fornebuklinikken-logo-web

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

På denne siden har vi forsøkt å samle de mest stilte spørsmålene fra våre pasienter. Konkrete spørsmål knyttet til eget behov vil det være best å stille direkte til kirurgen på konsultasjonen. Andre spørsmål vil imidlertid være såpass generelle at du kan finne svar på dem her.
Fornebuklinikken18
 

1) Hvor vondt gjør det å ha fått lagt inn silikon?

Svar: Dette er veldig individuelt, og varierer veldig fra person til person. Du får med deg smertestillende hjem som skal fungere tilstrekkelig slik at du ikke har det uutholdelig vondt. Du vil kjenne på kroppen at du har gjennomført et inngrep.

2) Er det vondere å legge silkon under enn over muskelen?
Svar: Det er forbundet med noe mer smerte å legge silikon under muskelen.


3) Når kan man begynne å trene etter å ha tatt silikon?
Svar: Etter 6 uker. Prøv deg forsiktig frem. Dersom noe gjør vondt venter du litt til med akkurat den øvelsen.


4) Når kan jeg løfte barna mine?
Svar: Det vil mest sannsynlig begrense seg selv da det vil gjøre vondt. Du skal ikke løft tungt, ha brå bevegelser eller ta imot støt på 6 uker. Med tungt mener vi over 10 kg. De 2 første ukene er mest prekære, her må du ikke løfte mer enn 2 kg. Med andre ord det kommer an på vekt på barnet. Men vær veldig forsiktig! Pass på å bøye knærne hold armene inntil kroppen og bruk mage/rygg rompe/lår istedenfor bryst- og armmuskulatur.


5) Hvor lang fri fra jobben trenger jeg?
Svar: Det kommer an på jobben du har. Dersom du har en stillesittende jobb vil 1 uke være tilstrekkelig. Dersom du har en fysisk krevende jobb vil man ha behov for 2 uker eller mer.


6) Må jeg har hjelp med henting og levering av barn i barnehage?
Svar: Det kan være greit å ha hjelp en uke eller to. For noen kan det være en ide og trene litt med barna i tiden før. Forsøk å se for deg hverdagen din. Trenger du å løfte så mye som du gjør? Kan det være lurt å trene barnet litt på å klatre inn i bilsetet? Dersom barna er forberedt på nye rutiner vil ikke tiden etter virke så omveltende.


7) Hvor lenge skal jeg ligge med overkroppen høyt?
Svar: De første dagene etter inngrepet, dvs. Ca. 4/5 dager.


8) Hvor lenge etter innlegg av silikon kan jeg sole meg?
Svar: Så lenge arrene dine er dekket med teip og /eller sunblock kan du sole deg etter 4 uker. Arrene skal ikke eksponeres for direkte sollys før etter 1 år.


9) Hvor lenge etter operasjonen kan man ha sex?
Svar: Det kan være greit å ta en pause i et par uker og ikke for voldsomt den første tiden.


10) Hvordan er garantien etter innlegg av silikon?
Svar: Du kan lese mer om vår unike garanti her.


11) Kan jeg ta 3D bilder før inngrepet?
Svar: Gitt at du ikke har silikon fra tidligere eller at det blir snakk om et brystløft istedenfor en forstørrelse kan man få tatt 3D bilder (Vectra).


12) Når kan jeg reise utenlands etter inngrepet?
Svar: Sol og bad er 4 uker etter operasjonen.


13) Når kan jeg reise hjem fra klinikken?
Svar: Du er ferdig til å reise hjem ca. 3 – 4 timer etter ankomst


14) Jeg kommer utenbys fra. Kan jeg reise hjem dagen etter?
Svar: Det kan du, men vi ønsker at du er i nærheten av klinikken de første 24 timene.


15) Når skal jeg bytte teipen?
Svar: Den skal byttes første gang etter 10-12 dager deretter 1 gang i uka i 3 mnd.


16) Når kan jeg dusje etter innlegg av silikon?
Svar: Fra 4. Dag etter operasjonen skal du dusje hele deg daglig med vanlig såpe inkludert brystene.

jorgen-utvoll-operasjon-2
1) Oppsummering - hva kan jeg forvente etter en neseoperasjon?

