ÅREKNUTEKIRURGI - ÅREKNUTER

2. Moderne mini-invasiv smertefri åreknuteoperasjon
Kontakt Fornebuklinikken
Kontakt oss idag
Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Vi benytter oss av alle moderne behandlingsteknikker. Behandlingen blir skreddersydd den enkelte pasient for å gi det beste resultatet. Metode(r) blir valgt etter en konsultasjon med ultralydundersøkelse.
 
 • Moderne operasjon
 • Smertefri (mini-invasiv)
 • Ingen synlige arr
 • Rett på jobb etterpå

3 av 10 er plaget av åreknuter. Bestill din konsultasjonstime idag og gjør noe med det!

Medisinsk Lim:
Fornebuklinikken var først ute med det moderne og enkle behandlingstilbudet for åreknutesykdom - et medisinsk lim som heter Venaseal. Les mer i punkt 2; Medisinsk lim og les artikkelen fra klikk.no om hvordan Martin (64) ble kvitt sin åreknutesykdom ved bruk av medisinsk lim.

Her vil du finne utfyllende informasjon om åreknuter og sprengte blodkar. Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om i artikkelen nedenfor:

 1. Generelt om åreknuteoperasjon
 2. Moderne mini-invasiv smertefri åreknuteoperajon
 3. Hvem kan få utført operasjon for åreknuter?
 4. Forundersøkelse
 5. Hvordan skal jeg forberede meg til åreknuteoperasjon?
 6. Hvordan gjøres mini-invasiv operajon for åreknuter?
 7. Hvordan skal jeg forholde meg etter åreknuteoperasjon?
 8. Hvilket resultat kan forventes?
 9. Komplikasjoner etter åreknuteoperasjoner
   


1. Generelt om åreknuteoperasjon

Åreknuter er utvidete, synlige vener under huden som skyldes ødelagte veneklaffer. Venene vil gradvis utvider seg og kan til slutt gi store buktende og klumpete vener på bena. Åreknuter er like vanlig hos kvinner som hos menn. Mange pasienter har familiær belastning. Hos kvinner kan åreknuter utvikles i løpet av svangerskapet.

Åreknuter er hos de fleste en ufarlig tilstand og mange opplever dette som kosmetisk sjenerende. Over tid vil mange kunne utvikle plager i form av kramper, tyngdefornemmelse, press, smerter og etterhvert også hevelse og hudforandringer. Noen få pasienter utvikler kroniske leggsår. De fleste vil med moderne mini-invasive metoder oppnå et meget fint kosmetisk resultat og symptomlindring.

Se vår kirurg, dr Eirik Øvensen, på God Morgen Norge (TV2):


 

2. Moderne mini-invasiv smertefri åreknuteoperasjon

Åreknuter er 3 mm i diameter eller mer og sees som slyngede, tykke, blå årer under huden. Sprengte blodkar er mindre enn 3 mm i diameter og ligger ytterst i huden. Disse to tilstandene opptrer ofte samtidig og behandles ulikt, se nedenfor. Operasjonen planlegges med hjelp av ultralyd og skreddersys til hver enkelt pasient etter undersøkelsen ved første konsultasjon. Vi benytter oss av flere ulike teknikker der behandlingsmålet er kun å fjerne eller ødelegge de årene som er defekte. Åreknutene er kun til hinder for blodstrømmen og fjerning av disse vil bedre blodstrømmen i huden og dermed forhindre sårdannelse. De venene som er normale og etterlates, vil sørge for blodstrøm tilbake til hjertet.

- Endovenøs behandling (steam og medisinsk lim)
Steam -Operasjonen gjøres i lokalbedøvelse, som settes ultralydveiledet (skånsomt med lite ubehag). Gjennom et lite innstikk i huden, kan man varmebehandle åren som er rett og har defekt klaffeapparat. Endovenøse metoder brukes istedenfor tradisjonell "stripping" der man drar ut åren med en stål-wire. Tradisjonell "stripping" gir stor blødning og derfor mye hevelse, blåmerker og ubehag etterpå. Vi benytter oss av vanndamp/steam i åren, som gjør at åren lukker seg - helt uten blødning. Ofte brukes metoden i kombinasjon med microflebectomi. Det siste etterlater noe bloduttredelse som forsvinner i løpet av 2-6 uker. Man bør bruke kompresjonsstrømpe i en uke for optimalt resultat
Medisinsk lim -Fornebuklinikken var først ute med det mest moderne og enkleste behandlingstilbudet for åreknutesykdom - et vevslim som heter Venaseal. Denne behandlingen er helt ny i Norge og lansert i Europa i 2011. Man setter lokalbedøvelse på innstikkstedet. Gjennom et lite stikk i huden, føres 3 ml av medisinsk lim inn i venen. Dette resulterer i at åren lukker seg omgående. Man behøver ikke støttestrømper for et godt resultat. Metoden etterlater ingen bloduttredelse, men brukes ofte i kombinasjon med microflebectomi. Bestill en konsultasjonstime, og finn ut om dette er noe for deg.

