fornebuklinikken-logo-web

Brystforstørring / brystforstørrelse med silikon / brystinnlegg

Er en brystforstørrelse med silikon noe for deg? Her finner du informasjon om ulike typer brystinnlegg og metoder, slik at du selv kan ta en avgjørelse.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon med en av våre erfarne plastikkirurger Dr. Marius Barstad, Dr. Jørgen Utvoll, eller Dr. Ine Mørk.

Se hva våre pasienter mener om oss


I denne veiledningen vil ordene brystprotese og brystinnlegg bli brukt om hverandre ettersom de betyr det samme.
 
Konsultasjon_smil
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
brystforstoerrelse
De ulike brystprotesene finnes i mange forskjellige størrelser. I tillegg finnes ulike fasonger, runde og anatomiske (dråpeformede).

1. Generelt om brystforstørrelse

Fornebuklinikken utfører årlig mellom 1000–1500 brystforstørrelser med silikonproteser. Det er flere grunner til at kvinner ønsker å forandre brystene sine. Manglende eller veldig liten utvikling av brystene er en vanlig årsak. Mange opplever at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming. Andre har utviklet asymmetriske bryst eller uønsket fasong på brystene.
 
Mens det en periode var en trend med ønske om relativt store bryster, ser vi nå en motsatt trend. Det er i dag vanligere at kvinnene ønsker en mer moderat, proporsjonal størrelse og en naturlig look. Dette er en trend som faktisk gir en rekke fordeler, blant annet et mer varig resultat med færre komplikasjoner (se under «valg av størrelse»).

 

Priser og fakta om brystforstørring / brystforstørrelse

I 1962 ble de første brystprotesene (brystinnleggene) tatt i bruk. De var fylt med flytende silikon, som ofte lekket etter noen år. Ofte forekom såkalt "hard kapsel" (vevet rundt protesene ble hardt og arraktig). I en periode var de fleste innleggene fylt med saltvann (saltvannsproteser). Dagens proteser består av et forsterket silikonskall fylt med formstabil og myk silikongele (cohesive gel), slik at problemene med lekkasje nærmest er eliminert.

 
Komplikasjonen hard kapseldannelse forekommer veldig sjelden (Fornebuklinikkens data: ca. 0.5 % etter 5 år) grunnet forbedrede silikonproteser, forbedret individuell vurdering og planlegging, samt bedre operasjonsteknikker.
 

Brystforstørring med silikon/silikonprotese er trygt, og gir overveiende gode, varige resultater og fornøyde pasienter – silikon er derfor førstevalget når det gjelder brystforstørrelse. De senere årene er det imidlertid rapportert om en meget sjelden tilstand, BIA-ALCL (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma) som kan ha sammenheng med brystimplantater.

Det er viktig at alle som vurderer brystimplantater leser  dette  Les mer >
Fornebuklinikken benytter Motiva glatte/silk silikonproteser fordi de gir en mykere, mer naturlig følelse og økt følelse av velvære hos pasienten. Det er ikke funnet noen tilfeller av BIA-ALCL med glatte proteser.

 

 

2. Ulike typer silikon / brystinnlegg

Fornebuklinikken bruker brystimplantat fra Motiva (Establishment Labs). Les mer om våre brystimplantater her

Størrelse og fasong på brystinnleggene, ny trend.

De ulike brystprotesene finnes i mange forskjellige størrelser og fasonger, runde og anatomiske (dråpeformede). Protesestørrelsen oppgis i milliliter (ml = cc) eller gram. De vanligste størrelsene varierer mellom 200 og 500 ml. Som regel bruker vi mellom 240 og 350 ml. Hos en middels slank kvinne vil 200 - 300 ml kunne tilsvare økning med en cup-størrelse f.eks. fra B til C (vil kunne variere, avhengig av type BH). Hvilken størrelse og fasong som skal brukes, avhenger mye av pasientens ønsker, men også av brystenes størrelse og fasong før operasjonen. Er brystene ulike, kan innsetting av forskjellige protesestørrelser gjøre forskjellen mindre. Størrelse og fasong bestemmes sammen med pasienten. Vi har fokus på at kvinnen skal bli fornøyd med både størrelse og form. Våre kirurger har lang erfaring, og tar hensyn til dine ønsker når størrelse og fasong på innleggene bestemmes. Det er viktig at man foretar en nøye individuell vurdering.
 

Fornebuklinikken bruker begrepet «proporsjonal brystforstørrelse».

