fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Vår garanti >
Hvorfor velge oss >

Brystforstørring / brystforstørrelse med silikon / brystinnlegg

Er en brystforstørring med silikon noe for deg? Her finner du informasjon om ulike typer brystinnlegg og metoder, slik at du selv kan ta en avgjørelse.
Marius_B
Dr. Marius Barstad
Klinikksjef, Dr. Med. Spesialist i plastikkirurgi, generell kirurgi og thorax kirurgi.
Bestill konsultasjon >
Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon med en av våre erfarne plastikkirurger Dr. Marius Barstad, Dr. Jørgen Utvoll eller Dr. Ine Mørk.

I denne veiledningen vil ordene brystprotese og brystinnlegg bli brukt om hverandre ettersom de betyr det samme.
Se filmen om oss og få svar på spørsmål om brystforstørring / brystforstørrelse med silikon / brystinnlegg

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss >

Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
"Gruet meg veldig til narkosen, men jeg ble så godt tatt vare på. Omsorgsfulle mennesker møtte meg overalt. På operasjonsbordet var jeg ekstremt nervøs, men anestesisykepleieren og en annen sykepleier var veldig omsorgsfulle og medmenneskelige. Alt gikk derfor veldig fint og jeg følte meg trygg i deres hender. Kirurgen jeg hadde var også like dyktig denne gangen som sist. Opplevde også trygghet og profesjonalitet på høyt plan. Sykepleieren som hjalp meg etter narkosen var utrolig snill, og jeg opplevde meg godt ivaretatt. Tusen takk, jeg forstår at dette er deres hverdag og ting de gjør hver dag, men for meg som kommer inn og kanskje gjør dette 1-2 ganger i livet opplevde jeg meg godt ivaretatt." 

- Kvinne, 31 operert av Dr. Barstad - 
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter.  
Les mer >
Konsultasjon_smil
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTFORSTØRRING?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon for brystforstørring
GÅ TIL BESTILLING

1. Generelt om brystforstørring

Fornebuklinikken utfører årlig over 1000 brystforstørrelser med silikonproteser. Det er flere grunner til at kvinner ønsker å forandre brystene sine med en brystforstørring. Manglende eller veldig liten utvikling av brystene er en vanlig årsak. Mange opplever at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming. Andre har utviklet asymmetriske bryst eller uønsket fasong på brystene (tubulære bryst ).
 
Mens det for en del år tilbake var en trend med ønske om veldig store bryster (super size), ser vi nå en motsatt trend. Det er i dag vanligere at kvinnene ønsker en brystforstørring som er mer moderat, proporsjonal og som gir en mer naturlig "look". Dette er en trend som faktisk gir en rekke fordeler, blant annet et mer varig resultat med færre komplikasjoner (se under «valg av størrelse»).

 

Priser og fakta om brystforstørring / brystforstørrelse

I 1962 ble de første brystprotesene (brystinnleggene) tatt i bruk ved brystforstørring. De var fylt med flytende silikon, som ofte lekket etter noen år. Ofte forekom såkalt "hard kapsel" (vevet rundt protesene ble hardt og arraktig). I en periode var de fleste innleggene fylt med saltvann (saltvannsproteser). Dagens proteser består av et forsterket silikonskall fylt med formstabil og myk silikongele (cohesive gel), slik at problemene med lekkasje nærmest er eliminert.

 
Komplikasjonen hard kapseldannelse ved brystforstørrelse med silikon implantater forekommer veldig sjelden (Fornebuklinikkens data: ca. 0.5 % etter 5 år) grunnet forbedrede silikonproteser, forbedret individuell vurdering og planlegging, og kankje ikke minst bedre operasjonsteknikker.
 

Brystforstørring med silikon/silikonprotese er trygt, og gir overveiende gode, varige resultater og fornøyde pasienter – silikon er derfor førstevalget når det gjelder brystforstørrelse. De senere årene er det imidlertid rapportert om en meget sjelden tilstand, BIA-ALCL (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma) som kan ha sammenheng med texturerte/rue silikon brystimplantater.

Det er viktig at alle som vurderer brystforstørring med brystimplantater leser dette 
Les mer >
Det er ikke funnet noen tilfeller av BIA-ALCL med glatte proteser. Fornebuklinikken benytter kun Motiva glatte/silk silikonproteser fordi de gir en mykere, mer naturlig følelse og økt følelse av velvære hos pasienten. 

 

 

2. Brystforstørrelse/brystforstørring med ulike typer silikon / brystinnlegg

Fornebuklinikken bruker kun brystimplantat fra Motiva (Establishment Labs) . Les mer om våre brystimplantater her

brystforstoerrelse
De ulike brystprotesene finnes i mange forskjellige størrelser. I tillegg finnes ulike fasonger, runde og anatomiske (dråpeformede).

Størrelse og fasong på brystinnleggene, ny trend.

