jubileumslogo-2024-fullt%20navn
search

kropp - Pasienter svarer at reparasjon av rectus diastase med liten mageplastikk har positiv effekt på magens utseende, muskelstyrke og ryggplager.

iStock-498584214
kropp

Pasienter svarer at reparasjon av rectus diastase med liten mageplastikk har positiv effekt på magens utseende, muskelstyrke og ryggplager.

Skrevet av: Marius Barstad, Dr. Med. Spesialist i plastikkirurgi, generell kirurgi og thorax kirurgi     Publisert: 04.02.2022
Rectus diastase betyr at de to rette magemusklene er glidd fra hverandre i midten. Det kan skje i forbindelse med graviditet og fødsler, vektfluktuasjon eller arv. De vanligste symptomer som beskrives ved rectus diastase er bulende mage og svekket styrke i magemuskulaturen/kjernemuskulaturen samt ryggplager.

Vitenskapelige undersøkelser viser at øvelser/trening ikke har effekt på å få musklene sammen igjen og lite effekt på forbedring av symptomene, les mer her. Det er publisert en rekke undersøkelser etter kirurgi, hvor man har sydd sammen og reparert diastasen/glidningen. Undersøkelsene og metodene som er benyttet i publikasjonen varierer veldig. Noen undersøkelser viser økt følelse av styrke og mestring hos pasientene, men det vært vanskelig å vise noen konkret målbar effekt, les mer her.

På Fornebuklinikken har vi de siste 14 årene reparert midtlinjen (sydd sammen musklene) hos nesten samtlige pasienter som er blitt operert med full mageplastikk. Målet med full mageplastikk er som regel å fjerne overflødig fett og hud, og stramme opp. Men for å få et finere resultat syr man også sammen musklene (reparerer diastasen). Resultatet blir en flatere mage, les om mageplastikk her.
 
Valg av operasjonsmetode/liten mageplastikk
Alle våre pasienter har ikke behov for full mageplastikk. Vi har derfor utvikle vår metode for sammensying av magemusklene hos pasienter med rectus diastase, men som ikke har behov for stor hudfjerning, les om liten modifisert mageplastikk her. Hele operasjonen foretas gjennom et så lite som mulig snitt helt nederst på magen, omtrent som ved et keisersnitt. Etter operasjonen får pasienten derfor kun et arr som likner et keisersnitt arr, ikke arr rundt navlen. Man får utført en like nøyaktig og sterk reparasjon av rectus diastasen gjennom den lille åpningen.
 
Formålet med undersøkelsen
Vi har nok, i møte med pasientene, mest fokusert på deres ønske om å bli kvitt en bulende mage. Men, veldig mange har meddelt erfaring med at mageøvelser og ulike trenings former ikke har gitt noen forbedring hverken på bulende mage eller styrke. Vi har derfor foretatt en spørreundersøkelse for pasienter operert med vår mini invasive metode de siste årene, med tanke på om de oppfatter at de har hatt positive effekter utover det rent kosmetiske.

Vi sendte ut spørreskjema til 45 pasienter, operert i tidsrommet fra 2015 til 2020. Vi fikk svar fra 42 pasienter (93 %). Gjennomsnittsalder var 42 år (fra 28-52 år). Pasientene var normalvektige med gjennomsnittlig BMI 21.3 (fra 17.4 – 27.4). Gjennomsnittlig bredde på diastasen som ble reparert/sydd sammen var 5 cm (fra 3-7 cm). Ingen av reparasjonene har gått fra hverandre igjen og måttet sys på ny. Vi har korrigert arret på 7 pasienter. En pasient fikk komplikasjon i forbindelse med fettsuging av magen, idet fettsugekanylen ble ført for dypt. Pasienten måtte legges inn akutt på sykehus og opereres for å utelukke innvendig skade av kanylen. Det var heldivis ingen dyp skade, men det resulterte i et ekstra vertikalt arr på magen. Gjennomsnittstiden fra operasjonstidspunktet til undersøkelsen vår var 3.6 år (fra 1-6 år).

