FIGURFORMING

Ikke alt fett lar seg slanke bort, men fettet på visse deler av kroppen kan fjernes kirurgisk. Denne veiledningen gir deg svar på de vanligste spørsmålene om permanent fjerning av fettvev (fettsuging), og vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg.

Fornebuklinikken var blant de første i verden som tok i bruk metoden for over 30 år siden. Siden har vi hatt gleden av å være med på utviklingen av forfinede metoder og instrumenter. Fra Fornebuklinikken er det utgått fem vitenskapelig artikler om fettsuging som alle er publisert i de mest kjente plastikkirurgiske tidsskrifter.
 
liposkulptur
Ved figurforming fjernes fett kirurgisk, som på illustrasjonen.
Kontakt Fornebuklinikken
Kontakt oss idag
Viktoria Arnesen
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

Les også: Fakta om slanking, fedme og fettsuging

Fotoserie: Steder på kroppen som egner seg for figurforming, fettsuging / fettfjerning

Klikk deg frem til det du vil vite mer om i artikkelen nedenfor:

 1. Figurforming, bakgrunn og historie
 2. Hvor egner fettsuging seg best?
 3. Hvem kan få utført fettsuging?
 4. Forundersøkelse (konsultasjon)
 5. Forberedelser før operasjon
 6. Hvordan gjøres en fettsuging
 7. Tiden etter fettsuging
 8. Hvilket resultat kan forventes etter en fettsuging
 9. Hva med kroppsvekten?
 10. Komplikasjoner etter fettsuging
 11. Fettfjerning i ansiktet og på halsen
 12. Bryster hos menn
 13. Fettfjerning på ryggen
 14. Fettsuging av lår
 15. Ridebukselår
 16. Fjerning av fett på hofter
 17. Fettsuging av mage
 18. Fettsuging av knær
 19. Fettsuging av ankler og legger 

 

1. Figurforming bakgrunn og historie

Man forsøkte å utvikle metoder for fjerning av fett allerede på 1920 tallet, men metodene var dels risikofylte og resultatene varierte. I slutten av 70-årene utviklet de franske kirurgene Illouz og Fournier fettsuging med butte sugekanyler. Man kunne fjerne fettvev uten å forårsake særlig blødning eller skade på nerver. Pasientene hadde lite plager kom seg raskt etter inngrepet. Til forskjell fra slanking med mosjon og diett, kom ikke fettet tilbake igjen. Metoden ble kalt liposkulptur (lipo=fett) eller liposuction på engelsk. Kirurger fra hele verden reiste til Frankrike for å lære seg kunsten fra disse to. I USA ble metoden først kjent i 1982.
 
Fornebuklinikken var den første klinikken i Nord-Europa som startet med liposkulptur (fettsuging, figurforming) i 1983. I den perioden var Fornebuklinikken aktivt med i utviklingen av fettsugingsteknikker og utstyr, og man var svært tidlig ute med å innføre den nye tumescentteknikken, som ble introdusert av dr. Klein fra USA. Metoden går ut på å sette inn under trykk en blanding av saltvann, bedøvelse og adrenalin (Klein’s solution) til området som skal fettsuges. Fettet lar seg lettere suge ut og reduserer blødning til et minimum. Fordi blandingen inneholder lokalbedøvelse kunne man gjøre fettsuging uten full narkose, og pasientene opplevde minimalt med ubehag og kunne reise hjem kort tid etter behandlingen. Fravær fra arbeidet var heller ikke nødvendig lenger.
 
På midten av 90-tallet ble det populært å fjerne fettet ved hjelp av tynne kanyler med ultralyd (Vaser). Ultralydbølger ødelegger fettcellene og gjør det lettere å suge ut fettet etterpå. Lang erfaring med denne metoden har gitt oss god innsikt i fordelene og ulempene. Metoden brukes for det meste til fjerning av det fettet som sitter hardere for eksempel i brystene hos menn (gynecomasti) eller over rygg/ryggputer.
 
En annen type instrument som benyttes regelmessig på Fornebuklinikken er PAL (Power assisted liposuction), som sørger for vibrasjon av den butte fettsugekanylen slik at men ikke bruker like mye kraft, gir mindre vevsskade og bedre presisjon på fettsugingen.
 
Viktig: De senere årene har særlig hudsalonger og såkalte lasersentre markedsført SMART lipo. Metoden markedsføres som enkel lunsjbehandling for fjerning av uønsket fett, uten kirurgi og arr, og i våken tilstand med litt lokalbedøvelse. Metoden regnes av uforståelige grunner ikke av helsemyndighetene som kirurgi på tross av at den i aller høyeste grad er like invasiv som vanlig fettsuging. Den går ut på, gjennom små hudsnitt, å føre inn en laserkanyle under huden og laserlyset i tuppen av kanylen brenner vekk fett. Ofte kombinerer man med å suge ut fettet. Altså, i prinsippet like invasivt som en vanlig fettsuging, med den forskjell at det ikke foregår på en steril operasjonsstue, med anestesiovervåking og med steril dekking som ved all annen kirurgi. Inngrepet utføres av leger uten kirurgisk eller plastikkirurgisk utdannelse og er heller ikke regulert av loven om spesialisthelsetjeneste. Metoden markedsføres som mer skånsom enn tradisjonell liposculptur, og med mer hudoppstrammende effekt, hvilket er uriktig. Før- og etterbilder brukes i markedsføringen og bivirkninger og komplikasjoner nevnes ikke. Vi har sett alvorlig komplikasjoner og innvendig harde arrdannelser som følge av laserbrenning av fett og annet vev. Disse arrene kan gi faste ujevnheter som ikke lar seg fjerne eller korrigere siden. Fornebuklinikken advarer mot denne metoden og vil ikke ta den i bruk.
 
Viktig: Fornebuklinikken benytter heller ikke eksterne metoder, apparater som føres utenpå huden, for å fjerne fett, for eksempel Coolsculpting, LPG, ultralyd og lignende, på grunn av manglende dokumentert effekt.

 

2. Hvor egner fettsuging seg best?

Du har kanskje merket at fettet i visse deler av kroppen ikke så lett lar seg slanke bort. Du kommer ikke til målet tross iherdige forsøk med diett og mosjon. Problemet kan være like stort enten man er overvektig eller slank. Det er denne typen fettansamlinger vi behandler med liposkulptur / fettsuging.
Eksempler på steder på kroppen hvor fettsuging egner seg er: Hake, bryst, mage, hofter, sete, utsiden av lårene, innsiden av knærne, ankler og rygg. Hos kvinner er hofter, lår, nedre del av magen vanlig. Hos menn samler fettet seg oftest over brystet, under haken og på hoftene. Etter skader og kirurgiske inngrep kan fettvevet bli deformert. Noen medisiner, f.eks. enkelte hormoner, kan gi særegen, unormal fordeling av fettvev på kroppen. Enkelte sjeldne sykdommer kan gi fettvevet spesielle former. Alle disse tilstandene har vi behandlet med fettsuging og resultatene er gode. Hvis det er for mye fettvev i et operasjonsområde der annen plastisk kirurgi skal utføres, kan fettsuging utføres samtidig med hovedoperasjonen. Eksempler er inngrep av typen ansiktsløftning, brystreduksjon og mageplastikk.

3. Hvem kan få utført fettsuging?

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. Det er egentlig ingen aldersgrense hverken oppad eller nedad, men på Fornebuklinikken har vi 18 års aldersgrense uansett inngrep. Du bør være ferdig utvokst og ikke gravid. Det er hensiktsmessig å vente et halvt år etter en fødsel. Da har som regel kroppsvekten stabilisert seg. Huden på magen trenger også en viss tid på å trekke seg sammen igjen etter gjennomført fettsuging.
 