De ulike brystprotesene finnes i mange forskjellige størrelser og fasonger, runde og anatomiske (dråpeformede). Protesestørrelsen oppgis i milliliter (ml = cc) eller gram. De vanligste størrelsene varierer mellom 200 og 500 ml. Som regel bruker vi mellom 240 og 350 ml. Hos en middels slank kvinne vil 200 - 300 ml kunne tilsvare økning med en cup-størrelse f.eks. fra B til C (vil kunne variere, avhengig av type BH). Hvilken størrelse og fasong som skal brukes, avhenger mye av pasientens ønsker, men også av brystenes størrelse og fasong før operasjonen. Er brystene ulike, kan innsetting av forskjellige protesestørrelser gjøre forskjellen mindre. Størrelse og fasong bestemmes sammen med pasienten. Vi har stort fokus på at kvinnen skal bli fornøyd med både størrelse og form. Våre kirurger har lang erfaring, og tar hensyn til dine ønsker når størrelse og fasong på innleggene bestemmes. Det er viktig at man foretar en nøye individuell vurdering.
brystkirurgi
Fornebuklinikken bruker begrepet «proporsjonal brystforstørring».
Fornebuklinikken bruker begrepet «proporsjonal brystforstørring».
Med dette menes en forstørrelse som står i forhold til kvinnens kropp. Man kan tøye grensene noe, men legges det inn altfor store innlegg, kan man få problemer senere i form av heng, bulker i huden og annet ubehag, endog smerter. Vi går derfor alltid ut fra bredden og størrelsen på pasientens bryst, samt bredden på brystkassen. Ut fra disse målene, kan man beregne seg frem til et mest mulig riktig volum og fasong for den enkelte. Trenden i Norge går i retning av et mer naturlig utseende.

Når det gjelder formen på protesene, rund moderat profil, rund høy profil, rund ekstra høy profil eller anatomisk (dråpeformet) profil, vil vår anbefaling bestemmes av formen dine bryster har i utgangspunktet, og selvfølgelig også ditt ønske om endelig utseende på brystene etter operasjonen. Som regel vil man velge en rund protese med moderat profil (høyde) for et "naturlig" utseende ("ikke for stor"). Ved ønske om modellutseende velger man en rund protese med høy profil ("bikini modell"). Ekstra høy profil velges ved ønske om ekstra stor brystforstørrelse, som ofte vil gi et mer "glamourmodell" utseende, disse benyttes i dag veldig sjelden.

Det var vanlig for noen år tilbake å bruke anatomiske (dråpeformede) proteser. Mange kvinner syntes fasongen med anatomiske proteser er mer tiltalende. Spesielt i tilfeller hvor man vurderte at runde proteser ikke ville gi ønsket form på brystene, valgte man anatomiske. For eksempel hos kvinner som hadde ammet eller som hadde utviklet bryster som "mangler” volum og projeksjon i nedre del av brystet (tubulære bryst). Ulempen med disse protesen var at de var faste, de kunne føles hardere og var faste å ta på. I tillegg kunne de rotere etter noe tid og gi uheldig fasong på brystene.

Pendelen har nå svingt tilbake, og de fleste yngre kvinner i dag velger brystforstørrelse med runde proteser fordi det gir litt mer rundhet på toppen (push), og oppfattes som et yngre utseende bryst. Ved ønske om så naturlig overgang og berøring som mulig har vi en ny type mer elastisk silikon gel (Ergonomix), som oppfører seg litt som en dråpe når men står oppreist. Ved tubulære bryst hvor brystene mangler vev i nedre del av brystet, velger vi ofte Ergonomix kombinert med fett-transplantasjon (se hybrid brystforsørrelse), i stedet for anatomisk proteser, fordi det gir bedre resultat. I dag har vi på Fornebuklinikken en 98/2% fordeling mellom runde og anatomiske proteser.
Brystimplantat_mange_III
Viser du oss et bilde av en annen kvinnes bryster kan det gi kirurgen en viss innsikt i hva du ønsker i forhold til form, men det er ofte ikke mulig å oppnå akkurat det som bildet viser. Å vise et før- og etterbilde av en annen kvinne er til liten hjelp når det gjelder volumbestemmelse. Man kan ikke "velge" størrelse ut ifra et bilde eller sammenlikne seg med en venninne.

I de fleste tilfeller kan man bestemme størrelse og type innlegg og størrelse på forhånd, en sjelden gang må man fravike dette under operasjonen. De fleste kirurger foretrekker også å teste valget under operasjonen, ved hjelp av spesielle test-innlegg. En sjelden gang tvinges man til å gå ned en størrelse i forhold til det som var avtalt, på grunn av fare for skade på vev og nerver. Andre ganger kan brede bryst med hud "til overs" faktisk kreve noe større innlegg enn det man antok på forhåndsundersøkelsen. Det endelige valget gjøres altså under selve inngrepet, ved at kirurgen bruker sin lange erfaring og sitt beste skjønn. Det er meget sjeldent at noen er misfornøyd med resultatet etterpå.

