FETTSUGING

Ikke alt fett lar seg slanke bort, men fettet på visse deler av kroppen kan fjernes kirurgisk med fettsuging. Denne veiledningen gir deg svar på de vanligste spørsmålene om permanent fjerning av fettvev – fettsuging, og vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg.
Kontakt Fornebuklinikken

Kontakt oss

Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Fornebuklinikken var blant de første i verden som tok i bruk metoden for fettsuging – for over 30 år siden. Siden har vi hatt gleden av å være med på utviklingen av forfinede metoder og instrumenter innen fettsuging. Fra Fornebuklinikken er det utgått fem vitenskapelig artikler om fettsuging som alle er publisert i de mest kjente plastikkirurgiske tidsskrifter.
liposkulptur
Ved fettsuging fjernes fett kirurgisk, som på illustrasjonen.

1. Fettsuging, bakgrunn og historie

Man forsøkte å utvikle metoder for fjerning av fett og fettsuging allerede på 1920-tallet, men metodene var dels risikofylte og resultatene varierte. I slutten av 70-årene utviklet de franske kirurgene Illouz og Fournier en fettsuging med butte sugekanyler. Man kunne fjerne fettvev og utføre fettsuging uten å forårsake særlig blødning eller skade på nerver. Pasientene hadde lite plager kom seg raskt etter inngrepet for fettsuging. Til forskjell fra slanking med mosjon og diett, kom ikke fettet tilbake igjen etter fettsuging. Metoden ble kalt liposkulptur (lipo=fett) eller liposuction på engelsk. Kirurger fra hele verden reiste til Frankrike for å lære seg kunsten om fettsuging fra disse to. I USA ble metoden først kjent i 1982.


Fornebuklinikken var den første klinikken i Nord-Europa som startet med liposkulptur ( fettsuging, figurforming ) i 1983. I den perioden var Fornebuklinikken aktivt med i utviklingen av teknikker og utstyr innen fettsuging, og man var svært tidlig ute med å innføre den nye tumescentteknikken for fettsuging – introdusert av dr. Klein fra USA. Metoden for fettsuging går ut på å sette inn, under trykk, en blanding av saltvann, bedøvelse og adrenalin (Klein’s solution) til området der fettsuging skal utføres. Fettsuging blir enklere og reduserer blødning til et minimum. Fordi blandingen inneholder lokalbedøvelse kunne man gjøre fettsuging uten full narkose, og pasientene opplevde minimalt med ubehag og kunne reise hjem kort tid etter en fettsuging. Fravær fra arbeidet etter fettsuging var heller ikke nødvendig lenger.

På midten av 90-tallet ble det populært med fettsuging ved hjelp av tynne kanyler med ultralyd (Vaser). Ultralydbølger ødelegger fettcellene og gjør det lettere å utføre fettsuging. Lang erfaring med denne metoden har gitt oss god innsikt i fordelene og ulempene ved fettsuging. Metoden brukes for det meste til fjerning av det fettet som sitter hardere, for eksempel i brystene hos menn (gynecomasti) eller over rygg/ryggputer.

En annen type instrument som benyttes regelmessig til fettsuging på Fornebuklinikken er PAL (Power assisted liposuction), som sørger for vibrasjon av den butte fettsugekanylen, slik at men ikke bruker like mye kraft, gir mindre vevsskade og bedre presisjon ved fettsuging.

