BRYSTLØFT

Er du plaget med hengende bryst? Her finner du informasjon om brystløft, slik at du selv kan ta stilling til om brystløft er aktuelt for deg.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger.

Les også: Eksempler på bryster som egner seg for brystløft

brystloeft
Ved brystløft løftes eller strammes brystene opp, som på illustrasjonen.
Kontakt Fornebuklinikken
Kontakt oss idag
Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om brystløft i artikkelen nedenfor:

 
  1. Generelt om brystløft
  2. Hvem kan få utført brystløft?
  3. Forundersøkelse (konsultasjon)
  4. Forberedelse før operasjon
  5. Hvordan gjøres brystløft?
  6. Tiden etter brystløft?
  7. Hvilket resultat kan forventes etter et brystløft?
  8. Komplikasjoner etter brystløft


1. Generelt om brystløft

Kvinner som utvikler hengende bryst, men som er fornøyde med brystenes størrelse, kan egne seg for brystløft. Kvinner med relativt tunge bryst vil kunne utvikle heng av brystene etter amming og økende alder. Men også yngre kvinner kan utvikle heng idet de utvikler bryst i puberteten, som ofte er kombinert med en vid areola som peker ned. Dette kalles tubulære bryst, og er relativt vanlig.
 
Etter amming kan brystene miste volum, og selv relativt små bryst vil kunne se ut som de henger en del på grunn av volumtapet. Dette kalles pseudo-heng eller falsk heng.
 
Ved å omplassere brystvevet inne i brystet og fjerne overflødig hud, oppnår man høyere, rundere og finere fasong. Oftest reduseres størrelsen på det brunpigmenterte området rundt brystvorten (areola). Arrene etter brystløft blir nesten som ved brystreduksjon, men noe kortere. Hvis brystene samtidig oppleves som for små og tomme (oftest ved pseudo-heng), kan man samtidig legge inn et silikoninnlegg (les mer om brystforstørrelse). Enkelte kvinner har hengende bryst med veldig stort volum. Ønsker disse kvinnene et løft, kan det være hensiktsmessig å samtidig gjøre en liten brystreduksjon, for et mer varig resultat. Her kan du lese mer om brystreduksjon.
 

2. Hvem kan få utført brystløft ?

Kvinner som har utviklet hengende bryst, og som ønsker bryst med høyere og rundere form, kan være gode kandidater for brystløft. Kvinner som ønsker større bryst, men som ikke kan oppnå dette med proteser alene fordi brysthenget er for stort kan egne seg for brystløft med proteser. Dette kan gjøres i samme operasjon så lenge brystene som skal løftes ikke er for store. I tilfeller hvor brystene er store og har heng, bør man gjøre brystløftet først. Deretter, etter 3 måneder, kan man legge inn proteser. Man oppnår på denne måten et finere og mer varig resultat.
 
Kvinner som etter mange år ønsker å fjerne sine brystproteser, kan eventuelt korrigere form og heng med et enkelt brystløft. Dette gjøres som regel samtidig med uttak av protesene. I enkelte tilfeller hvor protesene er store og brystene har større forandringer tar man først ut protesene. Deretter venter man minst 3 måneder til alt har krympet litt, før man utfører brystløft. Dette for at brystløftet blir enklere å gjennomføre med et godt resultat.
 
Dersom du er over 38 år bør du ta en mammografi i forkant av en eventuell operasjon. Det er også viktig at du ved operasjonstidspunktet har en stabil vekt, som du er fornøyd med. Store vektvariasjoner etter operasjonen vil kunne påvirke operasjonsresultatet negativt. De aller fleste kvinner er fornøyde med det resultatet de oppnår, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger til resultatet etter brystløft. Generelt kan man si at yngre kvinner oppnår et noe finere resultat ettersom de har mindre vevsforandringer som følge av aldring. Resultatet etter brystløft kan forbedres med fettransplantasjon.
 
Brystoperasjoner foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har fysiske plager, og som opereres på medisinsk indikasjon på grunn av store bryst, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2- 4 uker, avhengig av type arbeid.

Vi opererer ikke kvinner som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Kvinner som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå brystreduksjon.
Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner. Har kvinner unormal utvikling av brystene, som for eksempel manglende brystutvikling, gigantomasti (kjempestore bryst), asymmetri, tubulær fasong etc., kan plastikkirurgi også tilbys kvinner under 18 år. Konsultasjon må da foregå med foresatte tilstede.
 

3. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.
 