Smerte: Det er som oftest lite smerte etter en neseoperasjon
Hevelse: De verste blåmerkene og hevelsene er i de første 48 timene.
Bandasje: Både utvendig gips og bandasjer, samt innvendige støtteplater eller tamponger, fjernes ved kontrollbesøk på klinikken, vanligvis etter en uke
Blåmerker: Hevelse og blåmerker rundt øyne vil være på toppunktet etter to til tre dager etter operasjonen, og kan reduseres ved å forsiktig bruke en kjølende kompress og å sove med hodet hevet.
Aktivitet: Du kan leve som vanlig etter en uke.  Mer avansert trening som løping og vekttrening kan gjenopptas gradvis etter to uker. Start forsiktig og lytt til kroppen

2) Hvor trygt er det å ta en neseoperasjon?
Svar:  I hendene på en kompetent kirurg har en neseoperasjon samme en risiko som ved en hver større operasjon. Det er avgjørende å finne en plastikkirurg med god erfaring med nesekirurgi.

3) Kan en neseoperasjon rette en skjev neseskillevegg?
Svar: Ja, før alle neseoperasjoner vil man gjøre en grundig undersøkelse av deg der man kan avdekke om du har en skjev neseskillevegg (septum). Dersom dette også gir deg plager med tetthet og luftpassasje vil man diskutere å rette opp skilleveggen samtidig

4) Er det forskjell i hvordan en neseoperasjon utføres på kvinner i forhold til menn?
Svar: Vanligvis gjøres de samme teknikkene uavhengig av pasientens kjønn. Målsetningene for neseoperasjonen er imidlertid forskjellige.

5) Hvor lang tid tar tilhelingen etter en neseoperasjon vanligvis?
Svar: Den endelige formen på nesen etter en neseoperasjon er ikke komplett før etter ett år etter inngrepet. Når gips og bandasjer fjernes etter omtrent en uke, vil hevelsen fortsatt være tydelig. Etter ca. to uker vil de fleste føle seg komfortable med å leve som normalt. Ca. 75% av resultatet ditt vil være synlig etter 3-4 uker. Dessverre er det oftest nesetippen som tar lengst tid før hevelsen går vekk

6) Jeg har en merkbar hump på nesen etter nesekirurgi. Er det noe galt?
Svar: Det er vanlig at neseopererte pasienter legger merke til små hevelser her og der som fort kan tolkes som om operasjonen ikke var helt vellykket. Mest sannsynlig er dette vanlig hevelse som til slutt vil forsvinne i løpet av ett år etter at operasjonen er gjort.

7) Hvordan skal jeg sove etter en neseoperasjon?
Svar: Det anbefales at man sover med hode forhøyet etter inngrepet for å redusere ubehag og hevelse. Det anbefales også at man unngår å sove på siden, fordi dette kan føre til bevegelser som potensielt kan klemme på neseområdet. 
Kan jeg rense ut tørket blod av nesen en dag etter neseoperasjonen?
Dersom man skal rense ut størknet blod etter inngrepet anbefales det at man bruker en bomullspinne dyppet i saltvannsløsning for å myke opp, og deretter bruker en tørr bomullspinne for å fjerne løsnet blod.

8) Hvorfor har jeg smerte i ganen etter neseoperasjonen?
Svar: Denne smerten er sannsynligvis et resultat av tuben som ble plassert i inngangen til luftrøret under neseoperasjonen, for å forhindre pusteproblemer under den generelle anestesien.

9) Vil ørebrusk vokse tilbake etter å ha blitt høstet til bruk i nesen?
Svar: Dessverre ikke. Ørebrusk er imidlertid vanligvis høstet fra cymba eller cavum hvor arrene generelt er godt skjulte, og hvor fjerning av brusk ikke påvirker formen på ørene signifikant.

10) Hva kan forårsake såkalt «tear trough» (søkk under øynene) etter en neseoperasjon?
Svar: Dette kan være et resultat av hevelse og væskeretensjon (ødem) og kan løses ved hjelp av fillerinjeksjoner. En grundigere undersøkelse er nødvendig for å avgjøre hva du skal gjøre i ditt tilfelle.

11) Kan stadig berøring av nesen påvirke nesens form over tid?
Svar: Kontinuerlig berøring av nesen kan føre til minimale endringer i tykkelsen av nesehuden, men ikke i merkbar grad. 