Fettsuging er ingen slankemetode. Metoden tar sikte på å forme figuren der hvor vektoppgang eller arvelige faktorer har gitt uheldig deponering av fett celler, som vanskelig lar seg slanke bort. Typiske slike områder er rundt mage-midje eller på utsiden av lårene, for å nevne to. Trening kombinert med diett gir resultater, men hos disse kvinnene synes fettforbrenningen å være mer uttalt andre steder på kroppen, slik at disse områdene "henger etter". Hos unge individer med god hud, vil kanskje en fettsuging kunne løse problemet. Noen ganger er huden løs og uelastisk, spesielt på magen eller innsiden av lårene, og spesielt hos kvinner som har valgt å gå ned i vekt eller hos slankeopererte. Da kan det bli nødvendig å fjerne løs overflødig hud samtidig med fettsugingen,
 
Fettsuging kan ikke gjøres hos sterkt overvektige, grensen går ved BMI (body mas index) 30. Ved BMI over 30 øker muligheten for komplikasjoner dramatisk. Her setter vi krav om vektreduksjon først. Overvektige som behandles med fettsuging, blir ofte ikke blir helt fornøyde med resultatet - fordi det hos noen "monner for lite". Vi kan ikke fjerne for mye fett fra veldig overvektige pasienter pga. muligheter for komplikasjoner. Det er en fordel at slike operasjoner gjøres etter at man har nådd sin trivselsvekt. Ytterligere vektreduksjon kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.
 
Fettsuging foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Vi opererer ikke individer som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Kvinner som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå fettsuging. Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening.
 

4. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre. På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger som vil vurdere "problemområdene" og hudens elastisitet. Man vil gjøre en individuell vurdering og diskutere med deg hvilken behandlingsmetode som egner seg best og hvilket resultat som kan forventes. Du vil få svar på eventuelle spørsmål. Vanligvis tas det også bilder av området som skal behandle til journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke. Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. På siden utenbyskonsultasjoner finner du instruksjoner for hvordan du skal ta bilder og en helseerklæring som kan sendes til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.

5. Forberedelser før operasjon

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes underlivet, bena og føttene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i lett narkose og lokal bedøvelse; det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem. Du kan ikke oppholde deg mer enn inntil 2 timers bilkjøring fra klinikken første natten, i tilfelle du får behov for ekstra kontroll eller assistanse fra oss. Hvis du bor lengre fra klinikken og ikke har familie eller venner som du overnatter hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.
 
Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.

6. Hvordan gjøres en fettsuging?

Via ett eller to små hull i huden suges så fettcellene ut med en kanyle (et tynt stålrør). Kanylen er tilkoblet en sugepumpe eller en sprøyte (syringe) som lager et undertrykk i kanylen. Pumpe egner seg best ved fjernelse av større mengder fettvev - sprøyte egner seg best ved mindre mengder.

Ofte, hvis fettet sitter hardt fast, bruker vi innvendig ultralyd til å "knuse" fettet før det suges ut. Vi anvender da 5. generasjons utstyr, også kalt "Vaser-metoden". Områder der ultralyd egner seg er hofter og mage. Brystfett hos menn er vanskelig å fjerne uten ultralyd. Vi bruker den metoden som etter vår vurdering er best for deg. Det blir et like godt resultat enten vi bruker pumpe eller sprøyte.

Du sover under hele inngrepet. Operasjonen avsluttes ved at åpningen i huden sys igjen med ett sting, og det legges på en stram bandasje, korsett eller strømpe. Du kan fint dra rett hjem etter avsluttet behandling, men de fleste foretrekker å hvile seg en time i et av klinikkens hvilerom.

Panty og elastisk bandasje får du av oss.
 
