BRYSTREDUKSJON

Er du plaget av store bryster? Her vil du finne fullstendig informasjon om brystreduksjon, slik at du selv kan ta stilling til om en brystreduksjon kan være det riktige for deg.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime for brystreduksjon. Du vil da få snakke med en av våre plastikkirurger med lang erfaring med brystreduksjon.

Brystreduksjon kan i noen tilfeller gjøres på medisinsk grunnlag.
 

Før en brystreduksjon må kirurgen beregne mengden vev som skal fjernes.
Kontakt oss idag
Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om brystreduksjon i artikkelen nedenfor:

 
  1. Generelt om brystreduksjon
  2. Hvem kan få utført brystreduksjon?
  3. Hva er første skritt før brystreduksjon?
  4. Hvordan skal jeg forberede meg til brystreduksjon?
  5. Hvordan gjøres brystreduksjon?
  6. Hvordan skal jeg forholde meg etter en brystreduksjon?
  7. Hvilket resultat kan forventes etter en slik brystreduksjon?
  8. Komplikasjoner etter brystreduksjon?


1. Generelt om brystreduksjon

Noen kvinner utvikler store, tunge og som regel hengende bryster. Tilstanden kan virke hemmende på fysiske og sosiale aktiviteter. Skulder- og nakkesmerter er vanlige. De tunge brystene gir også ofte hudirritasjon under brystene og vonde søkk etter BH-stroppen. Disse symptomene vil bedres etter en brystreduksjon.
 
En brystreduksjon minsker brystenes vekt og størrelse, løfter dem opp og gir dem en rundere og finere fasong. Under en brystreduksjon reduseres ofte også størrelsen på det brunpigmenterte området rundt brystvortene (areola).
 
Noen har store bryster men ingen fysiske plager. Disse pasientene ønsker en brystreduksjon av praktiske eller kosmetiske grunner. Andre har kun slappe bryster, men er fornøyde med størrelsen, og trenger ikke brystreduksjon, bare brystløft.
Her kan du lese mer om brystløft. Brystløft likner på brystreduksjon i utførelse, men er mindre omfattende idet man ikke fjerner brystvev. Det er ikke et krav om at du må være fysisk plaget for å gjennomgå en brystreduksjon.

2. Hvem kan få utført brystreduksjon?

Kvinner som har utviklet store, tunge hengende bryst, og som ønsker brystene mindre og med høyere, rundere form, er gode kandidater for brystreduksjon. Generelt kan man si at yngre kvinner med mer fasthet i brystvevet og bedre hud elastisitet oppnår de beste resultatene etter en brystreduksjon. Men, fordi brystreduksjon kan redusere evnen til å amme anbefaler vi at de som kan (som har mindre fysiske plager), venter med en brystreduksjon til etter at de har fått barn.
 
Dersom du er over 38 år og vurderer brystreduksjon bør du ta en mammografi i forkant av en eventuell brystreduksjon. Det er også viktig at du ved operasjonstidspunktet for en brystreduksjon har en stabil vekt, som du er fornøyd med. Store vektvariasjoner etter brystreduksjon vil kunne påvirke operasjonsresultatet negativt. De aller fleste kvinner er fornøyde med det resultatet de oppnår etter en brystreduksjon, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger. Generelt kan man si at yngre kvinner oppnår et noe finere resultat av en brystreduksjon ettersom de har mindre vevsforandringer som følge av aldring.
 
Brystreduksjon foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har fysiske plager, og får brystreduksjon på medisinsk indikasjon på grunn av store bryst, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden ved brystreduksjon er vanligvis 2- 4 uker, avhengig av type arbeid.

Vi opererer ikke pasienter som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Kvinner som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå brystreduksjon.

Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner. Har kvinner unormal utvikling av brystene, som for eksempel manglende brystutvikling, gigantomasti (kjempestore bryst), asymmetri, tubulær fasong etc., kan plastikkirurgi også tilbys kvinner under 18 år. Konsultasjon må da foregå med foresatte tilstede.
 

3. Forundersøkelse (konsultasjon) ved brystreduksjon

Før en brystreduksjon anbefales det at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon for brystreduksjon direkte på nettsidene våre.
 