- Microflebectomi
Når åreknutene er svært slynget, fjerner vi de ved hjelp av flere små instikk i huden. Gjennom stikket, kan man fjerne åreknuter, uten å sy. Det etterlater derfor ingen arr. Metoden gir ofte bloduttredelse i 2-6 uker etter inngrepet og man bør bruke kompresjonsstrømper klasse 1 (fåes kjøpt hos bandagist) i minimum en uke.
- SkleroseringSprengte blodkar, kan behandles ved hjelp av injeksjon av Etoxysklerol. Stoffet medfører at de tynne årene ødelegges. Behandlingen må ofte gjentas opptil 3-5 ganger for å få et bra resultat. Sklerosering kan gjøres i forbindelse med en åreknuteoperasjon og senere under oppfølgning. Man bør unngå soling av bena i 2 uker etter behandlingen og bruke kompresjonsstrømper klasse 1 i minimum en uke etter behandling for optimalt resultat.


- Laser
Vi benytter oss av nyeste laserteknologi.  1470 nm  (bølgelengde på lyset)  hvor energien avgis rundt kateterspissen. Dette gir en mer skånsom behandling og mindre plager etter inngrepet enn eldre laserteknologi.
Dette er en varmebehandlingsmetode hvor venene blir stengt fra innsiden. Inngrepet
utføres i lokalbedøvelse.
 
- Radiofrekvens (Closurefast)
En varmebehandlingsmetode hvor energien avgis fra 7 cm lange behandlingssegmenter på innsiden av venen.  Dette resulterer i lukking og skrumpning av venen.
Dette er en skånsom metode med lite plager etter inngrepet. Inngrepet utføres i lokalanestesi.

 

3. Hvem kan få utført operasjon for åreknuter?

Så og si alle med åreknuter og/eller sprengte kar egner seg for denne typen operasjon. Pasienter som tidligere har fått utført åreknuteoperasjon, og som har utviklet nye åreknuter og sprengte blodårer, kan vurderes og få et behandlingstilbud
Nesten alle som gjennomgår denne formen for åreknuteoperasjon er svært fornøyde med det kosmetiske resultatet de oppnår, og symptomlindringen om de hadde plager av sine åreknuter. Over tid kan man imidlertid se at det utvikler seg nye åreknuter eller sprengte blodkar andre steder. Behandlingen kan da gjentas.


4. Forundersøkelse

Vi anbefaler at du kommer til en grundig undersøkelse og vurdering. Time bestiller du på telefon: 67 11 54 20 eller med e-post til info@fornebuklinikken.no. På Fornebuklinikken foregår konsultasjonen hos vår erfarne spesialist i karkirurgi, dr. Eirik Øvensen, som har spesialisert seg på moderne teknikker i åreknutekirurgi og behandling av sprengte blodkar. Kirurgen vil kartlegge symptomer, foreta en nøye klinisk undersøkelse og kartlegge venene med ultralyd . Deretter vil han kunne skreddersy et behandlingstilbud til deg.

Vanligvis tas det bilder av forandringene som dokumentasjon til din medisinske journal her hos oss. Du vil få svar på eventuelle spørsmål.

Det letter forundersøkelsen om du leser disse info-sidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta åreknuteoperasjon eller ikke.

Om du har lang reise til Fornebuklinikken kan konsultasjon og operasjon gjøres samme dag. Vi vil da gjøre en vurdering ut ifra bilder (forfra, fra siden og bakfra, eventuelt detaljer) og en helseerklæring. Du starter med å sende inn dine helseopplysninger. Etter en velykket innsending mottar du en epost med bekreftelse. Denne mailen kan du svare på ved å legge til bildene som beskrevet ovenfor. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Undersøkelse med endelig vurdering og operasjonsplanlegging foretas på operasjonsdagen. Om du bestemmer deg for å ta åreknuteoperasjon, får du reservert operasjonsdag med én gang hos vår koordinator, eller du kontakter oss for reservasjon på et senere tidspunkt.

Operasjoner av denne type, ved private klinikker, må du betale selv.

5. Hvordan skal jeg forberede meg til åreknuteoperasjon?

 • Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet.
 • Kvelden før vasker du hele kroppen, inkludert håret, med en desinfiserende såpe kalt Hibiscrub.
 • Du har fått resept på smertestillende og betennelsesdempende medikamenter som du tar morgenen samme dag som behandling.
 • Du trenger ikke møte fastende, fordi inngrepet vil foregå i lokal bedøvelse, med mindre det har blitt avtalt at du i tillegg skal ha narkose. Noen ønsker å ta en litt beroligende medisin som du kan få ved ankomst. Pasienter som får narkose eller beroligende medisiner kan ikke kjøre egen bil etter operasjonen og bør sørge for henting.
 • Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier, som går igjennom en sjekkliste med deg og besvarer eventuelle spørsmål. Kirurgen vil også undersøke deg på nytt med ultralyd og tegne på deg, for planlegging av operasjonen.
 