Med dette menes en forstørrelse som står i forhold til kvinnens kropp. Man kan tøye grensene noe, men legges det inn altfor store innlegg, kan man få problemer senere i form av heng, bulker i huden og annet ubehag, endog smerter. Vi går derfor alltid ut fra bredden og størrelsen på pasientens bryst, samt bredden på brystkassen. Ut fra disse målene, kan man beregne seg frem til et mest mulig riktig volum og fasong for den enkelte. Trenden i Norge går i retning av et mer naturlig utseende.

Når det gjelder formen på protesene, rund moderat profil, rund høy profil, rund ekstra høy profil eller anatomisk (dråpeformet) profil, vil vår anbefaling bestemmes av formen dine bryster har i utgangspunktet, og selvfølgelig også ditt ønske om endelig utseende på brystene etter operasjonen. Som regel vil man velge en rund protese med moderat profil (høyde) for et "naturlig" utseende ("ikke for stor"). Ved ønske om modellutseende velger man en rund protese med høy profil ("bikini modell"). Ekstra høy profil velges ved ønske om ekstra stor forstørrelse, som ofte vil gi et mer "glamourmodell" utseende, benyttes idag veldig sjelden.

I tilfeller hvor man vurderer at runde proteser ikke vil gi ønsket form på brystene, kan man velge å bruke anatomiske innlegg. Dette kan for eksempel være aktuelt hos kvinner som har ammet eller som har utviklet bryster som "mangler” volum og projeksjon i nedre del av brystet (tubulære bryst).

Mange kvinner synes fasongen med anatomiske proteser er mer tiltalende. For noen år tilbake var det populært med anatomiske innlegg, og omtrent halvparten av pasientene valgte det. Pendelen har nå svingt tilbake, og de fleste yngre kvinner velger i dag runde proteser fordi det gir litt mer rundhet på toppen (push), og oppfattes som et yngre utseende bryst. I dag har vi på Fornebuklinikken en 95/5% fordeling mellom runde og anatomiske proteser.
 

Viser du oss et bilde av en annen kvinnes bryster kan det gi kirurgen en viss innsikt i hva du ønsker i forhold til form, men det er ofte ikke mulig å oppnå akkurat det som bildet viser. Å vise et før- og etterbilde av en annen kvinne er til liten hjelp når det gjelder volumbestemmelse. Man kan ikke "velge" størrelse ut ifra et bilde eller sammenlikne seg med en venninne.


I de fleste tilfeller kan man bestemme størrelse og type innlegg og størrelse på forhånd, en sjelden gang må man fravike dette under operasjonen. De fleste kirurger foretrekker også å teste valget under operasjonen, ved hjelp av spesielle test-innlegg. En sjelden gang tvinges man til å gå ned en størrelse i forhold til det som var avtalt, på grunn av fare for skade på vev og nerver. Andre ganger kan brede bryst med hud "til overs" faktisk kreve noe større innlegg enn det man antok på forhåndsundersøkelsen. Det endelige valget gjøres altså under selve inngrepet, ved at kirurgen bruker sin lange erfaring og sitt beste skjønn. Det er meget sjeldent at noen er misfornøyd med resultatet etterpå.

Det er viktig for oss å presisere at vi bruker lang tid til å forstå og diskutere ditt ønske om utseende og størrelse. Hvis ditt ønske med stor sannsynlighet vil medføre tidlige eller sene komplikasjoner, er det vår soleklare oppgave som ansvarlige kirurger å rettlede deg. Det kan for eksempel være du har en oppfatning av størrelse basert på andre kvinners resultater, og som ikke samsvarer med ditt utgangspunkt. Alle er forskjellig bygget, slik at størrelse og fasong må vurderes individuelt. Resultatet skal ideelt sett være problemfritt og fint, ikke bare etter ett år, men også etter fem år, ti år og mer.
brystkirurgi-840
Det er viktig at man foretar en nøye individuell vurdering ved valg av protesestørrelse. Derfor bruker Fornebuklinikken begrepet «proporsjonal brystforstørrelse».

Silikon og Saltvann – hva er best?

Alle brystproteser har et utvendig skall av silikon i flere lag for å gi best mulig styrke og tetthet. Fylles dette skallet med silikon, kaller man det en silikonprotese. Likeledes kaller man det en saltvannsprotese når skallet fylles med saltvann. Saltvannsproteser er svært lite benyttet i Europa, men benyttes fortsatt endel i USA. De fleste plastikkirurger mener at silikonproteser fylt med cohesive gel er tryggest og best. Silikon er et meget stabilt stoff med antatt ubegrenset holdbarhet, og omfattende forskning har vist at det er ufarlig for mennesker.

