BRYSTREDUKSJON

Er du plaget av store bryster? Her vil du finne fullstendig informasjon om brystreduksjon, slik at du selv kan ta stilling til om en brystoperasjon kan være det riktige for deg.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering,  kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger.

Brystreduksjon kan i noen tilfeller gjøres på medisinsk grunnlag.

Les også:
Eksempler på bryster som egner seg for brystreduksjon

brystloeft
Før en brystreduksjon må kirurgen beregne mengden vev som skal fjernes.
Kontakt Fornebuklinikken
Kontakt oss idag
Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om brystreduksjon i artikkelen nedenfor:

 
  1. Generelt om brystreduksjon
  2. Hvem kan få utført brystreduksjon?
  3. Hva er første skritt?
  4. Hvordan skal jeg forberede meg til brystreduksjon?
  5. Hvordan gjøres brystreduksjon?
  6. Hvordan skal jeg forholde meg etter en slik brystoperasjon?
  7. Hvilket resultat kan forventes etter en slik brystoperasjon?
  8. Komplikasjoner etter brystreduksjon?


1. Generelt om brystreduksjon

Noen kvinner utvikler store, tunge og som regel hengende bryster. Tilstanden kan virke hemmende på fysiske og sosiale aktiviteter. Skulder- og nakkesmerter er vanlige. De tunge brystene gir også ofte hudirritasjon under brystene og vonde søkk etter BH-stroppen. Disse symptomene vil bedres etter en brystreduksjon.
 
En brystreduksjon minsker brystenes vekt og størrelse, løfter dem opp og gir dem en rundere og finere fasong. Ofte reduseres størrelsen på det brunpigmenterte området rundt brystvortene (areola).
 
Noen har store bryster men ingen fysiske plager. Disse pasientene ønsker en operasjon av praktiske eller kosmetiske grunner. Andre har kun slappe bryster, men er fornøyde med størrelsen, og trenger bare brystløft.
Her kan du lese mer om brystløft. Brystløft likner i utførelse, men er mindre omfattende idet man ikke fjerner brystvev. Det er ikke et krav om at du må være fysisk plaget for å gjennomgå en slik operasjon

2. Hvem kan få utført brystreduksjon?

Kvinner som har utviklet store, tunge hengende bryst, og som ønsker brystene mindre og med høyere, rundere form, er gode kandidater for brystreduksjon. Generelt kan man si at yngre kvinner med mer fasthet i brystvevet og bedre hud elastisitet oppnår de beste resultatene. Men, fordi brystreduksjon kan redusere evnen til å amme anbefaler vi at de som kan (som har mindre fysiske plager), venter med operasjonen til etter at de har fått barn.
 
Dersom du er over 38 år bør du ta en mammografi i forkant av en eventuell operasjon. Det er også viktig at du ved operasjonstidspunktet har en stabil vekt, som du er fornøyd med. Store vektvariasjoner etter operasjonen vil kunne påvirke operasjonsresultatet negativt. De aller fleste kvinner er fornøyde med det resultatet de oppnår, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger til resultatet etter en brysteduksjon. Generelt kan man si at yngre kvinner oppnår et noe finere resultat ettersom de har mindre vevsforandringer som følge av aldring.
 
Brystoperasjoner foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har fysiske plager, og som opereres på medisinsk indikasjon på grunn av store bryst, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2- 4 uker, avhengig av type arbeid.

Vi opererer ikke pasienter som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Kvinner som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå brystreduksjon.

Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner. Har kvinner unormal utvikling av brystene, som for eksempel manglende brystutvikling, gigantomasti (kjempestore bryst), asymmetri, tubulær fasong etc., kan plastikkirurgi også tilbys kvinner under 18 år. Konsultasjon må da foregå med foresatte tilstede.
 

3. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.
 
På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger. Vevet i brystet og hudens elastisitet blir vurdert, og pasientens ønske vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Du vil få svar på eventuelle spørsmål. Sammen med kirurgen får du se før- og etter bilder av pasienter som er operert med brystløft, slik at du lettere kan danne deg et bilde av ditt forventede resultat. Vanligvis tas det også bilder av brystene til journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.

Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. På siden utenbyskonsultasjoner finner du instruksjoner for hvordan du skal ta bilder og en helseerklæring som kan sendes til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.
 

4. Forberedelse før operasjon 

Rett før operasjonen må huden rundt brystet være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Pasienter som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon på grunn av økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon. Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etterpå. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1- 2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet minst fire måneder før en eventuell operasjon.
 
Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose. Det vil si ikke spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/ bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken. Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt ca. 3 timer. Du ligger og hviler på klinikken til du er i form til å dra hjem, og vil være reiseklar etter ca. 2-3 timer.

5. Hvordan gjøres brystreduksjon?

Brystreduksjon utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se Smertefrihet - bedøvelse.

Ved ankomst til klinikken vil du bli tatt imot av en sykepleier som ordner med enkelte formaliteter (sykemelding, kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer på brystene.

På operasjonsstuen blir brystene blir vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen. Selve inngrepet tar ca 2-3 timer.

Under operasjonen fjernes passe mengde brystvev og overflødig hud. Brystvortene løftes opp til normal høyde sammen med tilhørende del av kjertelen. Gjenværende kjertelvev modelleres innvendig for å gi best mulig fasong og bedre varighet på resultatet. Huden strammes og sys igjen utenpå. Vi bruker T-arr teknikk dette gir penest mulig fasong på brystet og penest/tynnest arr. Noen ganger gjøres også fettsuging samtidig, for å få enda finere overganger mellom bryst og armhule. Du ligger og hviler seg på klinikken til du er i form til å dra hjem, vanligvis etter 5-6 timer.