Spørsmålene var:
Hadde du ryggplager før operasjonen, og hvis ja, ble disse bedre? Videre spurte vi om magen opplevdes som bulende før operasjonen, og hvis ja, om dette ble bedre. Vi spurte om magen og kjernemuskulaturen føltes svak/svekket før operasjonen, og igjen, hvis ja, om den føltes bedre etter operasjonen. Vi ønsket også å få vite om de var fornøyde med at de valgte operasjon og om de ville anbefale dette til andre i samme situasjon.
 
Resultat
Bulende mage
Alle 41 pasientene (100 %) hadde bulende mage før operasjonen. Hos 37 (88 %) av pasientene ble magen flatere etter operasjonen.
 
Ryggplager
Hele 24, altså over halvparten av pasientene oppgav ryggplager før operasjonen, og 19 (80 %) av disse ble bedre etterpå.
 
Svekket funksjon
Svekkelse av magemusklene ved fysisk utfoldelse ble rapportert av 38 pasienter (90 %), og alle 38 (90%) opplevde at dette ble bedre som følge av operasjonen med sammensyingen av midtlinjen.
 
Tilfredshet
Da vi spurt om pasientene var fornøyde med at de hadde valgt å gjennomføre en slik operasjon, så svarte 39 (93 %) ja og 3 nei (7 %). Videre ville 39 (93 %) anbefale andre med samme type plager og problem å vurdere operasjon, 3 (7 %) svarte nei. Pasienten som opplevde å måtte opereres for mulig indre skade, gikk det bra med. Hun opplevde bedring av både ryggplager og magemuskelfunksjon. På tross av den skremmende opplevelsen og arret hun fikk, vil hun ikke fraråde andre med samme plager som hun selv hadde å la seg operere. Dette er en meget sjelden komplikasjon, og kun få tilfeller er kjent i Norge. Komplikasjonen har, selv etter tusenvis av fettsuginger av mage, aldri forekommet på Fornebuklinikken hverken før eller siden.
 

Konklusjon

Liten modifiser mageplastikk kan være et godt alternativ for pasienter med rectus diastase. Behandlingen har høy grad av pasienttilfredshet, og selv om hovedfokus for sammensying av magemusklene for de aller fleste er å korrigere bulende mage, rapporterer våre pasienter om både forbedring av ryggplager og forbedret funksjon av kjernemuskulaturen etter operasjonen.

 
Om artikkelforfatteren
Klinikksjef og spesialist i plastikkirurgi. Dr. Med. Marius Barstad er i tillegg til å være spesialist i plastikkirurgi, spesialist i generell kirurgi og -thorax kirurgi. Han studerte medisin ved Universitetet i Oslo og tok sin spesialisering ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo, Ullevål UiO og Rikshospitalet UiO. Han har medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Oslo.
jorgen-utvoll-fornebuklinikken-2

Anbefalte innlegg

Hva innebærer en brystreduksjon? brystkirurgi
brystkirurgi - Hva innebærer en brystreduksjon?
FBK mastopexi (brystløft) brystkirurgi
brystkirurgi - FBK mastopexi (brystløft)
Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse kropp
kropp - Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse
Hvordan velge riktig protesestørrelse? brystkirurgi
brystkirurgi - Hvordan velge riktig protesestørrelse?
Liten bukplastikk – hva er det? kropp
kropp - Liten bukplastikk – hva er det?
Forberedelser før kosmetisk kirurgi brystkirurgi, kropp, ansikt, klinikk
brystkirurgi, kropp, ansikt, klinikk - Forberedelser før kosmetisk kirurgi
Soling etter kosmetisk kirurgi brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil
brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil - Soling etter kosmetisk kirurgi
Laserbehandling av arr etter kirurgi brystkirurgi, kropp, kosmetiske-behandlinger
brystkirurgi, kropp, kosmetiske-behandlinger - Laserbehandling av arr etter kirurgi
Ultralydvurdering av rectus diastase og behandling av dette kropp
kropp - Ultralydvurdering av rectus diastase og behandling av dette
3D simulering av resultat før neseplastikk / neseoperasjon ansikt
ansikt - 3D simulering av resultat før neseplastikk / neseoperasjon