På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene for brystreduksjon hos en av våre erfarne plastikkirurger. Vevet i brystet og hudens elastisitet blir vurdert, og pasientens ønske vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Du vil få svar på eventuelle spørsmål knyttet til brystreduksjon. Sammen med kirurgen får du se før- og etter bilder av pasienter som har fått utført brystreduksjon, slik at du lettere kan danne deg et bilde av ditt forventede resultat etter brystreduksjon. Vanligvis tas det også bilder av brystene til journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser infosidene om brystreduksjon godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en brystreduksjon, bestemmer du selv om du vil foreta brystreduksjon eller ikke.

Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering for brystreduksjon ut ifra bilder. På siden telefonkonsultasjon finner du instruksjoner for hvordan du skal sende bilder og en helseerklæring til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas på dagen for brystreduksjon.
 

4. Forberedelse før brystreduksjon

Rett før brystreduksjon må huden rundt brystet være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før brystreduksjon. Pasienter som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon på grunn av økt blødningsrisiko. Brystreduksjon utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon på dagen for brysreduksjon. Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etter brystreduksjon. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1- 2 uker etter brystreduksjon. Amming må være avsluttet minst fire måneder før en eventuell brystreduksjon.
 
Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før brystreduksjon. Før du drar hjemmefra på dagen for brystreduksjon dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende til brystreduksjon fordi inngrepet vil foregå i narkose. Det vil si ikke spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet brystreduksjon tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi etter brystreduksjon. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/ bussen hjem etter brystreduksjon. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten etter brystreduksjon. Dersom du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken. Ved fremmøte på klinikken blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil deretter undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet brystreduksjon foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Les mer under Smertefrihet og bedøvelse. En brystreduksjon tar normalt ca. 3 timer. Du ligger og hviler på klinikken til du er i form til å dra hjem, og vil være reiseklar etter ca. 2-3 timer etter brystreduksjon.

5. Hvordan gjøres brystreduksjon?

På operasjonsstuen blir brystene blir vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen.

Under operasjonen brystreduksjon fjernes passe mengde brystvev og overflødig hud. Brystvortene løftes opp til normal høyde sammen med tilhørende del av kjertelen. Gjenværende kjertelvev modelleres innvendig for å gi best mulig fasong og bedre varighet på resultatet. Huden strammes og sys igjen utenpå. Vi bruker T-arr teknikk dette gir penest mulig fasong på brystet og penest/tynnest arr. Noen ganger gjøres også fettsuging samtidig, for å få enda finere overganger mellom bryst og armhule.

Det er ytterst sjelden nødvendig med dren etter brystreduksjon. Men, hvis det er litt blodveske som siver (tyntflytende blod) velger vi for sikkerhets skyld dren i sårhulen i 1 - 2 dager. Sårvæske og litt blod vil komme ut i drenet og i på en liten pose. Dette hindrer hevelse og påskynder tilhelingen .


6. Hvordan skal jeg forholde meg etter en brystreduksjon?

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg etter brystreduksjon. Det er viktig at du planlegger en brystreduksjon godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken.

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter brystreduksjon. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter etter brystreduksjon er uvanlig, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme etter brystreduksjon.

Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forebygges og reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene etter brystreduksjon.

De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken. De første to døgn etter brystreduksjon skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen litt hevet. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag! Gulvvask og hagearbeid er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første to til tre uker etter brystreduksjon. Armene skal helst ikke løftes over hodet de to første ukene.

Støtte-BH får du på klinikken etter brystreduksjon, og den skal sitte urørt i 2 døgn, til du kan fjerne bandasjene (kompressene). Eventuelle dren fjernes etter to til tre dager, etter avtale med klinikken eller egen lege på hjemstedet. Det er normalt at det har blødd litt ut i bandasjene og at det væsker litt fra såret den første uken etter brystreduksjon. Såret etter brystreduksjon er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv. Det sitter papir-tape på selve såret. Disse fjernes etter 12 - 14 dager, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Arrene bør tapes i 3 måneder for å oppnå penest mulige arr. Fire dager etter brystreduksjon kan du dusje for første gang, vær forsiktig med hårvask da armene ikke skal løftes for høyt. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen lufttørres eller tørkes med hårføner før Bh-en settes på igjen. Forskning har vist at silikonteip som fåes kjøpt på apoteket, kan gi litt bedre arrkvalitet hos noen pasienter. Skorper må ikke klores av. Unngå sol direkte på brystene den første måneden etter brystreuksjon.