Viktig: De senere årene har særlig hudsalonger og såkalte lasersentre markedsført fettsuging med SMART lipo. Metoden markedsføres som enkel lunsjbehandling for fjerning av uønsket fett, uten kirurgi og arr, og i våken tilstand med litt lokalbedøvelse. Denne metoden for fettsuging regnes – av uforståelige grunner – ikke av helsemyndighetene som kirurgi, på tross av at denne metoden for fettsuging i aller høyeste grad er like invasiv som vanlig fettsuging. Metoden for fettsuging går ut på, gjennom små hudsnitt, å føre inn en laserkanyle under huden og laserlyset i tuppen av kanylen brenner vekk fett. Ofte kombinerer man med å suge ut fettet. Altså, i prinsippet like invasivt som en vanlig fettsuging, med den forskjell at dette ikke er fettsuging som foregår på en steril operasjonsstue, med anestesiovervåking og med steril dekking – som ved all annen kirurgi. Denne formen for fettsuging utføres av leger uten kirurgisk eller plastikkirurgisk utdannelse og er heller ikke regulert av loven om spesialisthelsetjeneste. Metoden for fettsuging markedsføres som mer skånsom enn tradisjonell liposculptur, og med mer hudoppstrammende effekt, hvilket er uriktig. Før- og etterbilder brukes i markedsføringen og bivirkninger og komplikasjoner etter denne formen for fettsuging nevnes ikke. Vi har sett alvorlig komplikasjoner og innvendig harde arrdannelser som følge av laserbrenning av fett og annet vev. Disse arrene kan gi faste ujevnheter som ikke lar seg fjerne eller korrigere siden. Fornebuklinikken advarer mot denne metoden for fettsuging – og vil ikke ta den i bruk.

Viktig: Fornebuklinikken benytter heller ikke eksterne metoder for fettsuging, apparater som føres utenpå huden for å fjerne fett, eksempelvis Coolsculpting, LPG, ultralyd og lignende – på grunn av manglende dokumentert effekt.

operasjon-2
Eksempler på steder på kroppen hvor fettsuging egner seg er: Hake, bryst, mage, hofter, sete, utsiden av lårene, innsiden av knærne, ankler og rygg.

2. Hvor egner fettsuging seg best?

Du har kanskje merket at fettet i visse deler av kroppen ikke så lett lar seg slanke bort. Du kommer ikke til målet tross iherdige forsøk med diett og mosjon. Problemet kan være like stort enten man er overvektig eller slank. Det er denne typen fettansamlinger vi behandler med liposkulptur / fettsuging.

Eksempler på steder på kroppen hvor fettsuging egner seg er: Hake, bryst, mage, hofter, sete, utsiden av lårene, innsiden av knærne, ankler og rygg. Hos kvinner er hofter, lår, nedre del av magen vanlig. Hos menn samler fettet seg oftest over brystet, under haken og på hoftene. Etter skader og kirurgiske inngrep kan fettvevet bli deformert. Noen medisiner, f.eks. enkelte hormoner, kan gi særegen, unormal fordeling av fettvev på kroppen. Enkelte sjeldne sykdommer kan gi fettvevet spesielle former. Alle disse tilstandene har vi behandlet med fettsuging og resultatene er gode. Hvis det er for mye fettvev i et operasjonsområde der annen plastisk kirurgi skal utføres, kan fettsuging utføres samtidig med hovedoperasjonen. Eksempler er inngrep av typen ansiktsløftning, brystreduksjon og mageplastikk.

3. Hvem kan få utført fettsuging?

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan få utført fettsuging. Det er egentlig ingen aldersgrense hverken oppad eller nedad, men på Fornebuklinikken har vi 18 års aldersgrense uansett inngrep – herunder fettsuging. Du bør være ferdig utvokst og ikke gravid for å få utført fettsuging. Det er hensiktsmessig å vente et halvt år etter en fødsel. Da har som regel kroppsvekten stabilisert seg. Huden på magen trenger også en viss tid på å trekke seg sammen igjen etter gjennomført fettsuging.

Fettsuging er ingen slankemetode. Fettsuging tar sikte på å forme figuren der hvor vektoppgang eller arvelige faktorer har gitt uheldig deponering av fett celler, som vanskelig lar seg slanke bort. Typiske slike områder er eksempelvis rundt mage-midje eller på utsiden av lårene. Trening kombinert med diett gir resultater, men hos disse kvinnene synes fettforbrenningen å være mer uttalt andre steder på kroppen, slik at disse områdene "henger etter". Hos unge individer med god hud, vil kanskje fettsuging kunne løse problemet. Noen ganger er huden løs og uelastisk, spesielt på magen eller innsiden av lårene, og spesielt hos kvinner som har valgt å gå ned i vekt eller hos slankeopererte. Da kan det bli nødvendig å fjerne løs overflødig hud samtidig med fettsuging.

Fettsuging kan ikke gjøres hos sterkt overvektige, grensen går ved BMI (body mas index) 30. Ved BMI over 30 øker muligheten for komplikasjoner ved fettsuging dramatisk. Her setter vi krav om vektreduksjon først. Overvektige som behandles med fettsuging, blir ofte ikke blir helt fornøyde med resultatet – fordi det hos noen "monner for lite". Vi kan ikke fjerne for mye fett fra veldig overvektige pasienter pga. muligheter for komplikasjoner ved fettsuging. Det er en fordel at fettsuging gjøres etter at man har nådd sin trivselsvekt. Ytterligere vektreduksjon kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.

Fettsuging foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Vi gjennomfører ikke fettsuging på individer som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Kvinner som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå fettsuging. Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi – herunder fettsuging – utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening.

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon for fettsuging hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering.

 

4. Forundersøkelse (konsultasjon fettsuging)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon for fettsuging hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time for fettsuging bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre. På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene for fettsuging hos en av våre erfarne plastikkirurger som vil vurdere "problemområdene" og hudens elastisitet. Man vil gjøre en individuell vurdering og diskutere med deg hvilken behandlingsmetode som egner seg best og hvilket resultat av fettsuging som kan forventes. Du vil få svar på eventuelle spørsmål rundt fettsuging. Vanligvis tas det også bilder av området som skal behandles med fettsuging – til bruk i journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene om fettsuging godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot fettsuging, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke. Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. På siden utenbyskonsultasjoner finner du instruksjoner for hvordan du skal ta bilder og en helseerklæring som kan sendes til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon for fettsuging med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.

5. Forberedelser før fettsuging

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før fettsuging. Før du drar hjemmefra operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes underlivet, bena og føttene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi fettsuging vil foregå i lett narkose og lokal bedøvelse; det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med fettsuging tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg etter utført fettsuging – eller ta taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem etter fettsuging. Du kan ikke oppholde deg mer enn inntil 2 timers bilkjøring fra klinikken første natten, i tilfelle du får behov for ekstra kontroll eller assistanse fra oss etter en fettsuging. Hvis du bor lengre fra klinikken og ikke har familie eller venner som du overnatter hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.

Ved fremmøte for fettsuging blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Fettsuging foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag.


6. Hvordan gjøres en fettsuging?

Ved fettsuging suges fettcellene ut med en kanyle (et tynt stålrør) via ett eller to små hull i huden. Kanylen er tilkoblet en sugepumpe eller en sprøyte (syringe) som lager et undertrykk i kanylen. Pumpe egner seg best ved fjerning av større mengder fettvev – sprøyte egner seg best ved mindre mengder.

Ofte, hvis fettet sitter hardt fast, bruker vi innvendig ultralyd til å "knuse" fettet før fettsuging. Vi anvender da 5. generasjons utstyr for fettsuging, også kalt "Vaser-metoden". Områder der ultralyd egner seg er hofter og mage. Fettsuging av brystfett hos menn er vanskelig å fjerne uten ultralyd. Vi bruker den metoden for fettsuging som etter vår vurdering er best for deg. Det blir et like godt resultat enten vi bruker pumpe eller sprøyte ved fettsuging.

Du sover under hele inngrepet for fettsuging. Operasjonen avsluttes ved at åpningen i huden etter fettsuging sys igjen med ett sting, og det legges på en stram bandasje, korsett eller strømpe. Du kan fint dra rett hjem etter avsluttet fettsuging, men de fleste foretrekker å hvile seg en time i et av klinikkens hvilerom.

Panty og elastisk bandasje får du av oss.

Fettsuging utføres stort sett på samme måte verden over. All fettsuging / liposkulptur-behandling i Norge utføres for hånd av kirurger. Metodene som brukes for fettsuging er ganske veletablerte og praktiseres av de aller fleste. Det som er viktig for deg er klinikkens rutiner og kirurgens erfaring med fettsuging.
Se behandlingen i 3D film her.

 

Det er viktig at du planlegger operasjonen for fettsuging godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken.

7. Tiden etter fettsuging

Når du drar hjem fra klinikken etter fettsuging vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

Det er viktig at du planlegger operasjonen for fettsuging godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken.