På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger. Vevet i brystet og hudens elastisitet blir vurdert, og kvinnens ønske vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Du vil få svar på eventuelle spørsmål. Sammen med kirurgen får du se før- og etter bilder av pasienter som er operert med brystløft, slik at du lettere kan danne deg et bilde av ditt forventede resultat. Vanligvis tas det også bilder av brystene til journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.
Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. På siden utenbyskonsultasjoner finner du instruksjoner for hvordan du skal ta bilder og en helseerklæring som kan sendes til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.

4. Forberedelse før operasjon

Rett før operasjonen må huden rundt brystet være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Kvinner som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon på grunn av økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etterpå. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1- 2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet minst fire måneder før en eventuell operasjon.
 
Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose. Det vil si ikke spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/ bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken. Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt ca. 3 timer. Du ligger og hviler på klinikken til du er i form til å dra hjem, og vil være reiseklar etter ca. 2 timer.

5. Hvordan gjøres brystløft ?

Brystløft utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se smertefrihet og bedøvelse.
 
Ved ankomst til klinikken vil du bli tatt i mot av en sykepleier som vil ordne med enkelte formaliteter (sykemelding, kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer på brystene. På operasjonsstuen vil brystene bli vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Du sovner av narkosen før kirurgen starter selve inngrepet, som tar 2- 3 timer.
 
Operasjonen gir omtrent samme arrlinjer som ved brystreduksjon (såkalt invertert T), men arret under brystet er kortere eller helt fraværende. Vår erfaring er at når alle hudlinjer som skal sys er like lange, så gir det tynnest og minst mulig synlige arr. Teknikker som er beskrevet, hvor man snurper for å få kortere arr, gir ikke så pene arr. I prinsippet foregår operasjonen på selve brystkjertelvevet, som skal remodelleres og gi brystet en høyere, rundere og finere fasong. Den tunge nedre delen av brystet, selve henget, prepareres nøye og legges opp inn under resten av kjertelvevet, i samme posisjon som ved et brystinnlegg. Dette for å gi fylde. Overflødig hud fjernes, og huden draperes stramt rundt "det nye brystet". Det pigmenterte området rundt brystvorten er vanligvis strukket og gjøres mindre. Eldre metoder som hovedsakelig baserte løftet på hudstramming for å holde vekten av brystvevet som en "hengekøye”, ga mindre stabilt og dårligere resultat. Den indre remodelleringen av brystkjertelvevet som er beskrevet ovenfor, og som vi i dag benytter, gir et bedre og mer langvarig resultat.
 
I sjeldne tilfeller er det ved brystløft mulig å kun legge et snitt rundt brystvorten i stedet for invertert T-snitt. Dette kombineres gjerne med forminskning av det brune området rundt brystvorten.
 
Ønsker man større bryst, kan man kombinere brystløft med proteser samtidig eller på et senere tidspunkt. Kombinasjon med proteser kan i enkelte tilfeller være med på å gjøre formen på brystene penere. Protesestørrelse og type (rund eller anatomisk) vil vurderes i samråd med din kirurg. Se brystforstørring.

6. Tiden etter brystløft

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.
 

Ro er viktig

Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro de to første ukene. Det gir raskere rehabilitering og bedre resultat. Vær forsiktig med armbevegelsene, spesielt den første uken, og prøv å holde overarmene inntil kroppen når du bruker armene. Ikke løft tungt eller len deg på armene. Etter en uke kan man leve som vanlig, men unngå løft, strekk, støt og brå bevegelser. Du kan gjøre det som ikke gjør vondt. Det er gunstig å gå små lufteturer. Fravær fra arbeidet er vanlig i en uke. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente en måned. Vi anbefaler å starte forsiktig, lytt til kroppen.
 

De første dagene

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man det første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig på grunn av medisinene man har fått. De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken. De to første to døgn skal alle ha absolutt ro og sitte eller ligge mest mulig stille, med overkroppen høyt. Bruk gjerne en ekstra pute eller oppbygging under madrassen når du sover. Deretter kan man forsiktig øke aktivitetsnivået.
 

Smertelindring

Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, ett til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forebygges/ reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.
 

BH, dusjing, teip og sol. 

Riktig BH får du på klinikken etter operasjonen, som skal sitte urørt i 2 døgn. Bruk støtte-BH dag og natt i 4 uker, og etter dette er det en fordel å bruke BH mest mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form og hindrer at huden strekker seg.
 
Fire dager etter operasjonen kan du dusje for første gang, men det er viktig å være forsiktig, spesielt med hårvask. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirteipen som sitter på selve såret lufttørres eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen. Disse fjernes etter 10- 12 dager, og skiftes deretter hver 7. til 14. dag, i 2- 3 måneder (ikke oftere, for å gi minst mulig arr). Forskning har vist at silikonteip som fås kjøpt på apoteket, kan gi litt bedre arrkvalitet hos noen pasienter. Skorper må ikke plukkes av.
 