 

Fornebuklinikken benytter implantater med glatt overflate i stedet for texturert/ru overflate, hvorfor?
Teksturerte (ru/porøs overflate) implantater ble designet for å vokse fast i vevet omkring. Man mente at ru overflate ville redusere antallet harde kapsler. Det er imidlertid usikkert om dette stemmer, men man mener fortsatt at rue proteser gir noe mindre kapseldannelse når implantatet ligger over muskelen. Forskjellen er uansett liten.

På Fornebuklinikken har vi de senere årene erfart at aktive kvinner kan få ubehag av rue innlegg, og at det kan kjennes mer unaturlig enn ønskelig.

Forskning viser også at rue innlegg kan føre til økt kronisk irritasjon/inflammasjon. Det er uenighet om dette er heldig eller uheldig, noen mener det er mekanismen bak færre kapsler, og dermed heldig. Det som imidlertid kan være uheldig er at kronisk inflammasjon kan gi serom (væskedannelse) og er tenkt som mulig årsak til den sjeldne tilstanden BIA - ALCL (se pkt. 11 Komplikasjoner med brystinnlegg/brystprotese).

Fornebuklinikken har i lys av disse erfaringer gått over til å bruke glatte (smooth) eller glatte nanotexturerte (Silk), implantater. Dersom vi måtte velge å legge inn anatomiske (dråpeformede) implantater, måtte vi inntil nylig velge rue implantater som fester seg, slik at man unngikk rotasjon. Rotasjon ville sett rart ut, fordi implantatet ikke er rundt. Nå har Motiva utviklet glatte anatomiske implantater som fester seg, slik at vi utelukkende bruker glatte implantater.

Er det forskjell på cohesive gel i silikonproteser? Hva betyr det?
Cohesive betyr sammenbundet, og cohesive gel betyr at silikonmolekylene er kjemisk bundet sammen og danner en geleaktig konsistens. Alle silikoninnlegg som brukes i dag har cohesive gel med varierende grad av fasthet.

Ulempen med fast cohesive gel er at brystene kan føles "for harde", og at man føler forflytning av protesene, for eksempel når man trener eller snur seg i sengen. Vi bruker nesten utelukkende ny type cohesive gel som er mykere visko-elastisk (Motiva Ergonomix). Den har samme egenskap som en fast cohesive gel, men gelen oppfører seg mer som naturlig brystvev, mykere og mer føyelig. Erfaringene med Motiva Ergonomix så langt, er at brystet får en mer naturlig fasong og kjennes mer likt et naturlig bryst.


Lekkasje av silikon er meget sjelden. Er lekkasje farlig?

Denne problemstillingen er ikke så aktuell lenger. Hvis det blir en rift i et innlegg med cohesive gel, vil ikke innholdet renne ut slik som kunne skje med tidligere generasjons innlegg.
Dersom du har eldre innlegg, fra før ca. 2000-2005, anbefaler mange kirurger at de skiftes ut (se punkt 12, bytte av brystinnlegg). Selv om du skulle få en lekkasje i en eldre protese, innebærer ikke dette noen sikker helserisiko. Men, hvis en silikonlekkasje ikke blir fjernet tidlig nok, kan dette medføre knuter i brystvevet, og ømhet. Gamle innlegg som er harde (hardt kapslet) har stor sannsynlighet for lekkasje, og du bør vurdere fjerning eller et protesebytte. Er du i tvil om et innlegg er i orden eller ikke, kan du ta ultralyd hos en erfaren radiolog. Ultralyd kan imidlertid være vanskelig å tolke. MR anses å være den beste undersøkelsen for å sikkert si om noe er galt med protesen, men er ikke lett tilgjengelig overalt i landet.

 

Bilde av silikoninnlegg

3. Brystforstørrelse-forhåndsvisning/simulering i 3D

Vi tilbyr våre pasienter Vectra 3D simulering av brystforstørrelse, les mer om 3D bilder på konsultasjon her.
 

4. Ulike metoder for brystforstørrelse

 
Protese over muskelen (subglandulær), eller under muskelen (submuskulær)? Hva er best?
Begge metoder har sine fordeler og ulemper. På veldig slanke kvinner med lite brystvev eller underhudsfett, legger man som regel protesen under brystmuskelen (submuskulært, dual plane). Det vil si at protesen dekkes av både kjertel- og muskelvev. Dette vil gi en bedre varig, myk og naturlig overgang i øvre del av brystet og inn mot kløften, man unngår skarp proteseskygge eller kant. De fleste kvinner velger å ville ha et så naturlig resultat som mulig, uten tydelig proteseskygge. Men, noen foretrekker større, rundere fasong (high profile), med ønske om at litt skygge gjerne må vises. For at skyggen ikke skal bli for skarp vil ofte submuskulær plassering være best.

Har man god nok dekning av brystvev (1 cm eller mer målt på brystets øvre del), kan brystprotesen legges under brystkjertelen (subglandulært), det vil si over muskelen.

