Sammen med bindevevsproteinene elastin og keratin er kollagen ansvarlig for hudens elastisitet og struktur. Mangel på kollagen fører dermed til at strukturen i huden svekkes og hudens linjer kommer tydeligere frem.
I alderen fra 25 til 40 år vil kollagenlagrene i kroppen reduseres med 30 %. Studier gjort på kollagenets anti age effekt viser at kollagen har en betydelig påvirkning på hudens elastisitet, fuktnivå og overflate. Forskning viser også at et økt inntak av kollagen over tid trolig bidrar til å redusere forekomsten av rynker.
Tidlig forebygging av tap av kollagen er derfor viktig. Selv om kollagenproduksjonen har begynt å falle, kan inntak av matvarer rike på proteinet hjelpe til med å gjenopprette kollagenlagrene. Gode kilder er eksempelvis kjøtt, spesielt fra storfe og kylling, fisk rik på omega 3, gelatin, frukt og grønnsaker.
Økte kollagenlagre vil i tillegg til å gi huden noe av sin elastisitet tilbake også gi deg et bedre immunforsvar og et sterkere skjelett.