fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Brystløft

Er du plaget med hengende bryst? Her finner du informasjon om brystløft, slik at du selv kan ta stilling til om brystløft er aktuelt for deg.
Jørgen Utvoll
Dr. Jørgen Utvoll
Overlege og partner i Fornebuklinikken, Spesialist i plastikkirurgi
Bestill konsultasjon >

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon med en av våre erfarne plastikkirurger  Dr. Marius Barstad, Dr. Jørgen Utvoll, Dr. Axel Rein Barstad og Dr. Bjørn Tvedt
 

Se filmen og få svar på spørsmål om brystløft

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss >

Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
"Vil bare takke for så uproblematisk utført operasjon. Følte meg godt ivaretatt og alt gikk smertefritt, så det var nok ikke noe grunn til å grue seg til dette. Kommer til å anbefaler deres klinikk og dr. Jørgen Utvoll." 

- Kvinne 45 år , operert av Dr. Jørgen Utvoll - 
Illustrasjonsfoto
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter. 
Les mer>
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTLØFT?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon om brystløft
GÅ TIL BESTILLING
Unknown-9
Ved brystløft løftes eller stammes brystene opp, som på illustrasjonen. For å se hvordan arrene etter brystløft blir, se bilde og video under.

1. Generelt om brystløft

Kvinner som utvikler hengende bryst, men som er fornøyde med brystenes størrelse, kan egne seg for brystløft. Kvinner med relativt tunge bryst vil kunne utvikle heng av brystene etter amming og økende alder. Men også yngre personer kan utvikle heng i det de utvikler bryst i puberteten, som ofte er kombinert med en vid areola som peker ned. Dette kalles tubulære bryst, og er relativt vanlig og kan gjøre at et brystløft er ønsket.

Etter amming kan brystene miste volum, og selv relativt små bryst vil kunne se ut som de henger en del på grunn av volumtapet. Dette kalles pseudo-heng eller falsk heng.

Ved å omplassere brystvevet inne i brystet og fjerne overflødig hud, oppnår man høyere, rundere og finere fasong. Oftest reduseres størrelsen på det brunpigmenterte området rundt brystvorten (areola) ved et brystløft. Arrene etter brystløft blir nesten som ved brystreduksjon, men noe kortere. Hvis brystene samtidig oppleves som for små og tomme (oftest ved pseudo-heng), kan man sammen med brystløft legge inn et silikoninnlegg (les mer om brystforstørrelse). Noen har hengende bryst med veldig stort volum, og dersom man i disse tilfellen ønsker et brystløft, kan det være hensiktsmessig å samtidig gjøre en liten brystreduksjon for et mer varig resultat.

Priser og fakta om brystløft

2. Gode kandidater for brystløft

Personer som har utviklet hengende bryst, og som ønsker bryst med høyere og rundere form, kan være gode kandidater for brystløft. Kvinner som ønsker større bryst, men som ikke kan oppnå dette med proteser alene fordi brysthenget er for stort, kan egne seg for brystløft med proteser. Dette kan gjøres i samme operasjon så lenge brystene som skal løftes ikke er for store. I tilfeller hvor brystene er store og har heng, bør man gjøre et brystløft først. Etter 3 måneder, kan man så legge inn proteser. Man oppnår på denne måten et finere og mer varig resultat av et brystløft.

Kvinner som etter mange år ønsker å fjerne sine brystproteser, kan eventuelt korrigere form og heng med et enkelt brystløft. Dette gjøres som regel samtidig med uttak av protesene. I enkelte tilfeller hvor protesene er store og brystene har større forandringer tar man først ut protesene. Deretter venter man minst 3 måneder til alt har krympet litt, før man utfører brystløft. Slik blir brystløftet enklere å gjennomføre med et godt resultat.