Det er viktig for oss å presisere at vi bruker lang tid til å forstå og diskutere ditt ønske om utseende og størrelse. Hvis ditt ønske med stor sannsynlighet vil medføre tidlige eller sene komplikasjoner, er det vår soleklare oppgave som ansvarlige kirurger å rettlede deg. Det kan for eksempel være du har en oppfatning av størrelse basert på andre kvinners resultater, og som ikke samsvarer med ditt utgangspunkt. Alle er forskjellig bygget, slik at størrelse og fasong må vurderes individuelt. Resultatet skal ideelt sett være problemfritt og fint, ikke bare etter ett år, men også etter fem år, ti år og mer.
Konsultasjon_smil
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTFORSTØRRING?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon for brystforstørring
GÅ TIL BESTILLING

Silikon og Saltvann – hva er best?

Alle brystproteser har et utvendig skall av silikon i flere lag for å gi best mulig styrke og tetthet. Fylles dette skallet med silikon, kaller man det en silikonprotese. Likeledes kaller man det en saltvannsprotese når skallet fylles med saltvann. Saltvannsproteser er svært lite benyttet i Europa, men benyttes fortsatt endel i USA. De fleste plastikkirurger mener at silikonproteser fylt med cohesive gel er tryggest og best. Silikon er et meget stabilt stoff med antatt ubegrenset holdbarhet, og omfattende forskning har vist at det er ufarlig for mennesker.

 

Fornebuklinikken benytter implantater med glatt overflate i stedet for texturert/ru overflate, hvorfor?
Texturerte (ru/porøs overflate) implantater ble designet for å vokse fast i vevet omkring. Man mente at en ru overflate ville redusere antallet harde kapsler. Det er imidlertid svært usikkert om dette stemmer lenger, men noen mener fortsatt at rue proteser gir noe mindre kapseldannelse når implantatet ligger over muskelen. Forskjellen er uansett liten. Nyere publikasjoner i vitenskapelige tidsskrifter underbygger ikke en slik påstand. Ref Birmingham group

På Fornebuklinikken har vi de senere årene erfart at aktive kvinner kan få ubehag etter brystforstørring med rue innlegg, og at de kan kjennes mer unaturlig enn ønskelig.

Forskning viser også at rue innlegg fører til økt kronisk irritasjon/inflammasjon Det er uenighet om dette er heldig eller uheldig, noen mener det er mekanismen bak færre kapsler, og dermed heldig. Det som imidlertid kan være uheldig er at kronisk inflammasjon kan gi serom (væskedannelse) og er tenkt som mulig årsak til den sjeldne tilstanden BIA - ALCL. Les vårt blogginnlegg vedrørende dette her og/eller se se pkt. 8 i dette kapittelet "Komplikasjoner med brystinnlegg/brystprotese."

Fornebuklinikken har i lys av disse erfaringer gått over til å bruke glatte (smooth) eller glatte nanotexturerte (Silk), implantater. Dersom vi må legge inn anatomiske innlegg, så har Motiva utviklet glatte anatomiske implantater som fester seg/festes, slik at vi utelukkende bruker glatte implantater ved brystforstørrring.
iStock-155143129
På Fornebuklinikken anbefaler vi nå kontroll etter 8-10 år for å vurdere innleggene.
Er det forskjell på cohesive gel i silikonproteser? Hva betyr det?
Cohesive betyr sammenbundet, og cohesive gel betyr at silikonmolekylene er kjemisk bundet sammen og danner en geleaktig konsistens. Alle silikoninnlegg som brukes i dag har cohesive gel med varierende grad av fasthet.

Ulempen med fast cohesive gel er at brystene kan føles "for harde", og at man føler forflytning av protesene, for eksempel når man trener eller snur seg i sengen. Vi bruker nesten utelukkende ny type cohesive gel som er mykere visko-elastisk (Motiva Ergonomix). Den har samme egenskap som en fast cohesive gel, men gelen oppfører seg mer som naturlig brystvev, mykere og mer føyelig. Erfaringene med Motiva Ergonomix så langt, er at brystet får en mer naturlig fasong og kjennes mer likt et naturlig bryst. Tilbakemeldingene som vi får fra pasientene våre er også utelukkende positive.

Lekkasje av silikon er meget sjelden. Er lekkasje farlig?
På Fornebuklinikken anbefaler vi nå kontroll etter 8-10 år for å vurdere innleggene, eventuet henviser vi til ultralyd for å utelukke silent rupture. Amerikanske plastikkirurger og FDA anbefaler bytte av rumperte innlegg pga silikonet som kan forurense kroppen, Det er en viss uenighet blant verdens plastikkirurger om en rift i et innlegg med cohesive gel betyr noe, fordi innholdet ikke renner ut slik som kunne skje med tidligere generasjons innlegg.

