fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Øreplastikk

Utstående ører betyr at det ytre øret står lenger fra hodet enn det som er normalt. Det er to former for utstående ører: Noen ganger er skålen i øret for stor, mens andre ganger er ørebruskens folding for svakt utviklet.
Jørgen Utvoll
Dr. Bjørn Tvedt
Overleg og partner i Fornebukinikken,
spesialist i ØNH- plastisk kirurgi
Bestill konsultasjon >
Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om øreplastikk. Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg. Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger Dr. Bjørn Tvedt eller Dr. Jørgen Utvoll.

Øreplastikk kan i noen tilfeller gjøres på medisinsk grunnlag. 
 

Har du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger.

Se hva våre pasienter mener om oss

Fornebuklinikken_JPEG%20beskj%C3%A6rt_BAW_01
stine-bringsvor
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

1. Hvem kan få utført øreplastikk?


Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. En operasjon for utstående ører skjer på kosmetisk grunnlag og Fornebuklinikken behandler kun voksne pasienter over 18 år. Barn kan tilbys operasjon ved offentlige sykehus etter nøye vurdering sammen med foreldrene.
 

2. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før øreplastikk

På siden plastikkirurgi - vi følger deg hele veien finner du viktig informasjon om konsultasjonen og hvordan du skal forholde deg før en øreoperasjon.
 
Priser og fakta om øreplastikk
Operasjonsutstyr


3. Hvordan gjøres øreplastikk?

Valg av operasjonsmetode for øreplastikk bestemmes ved konsultasjonen. Dersom årsaken til utstående ører skyldes at øreskålen er for stor, vil denne skålen bli redusert. Dette skjer ved at en båtformet brusk/hudbit fjernes ved hel gjennomskjæring av øreskålen. Kantene sys sammen og øret bandasjeres. Vanligvis gror kantene fint sammen og de røde arrene blekner gradvis i løpet av 6-8 uker.

Dersom årsaken til de utstående ørene skyldes en svak utvikling av bruskfolden, gjøres operasjonen som regel fra ørets bakside. En båtformet hudbit fjernes og det settes eventuelt sting i brusken som gir denne en fint formet folding, hvoretter hudkantene sys sammen igjen.

Ved avslutning av operasjonen legges det på en godt polstret hodebandasje.

4. Tiden etter øreplastikk


Her kan du lese viktig informasjon om den første tiden etter en operasjon.

Sterke smerter er ikke vanlig etter øreplastikk, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin en dag eller to. En lettere gjennomblødning av bandasjen nederst langs kanten, kan under tiden forekomme.

Fra dagen etter operasjonen kan man være oppe som vanlig, men avstå fra anstrengende fysisk aktivitet så lenge hodet er bandasjert. De fleste anbefales en uke fri fra arbeid/skole.

Etter en uke skal hodebandasjen fjernes. Dette foretas på klinikken, men kan delegeres til annen lege/helsepersonell hvis reiseavstanden er stor. Alle sting blir borte av seg selv, så det er ingen sting som skal fjernes. Når hodebandasjen er fjernet, kan man dusje og vaske håret. Vanlig sjampo kan brukes, men man skal ikke gni på ørene eller vaske sårene, da dette kan forårsake infeksjon. La sårene få gro i fred. På dagtid skal man ikke bandasjere mer. Om natten og ved sport skal man bruke hode/pannebånd for å unngå bryting av det nyopererte øret.

Det er ønskelig med en kontroll 3-6 måneder etter inngrepet. Om avstandene er store kan etterkontroll utføres når det passer, eller ved fotografier og telefonkonsultasjon.

5. Komplikasjoner etter øreplastikk

Blødning og sårinfeksjon er uvanlige komplikasjoner hos ellers friske mennesker. Ved uforsiktig håntering og for tidlig dragning av de nyopererte ørene kan bruskstingene miste sitt feste slik at ørene igjen får en dårlig form. Noen kan reagere på innsatte sting, slik at kroppen prøver å avstøte disse. Dette vil merkes ved at trådbiter kommer ut gjennom huden. Meget sjelden kan forsøk på å sette sting som forandrer bruskens fasong medføre ubehag. Da må stinget forandres ved en ny liten operasjon.

Sideforskjeller eller tilbakefall kan forekomme. Dette kan gjøre at man blir misfornøyd med resultatet, og ny operasjon kan være nødvendig.

jorgen-utvoll-operasjon-1
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.