Bukplastikk/mageplastikk- oppstramming av mage

Det er ikke alltid mulig å trene eller å slanke seg til en flat mage. Noen søker derfor hjelp hos en plastisk kirurg. Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om bukplastikk (mageplastikk). Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg. Hvis noe er uklart eller du har ubesvarte spørsmål, bør du ringe oss. Du vil da få snakke med en kirurg eller en sykepleier med lang erfaring og solide kunnskaper om mageplastikk.

Les også: Eksempler på mageplastikk på medisinsk grunnlag.

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om i artikkelen nedenfor:

  1. Hvem egner seg for mageplastikk/bukplastikk
  2. Svangerskap og slappe magemuskler
  3. Oppstramming av mage med mageplastikk
  4. Hvem kan opereres?
  5. Første skritt
  6. Kostnader og sykemelding
  7. Forberedelser
  8. Tiden etter operasjonen
  9. Bivirkninger og komplikasjoner av mageplastikk
  10. Hvilket resultat kan jeg forvente?

1. Hvem egner seg for mageplastikk/bukplastikk?

De som har behov for kosmetiske operasjoner på magen, kan hovedsaklig deles i to grupper: De med bare for mye fett i mageregionen, og de med overflødig, løs hud. En kombinasjon av begge deler er vanlig.

Til den første gruppen hører som regel yngre mennesker, både overvektige og normalvektige. Hvis du har normal, elastisk hud, vil som regel fettsuging (liposkulptur) være tilstrekkelig.

Har du løs, overflødig hud på magen, kan en operasjon som strammer huden, være det beste. Den løse huden kan være et resultat av alder, vektreduksjon eller svangerskap. Overvekt kombinert med kraftig strekk på huden, f.eks. under svangerskap, kan etterhvert føre til såkalt hengebuk. I slike tilfeller fjerner vi fettet først, deretter en bukplastikk - som regel i samme operasjon.

Tidligere operasjoner (f.eks. keisersnitt) kan også gi skjemmende folder av fett og hud i nærheten av arret. Bukplastikken blir i slike tilfeller ofte kombinert med en såkalt arrevisjon, enten for å gjøre arret penere eller rett og slett fjerne det.

2. Svangerskap og slappe magemuskler

Når barnet vokser i livmoren, vil de to magemusklene bli tøyd fra hverandre. Hos mange vil musklene "samle" seg igjen etter fødselen. Hos andre vil magen forbli overstrukket og slapp. Denne svakheten lar seg ikke alltid trene opp igjen.

En mageplastikk kombinert med sammensying av de to musklene vil som oftest løse problemet. Noen ganger er hele bukveggen så forstrukket og tynn at slik sammensying ikke er mulig. Det er en fordel at slike operasjoner gjøres etter at kvinnen er ferdig med alle barnefødsler. Nye graviditeter vil nemlig tøye ut hud og muskler igjen. Det er ikke farlig, men kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.

Sprukken hud etter svangerskap blir bare i liten grad forbedret ved mageplastikk. Dette fordi kun en del av den sprukne huden fjernes.

3. Oppstramming av mage med mageplastikk

Valget står ofte mellom bukplastikk eller fettsuging, eventuelt begge deler. Under konsultasjonen må derfor kirurgen undersøke magen og finne ut om fettet ligger på utsiden eller innsiden av bukveggen.

Fett innenfor bukveggen (ølmage) kan ikke fjernes ved operasjon. Kirurgen kan også kjenne i hvilken grad en slapp mage er forårsaket av dårlig bukmuskulatur.

Du kan også teste din mage selv: Ligg på ryggen og løft bena litt opp. Slik kan du kjenne bukmusklene som derved blir harde. Det myke vevet som ligger ytterst er fett og hud. I noen tilfeller kan man kjenne en "sprekk" mellom bukmusklene. Det er denne som kan lukkes ved en operasjon.

Lokalbedøvelse kombinert med sovemedisin brukes ved fettsuging og miniplastikk.

Kort fortalt gjøres en bukplastikk på følgende måte: Hos de aller fleste fjernes først fett på magen og ut mot hoftene ved hjelp av liposkulptur (fettsuging). Operasjonssnittet legges alltid på tvers (bikinisnitt) - like over kjønnshårene. Etter at snittet er laget, løsnes hud/underhud fra bukveggen og fra navlen. Overflødig hud strammes nedover og blir fjernet. Sårene syes så sammen (se tegningene "slik gjøres en mageplastikk" i Fotoserie mageplastikk). Hvor synlig arret blir, avhenger av den enkeltes evne til å danne arr.

bildetittel

Man skiller mellom full og liten bukplastikk (miniplastikk). Med full plastikk menes at all hud løsnes helt opp til kanten av ribbena. For å få strammet all denne huden nedover, må navlen løsnes og nytt hull lages til den. Med mini-mageplastikk menes at huden løsnes bare opp til navlen. Denne operasjonen vil altså ikke stramme noe løs hud over navlenivå.