12) Er tykk hud et problem for å få utført en neseoperasjon?
En neseoperasjon kan fint utføres på pasienter med tykk hud, men det kan være noen begrensninger. Neseoperasjoner utføres ved å løfte opp huden, justere den underliggende muskelen og brusken, og deretter dra huden på plass igjen. Imidlertid må huden være stram i det siste trinnet, noe som kan være vanskeligere å gjøre på pasienter med mer elastisk, tykk hud. I disse tilfellene kan det være behov for ekstra tynning av underliggende vev.

13) Vi hevelsene etter inngrepet gå raskt ned?
Svar: Det meste av hevelsen går ned i løpet av de første 10 dagene, nesten alt forsvinner innen 3-6 måneder. Full tilheling kan forventes etter 1 år.

13) Kan en skade/traume forårsake dannelse av en hump på nesen?
Svar: Dette er definitivt mulig. Traumer på et beintett område kan fremkalle kalsiumutslipp i det berørte området som del av kroppens arbeid for å styrke det aktuelle skadestedet.

14) Er det noe fett i nesen, eller er det bare bein og brusk?
Svar: Det er en liten andel av fett i sidene på nesen, men det er ikke i den delen av nesen kirurgien gjøres. Neseborene, nesebenet og andre typiske kirurgiske områder for en neseoperasjon er generelt bein og brusk, noe som betyr at vektøkning eller tap ikke har stor innvirkning på resultatene av en neseoperasjon.

15) Kan jeg fjerne en hump på nesen med ikke-kirurgiske metoder?
Svar: Noen ganger kan en hump på nesen «gjemmes» ved bruk av fyllstoffer rundt humpen, slik at den ikke skiller seg ut så mye ut. Denne metoden øker imidlertid generelt den totale størrelsen på nesen, og virker således bare for de med mindre nese. Har man en større nese vil det være en kirurgisk neseoperasjon som er best egnet.

16) Kan en neseoperasjon brukes til å redusere størrelsen på neseborene?
Svar: Ja, dette kan gjøres med en alaplastikk hvor en halvmåneformet kile av huden tas ut fra neseboret via et snitt inne i/evt rundt neseboret. Hullet som oppstår lukkes deretter for å redusere størrelsen på nesebor.

17) Kan jeg få utført en neseoperasjon umiddelbart etter avsluttet behandling med Isotretinoin.
Svar: Nei, det bør gå minst 6 måneder etter avsluttet behandling før en operasjon kan utføres.
operasjon6
Hvor vondt gjør det etterpå?
Svar: Dette er veldig individuelt, og varierer veldig fra person til person. Du får med deg smertestillende hjem som skal fungere tilstrekkelig slik at du ikke har det uutholdelig vondt. Du vil godt kjenne på kroppen at du har gjennomført et inngrep.
 
Vil jeg få dren? Og hva er det? Hvilken betydning har det for meg?
Svar: Etter mageplastikk vil man få dren. Drenet suger ut væsken som danner seg i sårflaten under huden og hindrer dermed at væske samler seg og danner serom. Drenet beholdes som regel i 1 uke, gitt at det ikke kommer mer enn 20ml pr døgn det siste døgnet - dette måler du selv ved å bytte pose 24 timer før du skal hit på kontroll for å fjerne dren. Drenet oppleves ofte som noe plagsomt å ha hengene på kroppen, men det er absolutt nødvendig ved mageplastikk for å begrense muligheten for komplikasjoner.
 
Hvor lenge må jeg bruke kompresjonsplagg? Og er det inkl. i prisen?
Svar: Hos Fornebuklinikken er ett kompresjonsplagg inkludert i prisen. Kompresjonsplagg skal benyttes dag og natt i 4 uker deretter 2 uker på dagtid, for å holde hevelsen nede samt være med på å gi et jevnt resultat. Altså totalt 6 uker. Menge pasienter melder tilbake at de syntes det er behagelig å benytte plagget noe lenger. Det er selvfølgelig helt i orden.
 
Hvor lenge skal jeg ligge med overkroppen høyt?
Svar: De første dagene etter inngrepet, dvs. ca. 4/5 dager. Det kan være lurt å sove med en pute under knærne også de første dagene for å unngå unødvendig strekk i såret.
 
Hvor lenge vil jeg gå fremoverbøyd?
Svar: Du skal allerede etter et par dager begynne å rette deg så smått opp. De fleste går mer eller mindre helt oppreist etter 1 uke. Pass på å ikke gå bøyd for lenge da dette kan gi ryggsmerter.
 