Submuskulær plassering kan gi litt mindre forekomst av hard kapsel (se komplikasjoner), mindre sjanse for ripling (synlig folding) og kant. Ulempen kan være at man ser en ørliten forskyvning, oftest til siden, ved stramming av brystmuskelen. Dersom du driver aktiv idrett, der du er avhengig av sterke brystmuskler (vekttrening, kroppsbygging, håndball, turn, etc.), kan et innlegg under muskelen gjøre muskelen noe svakere, og all overdreven bevegelse på innlegget kan være uheldig. Men for alle praktiske forhold, også aktiv mosjonsidrett, vil det ikke være noen negative konsekvenser. Fornebuklinikken bruker den metoden for brystforstørrelse som er best for deg etter en individuell vurdering. I vel 90% av tilfellene vil dette være under muskelen.

Hvor blir arret etter brystforstørrelse? Ny teknikk gir kortere arr.
Hudsnittet er ca. 3-4 cm langt og legges vanligvis i folden under brystet. Arret vil da legge seg i brystfolden, og blir således lite synlig. Arret var ca. dobbelt så langt tidligere. Forfinet kirurgisk teknikk, samt at vi nå benytter en plasthylse (Keller Funnel) til å «skyte» inn protesen gjennom en liten åpning muliggjør dette. Denne tilgangen foretrekkes også fordi den gir mest nøyaktig disseksjon (operasjon) av lommen for innlegget, og dermed mindre sjanse for blødning og infeksjon.

Snittet kan også legges i kanten av det pigmenterte området av brystvorten, men vil da lettere kunne bli synlig. Denne tilgangen er litt mindre nøyaktig og vil lettere kunne gi kontaminering med bakterier fra brystvorten (melkeutførselsganger). Brystvorten må også være av en viss størrelse for valg av denne metoden, for å få stor nok åpning når protesen skal legges inn. Denne metoden benyttes ikke ved kosmetisk brystforstørrelse på Fornebuklinikken.

Snittet blir mindre synlig ved at det legges i armhulen. Dette er en metode vi benytter mer og mer ved Fornebuklinikken. Da vil arret kun synes når man hever armene. Disseksjonen forgår endoskopisk, det vil si ved hjelp av kikhullsteknikk med videokamera, og innlegget føres inn gjennom en plasthylse (Keller Funnel), og man unngår at bakterier fra armhulen kontaminerer implantatet. Denne metoden egner seg ved innleggelse av runde innlegg med relativt moderat størrelse. 

Alle sår sys igjen med innvendige selvoppløselige sting, og det er derfor ingen fjerning av sting etter inngrepet.
 
Stine-liten-uten-bakgrunn
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

 

5. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før brystforstørrelse


 Her kan du lese viktig informasjon  om konsultasjonen og om hvordan du skal forberede deg før operasjonen

Spesiell informasjon for brystforstørrelse

På Fornebuklinikken foregår konsultasjonen hos en av våre erfarne plastikkirurger. Vevet i brystet og hudens elastisitet blir vurdert, og størrelse samt ditt ønske om fasong diskuteres. Vi måler brystkassen og bredden på brystene dine, deretter prøver vi ulike testinnlegg med sports-BH foran et speil. Du vil da få svar på eventuelle spørsmål. Vanligvis tas det også bilder av brystene for dokumentasjon i journalen din. Det tas bilder med Vectra 3D system som konstruerer et bilde av din kropp, hvor man deretter kan simulere ditt resultat basert på ditt ønske og valg av proteser. Vectra-systemet lager et bilde av deg med de protesene som velges. Dette gjør det lettere for deg, i samråd med kirurgen, å treffe et riktig valg.

Alle friske, fullt utviklede kvinner som ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan få operert inn brystprotese. Det er grunn til å anta at alle tåler silikon, ettersom allergi mot silikon ikke er påvist.

Vi får ofte spørsmål om små bryster hos yngre kvinner vil kunne vokse seg større på naturlig måte. Har du normal vekt, regelmessig menstruasjon og avsluttet høydevekst, kan du ikke regne med at brystene vil utvikle seg videre. P-piller og vektøkning kan dog øke brystenes størrelse, og dermed gjøre en operasjon unødvendig. Kvinner med påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft anbefales ikke å få brystproteser. Man anbefaler kvinner som er 38 år eller eldre å få utført mammografi før en operasjon. Vi vil om ønskelig skrive ut en henvisning, slik at time kan bestilles. Det er få som ikke egner seg.

Noen ganger er brystene så slappe at et brystløft kombinert med brystinnlegg bør vurderes for å oppnå best mulig resultat.

