fornebuklinikken-logo-web

Brystforstørrelse med eget fett – fettransplantasjon

Er en operasjon med transplantasjon av eget fettvev for å forstørre brystene noe for deg? Her finner du fullstendig informasjon om forstørring av brystene med eget fettvev, slik at du selv kan ta en avgjørelse.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger Dr. Marius Barstad, Dr. Jørgen Utvoll,eller Dr. Ine Mørk.

Se hva våre pasienter mener om oss

I denne veiledningen vil ordene fettransplantasjon og brystforstørrelse med eget fett bli brukt om hverandre siden de er det samme.
 
Konsultasjon_smil
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
brystforstoerrelse
Illustrasjonen viser før og etter brystforstørrelse med eget fett.

1. Generelt om brystforstørrelse

Brystforstørrelse er det mest utførte inngrepet innen kosmetisk kirurgi på verdensbasis. Det er mange grunner til at kvinner ønsker å forandre brystene sine. Manglende utvikling av brystene, svært små bryst, eller tap av volum og fasong etter graviditet og amming er vanlige årsaker. Utvikling av ulike bryst eller unormal fasong på brystene kan også ligge til grunn for et ønske om forandring. Sykdom kan forårsake at man må fjerne en del av brystet, som igjen kan gi tap av volum og uheldig fasong. I 1962 ble de første brystprotesene (brystinnleggene) tatt i bruk. De besto av et tynt glatt hylster av silikongummi fylt med flytende silikon. Les mer om brystforstørrelse med silikon her. 

Ikke alle kvinner kan tenke seg brystforstørrelse med silikonproteser, samtidig som mange i tillegg har ønsker om å fjerne noe overflødig fett på magen eller lårene. I dag kan man kombinere ønsket om figurforming og brystforstørrelse i ett inngrep ved å flytte uønsket fett fra kroppen til brystene, en såkalt fettransplantasjon. Den anerkjente amerikanske plastikkirurgen dr. Sidney Coleman har vært en foregangsmann internasjonalt i utviklingen av fettransplantasjon. Metoden er nå forfinet og egner seg godt for brystforstørrelse. I USA, Europa og Latin Amerika behandles nå flere og flere pasienter med fettransplantasjon for å forstørre brystene. Man hadde lenge motforestillinger mot å transplantere til brystene, pga. mulighet for cystedannelser, forkalkninger etc., men metoden forårsaker ikke skade eller sykdom i brystene. Små forandringer som kan ses på røntgen er lette å tolke og lett å skille fra sykelige forandringer. Den amerikanske plastikkirurgiske forening har slått fast at dette nå er en egnet, trygg metode. Les rapporten om brystforstørring med eget fett her.

Priser og fakta om brystforstørring med eget fett

2. Hvem egner seg best for brystforstørring med eget fett


Kvinner med ønske om moderat naturlig brystforstørring og som har overskudd av fett et annet sted på kroppen er egnet for denne metoden. Mange kvinner opplever at fettet på nedre/sentrale mage, hofter, innside eller utside lår er vanskeligere å slanke bort, samtidig med at brystene av ulike årsaker har blitt mindre eller mistet ønsket form. Les mer fettsuging her.
 
Aller best egnet for brystforstørrelse med fettransplantasjon er kanskje kvinner som etter graviditeter og amming har mistet volum og fasong i sine byster og som har lett løshet og noe ekstra hud. En annen gruppe som kan egne seg godt, er de kvinner som av ulike grunner ikke lenger ønsker å ha brystinnlegg og som etter uttak av innleggene har ønske om en forbedring. Kvinner som har fjernet en kul i eller en del av brystet, og som av den grunn kan ha mistet både volum og fasong, egner seg også godt for fettransplantasjon. Bonusen er at, foruten større bryster kan man i tillegg få flatere mage og/eller mindre lår.
 

3. Om brystforstørring med eget fett

Brystforstørrelse med eget fettvev krever erfaring og riktig utstyr. Fornebuklinikkens kirurger har den nødvendige erfaring med fettransplantasjon. I tillegg har vi som første klinikk i Norge anskaffet en spesial designet maskin for skånsom fettsuging. Maskinen setter bedøvelse og væske i en slags pulset jetstrøm slik at fettcellene løsnes og mykgjøres, slik at de lettere å suge ut, uten skade på den enkelte fettcelle. Cellene suges ut i et sterilt, lukket system, hvor de filtreres og vaskes, før man setter de tilbake i kroppen (brystene) ved hjelp av Coleman's avanserte utstyr for fettransplantasjon. Coleman's utstyr muliggjør at man setter små mengder fettvev inn i utallige tynne tuneller, slik at de får næring og oksygen fra omkringliggende vev. Etter få dager er cellene vokst inn i vevet omkring og vil være permanente, og oppfører seg som de andre fettcellene i brystet.

Man har nøye planlagt på forhånd hvordan man vil bygge opp volumet i brystets ulike deler. Mens operasjonen skrider frem vil kirurgen modellere volum og fasong frem til ønsket resultat. Vanligvis settes like volumer på de to sider, men ulikheter og asymmetrier kan også samtidig jevnes ut under kirurgens hånd. Ca. 70 % av fettcellene overlever transplantasjonen. Disse cellene vil bli permanente og ha normale egenskaper i vevet. Installeres 300 ml fett i hvert bryst, så vil ca. 210 ml være igjen.

Det går ikke å sammenligne den effekten denne volumøkningen har på brystenes med den effekten et silikoninnlegg har, da volumet distribueres annerledes, mer naturlig, og man tar hensyn til brystenes utgangsfasong. Erfaringsmessig gir én behandling en veldig god effekt.

Ønsker man større volum enn det som oppnås etter en behandling, så kan man gjenta behandlingen etter 3 - 4 måneder.

4. Hvem kan få utført brystforstørrelse med eget fett?


Alle friske, fullt utviklede kvinner som ikke er allergiske for bedøvelsesmidler, kan vurdere for brystforstørrelse med eget fett. Vi får ofte spørsmål om små bryster hos unge kvinner vil kunne fortsette å vokse. Har du normal vekt, regelmessig menstruasjon og avsluttet høydevekst kan du ikke regne med at brystene vil utvikle seg videre. P-piller og vektøkning kan dog øke brystenes størrelse og gjøre en operasjon unødvendig.

Kvinner med påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft anbefales ikke å forstørre sine bryster. Man anbefaler kvinner som er 38 år eller eldre å få utført mammografi før en operasjon.

De som egner seg aller best er kvinner som etter graviditet og amming har lagt seg ut litt rundt magen eller har litt ekstra fett på rumpe og lår, og som har mistet volum og fasong i sine bryster og som derfor har en viss løshet og en del ekstra hud. Noen ganger er brystene så slappe at et brystløft bør vurderes. Ønskes større volum etter brystløftet, kan man foreta fettransplantasjon etter 3 til 4 måneder.
Operasjon_Helene_Marius_II

5. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før brystforstørrelse med eget fett


Her kan du lese viktig generell informasjon om konsultasjon og hvordan du skal forholde deg før inngrepet. I teksten nedenfor kan du lese informasjon spesielt for brystforstørrelse med eget fett:

Under konsultasjonen vil vevet i brystet og hudens elastisitet bli vurdert, og ønsket størrelse på brystene vil bli diskutert. Kirurgen vurderer deretter om du har fettvev som du ønsker fjernet, for eksempel på mage, rumpe eller lår som vil kunne egne seg til å forstørre brystene med.

Etter operasjonen må man ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etterpå. Dersom du har små barn må du derfor ha hjelp hjemme 1-2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet minst fire måneder før en eventuell operasjon.
 

6. Tiden etter brystforstørrelse med eget fett


Her kan du lese viktig informasjon om tiden etter opeasjon.

De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. En "Stressless"-stol er perfekt. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag. Pass på at støtte-BH'en sitter ordentlig omkring hele brystet og at ingen kanter gnager eller lager søkk i huden. BH skal brukes dag og natt den første måneden. Riktig BH får du kostnadsfritt på klinikken etter operasjonen. Kompresjonsplagget på området for fettsuging sitter på dag og natt i 14 dager deretter på dagtid i 4 uker. De små bandasjene (kompressene) kan fjernes etter 4 - 6 dager. Det sitter papir-tape på selve såret. Disse fjernes etter 10 - 12 dager, og skiftes deretter ukentlig, i 2 - 3 måneder (ikke oftere, gir minst mulig arr). Fire dager etter operasjonen kan du dusje forsiktig for første gang.  BH'en kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen tapen lufttørres eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen.

Alle som har fått forstørret brystene, anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg.

Man bør gjøre vanlige egenundersøkelse av brystene slik helsemyndighetene anbefaler. Mammografi kan utføres som normalt, evt. suppleres med MR.

Kvinner som får forstørret brystene med fettransplantasjon kan senere få barn og amme. Svangerskap og amming vil kunne øke brystenes volum, tøye huden og medføre behov for en korreksjon, akkurat som hos uopererte kvinner.
brystkirurgi-840


7. Hvilket resultat kan forventes etter brystforstørring med eget fettvev


Brystforstørring med eget fett gir naturlige bryster med normal mykhet etter brystforstørring. Formen på brystene vil avhenge av utgangspunktet (hvordan brystene så ut før operasjonen). Man oppnår å få et større men likende bryst som før, og de fleste går opp ca. en cup-størrelse etter én behandling.
 