Når kan man begynne å trene igjen?

Svar: Etter 8 uker. Prøv deg forsiktig frem. Dersom noe gjør vondt venter du litt til med akkurat den øvelsen. Dersom du har sydd magemusklene må du belage deg på å ikke trene på 3 mnd.
 
Når kan jeg løfte barna mine?
Svar: Det vil mest sannsynlig begrense seg selv da det vil gjøre vondt.Du skal ikke løft tungt, ha brå bevegelser eller ta imot støt på 8 uker. Med tungt mener vi over 10 kg. De 2 første ukene er mest prekære, her må du ikke løfte mer enn 2 kg. Med andre ord det kommer an på vekt på barnet. Men vær veldig forsiktig! Ved sammensying av musklene i magen må du være ekstra forsiktig.
 
Hvor lang fri fra jobben trenger jeg? Og får jeg sykemelding?
Svar: Det kommer an på jobben du har. Dersom du har en stillesittende jobb vil 2-3 uker være tilstrekkelig. Dersom du har en fysisk krevende jobb vil man ha behov for 4 uker eller mer. De fleste inngrepene vi utfører er av kosmetisk karakter og gir ikke grunnlag for sykemelding. Under konsultasjon vil det være naturlig å forhøre seg med kirurgen om dette.
 
Må jeg har hjelp med henting og levering av barn i barnehage?
Svar: Det kan være greit å ha hjelp i et par uker. For noen kan det være en ide og trene litt med barna i tiden før. Forsøk å se for deg hverdagen din. Trenger du å løfte så mye som du gjør? Kan det være lurt å trene barnet litt på å klatre inn i bilsetet? Dersom barna er forberedt på nye rutiner vil ikke tiden etter virke så omveltende.
 
operasjon-5
Er det veldig vondt etter operasjonen?       
Svar: Dette er faktisk en lite smertefull operasjon. De fleste merker at det svir når de våkner etter inngrepet, men veldig få har direkte vondt. De fleste trenger ikke annet enn Paracet de første dagene etter operasjonen. 

Må jeg være våken under operasjonen?     
Svar: Nei, vi legger alle i narkose. Det er fordi du da får slappet mye mer av, og slipper å ligge og grue deg for at du skal kjenne smerter.
 
Hvor mye kan du fjerne?      
Svar: Det er viktig å huske at alle ser forskjellige ut, og at resultatet tilpasses den enkelte. I tillegg er det et område som skal fungere; både under samleie og evt. fødsler, og man kan ikke risikere at det blir for stramt. 

Kan jeg vise kirurgen et bilde på hvordan jeg vil det skal se ut?            
Det kan du godt, men som oftest kan vi da fortelle deg at du ikke blir seende ut som på bildet. Under konsultasjonen vil vi vise deg bilder og forklare hva du kan forvente deg med tanke på akkurat ditt resultat.
 
Hvor lenge må jeg være borte fra jobb?      
Svar: Vi er ganske strenge i forhold til den første uken etter operasjonen. De første 2 dagene skal man nærmest være sengeliggende, de neste 5 skal man passe på å ta pauser der man legger seg ned et par ganger i løpet av dagen.
 
Er det sting som må fjernes?            
Svar: Nei, alle sting er selvoppløselige.
 
Når kan jeg trene – evt. ha sex – etter operasjonen?         
Svar: Etter 3 uker kan man trene og bade. Etter 6 uker kan man leve som normalt, det vil si man kan ha samleie, sykle og evt. ri på hest.
 
Jeg tror jeg får menstruasjon på operasjonsdagen. Må operasjonen utsettes da?
Svar: Nei, det spiller ingen rolle.
 
Er det mange komplikasjoner etter intimkirurgi?  
 
Svar: Nei, det er få komplikasjoner etter intimkirurgi. Man må forvente noe blod de første dagene, og de fleste opplever kløe og noe irritasjon fra stingene.
 
Kan jeg få komme til kontroll etter operasjonen?  
Svar: Ja, vi har alltid kontroll etter 1 og 6 uker. I tillegg blir man kontaktet på telefon dagen etter operasjonen, slik at vi får forsikret oss om at du har det bra og har fått med deg den informasjonen du trenger. Du har gratis oppfølging i 1 år etter alle operasjoner hos oss.
 
Stine-liten-uten-bakgrunn
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING