Relativt mange kvinner opplever etter graviditet og fødsler at magen ikke trekker seg tilbake til opprinnelig fasong. Dette skyldes at området (linea alba) mellom de to vertikale rette magemusklene overstrekkes og ikke trekker seg helt sammen igjen. Når dette området blir breddeforøket så vil magen bule med mindre man strammer magemusklene/ holder inne magen, og så å si holder pusten. Det er ikke det man faktisk gjør, men mange er likevel så bevisste på magen at de puster med skuldrene, og dette kan gi spenninger. En annen ting som hos enkelte gir plager er at man kompenserer for svekket kjernemuskulatur (core) ved å svaie litt ekstra i korsryggen, og mange kvinner har i tillegg ubehag endog smerter spesielt i stående/gående yrker. Foruten et kosmetisk aspekt så har altså denne tilstanden også et funksjonelt aspekt.
Er trening løsningen på problemet?
Man klarer ikke å trene opp magemusklene/bukveggen når man har rectus diastase/mellomrom mellom magemusklene fordi det ikke er muskulatur i midten hvor overstrekkingen har funnet sted. Erfaringen er snarere at mellomrommet øker gradvis mer og mer over år.
Når huden på magen er løs
Hvis slik overstrekking er påvist hos kvinner som i tillegg har løs hud og kanskje litt sentral fedme på magen, så kan man utføre en mageplastikk med fettfjerning og stramming av hud, og samtidig stramme opp midtlinjen innvendig. Mageplastikk etterlater et lavt arr som skjules under bikinien, og et arr rundt navlen som blir svært tynt, men likefult et arr.
Når kroppen er slank og magen buler
Mange kvinner har ikke hud/fettforandringene og trenger ikke korreksjon av dette, men de kan likevel ha overstrukne magemuskler som gjør at magen buler. De synes at de ser gravide ut, noen får endog spørsmål om ny graviditet. De erfarer at trening ikke hjelper, noen har lagt ned voldsom innsats i treningsstudio uten effekt. De føler at de ikke har full kontakt med magemusklene og at de kan mangle core-styrke, det vil si at sammensatte øvelser som krever stabilisering av kjernemuskulatur (core) kan være besværlige, endog gi plager. For å kompensere stiller kroppen seg inn i et annet balansemodus slik at nedre del av ryggen – korsryggen – svaier mer. Dette kan gi tretthetsfølelse endog smerter.
Hvis slik overstrekking er påvist – dette kan lett sjekkes under en klinisk undersøkelse hos kirurg - og det ikke foreligger løs hud/fedme, så tilbyr vi på Fornebuklinikken et litt mindre inngrep enn full mageplastikk og som gir et arr som ser ut som et arr etter et keisersnitt. Har pasienten faktisk hatt keisersnitt, så fjerner vi dette arret og lager et nytt. Metoden går ut på at vi gjør en liten fettsuging for å ”glatte ut” litt, deretter legger vi et lite snitt over kjønnsbehåringen (eller i det gamle keisersnittarret), og ved hjelp av en lyshake (kirurgisk instrument for å holde opp vev for å se) så kan man lage en tunell under huden helt opp til brystbenet, og deretter foreta reparasjonen – sammensyingen – av midtlinjen slik at magemusklene igjen blir parallelle, magen flatere og midjen smalere. Huden og navlen sys på plass igjen – ingen synlige arr - og man får kun et lite arr som etter et keisersnitt, godt skjult under bikinikanten.
Dette er en operasjon som gir meget tilfredsstillende resultater, og fornøyde pasienter. Ikke bare ser magen mye finere ut, men de fleste opplever bedre styrke og mindre ryggplager. Effekten av trening oppleves totalt forandret.