NESEPLASTIKK

Er en neseplastikk noe for deg? Her finner du fullstendig informasjon om inngrepet, slik at du selv kan ta en avgjørelse. Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger.
 
neseplastikk
Ved en neseplastikk vil nesen kunne rettes som på illustrasjonen.
Kontakt Fornebuklinikken
Kontakt oss idag
Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
  1. Generelt om neseplastikk
  2. Hvem kan få utført neseplastikk?
  3. Forundersøkelse (konsultasjon)
  4. Forberedelse før operasjon
  5. Tiden etter operasjon
  6. Komplikasjoner etter neseplastikk


1. Generelt om neseplastikk
Nesekirurgi har en av de de absolutt lengste dokumenterte historiene i medisinsk historie. Helt tilbake til år 800 f Kr kan man finne bevis for at man gjennomførte operasjoner på nesen. På verdensbasis er neseplastikker i dag et av de mest populære inngrepene innen kosmetisk kirurgi.
 
Det er mange grunner til at noen ønsker å forandre nesen sin. Nesen er en av de viktigste faktorene som gir ansiktet det uttrykket det har. Både ved medfødte tilstander, senere skader, pusteproblemer eller om du rett og slett ønsker å endre nesens form og utseende for å få den til å se ut mer slik du vil ha den, kan våre plastikkirurger hjelpe deg med å finne ut om en neseoperasjon er et alternativ for deg

 

2. Hvem kan opereres?

Alle friske pasienter som ikke er allergiske for bedøvelsesmidler, kan få gjort en neseplastikk. Vi opererer ikke pasienter som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol eller medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Pasienter som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå en neseplastikk. Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner, noe som også selvsagt gjelder neseplastikk
 
 

3. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.
 
På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene for neseplastikk normalt hos en av våre erfarne plastikkirurger. Nesens form og fasong, hudkvalitet og dine ønsker blir vurdert og diskutert. Du vil da få svar på eventuelle spørsmål. Det tas  bilder av ansiktet og nesen for dokumentasjon i journalen din.
 
Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.
 
Bor du langt unna, kan vi foreta en vurdering ut ifra bilder. Slike bilder må være tatt på kort avstand, både forfra og fra siden. Det beste er å få noen andre til å ta bildene for deg. Kirurgen vil da vurdere bildene, for så å kontakte deg med råd for behandling og eventuelt forventet resultat. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen. Merk at fordi vi ved å se på bilder ikke kan vurdere innsiden av nesen og hudkvaliteten din, i noen tilfeller ikke kan gjøre en vurdering uten at du kommer til konsultasjon.

 

4. Forberedelse før operasjon

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.
 
Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet foregår i narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt opp mot to timer, men enkelte inngrep kan vare lengre avhengig av omfanget av inngrepet. Du ligger og hviler deg på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 1-2 timer.

 

5. Tiden etter operasjon

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Du må avtale med noen du kjenner slik at de kan hente deg på klinikken og være sammen med deg den første natten. I denne perioden vil ansiktet ditt kunne føles hovent, og du kan ha smerter og føle at nesen er tett. Du bør legge til rette for at du kan ta det med ro i minst en uke etter inngrepet.
 
Noe blødning er vanlig de første dagene etter et slikt inngrep, og du må forvente at tettheten kan vare i flere uker. Du må være påpasselig med å ikke snyte deg eller på andre måter provosere nesen i løpet av de første ukene, slik at den får nok tid til å heles. Både utvendig gips og bandasjer, samt innvendige støtteplater eller tamponger, fjernes ved kontrollbesøk på klinikken, vanligvis etter en uke, og du vil etter dette føle en merkbar lettelse. Hevelse og blåmerker rundt øyne vil være på toppunktet etter to til tre dager etter operasjonen, og kan reduseres ved å forsiktig bruke en kjølende kompress og å sove med hodet hevet. Mesteparten av hevelsen vil forsvinne i løpet av de to første ukene men noe hevelse, vil kunne være tilstede i flere måneder. Dette gjelder hele nesen men spesielt nesetippen.
Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme.
Du har på forhånd fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forbygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

 

6. Komplikasjoner med neseplastikk

Resultatene ved neseplastikker er vanligvis gode og komplikasjoner er sjeldne. Uansett vil det alltid være risiko forbundet med kirurgi, og det er det også ved neseplastikker. Kirurgene vil diskutere disse i detalj med deg under konsultasjonene.
 
En av de vanligste komplikasjonene med de fleste inngrep er at man kan få blødning etter at operasjonen er avsluttet. Blødning i nesen kan forekomme slik at det renner blod fra nesen foran eller bakover i svelget. I enkelte tilfeller må man gjøre en ny prosedyre for å stoppe en slik blødning, enten kirurgisk eller ved at man legger inn noe i nesen som blokkerer blødningen
 
Etter en neseplastikk kan du oppleve at det kan være vanskelig å puste gjennom nesen på grunn av hevelse, men permanente problemer forekommer sjeldent. I enkelte tilfeller vil man også gjøre inngrep som ikke synes på utsiden av nesen, men som dreier seg om å forbedre luftpassasjen i nesen, som for eksempel oppretting av skjev neseskillevegg (også kalt septum).
 
Nedsatt følelse (nummenhet) og redusert luktesans kan forekomme.  
 
Postoperative komplikasjoner som infeksjon og blodpropp er sjeldne. Eventuelle infeksjoner behandles vanligvis med antibiotika. Hevelse og blåmerker forekommer hos de fleste.
 
Dårlig tilheling av sår kan føre til synlig arr. Det er anbefalt at du slutter å bruke alle former for nikotin før operasjonen, samt minimum 14 dager etter, grunnet risiko for nedsatt tilheling og andre komplikasjoner.
 
Du reduserer din risiko for komplikasjoner ved å følge de instruksjoner du får både i forkant og etterkant av operasjonen.


 

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.