Liposkulptur utføres stort sett på samme måte verden over. All liposkulptur-behandling i Norge utføres for hånd av kirurger. Metodene som brukes er ganske veletablerte og praktiseres av de aller fleste. Det som er viktig for deg er klinikkens rutiner og kirurgens erfaring.
Se behandlingen i 3D film her.
 

7. Tiden etter fettsuging

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken.

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme.

Du vil få resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forbygges og reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i det behandlede området. Dette vil avta i løpet av den første uken.

Kompresjonsplagget får du på klinikken etter operasjonen skal brukes i totalt 6 uker (2 uker dag og natt, deretter i 4 uker på dagtid) som en del av behandlingen (kun 1 - 2 uker ved lipo hake). Du kan ta første dusje etter 4 dager. Det er normalt at det kommer litt blod og bedøvelsesvæske fra sårene den første uken. Kompresjonsplagget kan vaskes eller skylles opp i forbindelse med dusjingen. Papirteipen som sitter på selve sårene lufttørkes eller tørkes med hårføner før kompresjonsplagget settes på igjen.

Papirteipen fjernes første gang etter 10-12 dager, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Det et er sydd med sting som løses opp av seg selv.

Arrene skal tapes i 3 måneder, hvis mulig, for å oppnå penest mulige arr. Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (bruk sun-block eller shorts) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.

Det er gunstig å gå små lufteturer. Sykling og svømming kan startes forsiktig etter 4 uker. Mer avansert trening som jogging, aerobic og vekttrening kan gjenopptas gradvis etter 4-6 uker. Ved smerter eller ubehag må trening utsettes ytterligere noen uker. Lytt til kroppen.
 
Hvis du har tungt kroppsarbeid vil du nok føle behov for å være borte fra arbeidet, i 2-7 dager. Liposkulptur av store områder vil også kreve at man holder seg i ro noe lenger. Hvis du ikke har kroppsarbeid, er det ingenting i veien for å gå på jobben allerede dagen etterpå. Det kan være noe ubekvemt å bevege seg - men resultatet blir like bra om du går på jobb allerede dagen etterpå, så lenge du klarer å ta det med ro.
 

8. Hvilket resultat kan forventes etter en fettsuging

Resultatet er avhengig av hudens elastisitet, alder og mengden av fettvev som skal fjernes. Normalvektige mennesker med vanlig elastisk hud, vil så og si alltid få et godt resultat. Huden vil nemlig trekke seg sammen etter behandlingen.

De over 45-50 år som kanskje har variert i vekt, f.eks. ved flere graviditeter, vil ofte ha slapp og lite elastisk hud, ikke sjelden med ujevnheter ("appelsinhud"). Vår erfaring er at "appelsinhud" kan bli litt bedre etterpå, mens den hos noen få kan forverres noe. Ofte ser vi ingen forandring av "appelsinhud" etter behandlingen. Fjernes det for mye fett hos dem som fra før av har løs hud og ujevnheter, kan det føre til flere ujevnheter. Erfaring viser at de få som har pådratt seg ujevnheter i huden, tolererer dette - de foretrekker en slank figur. Det finnes dessverre ingen liposkulptur-metode der man helt kan garantere mot ujevnheter i huden.
Rett etter behandlingen vil du se tydelig at fettet er fjernet. Men etter få dager vil det behandlede området hovne noe opp, av og til med en blålig misfarging av huden. Det er helt normalt - etter noen uker vil hevelsen gå ned igjen. Men det endelige resultat er av og til først synlig etter 3 -6 måneder. I sjeldne tilfeller kan det gå flere måneder før hevelsen er gått helt ned og huden har trukket seg helt sammen.
Av og til hender det at noen synes vi har fjernet for lite fett. Det betyr ikke at operasjonen er mislykket. Det er nemlig bedre å fjerne for lite enn for mye. For det er som oftest ikke noe problem å gjenta behandlingen og fjerne mer fett.