6. Hvordan gjøres mini-invasiv operasjon for åreknuter?

Sykepleier som tar imot deg går igjennom en sjekkliste (medisiner, forberedelser, betaling etc.), deretter kler du om til nattskjorte, morgenkåpe og tøfler. Du blir undersøkt av kirurgen din med ultralyd og han/hun gjør nødvendige markeringer på beina. Bena blir vasket med sprit av operasjonssykepleier og overkroppen tildekket med sterile laken.

Vi benytter oss av flere ulike teknikker der behandlingsmålet er kun å fjerne eller ødelegge de årene som er defekte. Åreknutene er kun til hinder for blodstrømmen og fjerning av disse vil bedre blodstrømmen i huden og dermed forhindre sårdannelse. De venene som er normale og etterlates, vil sørge for blodstrøm tilbake til hjertet.
 

7. Hvordan skal jeg forholde meg etter åreknuteoperasjon?

 • Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det vanligste er at man kan dra rett hjem, eller til og med på jobb etter inngrepet. Har man fysisk tungt eller stående arbeid kan noen dagers sykmelding være aktuelt.
 • Den første uken kan du ha lettere smerter som lindres av Paracet eller Ibux. De fleste kan utføre hverdagslige gjøremål allerede dagen etter operasjon.
 • Kompresjonsstrømpene som vi tar på deg etter operasjonen, skal brukes dag og natt i minimum en uke for et godt resultat.
 • Du kan dusje to dager etter behandlingen.
 • Strømpene tas av når du dusjer og bør vaskes/skylles opp annen hver dag da elastikken taper seg om man ikke vasker dem. Papirtapen lufttørres eller tørkes med hårføner før strømpene settes på igjen.
 • Papirtapen som sitter på selve såret fjernes etter 10 - 12 dager.
 • Trening og hard fysisk aktivitet bør utsettes i ca en uke. Du kan gå tur eller sykle rolig allerede dagen etter inngrepet. Styrketrening for rygg, mage og overkropp kan også gjøres dagen etter inngrepet. Vi anbefaler ikke å jogge, sykle med høy puls eller svømme før det har gått en uke etter behandlingen.
 • Det avtales vanligvis kontroll i løpet av 6 til 8 uker, deretter ved behov for oppfølging.
   
8. Hvilket resultat kan forventes?

Man tilstreber hel eller betydelig reduksjon av åreknutene og sanering/fjerning av de “stamm-årer" som fører til plagene. Det er sjelden nødvendig med nytt inngrep for å fjerne åreknuter som fortsatt er synlige. Noen har imidlertid så store forandringer at man ikke kan forvente full effekt etter bare et inngrep, men da vil man informere om dette på forhånd. De fleste oppnår et meget godt resultat som de er fornøyd med. Små rester av åreknuter kan fjernes med en mindre kirurgisk korreksjon senere.

Operasjonen etterlater ingen synlige arr med tiden. De første 2-6 ukene vil man ha noe bloduttredelse og hevelse. Om man har sprengte blodårer som skal behandles, kan dette gjøres i forbindelse med operasjonen av større åreknuter og sannsynlig må det gjentas ved oppfølgning for optimalt resultat.

 

9. Komplikasjoner etter åreknutekirurgi

Komplikasjoner etter operasjon for åreknuter med mini-invasiv metode er sjeldne. Om vi behandler en av dine “stammårer" med damp, forekommer det i ca. 10% av tilfellene at man får en årebetennelse, også kalt “tromboflebitt". Da vil stammåren som er behandlet kjennes varm, øm og smertefull i opptil 3 uker. Smertene lindres godt med reseptfrie smertestillende og tilstanden er ikke farlig.

Blåmerker forekommer ofte, og meget sjelden kan fargeforandringer i huden vedvare i 6-12 måneder og blekner etterhvert. Dette er ufarlig og vil ikke påvirke resultatet. Blodpropp forekommer i mindre enn 1% av tilfellene og gir unormal opphovning av et ben eller en fot.Infeksjoner forekommer så å si ikke etter operasjoner på private klinikker.

Skulle komplikasjoner inntreffe, er våre kirurger tilgjengelige 24 timer i døgnet, året rundt. Hvis du tror at noe er galt, kontakt oss. Hvis noe er uklart eller du har ubesvarte spørsmål, bør du ringe oss for en uforpliktende konsultasjon. Du vil da få snakke med en karkirurg med lang erfaring og solid kunnskap om moderne åreknutebehandling. Vår karkirurg dr. Eirik Øvensen besvarer også faglige spørsmål på e-post

secure.adnxs
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.
petri-dish

Størst i Norden

Fornebuklinikken utfører flere brystforstørrelser med proteser enn noen annen klinikk i Norden
3d-animation

Se forventet resultat i 3D

Vi tilbyr kostnadsfri 3D-bildeanimering av forventet resultat før brystforstørrelse
nurse

Tilpasset smertelindring

Hos oss får du et nøye tilpasset program for smertelindring under- og etter din behandling
operation-room

Sertifisert som sykehus

Fornebuklinikken har offentlig sykehus-godkjenning og er sertifisert etter NS-ISO 9001 – 2008 standard