fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Oppstramming av lår, lårplastikk og stramme lår

Det er ikke alltid mulig å trene eller å slanke seg til strammere lår. For enkelte vil løs overflødig hud måtte fjernes kirurgisk. 

Ine T. Mørk
Dr. Bjørn Tvedt
Overlege og partner i Fornebuklinikken, Spesialist i ØNH- og plastisk kirurgi
Bestill konsultasjon >
Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om oppstramming av lår eller lårplastikk og vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg. 

Lårplastikk kan i noen tilfeller gjøres på medisinsk grunnlag. Ved en uforpliktende konsultasjon vil vi vurdere om dette gjelder for deg.

Marius_sykepleier_II
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

1. Generelt om lårplastikk

De som har behov for kosmetiske operasjoner på låret, kan hovedsakelig deles i to grupper. De med for mye fett på innsiden og utsiden av lårene, og de med hovedsakelig overflødig, løs hud. Ofte finnes også en kombinasjon.

Til den første gruppen hører som regel yngre mennesker, både overvektige og normalvektige. Hvis du har normal, elastisk hud, vil som regel fettsuging (liposkulptur) være tilstrekkelig for å oppnå et fint resultat.

Løs, overflødig hud på låret lar seg ikke trene bort eller strammes med kremer, laser eller ultralyd. Har du denne tilstanden, er en operasjon som fjerner overflødig hud og strammer opp gjenværende hud (lårplastikk) nødvendig. Inngrepet kombineres alltid med liposkulptur. En økende gruppe pasienter er de som på et tidligere tidspunkt har fått utført en liposkulptur, og som av ulike årsaker ikke er fornøyd med resultatet. Vanligste årsak er at huden ikke har trukket seg tilstrekkelig sammen etter inngrepet.

Priser og fakta om lårplastikk
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_02

2. Hvem kan få utført lårplastikk?


Vektoppgang eller arvelige faktorer kan bidra til økt fettmengde på lårene. Enkelte synes å ha disposisjon for å legge på seg spesielt mye over lårene. Trening kombinert med diett gir resultater, men hos noen pasienter synes fettforbrenningen å være mer uttalt andre steder på kroppen, slik at lårene "henger etter". Hos unge individer med god hud vil kanskje en fettsuging kunne løse problemet. Ofte er likevel huden løs og uelastisk, spesielt på innsiden av lårene hos kvinner som har valgt å gå ned i vekt, eller hos slankeopererte. Da kan det bli nødvendig å fjerne overflødig løs hud samtidig med fettsugingen.

Lårplastikk kan ikke gjøres hos sterkt overvektige, grensen går ved BMI (body mass index) 28. Ved BMI over 28 øker muligheten for komplikasjoner dramatisk. Her setter vi krav om vektreduksjon først. Det er en fordel at slike operasjoner gjøres etter at man har nådd sin trivselsvekt. Ytterligere vektreduksjon kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.


3. Forundersøkelse (konsultasjon) og forberedelser før operasjon


På siden før og etter operasjon - vi følger deg hele veien kan du lese om konsultasjon på Fornebuklinikken og hvordan du skal forberede deg før operasjon.


4. Hvordan gjøres lårplastikk?


På selve operasjonsdagen blir du først undersøkt av kirurgen, som også gjør de nødvendige målinger og markeringer på lårene. På operasjonsstuen vil lårene bli vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen. Selve inngrepet tar ca. to timer.

Foreligger det løs hud på lårene og en god del fett, reduseres fettmengden med liposkulptur (fettsuging) for finere fasong, i tillegg til at man fjerner overflødig hud. Ved å fjerne alt fettet under den hudbiten som skal fjernes, reduseres risikoen for komplikasjoner med skade av nerver, blod og lymfebaner, samt risikoen for altfor stram lukking av såret. Selv hos veldig slanke pasienter gjøres fettsuging i området før selve hudfjerningen.
Operasjonssnittet legges på hver side i lysken og skrittet, og eventuelt nedover på innsiden av låret. På grunn av fettsugingen kan mer hud fjernes enn tidligere. Man tester nøye hvor mye hud som er trygt å fjerne, og strammer så mye som man finner forsvarlig. Tilslutt sys sårene sammen i flere lag med innvendig selvoppløselig tråd. Man tar så på en komprimerende strømpe for i mest mulig grad å forbygge hevelse. Etter inngrepet ligger du og hviler deg på vår postoperative avdeling til du er i form til å dra hjem, vanligvis etter 2-3 timer.
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

5. Tiden etter lårplastikk


Her finner du viktig informasjon om hvordan du skal forholde deg etter lårplastikk.

De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i lårene. Dette vil avta i løpet av den første uken. De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med bena høyt. En Stressless stol er perfekt. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe.

Kompresjonsstrømpen du får på klinikken skal sitte urørt døgnet rundt i 6 dager. Etter 6 dager fjerner du eventuelle bandasjer, men ikke papirtapen over selve såret, og tar første dusj. Det er normalt at det har blødd litt ut i strømpen og at det væsker litt fra såret den første uken. Strømpene kan da vaskes. Papirtapen lufttørkes eller tørkes med hårføner før strømpene settes på igjen. Skorper må ikke plukkes av. De løsner lettest hvis du smører dem inn med litt matolje. Det er ingen sting å fjerne da det er sydd innvendig med oppløselig sting.

Papirtapen på såret fjernes første gang etter 10-12 dager, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Arrene bør tapes i 3 måneder for å oppnå penest mulige arr.

Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (bruk sun-block eller shorts) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.

Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_12

6. Hvilket resultat kan forventes etter en lårplastikk?


De aller fleste av våre pasienter er meget godt fornøyd med forbedringen de oppnår både kosmetisk og funksjonelt, men det er viktig å ha realistiske forventninger. Stor overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredsstillende resultat. Det er ikke mulig å utføre en lårplastikk uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde, men med tiden blekner og mykner de. Deler av arret kan variere i bredde. Av og til blir det små "eselører" i endene av arret. Jo mer løs hud som fjernes, jo større er dette problemet. Vanligvis forsvinner disse av seg selv i løpet av et års tid, men kan eventuelt fjernes senere ved en liten justering.

I sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr. De aller fleste pasientene våre opplever ikke at arrene representerer noe problem. En sjelden gang kan det bli nødvendig foreta en arrkorreksjon, men det er ingen garanti for forbedring av arrets utseende. Fettsugingen (liposkulpturen) kan også en sjelden gang etterlate ujevnheter, som kan korrigeres. Slike små etterjusteringer tilbys i tilfeller hvor man mener at resultatet helt sikkert vil forbedres.


7. Komplikasjoner etter lårplastikk


Komplikasjoner etter lårplastikk er sjeldne. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse. Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med behandlinger. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp. Blødning kan forekomme etter et hvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, og som regel innenfor det første døgnet. Derfor er det svært viktig å holde seg i ro og ikke mer enn 1-2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter operasjonen. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning i lårregionen. Dette er ikke farlig, men krever en ny liten operasjon der såret åpnes og blødningspunktet stoppes. Sluttresultatet vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon.

Infeksjoner forekommer meget sjelden ved Fornebuklinikken (ca. 1-2 infeksjoner pr. 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Dette er ofte ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Ved slike symptomer skal du kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer langs arrene forekommer oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette vil arte seg som et væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv.

Den verst tenkelige komplikasjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved lårplastikk blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en lårplastikk. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Tap av eller redusert følelse i huden kan forekomme. Dette vil som regel bedre seg, og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot et til to år etter inngrepet.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.