fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Panneløft

Pannen og øyebrynene er viktige "kommunikasjonsorgan". Mimikken i denne delen av ansiktet uttrykker glede, sinne, forbauselse eller bekymring. 
Jørgen Utvoll
Dr. Jørgen Utvoll
Overlege og partner i Fornebuklinikken, Spesialist i plastikkirurgi
Bestill konsultasjon >
Dessverre vil pannehuden og øyebrynene med alderen sige ned og gi overskytende hud over øyelokkene, og dermed også en tyngdefornemmelse over disse. For å motvirke dette hever man brynene ubevisst ved hjelp av musklene i pannen. På denne måten dannes rynker. 

Med årene blir øynene mer ømfintlige for sterkt lys, noe som medfører at man uvilkårlig "myser". Musklene like over og mellom øyebrynene utvikles, og rynkene her blir mer fremtredende.

Jorgen_operasjon
Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
"Takk til alle på Fornebuklinikken for en super oppfølging fra A til Å. Følte meg ivaretatt på alle mulige måte. Og resultatet etter mitt panneløft er blitt så kjempebra! Var engstelig fo dette men ble beroliget av dere alle, alt fra de som tar telefonen til sykepleiere og ikke minst min kirurg Dr. Utvoll." 

- Kvinne 59.-
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter
LES MER>
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

1. Hva kan oppnås ved panneløft?

Aldringstegnene kommer hos enkelte først i pannen og rundt øynene. De pasienter som har dype rynker mellom øyenbrynene eller "tunge" øyebryn, kan ofte oppleves som triste og alvorlige, selv om de ikke uttrykker det. At huden over pannen synker ned medfører også at det kan dannes overskytende hud over de øvre øyelokkene. Mange finner dette sjenerende på grunn av tyngdefornemmelse over øyelokkene, nedsatt sidesyn eller at det er problematisk å bruke make-up. Noen har medfødt lave øyebryn, eller nedsunkne øyebryn, spesielt i ytterkant. Dette kan gi dem et noe "sørgmodig" eller alvorlig utseende som ikke er representativ for deres personlighet.

Det er først og fremst disse som vil ha glede av panneløft. Personer med mer solskadet hud og grove furer i pannen, er vanskeligere å behandle. Panneløft tar hovedsakelig sikte på å korrigere fire forhold:

  1. Heve øyebrynene.
  2. Redusere overskytende hud på øvre øyelokk
  3. Fjerne rynkene mellom øyenbryn.
  4. Glatte ut/bedre rynker i pannen

Dype rynker i pannen vil være mindre fremtredende etter et panneløft. Hos de med tydelig rynke mellom øyebrynene vil man dele de tre bitte små musklene som forårsaker dette. Disse ligger ved neseroten og det er i de musklene man bl.a. foretar rynkebehalding for å glatte ut. Slik behandling vil derfor ikke være nødvendig etter panneløft. "Smilerynkene" på siden av øynene blir bare i liten grad glattet ut ved et panneløft. Sjenerende, grove smilerynker forbedres ved en annen operasjon, såkalt tinningløft.
 

Priser og fakta om panneløft
jorgen-utvoll-1

2. Hvem kan få utført panneløfting?

Som ved ansiktsløft gjøres panneløft kun på friske mennesker. Dvs. at du ikke må ha noen alvorlige sykdommer. Tidligere gjennomgått hjerteinfarkt, blodpropp eller andre alvorlige sykdommer kan være kontraindikasjon for at inngrepet kan utføres, men vil bli avklart under konsultasjonen og i samråd med anestesilege. Endoskopisk panneløft er også en velegnet metode for menn som er tynt behåret eller som ikke har hår på hodet da arrene så og si blir usynlige etter noen måneder.

Et panneløft kan utføres med kikkehullsteknikk (endoskopisk panneløft), eller med åpen teknikk med et snitt gjennom hodebunnen fra øre til øre. Deretter fjernes hudoverskuddet ved oppstramming og brynene løftes opp. Åpen teknikk er et mer omfattende inngrep i forhold til endoskopisk teknikk, med større risiko for synlig arr, håravfall og redusert følelse til hodebunnen bak arret. Det kosmetiske resultatet ved endoskopiske panneløft er likestilt med den åpne teknikken, men er mindre traumatisk. Inngepet gir kun små arr i den hårbevokste delen av hodet som ikke vises, og mindre risiko for komplikasjoner. Denne metoden er derfor vårt førstevalg når vi utfører panneløft. Panneløft gjøres ofte i kombinasjon med ansiktsløft (face lift) dersom det er indikasjon og pasienten ønsker dette. 
 