Ved dobbeltsidige behandlinger blir det noen ganger en viss forskjell på høyre og venstre side, til tross for at eksakt like mye er fjernet fra hver kroppshalvdel. Slik sideforskjell er vanlig og kan korrigeres ved et senere mindre inngrep ("justering").

Forventet resultat vil bli gått igjennom på konsultasjonen før operasjonen. De aller fleste som får utført fettsuging (liposkulptur) er fornøyde med resultatet de oppnår. Viktig er imidlertid at dine forventninger er realistiske. Har du en realistisk oppfatning av din egen kropp, er det store muligheter for at du blir fornøyd.
 

9. Hva med kroppsvekten?

Som oftest går du ikke noe merkbart ned i vekt etter liposkulptur - det er heller ikke hensikten. Formålet er en penere figur.

De fettcellene som fjernes, er borte for resten av livet. Alle fettceller blir imidlertid ikke fjernet, og de få som er igjen vil kunne øke noe i størrelse hvis man går mye opp i vekt. Hvis du senere øker kroppsvekten, vil mesteparten av fettet legge seg på andre steder enn der du er behandlet. Hos noen er dette ønskelig: De har f.eks. drevet harde slankekurer for å få tynnere lår så langt at de har blitt for tynne i ansiktet og i overkroppen. Etter at fettet er fjernet på de "kritiske" stedene, kan de trygt gå opp noen kilo igjen - til sin "trivselsvekt": Resultatet er altså varig, forutsatt at kroppsvekten ikke økes betydelig.
 

10. Komplikasjoner etter fettsuging

Fettfjerning utført på riktig måte er sjelden forbundet med komplikasjoner eller bivirkninger. Som ved hvilken som helst annen operasjon kan en komplikasjon inntreffe også ved liposkulptur. Fornebuklinikkens erfaring, med tusenvis av behandlinger over mange år, viser imidlertid at komplikasjoner forekommer uhyre sjelden. Infeksjon eller blødning kan man nærmest se bort ifra. Allergi mot bedøvelsesmidlet forekommer, men er en risiko man også utsettes for ved bedøvelse hos tannlegen eller under en fødsel. Rent statistisk sett er det flere hundre ganger farligere å kjøre bil.

Ujevnheter i huden kan som nevnt forekomme i sjeldne tilfeller. Dernest kommer nummenhet eller ømhet over det behandlede området. Ømhet gir seg etter en måneds tid mens nummenhet hos noen få kan vare opptil et år. En sjelden gang kan vi se en svak blåfarging av huden, forårsaket av små blødninger som setter seg fast i underhuden akkurat som tatoveringer. For å unngå dette må du holde deg unna sol så lenge operasjonsfeltet er blått og hovent.

Bivirkninger av bedøvelsen som f.eks. kortvarig kvalme og tretthet, forekommer også av og til her, som ved andre operasjoner.

Eventuelle komplikasjoner og bivirkninger kan som regel behandles og kontrolleres uten at resultatet blir ødelagt. Alt i alt må fettfjerning karakteriseres som en meget trygg behandlingsmetode
 

11. Fettfjerning i ansiktet og på halsen

Liposkulptur av "dobbelthake" kan ofte utføres uten samtidig stramming av huden. Under konsultasjonen blir det vurdert om huden er elastisk nok. Resultatet blir nesten alltid meget tilfredsstillende med en forbedring av profilen. Etter fettfjerning må du gå med en elastisk bandasje i minst en uke - helst to. Mange opplever en slik bandasje som sosialt sjenerende, og holder seg innendørs i denne tiden. Når bandasjen fjernes, vil operasjonsfeltet være hovent. Du kan massere på disse hevelsene selv. Fettfjerning i ansiktet utføres oftest i forbindelse med ansiktsløftning. Er du under 40 - 50 år, kan enkelte deler av ansiktet behandles med godt resultat, uten at man samtidig strammer huden. Store kinn ("bollekinn") og fettputer over kjevelinjen kan være aktuelle områder.
 