Mødre med små barn må ha hjelp hjemme 1-2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet minst fire måneder før en eventuell operasjon.

Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en pre-konsultasjon og vurdering ut ifra bilder og en helseerklæring, les mer her.

oppvakning4

6. Tiden etter brystoperasjon

Her kan du lese viktig generell informasjon om tiden etter operasjon.

Spesiell informasjon for brystforstørrelse:
De første dagene

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man det første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig på grunn av medisinene man har fått. De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket" og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken. Denne uken må du også være spesielt forsiktg med å bevege armene. Hold overarmene inntil kroppen når du bruker armene. Du må heller ikke løft tungt eller lene deg på armene den første tiden etter en brystforstørrelse.
De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. Bruk gjerne en ekstra pute eller oppbygging under madrassen når du sover. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, men brystet må ikke få støt eller slag.

BH, dusjing, teip og sol
Riktig BH får du på klinikken etter operasjonen. Den skal brukes dag og natt den første måneden (noen ganger lenger etter avtale med kirurgen). Du skal ikke bruke BH med push-up eller spiler de første 6 månedene. Fire dager etter operasjonen kan du dusje for første gang, men det er viktig å være forsiktig. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirteipen som sitter på selve såret lufttørkes eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen. Disse fjernes første gang etter 10–12 dager, og skiftes deretter ukentlig i 2–3 måneder (ikke oftere, for å gi minst mulig arr). Alle som har fått innsatt brystprotese anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form og hindrer at huden strekker seg.

Kontroll
Det endelige resultatet vil ikke foreligge før 6–12 måneder etter operasjonen, og det er derfor for tidlig med en endelig kontroll før dette. Tidligere anbefalte man årlige kontroller. Med dagens innlegg anses dette unødvendig. Man bør oppsøke klinikken om man merker ubehag eller forandringer. Det bør gjøres vanlig, regelmessig egenundersøkelse av brystene, slik helsemyndighetene anbefaler.

7. Hvilket resultat kan forventes etter en brystforstørrelse?

De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter en brystforstørrelse. Den første måneden vil brystene se spente ut, men vil med tiden "droppe", det vil si bli mykere og få mer naturlige fasong. Formen på brystene vil avhenge av hvordan man så ut før operasjonen. Flere forhold spiller inn - melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Brystene blir gjerne noe rundere enn de var før. Pasienter med spinkel overkropp kan av og til få en "brå" overgang mellom huden på brystkassen og selve brystet, særlig hvis det settes inn for store innlegg. Mange ønsker seg "kløft" mellom brystene, noe som ikke alltid er mulig å få til, hvis brystene fra naturens side sitter langt ute på sidene av brystkassen. Etter noen måneder pleier man ikke å merke eller tenke noe særlig på at man har brystproteser innlagt. Hard trening kan hos noen gi ubehag utover denne tiden, spesielt etter submuskulær plassering. Glatte eller nanotexturerte innlegg reduserer sjansen for denne type ubehag. Du skal kunne leve helt som før. Idrettslige aktiviteter, dykking og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer. De fleste danner så pene arr at de knapt kan sees. De er ca. 3-4 cm lange. Noen få danner godt synlige arr fordi huden deres har denne egenskapen. Plastring av arrene i to - tre måneder etter inngrepet, samt bruk av relativt stram støtte-BH, kan forebygge synlige arr. Forskning har vist at sillikonteip som kan kjøpes på apoteket kan ha noe bedre effekt på arrene.
Stine-liten-uten-bakgrunn
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

8. Komplikasjoner med brystinnlegg / brystprotese.

Komplikasjoner er svært sjeldne. Man kan inndele i tidlige og sene komplikasjoner.

Blødning
Etter alle typer operasjoner vil man av og til kunne oppleve blødning inn i sårhulen. Blødningen kommer som regel før man forlater klinikken, men kan også oppstå innen de første to døgn. Slik blødning skyldes at en bitteliten "sveiset" blodåre åpner seg, og arter seg som en raskt innsettende smerte og hevelse på én side. Det er ikke farlig, men krever en ny operasjon, hvor blodet skylles ut og blødningen som regel har stoppet av seg selv. Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med behandlinger. Behandlet raskt og riktig har slik blødning ingen betydning for det endelige resultatet. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis i forbindelse med operasjonen, og holde seg i ro den første uken.

Infeksjon
Forekommer meget sjelden ved Fornebuklinikken. Vi har hatt to infeksjoner etter brystproteseinnleggelse de siste fire årene, fordelt på vel 4000 slike operasjoner.