Det er viktig å merke seg at om man går opp i vekt etter operasjonen, så vil brystene bli større fordi de transplanterte fettcellene øker i volum. Likeledes, går man ned i vekt (slanker seg), vil brystene kunne bli mindre, fordi de transplanterte fettcellene går ned i volum.

De transplanterte fettcellene oppfører seg som normale fettceller andre steder på kroppen. Flere forhold spiller inn - melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Når du ligger på ryggen uten BH, vil brystene ha naturlig flyt. Mange ønsker seg "kløft" mellom brystene - det er ikke alltid mulig å få til hvis brystene fra naturen sitter langt ute på sidene av brystkassen. Etter noen måneder pleier man ikke merke eller tenke noe særlig på at man har foretatt en brystoperasjon. Du skal kunne leve helt som før. Idrettslige aktiviteter, dykking og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer. Metoden etterlater omtrent ikke synlige arr. De er 3 mm lange, 2 på siden av brystet og 2 innenfor pigmentet på brystvorten, og over noe tid blir disse nærmest usynlige. Kun noen få danner godt synlige arr som holder seg røde i lang tid, noen ganger mer enn et år, men over tid blir disse også nærmest usynlige. Plastring av arrene noen måneder etter inngrepet og bruk av relativt stram støtte-BH, kan forebygge synlige arr.
 
Stine-liten-uten-bakgrunn
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
 

8. Komplikasjoner etter fettransplantasjon


Komplikasjoner er svært sjeldne. Etter alle typer operasjoner, også fettsuging og transplantasjon, vil man av og til kunne oppleve små blødninger inn i sårhulen. Dette vil kunne gi blåmerker lokalt og noe ømhet. Men, en blødning i området der man har transplantert fett er uheldig fordi blodsirkulasjonen til det nytransplanterte cellene vil kunne bli redusert og færre celler vil overleve transplantasjonen. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis før operasjonen og å holde seg i ro den første uken.

Infeksjon kan forekomme, men dette er svært sjeldent. Generelt forekommer det svært få infeksjoner ved private klinikker.

Moderat asymmetri kan forekomme. Dette lar seg justere ved å legge inn noe mer fett på et litt senere tidspunkt.

Det er rapportert at partier i brystene som er forstørret med fettransplantasjon kan oppleves som ømme og litt knudrete over tid. Disse plagene er som regel alltid forbigående. Noen av de transplanterte cellene overlever ikke og vil kunne synes som små forkalkninger på mammografi. Disse er imidlertid lett å skille fra microforkalkninger som gir grunnlag til bekymring på mammografiundersøkelser.
 

9. Brystforstørring og brystløft


Har brystene for mye heng og løshet, vil ikke alltid fettransplantasjon alene være nok for å oppnå større bryst med fin høyde og fasong Brystforstørrelse gir ikke egentlig løft. I slike tilfeller velger noen kvinner å gjøre et brystløft i tillegg til brystforstørring, for å "få tilbake" best mulig fasong og volum. Ønsker man større bryster etter brystløftet kan man etter 3 - 4 måneder gjøre fettransplantasjon.

Noen kvinner vil ikke ha arrene som brystløft gir. Alternativet kan være en eller to fettransplantasjoner som fyller ut all den løse huden. Men, selv med mye transplantert volum vil brystene henge, hvis det var heng fra før. Man kan likevel oppnå noe rundere og fullere fasong
 

10. Garanti ved brystforstørrelse med eget fett


Ujevnheter som kan oppstå etter fettsugingen eller fettransplantasjonen vil rettes uten ekstra kostnad. Forutsatt at det er medisinsk forsvarlig, uten risiko og at et nytt inngrep med sikkerhet vil forbedre resultatet
Metoden egner seg for de kvinner som er ute etter en forbedring som en moderat naturlig forstørrelse vil gi. Man kan ikke garantere en gitt økning i cup størrelse og fasongen som oppnås vil være avhengig av brystenes utseende før operasjonen. Ønskes større volum enn det som oppnås med en behandling, må denne bekostes selv.

Pasientene må følge de pålegg som gis i forbindelse med operasjonen. Man må omgående ta kontakt hvis man skulle få et problem, og la seg undersøke av en av Fornebuklinikkens kirurger, samt gjennomføre nødvendige tilleggsundersøkelser. Eventuell ny operasjon foretas ved Fornebuklinikken.

Pris for brystforstørrelse med eget fett finner du her.
Vanlige spørsmål
Vår garanti
Hvorfor velge oss
Før og etter operasjon
Prisliste
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.