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter en fettsuging. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter etter fettsuging er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etter en fettsuging. Noen få pasienter kan oppleve kvalme.

Du vil få resept på medisiner som skal forbygge plagene etter en fettsuging. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene etter fettsuging kan forbygges og reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

De første dagene etter en fettsuging vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i det behandlede området. Dette vil avta i løpet av den første uken.

Kompresjonsplagget får du på klinikken etter en fettsuging skal brukes i totalt 6 uker (2 uker dag og natt, deretter i 4 uker på dagtid) som en del av behandlingen (kun 1 - 2 uker ved lipo hake). Du kan ta første dusje 4 dager etter fettsuging. Det er normalt at det kommer litt blod og bedøvelsesvæske fra sår etter fettsuging den første uken. Kompresjonsplagget kan vaskes eller skylles opp i forbindelse med dusjingen. Papirteipen som sitter på selve sårene lufttørkes eller tørkes med hårføner før kompresjonsplagget settes på igjen.

Papirteipen fjernes første gang 10-12 dager etter en fettsuging, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Det et er sydd med sting som løses opp av seg selv.

Arrene skal tapes i 3 måneder etter en fettsuging, hvis mulig, for å oppnå penest mulige arr. Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (bruk sun-block eller shorts) det første året etter en fettsuging, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.

Det er gunstig å gå små lufteturer etter en fettsuging. Sykling og svømming kan startes forsiktig 4 uker etter fettsuging. Mer avansert trening som jogging, aerobic og vekttrening kan gjenopptas gradvis etter 4-6 uker. Ved smerter eller ubehag etter fettsuging må trening utsettes ytterligere noen uker. Lytt til kroppen.

Hvis du har tungt kroppsarbeid vil du nok føle behov for å være borte fra arbeidet, i 2-7 dager etter en fettsuging. Liposkulptur / fettsuging av store områder vil også kreve at man holder seg i ro noe lenger. Hvis du ikke har kroppsarbeid, er det ingenting i veien for å gå på jobben allerede dagen etter en fettsuging. Det kan være noe ubekvemt å bevege seg – men resultatet blir like bra om du går på jobb allerede dagen etterpå, så lenge du klarer å ta det med ro.

 

8. Hvilket resultat kan forventes etter en fettsuging

Resultatet av fettsuging er avhengig av hudens elastisitet, alder og mengden av fettvev som skal fjernes. Normalvektige mennesker med vanlig elastisk hud, vil så og si alltid få et godt resultat av en fettsuging. Huden vil nemlig trekke seg sammen etter behandlingen.

De over 45-50 år som kanskje har variert i vekt, f.eks. ved flere graviditeter, vil ofte ha slapp og lite elastisk hud, ikke sjelden med ujevnheter ("appelsinhud"). Vår erfaring er at "appelsinhud" kan bli litt bedre etter fettsuging, mens den hos noen få kan forverres noe. Ofte ser vi ingen forandring av "appelsinhud" etter fettsuging. Fjernes det for mye fett hos dem som fra før av har løs hud og ujevnheter, kan det føre til flere ujevnheter. Erfaring viser at de få som har pådratt seg ujevnheter i huden, tolererer dette – de foretrekker en slank figur. Det finnes dessverre ingen metode for fettsuging der man helt kan garantere mot ujevnheter i huden.
Rett etter en fettsuging vil du se tydelig at fettet er fjernet. Men etter få dager vil det behandlede området hovne noe opp, av og til med en blålig misfarging av huden. Det er helt normalt etter fettsuging – etter noen uker vil hevelsen gå ned igjen. Men det endelige resultat av fettsuging er av og til først synlig etter 3 -6 måneder. I sjeldne tilfeller kan det gå flere måneder før hevelsen er gått helt ned og huden har trukket seg helt sammen.
Av og til hender det at noen synes vi har fjernet for lite fett. Det betyr ikke at en fettsuging er mislykket. Det er nemlig bedre å fjerne for lite enn for mye. For det er som oftest ikke noe problem å gjenta behandlingen og fjerne mer fett.