Det er ytterst sjelden nødvendig med dren. Men, hvis det er litt blodveske som siver (tyntflytende blod) velger vi for sikkerhets skyld dren i sårhulen i 1 - 2 dager. Sårvæske og litt blod vil komme ut i drenet og i på en liten pose. Dette hindrer hevelse og påskynder tilhelingen .


6. Hvordan skal jeg forholde meg etter en slik brystoperasjon?

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken.

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme.

Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forebygges og reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken. De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen litt hevet. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag! Gulvvask og hagearbeid er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første to til tre uker. Armene skal helst ikke løftes over hodet de to første ukene.

Støtte-BH får du på klinikken etter operasjonen, og den skal sitte urørt i 2 døgn, til du kan fjerne bandasjene (kompressene). Av og til velger vi å legge inn dren hvis det er litt mer enn vanlig siving av blodvæske. Dette vil da redusere hevelsen og påskynde tilhelingen. Eventuelle dren fjernes etter to til tre dager, etter avtale med klinikken eller egen lege på hjemstedet. Det er normalt at det har blødd litt ut i bandasjene og at det væsker litt fra såret den første uken. Såret er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv.Det sitter papir-tape på selve såret. Disse fjernes etter 12 - 14 dager, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Arrene bør tapes i 3 måneder for å oppnå penest mulige arr. Fire dager etter operasjonen kan du dusje for første gang- forsiktig med hårvask da armene ikke skal løftes for høyt. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen lufttørres eller tørkes med hårføner før Bh-en settes på igjen. Forskning har vist at silikonteip som fåes kjøpt på apoteket, kan gi litt bedre arrkvalitet hos noen pasienter. Skorper må ikke klores av. Unngå sol direkte på brystene den første måneden. Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (toppløs soling) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.

Alle anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg. Fravær fra arbeidet er vanlig i en til to uker, ved fysisk anstrengende arbeid vil sykemeldingen kunne vare opp til 4 uker. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente en måned. Men, vi anbefaler å starte forsiktig, lytt til kroppen.

Dersom du ønsker etterkontroll, ta kontakt med oss etter 6 mnd. Mammografi kan utføres av trenet undersøker.
 

7. Hvilket resultat kan forventes etter en slik brystoperasjon?

Man tilstreber en så høy, rund og fin fasong som mulig. De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter en slik brystoperasjon. Hvis man skal fjerne veldig mye brystvev og/eller at pasienten er overvektig, er det vanskeligere å oppnå et "perfekt" resultat. Etter at man startet med fettsuging i forbindelse med brystreduksjon, er som regel de aller fleste godt fornøyde med resultatet. En sjelden gang kan kanskje brystene ha blitt mindre eller større enn det man egentlig hadde ønsket seg. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut. Man reduserer derfor som regel dette området ved en brystreduksjon. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde, og formen kan forandre seg noe med årene. Dette er imidlertid problemer som kan løses med en mindre kirurgisk korreksjon senere.

Det er ikke mulig å utføre en brystoperasjon uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden blekner og mykner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke. Arrene skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. I sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr.

De aller fleste pasientene er fornøyde med sin brystreduksjon, og opplever ikke at arrene representerer noe problem. Hvis man går opp i vekt vil brystene kunne bli større igjen, eller det kan tilkomme noe sig av brystene senere. Dette kan eventuelt korrigeres på ulike måter, som for eksempel ved å utføre et moderat brystløft.
 

8. Komplikasjoner etter brystreduksjon?

Komplikasjoner etter brystreduksjon er sjeldne. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse.

Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer pr. dag året rundt i forbindelse med behandlinger. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp.

Blødning inn i sårhulen kan forekomme etter et hvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, og som regel innenfor det første døgnet. Derfor er det svært viktig å holde seg i ro og ikke mer enn 1 - 2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter operasjonen. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning som regel av det ene brystet. Dette er ikke farlig men krever en ny liten operasjon, hvor man skyller ut et blod koagel. Blødningen kan skje fra en bitteliten blodåre hvor "sveisen" løsner. Resultatet vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. Ved slike symptomer skal du kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.

Infeksjoner forekommer så å si ikke etter operasjoner på Fornebuklinikken(ca 1-2 infeksjoner pr 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Ofte ledsaget av nedsatt allmentilstand og feber. Ved slike symptomer skal du kontakte oss eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer langs arrene forekommer av og til. Dette skjer dessverre oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Symptomene på dette vil være væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv.

Den verst tenkelige komplikasjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved brystreduksjon blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en brystoperasjon. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Brystreduksjon kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca halvparten av kvinnene ikke klarer å gjennomføre amming etter brystreduksjon.

Tap av eller redusert følelse i huden eller brystvorten kan forekomme. Hvis det skjer, vil det som regel bedre seg og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot et til to år etter inngrepet.
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.
petri-dish

Størst i Norden

Fornebuklinikken utfører flere brystforstørrelser med proteser enn noen annen klinikk i Norden
3d-animation

Se forventet resultat i 3D

Vi tilbyr kostnadsfri 3D-bildeanimering av forventet resultat før brystforstørrelse
nurse

Tilpasset smertelindring

Hos oss får du et nøye tilpasset program for smertelindring under- og etter din behandling
operation-room

Sertifisert som sykehus

Fornebuklinikken har offentlig sykehus-godkjenning og er sertifisert etter NS-ISO 9001 – 2008 standard