Dersom du har eldre innlegg, fra før ca. 2000-2005, anbefaler de fleste kirurger at de skiftes ut (se punkt 9, bytte av brystinnlegg). Om du skulle få en lekkasje i en eldre protese, er det litt uenighet om dette innebærer noen umiddelbar helserisiko. Men, hvis en silikonlekkasje ikke blir fjernet tidlig nok, kan dette medføre lekkasje til lymfeknuter samt ømme knuter i brystvevet. Gamle innlegg som er harde (hardt kapslet) har stor sannsynlighet for lekkasje, og du bør vurdere fjerning eller et protesebytte.
Er du i tvil om et innlegg er i orden eller ikke, kan du ta ultralyd hos en erfaren radiolog. Ultralyd kan imidlertid være vanskelig å tolke. MR anses å være den beste undersøkelsen for å sikkert si om noe er galt med protesen, men er ikke lett tilgjengelig overalt i landet.
 
iStock-155143129
Dersom du har eldre innlegg, fra før ca. 2000-2005, anbefaler de fleste kirurger at de skiftes ut.

3. Brystforstørrelse-forhåndsvisning/simulering i 3D

Vi tilbyr våre pasienter Vectra 3D simulering av brystforstørrelse, les mer om 3D bilder på konsultasjon her.

 

4. Ulike metoder for brystforstørring

 
Brystforstørring - protese over muskelen (subglandulær), eller under muskelen (submuskulær)? Hva er best?
Begge metoder har sine fordeler og ulemper. På veldig slanke kvinner med lite brystvev eller underhudsfett, legger man som regel protesen under brystmuskelen (submuskulært, dual plane). Det vil si at protesen dekkes av både kjertel- og muskelvev. Dette vil gi en bedre varig, myk og naturlig overgang i øvre del av brystet og inn mot kløften, man unngår skarp proteseskygge eller kant. De fleste kvinner velger å ville ha et så naturlig resultat som mulig, uten tydelig proteseskygge. Men, noen foretrekker større, rundere fasong (high profile), med ønske om at litt skygge gjerne må vises. For at skyggen ikke skal bli for skarp vil ofte submuskulær plassering være best.

Har man god nok dekning av brystvev (1 cm eller mer målt på brystets øvre del, mot midten), kan brystprotesen legges under brystkjertelen (subglandulært), det vil si over muskelen.

Submuskulær plassering kan gi litt mindre forekomst av hard kapsel (se komplikasjoner), mindre sjanse for ripling (synlig folding) og kant. Ulempen kan være at man ser en ørliten forskyvning, oftest til siden, ved stramming av brystmuskelen. Dersom du driver aktiv idrett, der du er avhengig av sterke brystmuskler (vekttrening, kroppsbygging, håndball, turn, etc.), kan et innlegg under muskelen gjøre muskelen noe svakere, og all overdreven bevegelse på innlegget kan være uheldig. Men for alle praktiske forhold, også aktiv mosjonsidrett, vil det ikke være noen negative konsekvenser. Fornebuklinikken bruker den metoden for brystforstørring som er best for deg etter en individuell vurdering. I vel 90% av tilfellene vil dette være under muskelen.

Hvor blir arret etter brystforstørring? Ny teknikk gir kortere arr.
Hudsnittet er ca. 3-4 cm langt og legges vanligvis i folden under brystet. Arret vil da legge seg i brystfolden, og blir således lite synlig. Tidligre var arret ca. dobbelt så langt. Forfinet kirurgisk teknikk, samt at vi nå benytter en plasthylse (Keller Funnel) til å «skyte» inn protesen gjennom en liten åpning muliggjør dette. Denne tilgangen foretrekkes også fordi den gir mest nøyaktig disseksjon (operasjon) av lommen for innlegget, og dermed mindre sjanse for blødning og infeksjon.

Snittet kan også legges i kanten av det pigmenterte området av brystvorten, men vil da lettere kunne bli synlig. Denne tilgangen er litt mindre nøyaktig og vil lettere kunne gi kontaminering med bakterier fra brystvorten (melkeutførselsganger). Brystvorten må også være av en viss størrelse for valg av denne metoden, for å få stor nok åpning når protesen skal legges inn. Denne metoden benyttes ikke ved kosmetisk brystforstørrelse på Fornebuklinikken.

Snittet blir mindre synlig ved at det legges i armhulen. Dette er en metode vi benytter mer og mer ved Fornebuklinikken. Da vil arret etter brystforstørring kun synes når man hever armene. Disseksjonen forgår endoskopisk, det vil si ved hjelp av kikhullsteknikk med videokamera, og innlegget føres inn gjennom en plasthylse (Keller Funnel), og man unngår at bakterier fra armhulen kontaminerer implantatet. Denne metoden egner seg ved innleggelse av runde innlegg med relativt moderat størrelse. 