Ved dobbeltsidige behandlinger blir det noen ganger en viss forskjell på høyre og venstre side, til tross for at eksakt like mye er fjernet fra hver kroppshalvdel ved fettsuging. Slik sideforskjell er vanlig og kan korrigeres ved et senere mindre inngrep ("justering").

Forventet resultat av fettsuging vil bli gått igjennom på konsultasjonen før operasjonen. De aller fleste som får utført fettsuging (liposkulptur) er fornøyde med resultatet de oppnår. Viktig er imidlertid at dine forventninger til fettsuging er realistiske. Har du en realistisk oppfatning av din egen kropp, er det store muligheter for at du blir fornøyd.

 

Som oftest går du ikke noe merkbart ned i vekt etter fettsuging – det er heller ikke hensikten. Formålet er en penere figur.

9. Hva med kroppsvekt og fettsuging?

Som oftest går du ikke noe merkbart ned i vekt etter fettsuging – det er heller ikke hensikten. Formålet er en penere figur.

De fettcellene som fjernes ved fettsuging, er borte for resten av livet. Alle fettceller blir imidlertid ikke fjernet ved fettsuging, og de få fettcellene som er igjen vil kunne øke noe i størrelse hvis man går mye opp i vekt. Hvis du senere øker kroppsvekten, vil mesteparten av fettet legge seg på andre steder enn der du er behandlet med fettsuging. Hos noen er dette ønskelig: De har f.eks. drevet harde slankekurer for å få tynnere lår så langt at de har blitt for tynne i ansiktet og i overkroppen. Etter at fettet er fjernet på de "kritiske" stedene, kan de trygt gå opp noen kilo igjen – til sin "trivselsvekt": Resultatet av fettsuging er altså varig, forutsatt at kroppsvekten ikke økes betydelig.


10. Komplikasjoner etter fettsuging

Fettsuging utført på riktig måte er sjelden forbundet med komplikasjoner eller bivirkninger. Som ved hvilken som helst annen operasjon kan en komplikasjon inntreffe også ved fettsuging. Fornebuklinikkens erfaring, med tusenvis av behandlinger med fettsuging over mange år, viser imidlertid at komplikasjoner forekommer uhyre sjelden. Infeksjon eller blødning etter fettsuging kan man nærmest se bort ifra. Allergi mot bedøvelsesmidlet forekommer, men er en risiko man også utsettes for ved bedøvelse hos tannlegen eller under en fødsel. Rent statistisk sett er det flere hundre ganger farligere å kjøre bil enn å gjennomføre en fettsuging.

Ujevnheter i huden etter fettsuging kan som nevnt forekomme i sjeldne tilfeller. Dernest kommer nummenhet eller ømhet over det behandlede området. Ømhet gir seg etter en måneds tid, mens nummenhet hos noen få kan vare opptil et år. En sjelden gang kan vi se en svak blåfarging av huden etter fettsuging, forårsaket av små blødninger som setter seg fast i underhuden akkurat som tatoveringer. For å unngå dette må du holde deg unna sol så lenge operasjonsfeltet er blått og hovent.

Bivirkninger av bedøvelsen ved fettsuging – som f.eks. kortvarig kvalme og tretthet – forekommer også av og til her, som ved andre operasjoner.

Eventuelle komplikasjoner og bivirkninger etter fettsuging kan som regel behandles og kontrolleres uten at resultatet blir ødelagt. Alt i alt må fettsuging karakteriseres som en meget trygg behandlingsmetode.
Resultatet etter fettsuging blir nesten alltid meget tilfredsstillende med en forbedring av profilen.

11. Fettfjerning i ansiktet og på halsen

Fettsuging av "dobbelthake" kan ofte utføres uten samtidig stramming av huden. Under konsultasjonen blir det vurdert om huden er elastisk nok. Resultatet etter fettsuging blir nesten alltid meget tilfredsstillende med en forbedring av profilen. Etter fettsuging må du gå med en elastisk bandasje i minst en uke - helst to. Mange opplever en slik bandasje som sosialt sjenerende, og holder seg innendørs i denne tiden. Når bandasjen fjernes, vil operasjonsfeltet være hovent. Du kan massere på disse hevelsene selv. Fettfjerning i ansiktet utføres oftest i forbindelse med ansiktsløftning. Er du under 40 - 50 år, kan enkelte deler av ansiktet behandles med godt resultat, uten at man samtidig strammer huden. Store kinn ("bollekinn") og fettputer over kjevelinjen kan være aktuelle områder.


12. Bryster hos menn og fettsuging

Brystutvikling hos menn skyldes arvelige eller hormonelle faktorer. Brystene består for det meste av fettvev som kan fjernes effektivt med fettsuging. Som regel er tilstanden kombinert med moderat overvekt. Menn har også en brystkjertel. Som regel er den så liten at den ikke synes. Av og til vil brystet ikke bli helt flatt etter fettsuging fordi det ikke har vært mulig å suge ut kjertelvevet. Det kan derfor bli nødvendig med en senere operasjon for å fjerne selve brystkjertelen. Dette er heldigvis sjelden nødvendig fordi vi nå bruker ultralyd. Er det på forhånd klart at brystkjertelen er stor, fjerner vi den samtidig gjennom et lite snitt under brystvorten.
Fotoserie:Se bilder av figurforming (fettfjerning).

Det behandlede området for fettsuging kan bli noe hovent etterpå. Det er derfor nødvendig å ha en ganske stram bandasje eller elastisk vest over operasjonsstedet i ca. fire uker.


13. Fettsuging og fettfjerning på ryggen

Hos voksne kvinner er det svært vanlig med en fettfold som strekker seg fra skulderbladene og til siden av brystkassen – omtrent i nivå med BH-stroppen. I trange bluser og i badedrakt kan dette være sjenerende. Fettsuging / liposkulptur gir her ofte et godt resultat, men noen ganger består fettfolden også av så mye løs hud at ikke alt blir borte.


14. Fettsuging av innside lår

Øverst, på innsiden av lårene, kan fettansamlinger være til sjenanse. Huden er her som regel tynn, og stadig gnisning mot hverandre gjør at irritasjon og eksem kan oppstå. Mange sliter også ut buksene på innsiden av lårene. Her skal man imidlertid være forsiktig med fettsuging, da huden på innsiden er tynnere og mindre elastisk enn på yttersiden. Fjernes for mye fett, vil det lett oppstå sjenerende ujevnheter. Det er derfor viktig å ikke fjerne for mye fett på innsiden av lårene. En sjelden gang kombineres fettsuging med en såkalt lårplastikk hos pasienter med svært løs hud øverst på innsiden.

Mange kvinner synes også at de er for tykke på forsiden av lårene. Men ofte har de kraftig muskulatur og benbygning – og ikke så mye fett som man først kan få inntrykk av. På forsiden av lårene blir det også lettere ujevnheter, så fettsuging foretas sjelden her.


15. Fettsuging av utside lår

Fettansamling øverst på utsiden av låret og bakover mot seteregionen er hos kvinner det vanligste stedet man behandler med fettsuging / liposkulptur. Man kjenner ikke sikkert årsaken til at ellers friske og normalvektige kvinner får fåkalt "ridebukselår". De viser seg gjerne noen år etter puberteten, og øker som oftest i størrelse med årene, spesielt i forbindelse med graviditet. Denne fettansamlingen er nærmest umulig å slanke bort. Vektreduksjon hos disse kvinnene fører som regel bare til at de blir tynnere i overkroppen. Det finnes heller ikke trimmetoder, massasje eller medisiner som kan løse dette problemet. Den eneste effektive behandlingen er fettsuging.

Etter fettsuging får pasienten på seg en stramtsittende panty, som motvirker hevelse og forebygger ujevnheter. Panty'en skal være så trang at den nesten føles ubehagelig, og skal være en del av behandlingen. Les mer om dette under punkt 7.

Fotoserie:Se bilder i av figurforming (fettfjerning).
fk50 crop
Løs hud på magen eller arr etter underlivsoperasjoner, må noen ganger korrigeres med kirurgisk fjerning av hud i tillegg.

 

16. Fettsuging og fjerning av fett på hofter

Hoftefett er omtrent like vanlig hos menn som hos kvinner, og skyldes ikke alltid overvekt. Huden på hoftene har en relativt god evne til å trekke seg sammen, og ujevnheter i huden er her sjelden noe problem.
For øvrig gjelder stort sett de samme prinsipper og retningslinjer som ved fettsuging av "ridebukselår". Hos kvinner fjernes ofte hoftefett sammen med ridebuksefett. Hevelse i form av "ømme" klumper, kan vare i fire til seks uker. Panty skal brukes i 6 uker.


17. Fettsuging av mage

Av og til er overflødig fett på magen kombinert med for mye hud. Løs hud på magen eller arr etter underlivsoperasjoner, må noen ganger korrigeres med kirurgisk fjerning av hud (liten eller stor mageplastikk) i tillegg. Hos yngre pasienter med elastisk hud vil bare fettsuging / liposkulptur være tilstrekkelig.

Som oftest gjør vi fettsuging i den nedre del av magen, d.v.s. under og rundt navlen. Fettet kan her, hos både normalvektige og overvektige, ha samlet seg i en "kul" som det for mange er vanskelig å slanke bort. Fett i den øvre del av maven, altså over navlenivå, er oftere kombinert med løs hud. Risikoen for ujevnheter er større i den øvre delen av magen. Og her er det også vanskeligere å fjerne så mye fett som ønskelig. Hevelse på magen etter fettsuging kan vare noe lenger enn på andre kroppsdeler. Justeringer er også noe vanligere på magen enn f.eks. på lårene.


18. Fettsuging av knær

Fettputen på innsiden av kneet kan relativt enkelt fjernes via et lite snitt. Første uken går man med stramme åreknutestrømper dag og natt. Deretter greier det seg med "knebeskyttere" om dagen i noen uker. Bruker man slik "knebeskytter", er det viktig at man passer på at det ikke danner seg folder over det behandlede området. Noen har litt ubehag ved å gå i trapper den første uken. Fysikalsk behandling anbefales hvis det blir hovent.

Mange er også sjenert av fettansamlinger på forsiden av kneet, der det gjerne legger seg puteformet over og under kneskjellet. Fordi kneleddet stadig beveges og huden dermed stadig strekkes, er disse fettputene ofte kombinert med løs hud. Man kan derfor ikke suge ut for mye fett på forsiden av kneet – ved fettsuging.


19. Fettsuging av ankler og legger

Fettsuging av tykke ankler og legger er ikke så uvanlig. Det er viktig å skille mellom kraftige legger som skyldes muskulatur og legger som er tykke på grunn av fett. Tykke legger som skyldes muskulatur kan selvfølgelig ikke behandles med fettsuging. Ved å stå på tærne kan man kjenne om det er fett eller muskler i en kraftig legg. Blir leggen da hardere, er det mest muskulatur. Øverst på innsiden av leggen er det vanlig med fettputer som også kan fjernes med godt resultat.

Ankler og legger er i likhet med magen en region hvor hevelse etter fettsuging kan vare i flere uker. Smerter etter fettsuging er også noe mer vanlig her enn etter fettsuging av andre kroppsdeler. Her må du ofte gå i lengre tid med trange støttestrømper, og være forsiktige med å stå for lenge stille og sitte med bena hengende ned. Man skal helst gå – eller sitte med bena høyt.

Resultatene etter fettsuging av legger og ankler er som regel meget gode. Forskjellen før og etter fettsuging er godt synlig, og mange føler faktisk at blodsirkulasjonen er blitt bedre både i leggene og føttene. Videre føler mange at de har fått større utholdenhet. Slanke legger som passer bedre i støvletter blant annet, gir også stor tilfredshet.
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.
petri-dish

Størst i Norden

Fornebuklinikken utfører flere brystforstørrelser med proteser enn noen annen klinikk i Norden
3d-animation

Se forventet resultat i 3D

Vi tilbyr kostnadsfri 3D-bildeanimering av forventet resultat før brystforstørrelse
nurse

Tilpasset smertelindring

Hos oss får du et nøye tilpasset program for smertelindring under- og etter din behandling
operation-room

Sertifisert som sykehus

Fornebuklinikken har offentlig sykehus-godkjenning og er sertifisert etter NS-ISO 9001 – 2008 standard