pass på at støtteBH sitter ordentlig omkring hele brystet og at ingen kanter gnager eller lager søkk i huden. BH skal brukes dag og natt den første måneden. Riktig BH får du kostnadsfritt på klinikken etter operasjonen. Kompresjonsplagget på området for fettsuging sitter på dag og natt i 14 dager deretter på dagtid i 4 uker. De små bandasjene (kompressene) kan fjernes etter 4 - 6 dager. Det sitter papirtape på selve såret. Disse fjernes etter 10 - 12 dager, og skiftes deretter ukentlig, i 2 - 3 måneder (ikke oftere, det gir minst mulig arr). Fire dager etter operasjonen kan du dusje forsiktig for første gang.  BHen kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen lufttørkes eller tørkes med hårføner før BHen settes på igjen.

Alle som har fått utført brystforstørrelse med eget fett, anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg.

Man bør gjøre vanlige egenundersøkelse av brystene slik helsemyndighetene anbefaler. Mammografi kan utføres som normalt, evt. suppleres med MR.

Kvinner som har utført brystforstørrelse med eget fett kan senere få barn og amme. Svangerskap og amming vil kunne øke brystenes volum, tøye huden og medføre behov for en korreksjon, akkurat som hos ikke opererte kvinner. 

Etter å ha utført en brystforstørrelse med eget fett må man ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etterpå. Dersom du har små barn må du derfor ha hjelp hjemme 1-2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet minst fire måneder før en eventuell operasjon.
brystkirurgi-840


7. Hvilket resultat kan forventes etter brystforstørring med eget fett.


Brystforstørring med eget fett gir naturlige bryster med normal mykhet. Formen på brystene vil avhenge av utgangspunktet (hvordan brystene så ut før operasjonen). Man oppnår å få et større men lignende bryst som før, og de fleste går opp ca. en cup-størrelse etter én behandling.
 
Det er viktig å merke seg at om man går opp i vekt etter operasjonen, så vil brystene bli større fordi de transplanterte fettcellene øker i volum. Likeledes, går man ned i vekt (slanker seg), vil brystene kunne bli mindre, fordi de transplanterte fettcellene går ned i volum.

De transplanterte fettcellene oppfører seg som normale fettceller andre steder på kroppen. Flere forhold spiller inn - melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Når du ligger på ryggen uten BH, vil brystene ha naturlig flyt. Mange ønsker seg "kløft" mellom brystene - det er ikke alltid mulig å få til hvis brystene fra naturen sitter langt ute på sidene av brystkassen. Etter noen måneder pleier man ikke merke eller tenke noe særlig på at man har foretatt en brystoperasjon. Du skal kunne leve helt som før. Idrettslige aktiviteter, dykking og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer. Metoden etterlater omtrent ikke synlige arr. De er 3 mm lange, 2 på siden av brystet og 2 innenfor pigmentet på brystvorten, og over noe tid blir disse nærmest usynlige. Kun noen få danner godt synlige arr som holder seg røde i lang tid, noen ganger mer enn et år, men over tid blir disse også nærmest usynlige. Plastring av arrene noen måneder etter inngrepet og bruk av relativt stram støtte-BH, kan forebygge synlige arr.
 
Fornebuklinikken_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTFORSTØRRELSE MED EGET FETT?
Tlf : 67 11 54 20
Mail: info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
 

8. Komplikasjoner etter fettransplantasjon og brystforstørrelse med eget fett.


Komplikasjoner er svært sjeldne. Etter alle typer operasjoner, også fettsuging og transplantasjon, vil man av og til kunne oppleve små blødninger inn i sårhulen. Dette vil kunne gi blåmerker lokalt og noe ømhet. Men, en litt større blødning i området der man har transplantert fett er uheldig fordi blodsirkulasjonen til det nytransplanterte cellene vil kunne bli redusert og færre celler vil overleve transplantasjonen. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis før operasjonen og å holde seg i ro den første uken.

Infeksjon kan forekomme, men dette er svært sjeldent. Generelt forekommer det svært få infeksjoner ved private klinikker.

Moderat asymmetri kan forekomme. Dette lar seg justere ved å legge inn noe mer fett på et litt senere tidspunkt.

Det er rapportert at partier i brystene som er forstørret med fettransplantasjon kan oppleves som ømme og litt knudrete over tid. Disse plagene er som regel forbigående. Noen av de transplanterte cellene overlever ikke og vil kunne synes som små forkalkninger på mammografi. Disse er imidlertid lett å skille fra microforkalkninger som gir grunnlag til bekymring på mammografiundersøkelser.
 

9. Brystforstørring og brystløft


Har brystene for mye heng og løshet, vil ikke alltid en brystforstørrelse med eget fett alene være nok for å oppnå større bryst med fin høyde og fasong da en brystforstørrelse egentlig ikke gir et løft. I slike tilfeller velger noen kvinner å gjøre et brystløft i tillegg til brystforstørring med eget fett, for å "få tilbake" best mulig fasong og volum. Ønsker man større bryster etter brystløftet kan man etter 3 - 4 måneder gjøre fettransplantasjon.

Noen kvinner vil ikke ha arrene som brystløft gir. Alternativet kan være en eller to fettransplantasjoner som fyller ut all den løse huden. Men, selv med mye transplantert volum vil brystene henge, hvis det var heng fra før. Man kan likevel oppnå noe rundere og fyldigere fasong med en brystforstørrelse med eget fett.
 

10. Garanti ved brystforstørrelse med eget fett


Ujevnheter som kan oppstå etter fettsugingen eller fettransplantasjonen vil rettes uten ekstra kostnad. Forutsatt at det er medisinsk forsvarlig, uten risiko og at et nytt inngrep med sikkerhet vil forbedre resultatet.
Metoden egner seg for de kvinner som er ute etter en forbedring som en moderat naturlig forstørrelse vil gi. Man kan ikke garantere en gitt økning i cup størrelse og fasongen som oppnås vil være avhengig av brystenes utseende før operasjonen. 

Pasientene må følge de pålegg som gis i forbindelse med operasjonen. Man må omgående ta kontakt hvis man skulle få et problem, og la seg undersøke av en av Fornebuklinikkens kirurger, samt gjennomføre nødvendige tilleggsundersøkelser. Eventuell ny operasjon foretas ved Fornebuklinikken.

Pris for brystforstørrelse med eget fett finner du her.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.