Unngå sol direkte på arrene den første måneden. Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (toppløs soling) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.
 

Dren

I enkelte tilfeller velger vi å legge inn dren, særlig hvis det er mer blødning enn normalt. De vil da redusere hevelsen og påskynde tilhelingen. Drenene fjernes vanligvis etter to til tre dager, etter avtale med klinikken eller egen lege på hjemstedet.
 
Det er normalt at det siver litt blod ut i bandasjene og væsker litt fra såret den første uken. Såret er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv.
 

Kontroll

Det avtales vanligvis kontroll etter en uke (for pasienter som ikke har for lang reisevei). Dersom det er ønskelig med en etterkontroll, ta kontakt med oss etter 12 måneder. Mammografi kan utføres som normalt, tidligst 1 år etter et brystløft.
 

7. Hvilket resultat kan forventes etter et brystløft ?

Man tilstreber en så høy, rund og fin fasong som mulig. De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter et brystløft. Jo større og slappere brystene er, jo vanskeligere er det å operere dem "perfekte". Et rent brystløft vil ikke forandre størrelsen på brystene. Velger man brystløft med liten reduksjon, kan brystene bli mindre eller større enn det kvinnen i utgangspunktet hadde forventet seg. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut, man reduserer derfor som regel dette området ved et brystløft. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde. Formen kan også endre seg noe med årene. Dette er imidlertid noe som kan løses senere, med en mindre kirurgisk korreksjon.
 
Det er ikke mulig å utføre en brystoperasjon uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden mykner og blekner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke. Arrene skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. Arrene blir som regel tynne som pennestreker, men i sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige. Enkelte pasienter har hud som "lager" brede arr. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr. Pasienter som har brede arr etter tidligere operasjoner kan ha nytte av silikonteip som kjøpes på apoteket. De aller fleste pasientene er fornøyde med sitt brystløft, og opplever at arrene ikke er til sjenanse. Hvis det skulle tilkomme noe sig av brystene senere, kan dette korrigeres på ulike måter. Ofte bedres dette ved å legge inn proteser, fordi brystvortene etter et brystløft har mindre tendens til å sige ned enn selve brystvevet under brystvorten. Protesene vil derfor komme i riktig posisjon i forhold til brystvortene, og dermed gi ny fylde og et tilfredsstillende løft.
 

8. Komplikasjoner etter brystløft

Komplikasjoner etter brystløft er sjeldne. Man kan dele inn i tidlige og sene komplikasjoner. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse.
 

Blødning

Blødning inn i sårhulen kan forekomme etter ethvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, men er grunnen til at vi anbefaler at man ikke er mer enn 1- 2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter operasjonen. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning, som regel av det ene brystet. Dette er ikke farlig, men krever en ny liten operasjon hvor man skyller ut et blodkoagel. Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med behandlinger. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp. Blødningen kan skje fra en bitteliten blodåre hvor "sveisen" løsner. Resultatet vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis i forbindelse med operasjonen og å holde seg i ro den første uken.
 
Infeksjoner forekommer meget sjelden ved Fornebuklinikken (ca 1-2 infeksjoner pr. 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Dette er ofte ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Ved slike symptomer skal du kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.
 

Tilhelingsproblemer

Sårproblemer forekommer oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette vil arte seg som et væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv.
Den verst tenkelige komplikasjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved brystløft blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil forverre blodsirkulasjonen ytterligere, og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en brystoperasjon. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.
Brystløft kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca. halvparten av kvinnene ikke kan amme etter brystløft.
 

Tap av eller redusert følelse

Tap av eller redusert følelse i huden eller brystvorten kan forekomme. Dersom det skjer, vil dette som regel bedre seg, og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot ett til to år etter inngrepet.

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.
petri-dish

Størst i Norden

Fornebuklinikken utfører flere brystforstørrelser med proteser enn noen annen klinikk i Norden
3d-animation

Se forventet resultat i 3D

Vi tilbyr kostnadsfri 3D-bildeanimering av forventet resultat før brystforstørrelse
nurse

Tilpasset smertelindring

Hos oss får du et nøye tilpasset program for smertelindring under- og etter din behandling
operation-room

Sertifisert som sykehus

Fornebuklinikken har offentlig sykehus-godkjenning og er sertifisert etter NS-ISO 9001 – 2008 standard