12. Bryster hos menn

Brystutvikling hos menn skyldes arvelige eller hormonelle faktorer. Brystene består for det meste av fettvev som kan fjernes effektivt med liposkulptur. Som regel er tilstanden kombinert med moderat overvekt. Menn har også en brystkjertel. Som regel er den så liten at den ikke synes. Av og til vil brystet ikke bli helt flatt etter behandlingen fordi det ikke har vært mulig å suge ut kjertelvevet. Det kan derfor bli nødvendig med en senere operasjon for å fjerne selve brystkjertelen. Dette er heldigvis sjelden nødvendig fordi vi nå bruker ultralyd. Er det på forhånd klart at brystkjertelen er stor, fjerner vi den samtidig gjennom et lite snitt under brystvorten.
Fotoserie:Se bilder av figurforming (fettfjerning).
Det behandlede området kan bli noe hovent etterpå. Det er derfor nødvendig å ha en ganske stram bandasje eller elastisk vest over operasjonsstedet i ca. fire uker.
 

13. Fettfjerning på ryggen

Hos voksne kvinner er det svært vanlig med en fettfold som strekker seg fra skulderbladene og til siden av brystkassen – omtrent i nivå med BH-stroppen. I trange bluser og i badedrakt kan dette være sjenerende. Fettsuging / liposkulptur gir her ofte et godt resultat, men noen ganger består fettfolden også av så mye løs hud at ikke alt blir borte.
 

14. Fettsuging av innside lår

Øverst, på innsiden av lårene, kan fettansamlinger være til sjenanse. Huden er her som regel tynn, og stadig gnisning mot hverandre gjør at irritasjon og eksem kan oppstå. Mange sliter også ut buksene på innsiden av lårene. Her skal man imidlertid være forsiktig med fettsuging, da huden på innsiden er tynnere og mindre elastisk enn på yttersiden. Fjernes for mye fett, vil det lett oppstå sjenerende ujevnheter. Det er derfor viktig å ikke fjerne for mye fett på innsiden av lårene. En sjelden gang kombineres behandlingen med en såkalt lårplastikk hos pasienter med svært løs hud øverst på innsiden.

Mange kvinner synes også at de er for tykke på forsiden av lårene. Men ofte har de kraftig muskulatur og benbygning - og ikke så mye fett som man først kan få inntrykk av. På forsiden av lårene blir det også lettere ujevnheter, så behandling foretas sjelden her.
 

15. Fettsuging av utside lår

Fettansamling øverst på utsiden av låret og bakover mot seteregionen er hos kvinner det vanligste stedet man behandler med fettsuging / liposkulptur. Man kjenner ikke sikkert årsaken til at ellers friske og normalvektige kvinner får fåkalt "ridebukselår". De viser seg gjerne noen år etter puberteten, og øker som oftest i størrelse med årene, spesielt i forbindelse med graviditet. Denne fettansamlingen er nærmest umulig å slanke bort. Vektreduksjon hos disse kvinnene fører som regel bare til at de blir tynnere i overkroppen. Det finnes heller ikke trimmetoder, massasje eller medisiner som kan løse dette problemet. Den eneste effektive behandlingen er fettfjerning.

Etter fettfjerning får pasienten på seg en stramtsittende panty, som motvirker hevelse og forebygger ujevnheter. Panty'en skal være så trang at den nesten føles ubehagelig, og skal være en del av behandlingen. Les mer om dette under punkt 7.
 
Fotoserie:Se bilder i av figurforming (fettfjerning).
 

16. Fjerning av fett på hofter

Hoftefett er omtrent like vanlig hos menn som hos kvinner, og skyldes ikke alltid overvekt. Huden på hoftene har en relativt god evne til å trekke seg sammen, og ujevnheter i huden er her sjelden noe problem.
For øvrig gjelder stort sett de samme prinsipper og retningslinjer som ved operasjon av "ridebukselår". Hos kvinner fjernes ofte hoftefett sammen med ridebuksefett. Hevelse i form av "ømme" klumper, kan vare i fire til seks uker. Panty skal brukes i 6 uker.
 