3. Forundersøkelse (konsultasjon)

Under konsultasjonen vil man få råd og veiledning om den operasjonsmetoden som i hvert tilfelle vil gi et best mulig og varig resultat. Enkelte av våre pasienter som kommer for å bestille øyelokksoperasjon trenger i virkeligheten kun et panneløft eller et inngrep der man også i kombinasjon fjerner overskytende øyelokkshud. Har man f.eks. for mye hud på øyelokkene i kombinasjon med at pannehuden/øyebrynene har seget ned, vil man ved kun å fjerne øyelokkshuden kunne forverre situasjonen da dette vil resultere i at øyebrynene kommer enda lengere ned. I  tilfeller, der hudoverskuddet over øyelokket er lite vil det kanskje ikke vil være nødvendig å utføre øvre øyelokksplastikk. Da anbefaler vi å avvente denne beslutningen til det har gått 4-8 uker etter panneløftet. Les viktig informasjon om konsultasjon og forberedelser før operasjon.
 
stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

4. Hvordan gjøres et panneløft?

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose. Det vil si ikke spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Operasjonen tar ca. 1 - 1,5 time. Det legges et ca. 2 cm langt snitt i hvert tinningområde (i behåret hodebunn). Deretter tre små vertikale snitt i hodebunnen (behåret del) på ca. 2 cm. Ved endoskopisk teknikk løsnes pannehuden gjennom disse små hullene, og operasjonsfeltet er forstørret opp på en stor videoskjerm og de ørsmå musklene som lager rynker(sintemusklene) deles ved neseroten. Ved hjelp av innvendige sting på innsiden trekkes pannen og brynene oppover og festes til en svært liten skrue som er festet til skallebenet. Sårene lukkes med metallklips, disse fjernes etter ca. 10 dager. Det legges på et stramt pannebånd som brukes i 2 dager. Etter operasjonen vil du bli passet på av våre spesialsykepleiere på postoperativ avdeling til du er klar til å reise, vanligvis etter 2-4 timer.
 

5. Tiden etter et panneløft

Her finner du viktig informasjon om hvordan du skal forholde deg etter et kirurgisk inngrep.

Bandasjen rundt hodet skal du ha i 2 - 3 dager etter operasjonen. Sting/stifter fjernes etter 8 dager.  Det er som oftest lite smerter etter dette inngrepet.

Det første døgnet skal du ligge med hode noe høyt. Vi anbefaler å spise lett kost de første 24 timer. Du kan dusje hele deg når bandasjen fjernes, håret kan da vaskes og gres forsiktig ut. Det er viktig å være forsiktig med det opererte området de første 4 ukene. I denne perioden bør du avstå fra trening. Du skal heller ikke gni deg hardt i pannen, bruke hjelm eller tre trange ting av hodet de første 6 ukene.

Det er ikke uvanlig i større eller mindre grad å få bloduttredelser rundt øynene. Disse vil forsvinne i løpet av ca. 2 uker. Fravær fra arbeidet er vanligvis 1 til 2 uker.
 

6. Hvilket resultat kan forventes etter et panneløft

Mange mener at et panneløft virker "foryngende" kanskje i vel så stor grad som en ansiktsløftning. I tillegg får du ofte et lettere, mindre bekymret uttrykk i ansiktet. Omgivelsene bemerker gjerne at du ser mer uthvilt og "utadvendt" ut. Panneløft gir også et langvarig resultat. Men du må være klar over at noe av mimikken i pannen blir redusert - noe de fleste ønsker. 
 

7. Komplikasjoner etter et panneløft

Følelsesløshet i pannen (nummenhet) er vanlig den første tiden, men dette gir seg vanligvis raskt. Som ved all kirurgi er det risiko for postoperativ blødning, infeksjon og skader til nerver. Disse komplikasjonen er ytterst sjeldne. Antall blødninger og infeksjoner ved Fornebuklinikken er under en promille (<1/1000). Vi har uført flere hundre panneløft prosedyrer uten å ha forårsaket noen form for permanente nerveskader. Prosedyren er derfor etter vår oppfatning en meget trygg operasjon med svært liten risiko for at alvorlige komplikasjoner skal kunne inntreffe.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.