Ved brystforstørrelse på Fornebuklinikken sys alle sår igjen med innvendige selvoppløselige sting, og det er derfor ingen fjerning av sting etter inngrepet.
 
stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING
_LW29423

 

5. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før brystforstørring


 Her kan du lese viktig informasjon  om konsultasjonen og om hvordan du skal forberede deg før operasjonen

Spesiell informasjon for brystforstørring

På Fornebuklinikken foregår konsultasjonen hos en av våre erfarne plastikkirurger. Vevet i brystet og hudens elastisitet blir vurdert, og størrelse samt ditt ønske om fasong diskuteres. Vi måler brystkassen og bredden på brystene dine, deretter prøver vi ulike testinnlegg med sports-BH foran et speil. Du vil da få svar på eventuelle spørsmål. Vanligvis tas det også bilder av brystene for dokumentasjon i journalen din. Det tas bilder med Vectra 3D system som konstruerer et bilde av din kropp, hvor man deretter kan simulere ditt resultat basert på ditt ønske og valg av proteser. Vectra-systemet lager et bilde av deg med de protesene som velges. Dette gjør det lettere for deg, i samråd med kirurgen, å treffe et riktig valg for deg og din brystforstørring.

Alle friske, fullt utviklede kvinner som ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan få utført brystforstørring med brystprotese. Allergi mot silikon ikke er påvist.

Vi får ofte spørsmål om små bryster hos yngre kvinner vil kunne vokse seg større på naturlig måte. Har du normal vekt, regelmessig menstruasjon og avsluttet høydevekst, kan du ikke regne med at brystene vil utvikle seg videre. P-piller og vektøkning kan dog øke brystenes størrelse, og dermed gjøre en operasjon unødvendig. Kvinner med påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft anbefales ikke å utføre en brystforstørring. Man anbefaler kvinner som er 38 år eller eldre å få utført mammografi før en operasjon. Vi vil om ønskelig skrive ut en henvisning, slik at time kan bestilles. Det er få som ikke egner seg.

Hvis brystene har utviklet heng kan et brystløft kombinert med brystinnlegg være nødvendig for å oppnå best mulig resultat. 

Dersom du har fått barn og ammer må du avslutte ammingen minst fire måneder før en eventuell operasjon.

Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en telefonkonsultasjon med vurdering utifra tilsendte bilder eller en videokonsultasjon. Det vil være behov for å fyle ut en helseerklæring i forkant, les mer om dette her.

oppvakning4

6. Tiden etter brystoperasjon

Her kan du lese viktig generell informasjon om tiden etter operasjon.

Spesiell informasjon etter brystforstørrelse:

De første dagene etter en brystforstørring

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter din brystforstørrelse. Det er ikke unormalt at man det første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig på grunn av medisinene man har fått. De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket" og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken. Denne uken må du også være spesielt forsiktig med å bevege armene. Hold overarmene inntil kroppen når du bruker armene. Du må heller ikke løft tungt eller lene deg på armene den første tiden etter en brystforstørrelse.
De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. Bruk gjerne en ekstra pute eller oppbygging under madrassen når du sover. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, men brystet må ikke få støt eller slag. Mødre med små barn må ha hjelp hjemme 1-2 uker etter inngrepet.

BH, dusjing, teip og sol etter en brystforstørring
Riktig BH får du på klinikken etter operasjonen. Den skal brukes dag og natt de to første månedene. Du skal ikke bruke BH med push-up eller spiler de første 6 månedene etter din brystforstørrelse. Fire dager etter operasjonen kan du dusje for første gang, men det er viktig å være forsiktig. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirteipen som sitter på selve såret lufttørkes eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen. Disse fjernes første gang etter 10–12 dager, og skiftes deretter ukentlig i 2–3 måneder (ikke oftere, for å gi minst mulig arr). Utvikler man allergi/kløe mot teipen, skal man ikke ta på ny, men heller smøre daglig med Aloe Vera krem eller gel.  Alle som har fått utført brystforstørrelse med brystprotese anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form og hindrer at huden strekker seg.

Kontroll etter en brystforstørring
Det endelige resultatet vil ikke foreligge før 6–12 måneder etter operasjonen, og det er derfor for tidlig med en endelig kontroll før dette. Tidligere anbefalte man årlige kontroller. Med dagens innlegg anses dette unødvendig. Man bør oppsøke klinikken om man merker ubehag eller forandringer. Det bør gjøres vanlig, regelmessig egenundersøkelse av brystene, slik helsemyndighetene anbefaler.
FK100_crop

7. Hvilket resultat kan forventes etter en brystforstørrelse?

De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter en brystforstørrelse.

Den første måneden vil brystene se spente ut, men vil med tiden "droppe litt", det vil si bli mykere og få mer naturlige fasong. Formen på brystene vil avhenge av hvordan man så ut før operasjonen.