Arrene etter brystreduksjon bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (toppløs soling) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.

Alle anbefales å bruke BH etter brystreduksjon så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg. Fravær fra arbeidet etter brystreduksjon er vanlig i en til to uker, ved fysisk anstrengende arbeid vil en evt. sykemelding kunne vare opp til 4 uker. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid etter brystreduksjon bør vente en måned. Men, vi anbefaler å starte forsiktig, lytt til kroppen.

Dersom du ønsker kontroll etter brystreduksjon kan du ta kontakt med oss etter 6 mnd. Mammografi etter brystreduksjon kan utføres av trenet undersøker.
 

7. Hvilket resultat kan forventes etter en brystreduksjon?

Man tilstreber en så høy, rund og fin fasong som mulig ved brystreduksjon. De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter en brystreduksjon. Hvis man skal fjerne veldig mye brystvev ved brystreduksjon og/eller at pasienten er overvektig, er det vanskeligere å oppnå et "perfekt" resultat. Etter at man startet med fettsuging i forbindelse med brystreduksjon, er som regel de aller fleste godt fornøyde med resultatet. En sjelden gang kan kanskje brystene ha blitt mindre eller større etter brystreduksjon enn det man egentlig hadde ønsket seg. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut. Man reduserer derfor som regel dette området ved en brystreduksjon. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde, og formen kan forandre seg noe med årene. Dette er imidlertid problemer som kan løses med en mindre kirurgisk korreksjon senere.

Det er ikke mulig å utføre en brystreduksjon uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden blekner og mykner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke. Arrene etter brystreduksjon skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. I sjeldne tilfeller blir arrene etter brystreduksjon brede og godt synlige. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr.

De aller fleste pasientene er fornøyde med sin brystreduksjon, og opplever ikke at arrene representerer noe problem. Hvis man går opp i vekt vil brystene kunne bli større igjen, eller det kan tilkomme noe sig av brystene senere. Dette kan eventuelt korrigeres på ulike måter, som for eksempel ved å utføre et moderat brystløft.
 

8. Komplikasjoner etter brystreduksjon?

Komplikasjoner etter brystreduksjon er sjeldne. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse.

Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer pr. dag året rundt i forbindelse med brystreduksjon. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp.

Blødning inn i sårhulen kan forekomme etter et hvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, og som regel innenfor det første døgnet. Derfor er det svært viktig å holde seg i ro og ikke mer enn 1 - 2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter brystreduksjon. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning som regel av det ene brystet. Dette er ikke farlig men krever en ny liten operasjon, hvor man skyller ut et blod koagel. Blødningen kan skje fra en bitteliten blodåre hvor "sveisen" løsner. Resultatet av brystreduksjonvil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. Ved slike symptomer skal du kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.

Infeksjoner forekommer så å si ikke etter operasjoner på Fornebuklinikken(ca 1-2 infeksjoner pr 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Ofte ledsaget av nedsatt allmentilstand og feber. Ved slike symptomer etter brystreduksjon skal du kontakte oss eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer langs arrene etter brystreduksjon forekommer av og til. Dette skjer dessverre oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Symptomene på dette vil være væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv.

Den verst tenkelige komplikasjon etter brystreduksjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved brystreduksjon blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en brystreduksjon. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Brystreduksjon kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca. halvparten av kvinnene ikke klarer å gjennomføre amming etter brystreduksjon.

Tap av eller redusert følelse i huden eller brystvorten etter brystreduksjon kan forekomme. Hvis det skjer, vil det som regel bedre seg og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot et til to år etter brystreduksjon.

Pris for brystreduksjon finner du her.
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.