Et tredje alternativ er å gjøre en minibukplastikk og samtidig utføre fettsuging av magens øvre del.

4. Hvem kan opereres?

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. Det stilles forøvrig krav om at du ikke skal ta visse medisiner, f.eks. acetylsalicylsyre (Dispril, Albyl, etc.) før operasjonen. Røyking og alkohol må unngås - både før og etter operasjonen. For full mageplastikk er det et krav at du eventuelt slutter å røke minst to uker i forveien og heller ikke røker en uke etterpå. Gjelder også snus og nikotintyggegummi. Full mageplastikk kan heller ikke gjøres hos sterkt overvektige p.g.a. muligheter for komplikasjoner. Her kan vi sette krav om vektreduksjon først. Vi krever dessuten at du oppholder deg i Oslo-området et par dager, avhengig av størrelsen på inngrepet. Mange føler behov for en slik operasjon etter barnefødsel. Normalt vil det kunne foretas 3 måneder etter fødsel - litt avhengig av amming og vekt. Er det muligheter for familieforøkelse, bør du vente til du har fått de barna du skal ha.

5. Første skritt

De som bor i nærheten av klinikken, kommer som oftest til en konsultasjon først. Utenbys pasienter kan sende inn bilder av magen til vurdering sammen med utfylt helseerklæring. Konsultasjonen kan i så fall foregå pr. telefon, etter at kirurgen har vurdert bildene.

Ved første gangs konsultasjon orienterer kirurgen om operasjonens omfang og om anbefalt bedøvelsesform. Du må opplyse om røyking, tidligere sykdommer, eventuelle allergier og medisinbruk. Det tas vanligvis bilder av den aktuelle kroppsdel.

Det vil mange ganger være behov for å diskutere hvilket av de ulike alternativene som er best egnet. Du vil bli forklart forskjellen mellom full og enkel plastikk, og det vil bli diskutert hvilket alternativ som egner seg best i ditt tilfelle. Behovet for operasjon avgjør du selv, kirurgen bestemmer operasjonsmetoden og bedøvelsesformen - i samråd med deg. Noen ganger rådspørres narkoselegen også.

Vi anbefaler at du, etter en konsultasjon, tenker deg nøye om. Hvis du bestemmer deg for å gjennomføre operasjonen, får du reservert en operasjonsdag. Kort tid før operasjonsdagen vil du få en instruks i posten om hvordan du skal forberede deg.

6. Kostnader og sykemelding

Full mageplastikk/bukplastikk med stramming av muskel samt fettsuging koster i de fleste klinikker mellom kr. 39000-60000,-. Dette inkluderer narkose og opphold. Minimageplastikk koster mellom kr. 32000- 45000,- , avhengig av hvor mye fett som skal fjernes, og om bukmuskelen i tillegg trengs å syes sammen. Disse beløpene inkluderer konsultasjoner, kontroller, medisiner, bandasjemateriell og bedøvelse. Se prisene på kosmetisk kirurgi hos Fornebuklinikken.

Mageplastikk/bukplastikk på kosmetisk grunnlag dekkes ikke av det offentlige.

Hvis din mage er blitt forandret etter graviditet eller gir deg fysiske ubehag, kan det være berettiget med sykemelding i ca. 2 uker etter en mageplastikk. Det samme gjelder hvis du har vært overvektig og fått "fettforkle" etter slanking.

7. Forberedelser

Du skal være frisk og uthvilt, fysisk og psykisk, før en mageplastikk. Magen bør ikke være solbrent. Overvektige bør gå ned mest mulig i vekt på forhånd. Da blir resultatet penere og muligheten for komplikasjoner mindre. Noen streng diett i ukene før en bukplastikk anbefales ikke. Det anbefales sterkt at du før en full mageplastikk kjøper et par støttestrømper etter mål. De kan kjøpes i forretninger som fører sykepleieartikler. Strømpene forebygger hevelse i bena.

Magen og underlivet vaskes med en desinfiserende såpe (f.eks. "Hibiscrub", som fås på apotek) kvelden før og samme morgen før operasjonen. De øvre to tredjedeler av kjønnsbehåringen fjerner du hjemme kvelden før. Vær forsiktig så det ikke blir sår i huden.

Du møter fastende, som oftest om morgenen, og blir tatt imot av klinikkens sykepleier, som vil ordne en del praktiske ting, bl.a. sykemelding og betaling. Magen blir så vasket med sprit og tildekket. Deretter settes bedøvelsen. Oppholdet på klinikken varer fra fire til tolv timer, alt etter inngrepets størrelse og den bedøvelse som blir gitt.