Flere forhold spiller inn - melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Brystene blir gjerne noe rundere enn de var før. Pasienter med spinkel overkropp kan av og til få en "brå" overgang mellom huden på brystkassen og selve brystet, særlig hvis det settes inn for store innlegg. Mange ønsker seg "kløft" mellom brystene, noe som ikke alltid er mulig å få til, hvis brystene fra naturens side sitter langt ute på sidene av brystkassen. Etter noen måneder pleier man ikke å merke eller tenke noe særlig på at man har brystproteser innlagt. Hard trening kan hos noen gi ubehag utover denne tiden, spesielt etter submuskulær plassering. Glatte eller nanotexturerte innlegg reduserer sjansen for denne type ubehag. Du skal kunne leve helt som før. Idrettslige aktiviteter, dykking og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer. De fleste danner så pene arr at de knapt kan sees. De er ca. 3-4 cm lange. Noen få danner godt synlige arr fordi huden deres har denne egenskapen. Plastring av arrene i to - tre måneder etter inngrepet, samt bruk av relativt stram støtte-BH, kan forebygge synlige arr. Forskning har vist at sillikonteip som kan kjøpes på apoteket kan ha noe bedre effekt på arrene.
stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTFORSTØRRING?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon for brystforstørring
GÅ TIL BESTILLING

8. Komplikasjoner med brystinnlegg / brystprotese.

Komplikasjoner er sjeldne. Man kan inndele i tidlige og sene komplikasjoner.

Blødning etter brystforstørring
Etter alle typer operasjoner vil man av og til kunne oppleve blødning inn i sårhulen. Blødningen kommer som regel før man forlater klinikken, men kan også oppstå innen de første to døgn. Slik blødning skyldes at en bitteliten "sveiset" blodåre åpner seg, og arter seg som en raskt innsettende smerte og hevelse på én side. Det er ikke farlig, men krever en ny operasjon, hvor blodet skylles ut og blødningen som regel har stoppet av seg selv. Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med behandlinger. Behandlet raskt og riktig har slik blødning ingen betydning for det endelige resultatet. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis i forbindelse med operasjonen, og holde seg i ro den første uken.

Infeksjon etter brystforstørring
Dette forekommer meget sjelden ved Fornebuklinikken. Vi har hatt to infeksjoner etter brystforstørring med brystprotese de siste fire årene, fordelt på vel 4000 slike operasjoner.

Defekt protese etter brystforstørring
Ved svært harde slag eller støt mot brystet (f.eks. trafikkulykke), kan det oppstå rifter i protesen. Har man vært utsatt for noe slikt, bør brystene undersøkes med ultralyd eller MR for å utelukke skade på innlegget. Se lekkasje ovenfor. En skade på innlegget krever en ny operasjon der protesen skiftes. Protesene tåler idrettsaktiviteter og harde kjærtegn. Det skal svært mye til for at de ødelegges.

Nedsatt følelse i huden etter brystforstørring
Kan forekomme over arret eller i brystvorten. Følelsen kommer i de fleste tilfeller tilbake i løpet av et års tid. Unntaksvis forekommer økt følsomhet i brystvorten, men også dette pleier å gi seg etter hvert.

Folder, bretter, ripling etter brystforstørring
Hos pasienter som er svært slanke, med svært lite fettlag under huden, kan det danne seg små folder (ripling) i protesen. Disse kan ses på røntgenbilder. Noen ganger kan foldene kjennes med hånden, men vanligvis ikke sees. Folder fører aldri til ny operasjon. Noen få føler ubehag ved å ligge på maven, noen fryser lettere på brystene etterpå. Har du blodårer som synes like under huden, kan disse tre tydeligere frem etter operasjonen.

Ubehag etter brystforstørring
Dersom du skulle få ubehag eller andre problemer etter din brystforstørrelse som gjør at du ønsker å fjerne protesene, er dette et lite inngrep. Det er forøvrig sjelden at man ønsker å fjerne innleggene.
Noen kvinner som har hatt innlegg lenge, og kanskje utviklet kapsel, ønsker å ta disse ut. Som regel tar man da ut den hinnen (kapsel) som har dannet seg rundt implantatet. Dette er et litt større inngrep og noen ganger må man ha dren noen dager etter inngrepet. Det er vanskelig å si noe helt sikkert om resultatet etter fjerning. Enkelte kvinner ønsker korreksjon med brystløft etterpå (og det bør da gå minst 3 måneder før man gjør en slik vurdering).

Ikke økt forekomst av brystkreft etter brystforstørring
Det er ikke økt forekomst av brystkreft hos kvinner med silikoninnlegg. Mammografi og ultralydundersøkelse går fint i kyndige hender. Når du bestiller time til mammografi, bør du forvisse deg om at røntgeninstituttet har erfaring med å ta bilder av kvinner med innlegg. For fullverdig undersøkelse bør mammografi suppleres med ultralydundersøkelse. Brystene skal ikke klemmes for hardt.
iStock-155143129
Ikke økt forekomst av brystkreft etter gjennomført brystforstørring
Kapseldannelse
Alle danner en tynn hinne ("pseudokapsel”) av kroppens eget vev rundt et innoperert fremmedlegeme. Dette sees ved innsetting av kunstige blodårer, øyelinser eller brystinnlegg. Men fordi silikon gir lite fremmedlegemereaksjon, vil hinnen normalt være tynn, elastisk og som oftest ikke merkes.
Blødning, serom, svært harde støt, infeksjon eller amming kan påvirke denne kapselen til å skrumpe, slik at innlegget får for liten plass og fører til at brystet mister sin fine fasong og kjennes fastere ut enn normalt (”hard kapsling”). Avstøtning på grunn av immunologisk mekanisme er antatt å bidra. Noen mener røyking medvirker til slik skrumping.