17. Fettsuging av mage

Av og til er overflødig fett på magen kombinert med for mye hud. Løs hud på magen eller arr etter underlivsoperasjoner, må noen ganger korrigeres med kirurgisk fjerning av hud (liten eller stor mageplastikk) i tillegg. Hos yngre pasienter med elastisk hud vil bare fettsuging / liposkulptur være tilstrekkelig.

Som oftest gjør vi fettsuging i den nedre del av magen, d.v.s. under og rundt navlen. Fettet kan her, hos både normalvektige og overvektige, ha samlet seg i en "kul" som det for mange er vanskelig å slanke bort. Fett i den øvre del av maven, altså over navlenivå, er oftere kombinert med løs hud. Risikoen for ujevnheter er større i den øvre delen av magen. Og her er det også vanskeligere å fjerne så mye fett som ønskelig. Hevelse på magen kan vare noe lenger enn på andre kroppsdeler. Justeringer er også noe vanligere på magen enn f.eks. på lårene.
 

18. Fettsuging av knær

Fettputen på innsiden av kneet kan relativt enkelt fjernes via et lite snitt. Første uken går man med stramme åreknutestrømper dag og natt. Deretter greier det seg med "knebeskyttere" om dagen i noen uker. Bruker man slik "knebeskytter", er det viktig at man passer på at det ikke danner seg folder over det behandlede området. Noen har litt ubehag ved å gå i trapper den første uken. Fysikalsk behandling anbefales hvis det blir hovent.
Mange er også sjenert av fettansamlinger på forsiden av kneet, der det gjerne legger seg puteformet over og under kneskjellet. Fordi kneleddet stadig beveges og huden dermed stadig strekkes, er disse fettputene ofte kombinert med løs hud. Man kan derfor ikke suge ut for mye fett på forsiden av kneet.
 

19. Fettsuging av ankler og legger

Fettsuging av tykke ankler og legger er ikke så uvanlig. Det er viktig å skille mellom kraftige legger som skyldes muskulatur og legger som er tykke på grunn av fett. Tykke legger som skyldes muskulatur kan selvfølgelig ikke behandles med liposkulptur. Ved å stå på tærne kan man kjenne om det er fett eller muskler i en kraftig legg. Blir leggen da hardere, er det mest muskulatur. Øverst på innsiden av leggen er det vanlig med fettputer som også kan fjernes med godt resultat.

Ankler og legger er i likhet med magen en region hvor hevelse etter operasjon kan vare i flere uker. Smerter etterpå er også noe mer vanlig her enn etter behandling av andre kroppsdeler. Her må du ofte gå i lengre tid med trange støttestrømper, og være forsiktige med å stå for lenge stille og sitte med bena hengende ned. Man skal helst gå - eller sitte med bena høyt.

Resultatene etter liposkulptur av legger og ankler er som regel meget gode. Forskjellen før og etter er godt synlig, og mange føler faktisk at blodsirkulasjonen er blitt bedre både i leggene og føttene. Videre føler mange at de har fått større utholdenhet. Slanke legger som passer bedre i støvletter blant annet, gir også stor tilfredshet.
 
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.
petri-dish

Størst i Norden

Fornebuklinikken utfører flere brystforstørrelser med proteser enn noen annen klinikk i Norden
3d-animation

Se forventet resultat i 3D

Vi tilbyr kostnadsfri 3D-bildeanimering av forventet resultat før brystforstørrelse
nurse

Tilpasset smertelindring

Hos oss får du et nøye tilpasset program for smertelindring under- og etter din behandling
operation-room

Sertifisert som sykehus

Fornebuklinikken har offentlig sykehus-godkjenning og er sertifisert etter NS-ISO 9001 – 2008 standard