8. Tiden etter operasjonen

Når du drar hjem fra klinikken, vil du få både muntlige og skriftlige råd om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Du bør få noen til å hente deg, eller ta taxi hjem.

bildetittel

Ro er viktig den første tiden. Hold deg hjemme og vær i ro den første uken. Alle plastiske operasjoner på magen vil gi noe smerter i såret det første døgnet. Du vil derfor få med deg smertestillende medisin. En full mageplastikk er en middels stor operasjon som kan gi en del ubehag de første dagene. De to første dagene skal du stort sett ligge til sengs, bevege armer og ben og stå opp ca. hver annen time på dagtid og gå litt rundt. De første tre til fire dagene må du gå lett foroverbøyd for å minske belastningen på stingene. Og de to første ukene skal du i det hele tatt være forsiktig: Unngå løft og strekk. Ikke vri på overkroppen. Sitt ikke fremoverbøyd. En "stressless"-stol er ideell fordi den gir en riktig "knekk" i hoftene. Spesielt forsiktig skal du være hvis magemusklene er sydd sammen. Da må du unngå hoste, løft og annen bruk av bukmusklene (som gjør at du "presser") i minst en måned. Forstoppelse må unngås - det anbefales å holde magen i gang med fiberrik mat. Drikk rikelig og unngå store måltider. Alkohol, nikotin og acetylsalicylsyre må ikke brukes den første uken etterpå.

Aktivitetsnivå bør være lavt. Det gir raskere rehabilitering og bedre resultat. Etter to uker kan man leve som vanlig, men unngå løft, støt og brå bevegelser. Du kan gjøre det som ikke gjør vondt. Det er gunstig å gå små lufteturer, men trening og bevegelser som gir økt puls bør avventes i ca 6-8 uker. Start forsiktig igjen, og føl deg frem. OBS: Hvis magemusklene er sydd sammen (raphing) må man for en hver pris unngå løft og annen bruk av bukpressen i minst 8 uker etter operasjonen.

Dren Ofte legges det inn noen små plastrør i såret. De kalles dren og sørger for at sårvæske fjernes fra såret. Etter 5-7 dager fjernes drenene. Det kan oppleves som ubehagelig, men det er viktig å få drenert blodtilblandet væske fra sårhulen. Det gir mindre hevelse, raskere tilheling, mindre smerter og mindre fare for komplikasjoner. Huden over magen kan da være blålig misfarget, med varierende grad av hevelse. Ofte kan det ha dannet seg små bloduttredelser under huden - små ømme "klumper", som du bør massere på i noen uker til de forsvinner. Kun unntaksvis er det sydd med sting som skal fjernes.

Pga. hevelse tar det av og til lang tid - noen ganger flere måneder, før du ser det endelige resultatet etter kosmetiske operasjoner på magen.

9. Bivirkninger og komplikasjoner av mageplastikk/bukplastikk

En full mageplastikk er en relativt stor operasjon. Som ved en hvilken som helst annen operasjon er det her en viss risiko for komplikasjoner. Ved nøye utvelgelse og forundersøkelse av de som skal opereres, og med god oppfølgning etterpå, forekommer imidlertid komplikasjoner svært sjelden. Spesielt liten risiko er det ved enkle bukplastikker.

Problemer i selve operasjonssåret kan forekomme en gang i blant. Røykere og overvektige har større muligheter for å oppleve dårlig tilheling av såret. Væskeansamling i såret (som ikke må forveksles med infeksjon) og hudavstøtninger i sårkanten, ser vi av og til. Begge disse tilstandene forlenger rekonvalesenstiden, og det kan bli nødvendig med hyppigere kontroller og sårbehandling. Sluttresultatet blir imidlertid som oftest like godt. Infeksjoner er uhyre sjelden i private klinikker. Nummenhet over magehuden er ganske vanlig, men vil i de fleste tilfeller gi seg etter hvert.

10. Hvilket resultat kan jeg forvente?

Vi kan med sikkerhet si at det meste av fettet på utsiden av magemuskelen kan fjernes sammen med slapp hud. Hengebuk (fettforkle) fjernes alltid helt.

Slappe magemuskler sammen med mye fett inne i bukhulen, vil ofte gi et dårligere resultat. Menn har ofte mer fett inne i bukhulen enn kvinner. Stor svai i ryggen får også magen til å bule ut og se større ut enn den i virkeligheten er. Stor overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredsstillende resultat.

Av og til blir det små "eselører" i endene av arret. Jo mer løs hud som fjernes, jo større er dette problemet. Vanligvis forsvinner "ørene" av seg selv i løpet av et års tid. De kan eventuelt fjernes senere ved en liten operasjon i lokalbedøvelse.

Praktisk talt alle er godt fornøyd med resultatet, og føler de er kvitt en byrde. En bukplastikk kan forbedre ditt utseende og øke ditt velvære. Det er imidlertid aldri helt sikkert at operasjonen gir deg akkurat den magen du har ønsket deg. Realistiske forventninger er derfor viktig for dem som skal gjennomgå dette inngrepet.


Bestill en konsultasjonstime

Har du faglige spørsmål eller ønsker en individuell vurdering, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjonstime hos en av våre erfarne plastikkirurger/karkirurger.