I tillegg til ovennevnte er det de senere årene enighet om at omstendighetene rundt operasjonen har stor betydning, som planlegging av inngrepet, sterilitet, behandling av innlegget ved implantasjon, kirurgens erfaring etc.

Vi kan dele slike kapselskrumpinger inn i fire grader, Baker grad 1–4:
1. Mykt bryst: kjennes naturlig ut.
2. Fast kapsel: brystet er noe fastere enn et bryst uten innlegg. Intet ubehag. Ikke grunn til ny operasjon.
3. Hard kapsel: brystet kjennes hardt ut og kan ha forandret formen noe. Intet ubehag. Noen ønsker ny operasjon.
4. Hard kapsel: brystet er hardt og formen har endret seg til mer kuleform. Smerter eller ubehag er vanlig. De fleste ønsker ny operasjon.

Vanligvis dannes det hard kapsel kun i ett bryst. Hard kapsel er ikke farlig, men kan gi problemer på sikt, som for eksempel lekkasje og ubehag/smerter. Kapseldannelse betyr ikke at man ikke tåler protesen eller at det er begått noen feil under operasjonen. Harde bryst forekommer sjelden ved bruk av moderne silikonproteser. Blant våre pasienter på Fornebuklinikken oppstår hard kapsling i ca. 0.5 % av tilfellene i løpet av 5 år. Man ser en liten økning mellom 5 og 10 år. Observasjonstiden tillater oss ikke å si noe helt sikkert om hva som skjer utover 10 år med siste generasjons implantater.

Behandling av kapsel
Kapsling bør behandles med ny operasjon. Er kapselen tynn, kan man spalte den. Er den tykk, fjernes den. Deretter settes det inn en protese på nytt. Man vil ofte forsøke å legge protesen i ny lomme. Spesielt der hvor innlegget ligger under brystkjertelen, kan man bytte til en ny lomme under muskelen. Etter en slik ny operasjon blir brystet helt mykt igjen. Men selv etter en reoperasjon, har man ikke noen sikker garanti for at brystet forblir helt mykt for all fremtid.

Gjentagende kapsling
Skulle man være så uheldig å få kapsel for annen gang, er utsikten til å lykkes ved nok en operasjon mindre. Alternativet kan da bli å fjerne protesen. Dette vil ofte gi som resultat at man får tilbake de brystene man hadde fra før, ved at protesehulen og huden trekker seg sammen. Dersom det forventes at brystene vil henge etter protesefjerning, kan man vurdere å gjøre et brystløft samtidig med at innleggene tas ut. Hvis man er misfornøyd med størrelsen etter brystløftet, kan en fettransplantasjon til brystene vurderes.

Spontan hevelse i et bryst flere år etter operasjonen er sjelden.
Man bør alltid kontakte kirurg om dette skulle oppstå. Man bør også kontakte lege om man opplever hudforandringer eller oppfylninger i brystene.

Akutt hevelse i brystet kan skyldes blødning på grunn av skade (hematom), blodbåren infeksjon (puss) eller annen dannelse av væske rundt implantatet (serom).

Blødning vil gi et blodkoagel/ hematom, som blir flytende og kan forsvinne, men øke sjanse for kapsling. Behandlingen er å skylle hulen godt for blodrester og som regel bytte til nytt implantat samt innleggelse av dren.

Infeksjon som kan oppstå sekundært til annen infeksjon, for eksempel i en tannhals, kan medføre at det danner seg puss rundt innlegget. Tilstanden ledsages som regel av feber, varme og rød, spent hud. Behandlingen vil være å tømme brystet for puss, antibiotikabehandling og å fjerne implantatet i flere måneder. Man kan forsøke å sette inn nytt implantat, men det er stor risiko for ny infeksjon, og implantatet bør da fjernes permanent.

Serom er en spontan ansamling av gulaktig vevsvæske, som man tror skyldes betennelse/inflammasjon (vevsirritasjon) eller lekkasje av lymfe. Behandlingen vil være å henvise til ultralyd og ultralyd veiledet tapping av væsken for å sende denne til undersøkelse for bakterier og celler. Grunnen til at man de senere årene har skjerpet rutinene for slik undersøkelse, er for å utelukke BIA- ALCL (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma).BIA - ALCL er egentlig en svært sjelden form for lymfom (lymfekreft) og ikke brystkreft. Siden 1979 har det vært rapportert om en variant av denne sykdommen som antas å være assosiert med rue brystproteser, og som holder seg lokalt rundt protesen (breast implant associated anaplastic large cell lymphoma, BIA-ALCL). Fra 2015-16 har man hatt et økende antall rapporterte tilfeller. Totalt på verdensbasis er det rapportert om 615 slike tilfeller (pr. 2019). Teoretisk sett gir dette en veldig lav risiko.