Defekt protese
Ved svært harde slag eller støt mot brystet (f.eks. trafikkulykke), kan det oppstå rifter i protesen. Har man vært utsatt for noe slikt, bør brystene undersøkes med ultralyd eller MR for å utelukke skade på innlegget. Se lekkasje ovenfor. En skade på innlegget krever en ny operasjon der protesen skiftes. Protesene tåler idrettsaktiviteter og harde kjærtegn. Det skal svært mye til for at de ødelegges.

Nedsatt følelse i huden
Kan forekomme over arret eller i brystvorten. Følelsen kommer i de fleste tilfeller tilbake i løpet av et års tid. Unntaksvis forekommer økt følsomhet i brystvorten, men også dette pleier å gi seg etter hvert.

Folder, bretter, ripling
Hos pasienter som er svært slanke, med svært lite fettlag under huden, kan det danne seg små folder (ripling) i protesen. Disse kan ses på røntgenbilder. Noen ganger kan foldene kjennes med hånden, men vanligvis ikke sees. Folder fører aldri til ny operasjon. Noen få føler ubehag ved å ligge på maven, noen fryser lettere på brystene etterpå. Har du blodårer som synes like under huden, kan disse tre tydeligere frem etter operasjonen.

Ubehag og fjerning
Dersom du skulle få ubehag eller andre problemer som gjør at du ønsker å fjerne protesene, er dette et lite inngrep. Det er svært sjelden at noen ønsker å fjerne innleggene.
Noen kvinner som har hatt innlegg lenge, og kanskje utviklet kapsel, ønsker å ta disse ut. Som regel tar man da ut den hinnen (kapsel) som har dannet seg rundt implantatet. Denne kan ha silikon eller forkalkning. Dette er et litt større inngrep og noen ganger må man ha dren noen dager etter inngrepet.

Ikke økt forekomst av brystkreft
Det er ikke økt forekomst av brystkreft hos kvinner med silikoninnlegg. Mammografi og ultralydundersøkelse går fint i kyndige hender. Når du bestiller time til mammografi, bør du forvisse deg om at røntgeninstituttet har erfaring med å ta bilder av kvinner med innlegg. For fullverdig undersøkelse bør mammografi suppleres med ultralydundersøkelse. Brystene skal ikke klemmes for hardt.
Kapseldannelse
Alle danner en tynn hinne ("pseudokapsel”) av kroppens eget vev rundt et innoperert fremmedlegeme. Dette sees ved innsetting av kunstige blodårer, øyelinser eller brystinnlegg. Men fordi silikon gir lite fremmedlegemereaksjon, vil hinnen normalt være tynn, elastisk og som oftest ikke merkes.
Blødning, serom, svært harde støt, infeksjon eller amming kan påvirke denne kapselen til å skrumpe, slik at innlegget får for liten plass og fører til at brystet mister sin fine fasong og kjennes fastere ut enn normalt (”hard kapsling”). Avstøtning på grunn av immunologisk mekanisme er antatt å bidra. Noen mener røyking medvirker til skrumping.

I tillegg til ovennevnte er det de senere årene enighet om at omstendighetene rundt operasjonen har stor betydning, som planlegging av inngrepet, sterilitet, behandling av innlegget ved implantasjon, kirurgens erfaring etc.

Vi kan dele slike kapselskrumpinger inn i fire grader, Baker grad 1–4:
1. Mykt bryst: kjennes naturlig ut.
2. Fast kapsel: brystet er noe fastere enn et bryst uten innlegg. Intet ubehag. Ikke grunn til ny operasjon.
3. Hard kapsel: brystet kjennes hardt ut og kan ha forandret formen noe. Intet ubehag. Noen ønsker ny operasjon.
4. Hard kapsel: brystet er hardt og formen har endret seg til mer kuleform. Smerter eller ubehag er vanlig. De fleste ønsker ny operasjon.

Vanligvis dannes det hard kapsel kun i ett bryst. Hard kapsel er ikke farlig, men kan gi problemer på sikt, som for eksempel lekkasje og ubehag/smerter. Kapseldannelse betyr ikke at man ikke tåler protesen eller at det er begått noen feil under operasjonen. Harde bryst forekommer sjelden ved bruk av moderne silikonproteser. Etter vår erfaring på Fornebuklinikken oppstår dette i ca. 0.5 % av tilfellene i løpet av 5 år. Man ser en liten økning mellom 5 og 10 år. Observasjonstiden tillater oss ikke å si noe helt sikkert om hva som skjer utover 10 år med siste generasjons implantater.

Behandling av kapsel
Kapsling bør behandles med ny operasjon. Er kapselen tynn, kan man spalte den. Er den tykk, fjernes den. Deretter settes det inn en protese på nytt. Man vil ofte forsøke å legge protesen i ny lomme. Spesielt der hvor innlegget ligger under brystkjertelen, kan man bytte til en ny lomme under muskelen. Etter en slik ny operasjon blir brystet helt mykt igjen. Men selv etter en reoperasjon, har man ikke noen sikker garanti for at brystet forblir helt mykt for all fremtid.

Gjentagende kapsling
Skulle man være så uheldig å få kapsel for annen gang, er utsikten til å lykkes ved nok en operasjon liten. Alternativet kan da bli å fjerne protesen. Dette vil ofte gi som resultat at man får tilbake de brystene man hadde fra før, ved at protesehulen og huden trekker seg sammen. Dersom det forventes at brystene vil henge etter protesefjerning, kan man vurdere å gjøre et brystløft samtidig med at innleggene tas ut. Hvis man er misfornøyd med størrelsen etterpå, kan en fettransplantasjon vurderes.
 
Spontan hevelse i et bryst flere år etter operasjonen er sjelden, og man bør alltid kontakte kirurg om dette skulle oppstå. Man bør også kontakte lege om man opplever hudforandringer eller oppfylninger i brystene.

Akutt hevelse i brystet kan skyldes blødning på grunn av skade (hematom), blodbåren infeksjon (puss) eller annen dannelse av væske rundt implantatet (serom).

Blødning vil gi et blodkoagel/ hematom, som blir flytende og kan forsvinne, men øke sjanse for kapsling. Behandlingen er å skylle hulen godt for blodrester og som regel bytte til nytt implantat samt innleggelse av dren.

Infeksjon som kan oppstå sekundært til annen infeksjon, for eksempel i en tannhals, kan medføre at det danner seg puss rundt innlegget. Tilstanden ledsages som regel av feber, varme og rød, spent hud. Behandlingen vil være å tømme brystet for puss, antibiotikabehandling og å fjerne implantatet i flere måneder. Man kan forsøke å sette inn nytt implantat, men det er stor risiko for ny infeksjon, og implantatet bør da fjernes permanent.

Serom er en spontan ansamling av gulaktig vevsvæske, som man tror skyldes betennelse/inflamasjon (vevsirritasjon) eller lekkasje av lymfe. Behandlingen vil være å henvise til ultralyd og ultralyd veiledet tapping av væsken for å sende denne til undersøkelse for bakterier og celler. Grunnen til at man de senere årene har skjerpet rutinene for slik undersøkelse, er for å utelukke BIA- ALCL (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma).BIA - ALCL er egentlig en svært sjelden form for lymfom (lymfekreft). Siden 1979 har det vært rapportert om en variant av denne sykdommen som antas å være assosiert med rue brystproteser, og som holder seg lokalt rundt protesen (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma, BIA-ALCL). Fra 2015-16 har man hatt et økende antall rapporterte tilfeller. Totalt på verdensbasis er det rapportert om 615 slike tilfeller. Teoretisk sett gir dette en veldig lav risiko.

Helsemyndigheter i noen land har nylig gitt advarsel eller forbud mot å benytte texturerte/rue implantater. De fleste land avventer og det er på en nylig avhold høring hos FDA i USA konkludert med behovet for bedre data før man konkluderer. Det er ikke anbefalt at kvinner som har slike implantater bør ta disse ut eller bytte til nye proteser på grunn av den veldig lave risikoen for utvikling av BIA-ALCL.

Alle tilfellene har vært knyttet til texturerte/rue implantater. Mekanismen antas å være økt vevsirritasjon eller bakterie biofilm og/eller genetisk disposisjon.

Ved undersøkelser av væsken finner man normalt ikke noe galt, og man kan bytte implantat i forbindelse med tømming av restvæsken, og legge inn et dren. Det er imidlertid en ikke ubetydelig risiko for at væsken kommer tilbake, og den sikreste behandlingen er å fjerne kapselen samtidig med bytte av protesen. Væsken som tas ut og en vevsbit sendes til undersøkelse for celler og bakterier.

Stilles diagnosen BIA-ALCL, vil behandlingen være fjerning av protesene og kapslene rundt protesene.  Norsk forening for estetisk plastikkirurgi har utarbeidet egne retningslinjer for sine medlemmer for håndtering av ALCL og oppfølging skjer innen det offentlige helsevesen. Prognosen ved denne type kreft er god, og kirurgisk behandling er som oftest tilstrekkelig. Noen få pasienter vil måtte få ekstra behandling.

Fordi submuskulær rue proteser oftere gir ubehag, og det er en mulig assossiasjon til utvikling av BIA-ALCL, har Fornebuklinikken gått over til å bruke glatte eller glatte nanooverflate innlegg.
 
Stine-liten-uten-bakgrunn
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

9. Bytte av brystinnlegg

Noen ganger hender det at pasienter som tidligere har fått lagt inn brystproteser ønsker en annen størrelse på brystene. Brystene kan også ha forandret seg med årene eller etter graviditet. Er ønsket om en annen størrelse veloverveid, skifter vi protesene. Dette blir da å betrakte som en helt ny operasjon. Se ovenfor om størrelser.

Gamle innlegg
Som nevnt tidligere anbefaler vi at den gamle typen silikonproteser skiftes. Alle som feilaktig har praktisert massasje for å holde brystene myke, anbefaler vi også å skifte protesene på grunn av muligheter for lekkasje. Det samme gjelder dersom man har gjennomgått såkalt utvendig kapselsprengning, en metode som ble forlatt for 20 år siden.

Nyere innlegg
Det er ikke meningen å skifte ut dagens implantater med mindre man har ubehag eller det oppdages noe feil med dem. Se vår garanti.

10. Amming med brystinnlegg / brystprotese
Brystinnlegg er ikke til hinder for senere barnefødsler og amming. Vår erfaring er at ammingen som regel forløper uten problemer for mor og barn. Men, muligheten for hard kapsel øker noe. Enkelte vil kanskje føle noe mer "melkespreng" enn om de ikke hadde hatt proteser, særlig de første dagene etter fødselen. 

Noen har vært engstelige for at stoffer fra brystinnlegg kan gå over i morsmelken. Det er ikke påvist silikon eller andre stoffer fra protesene i morsmelk. Vi vet dessuten at silikon er uskadelig for både barn og voksne. Det er ikke påvist noen økt sykelighet hos barn som har blitt ammet av mødre med brystinnlegg. Du kan altså trygt amme med brystproteser uansett materiale. Svangerskap og amming vil imidlertid kunne tøye huden og medføre økt frekvens av hard kapseldannelse, som igjen kan medføre ønske om en korreksjon.
 

11. Brystforstørring og brystløft

Har brystene for mye heng og løshet, vil ikke alltid et brystinnlegg alene være nok for å oppnå et større bryst med god høyde og fasong. Brystforstørrelse i seg selv gir ikke egentlig et løft. Dersom brystene har utviklet heng, kan man velge å gjøre et brystløft i tillegg til en brystforstørring. Dette for å "få tilbake" best mulig fasong og volum. Et brystløft kan gjøres før eller samtidig med at det settes inn brystproteser. Generelt kan man si at kvinner med hengende bryst med ”stort” volum bør gjøre brystløft først, deretter bør man vente minst 3–4 måneder før man legger inn brystprotesene. Det er vanlig å gjøre begge deler samtidig, dersom kjertelvevet ikke er for tungt. Man har da ikke ubegrenset valgmuligheter når det gjelder størrelse på innleggene.
 

12. Garanti ved brystforstørring


Fornebuklinikken har omfattende garanti, og gjelder for eksempel også under graviditet og amming.

Garantien gjelder:
  1. Brystinnlegget skiftes kostnadsfritt hvis det ved MR påvises skader/ruptur på protesen innen 5 år.
  2. Kostnadsfri operasjon av hard kapseldannelse (Baker grad 3 og 4) utføres i løpet av en periode på 5 år, regnet fra første gangs operasjon. Garantien forlenges ikke etter utført kapseloperasjon, eller om du ønsker å bytte proteser til annen størrelse.
  3. Ved bytte av eldre innlegg med eller uten annen korreksjon (for eksempel brystløft, kapselfjerning og lignende.), gis 1 års garanti ved hard kapseldannelse (Baker grad 3 og 4).
  4. Garantien omfatter silikoninnlegg.
  5. Våre garantier gjelder selv ved graviditet/amming.Garantien gjelder ikke: Dersom du er operert med brystimplantater ved annen klinikk.

Krav til kvinnen for at garantien skal gjelde:
  1. Følge de pålegg som gis i forbindelse med operasjonen.
  2. At man tar omgående kontakt hvis man skulle få et problem, og lar seg undersøke av en av Fornebuklinikkens kirurger, samt gjennomfører nødvendige tilleggsundersøkelser.
  3. Eventuell ny operasjon foretas ved Fornebuklinikken.
  4. Pasienter med silikoninnlegg fra Motiva må registrere seg på https://register.motivaimagine.com/

Disse garantibetingelsene gjelder for alle pasienter som blir operert ved Fornebuklinikken etter 12.12.2017. For pasienter som er operert før denne dato gjelder tidligere garanti.
 
 
Vanlige spørsmål
Vår garanti
Hvorfor velge oss
Før og etter operasjon
Prisliste
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.