Helsemyndigheter i noen land har nylig gitt advarsel eller forbud mot å benytte texturerte/rue implantater. De fleste land avventer og det er på en nylig avhold høring hos FDA i USA konkludert med behovet for bedre data før man konkluderer. Det er ikke anbefalt at kvinner som har slike implantater bør ta disse ut eller bytte til nye proteser på grunn av den veldig lave risikoen for utvikling av BIA-ALCL.

Alle tilfellene har vært knyttet til texturerte/rue implantater. Mekanismen antas å være økt vevsirritasjon eller bakterie biofilm og/eller genetisk disposisjon.

Ved undersøkelser av væsken finner man som regel ikke noe galt, og man kan bytte implantat i forbindelse med tømming av restvæsken, og legge inn et dren. Det er imidlertid en ikke ubetydelig risiko for at væsken kommer tilbake, og den sikreste behandlingen er å fjerne kapselen samtidig med bytte av protesen. Væsken som tas ut og en vevsbit sendes til undersøkelse for celler og bakterier.

Stilles diagnosen BIA-ALCL, vil behandlingen være fjerning av protesene og kapslene rundt protesene.  Norsk forening for estetisk plastikkirurgi har utarbeidet egne retningslinjer for sine medlemmer for håndtering av ALCL og oppfølging skjer innen det offentlige helsevesen. Prognosen ved denne type kreft er god, og kirurgisk behandling er som oftest tilstrekkelig. Noen få pasienter vil måtte få ekstra behandling.

Fordi submuskulær rue proteser oftere gir ubehag, og det er en mulig assossiasjon til utvikling av BIA-ALCL, har Fornebuklinikken gått over til å bruke glatte eller glatte nanooverflate innlegg.
 
stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

9. Bytte av brystinnlegg

Noen ganger hender det at pasienter som tidligere har fått lagt inn brystproteser ønsker en annen størrelse på brystene. Brystene kan også ha forandret seg med årene eller etter graviditet. Er ønsket om en annen størrelse veloverveid, skifter vi protesene. Dette blir da å betrakte som en helt ny operasjon. Se ovenfor om størrelser.

Gamle innlegg
Som nevnt tidligere anbefaler vi at den gamle typen silikonproteser skiftes. Alle som feilaktig har praktisert massasje for å holde brystene myke, anbefaler vi også å skifte protesene på grunn av muligheter for lekkasje. Det samme gjelder dersom man har gjennomgått såkalt utvendig kapselsprengning, en metode som ble forlatt for 20 år siden.

Nyere innlegg
Ingen silikon implantater er ment å kunne vare livet ut. For endel år tilbake lanserte noen produsenter begrepet livstidsgaranti. Men det er i beste fall villedende. Dagens implantater skal i utgangspunktet ikke måtte skiftes til en gitt dato. Se vår garanti. Men det anbefales en kontroll etter 8-10 år for å sjekke at implantatene er intakte og at alt ellers er i orden.  Alder, amming og vektfluktuasjoner vil påvirke brystene. De fleste yngre kvinner vil erfare at de har behov operasjon senere i livet.

10. Amming med brystinnlegg / brystprotese
Brystinnlegg er ikke til hinder for senere barnefødsler og amming. Vår erfaring er at ammingen som regel forløper uten problemer for mor og barn. Men, muligheten for hard kapsel øker noe. Enkelte vil kanskje føle noe mer "melkespreng" enn om de ikke hadde hatt proteser, særlig de første dagene etter fødselen. 

Noen har vært engstelige for at stoffer fra brystinnlegg kan gå over i morsmelken. Det er ikke påvist silikon eller andre stoffer fra protesene i morsmelk. Vi vet dessuten at silikon er uskadelig for både barn og voksne. Det er ikke påvist noen økt sykelighet hos barn som har blitt ammet av mødre med brystinnlegg. Du kan altså trygt amme med brystprotese. Svangerskap og amming vil imidlertid kunne tøye huden og medføre økt frekvens av hard kapseldannelse, som igjen kan medføre ønske om en korreksjon.
 

11. Brystforstørring og brystløft

Har brystene for mye heng og løshet, vil ikke alltid et brystinnlegg alene være nok for å oppnå et større bryst med god høyde og fasong. Brystforstørrelse i seg selv gir ikke egentlig et løft. Dersom brystene har utviklet heng, kan man velge å gjøre et brystløft i tillegg til en brystforstørring. Dette for å "få tilbake" best mulig fasong og volum. Et brystløft kan gjøres før eller samtidig med at det settes inn brystproteser. Generelt kan man si at kvinner med hengende bryst med ”stort” volum bør gjøre brystløft først, deretter bør man vente minst 3–4 måneder før man foretar en brystforstørrelse med brystprotese. Man kan gjøre begge deler samtidig, dersom kjertelvevet ikke er for tungt. Man har da ikke ubegrenset valgmuligheter når det gjelder størrelse på innleggene.
 

12. Norges beste garanti ved brystforstørring/brystforstørrelse

Fornebuklinikken har Norges beste garantiordning ved brystforstørrelse med silikon, les mer her.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.