Dersom du er over 40 år bør du ta en mammografi i forkant av en eventuell operasjon for brystløft. Det er også viktig at du ved operasjonstidspunktet for brystløft har en stabil vekt, som du er fornøyd med. Store vektvariasjoner etter operasjonen vil kunne påvirke resultatet av et brystløft negativt. De aller fleste kvinner er fornøyde med det resultatet de oppnår, men det er likevel viktig at man har realistiske forventninger til resultatet etter brystløft. Generelt kan man si at yngre kvinner oppnår et noe finere resultat av brystløft, ettersom de har mindre vevsforandringer som følge av aldring. Resultatet etter brystløft kan ved behov forbedres med fettransplantasjon.

Brystløft og -operasjoner foretatt på kosmetisk indikasjon gir ikke grunnlag for sykemelding. Kvinner som har fysiske plager, og som opereres på medisinsk indikasjon på grunn av store bryst, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2- 4 uker, avhengig av type arbeid.
 

Operasjon_Helene_Marius_II

3. Forundersøkelse (konsultasjon brystløft) og forberedelse før brystløft

Her kan du lese viktig generell informasjon om konsultasjonen og hvordan du skal forholde deg før inngrepet.

Spesiell informasjon i forbindelse med brystløft:
Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etter et brystløft. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1- 2 uker etter et brystløft. Amming må være avsluttet minst fire måneder før et brystløft.

brystloeft-prosess
Illustrasjonen viser kirurgisk teknikk ved brystløft.

4. Hvordan gjøres brystløft ?

Brystløft utføres i intravenøs narkose slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se smertefrihet og bedøvelse ved brystløft.
Et brystløft gir omtrent samme arrlinjer som ved brystreduksjon (såkalt invertert T), men arret under brystet er kortere eller helt fraværende. Vår erfaring er at når alle hudlinjer som skal sys er like lange, så gir det tynnest og minst mulig synlige arr etter brystløft. Teknikker for brystløft som er beskrevet, hvor man snurper for å få kortere arr, gir ikke så pene arr. I prinsippet foregår operasjonen for brystløft på selve brystkjertelvevet, som skal remodelleres og gi brystet en høyere, rundere og finere fasong. Den tunge nedre delen av brystet, selve henget, prepareres nøye og legges opp inn under resten av kjertelvevet, i samme posisjon som ved et brystinnlegg. Dette for å gi fylde ved brystløft. Overflødig hud fjernes, og huden draperes stramt rundt "det nye brystet". Det pigmenterte området rundt brystvorten er vanligvis strukket og gjøres mindre. Eldre metoder for brystløft, som hovedsakelig baserte løftet på hudstramming for å holde vekten av brystvevet som en "hengekøye”, ga mindre stabilt og dårligere resultat. Den indre remodelleringen av brystkjertelvevet som er beskrevet ovenfor, og som vi i dag benytter, gir et bedre og mer langvarig resultat av brystløft.

I sjeldne tilfeller er det mulig å kun legge et snitt rundt brystvorten i stedet for invertert T-snitt. Brystløft i disse tilfellene, kombineres gjerne med forminskning av det brune området rundt brystvorten.

Fornebuklinikken sine kirurger er meget opptatt av at arrene du som pasient sitter igjen med er så lite sjenerende som mulig. Etter operasjonen vil du få nøye instruksjoner om hvordan du skal teipe arrene dine, dette skal gjøres i hele 3 måneder, dette for å legge til rette for en så god arrtilheling som mulig. Operasjonssårene etter et brystløft sys i flere lag med selvoppløselig tråd på innsiden. Dette gir en bedre arrtilheling. Det vil si at alle sting løsner av seg selv og det vil ikke være behov for å fjerne noen av dem.  Den første tiden etter operasjonen vil arrene være rosa, men etter hvert som tiden går vil disse endre farge og blekne. Det kan ta et helt år før arrene er ferdig bleknet og man ser sluttresultatet. 

Enkelte har tendens til å skape tykke arr. Dersom dette er tilfelle hos deg er det svært viktig å informere kirurgen om dette i forkant av operasjonen, slik vi kan ta nødvendige forhåndsregler med tanke på teip og eventuelle kortison innsprøytinger.


Brystløft med proteser
Ønsker man større bryst, kan man kombinere brystløft med proteser samtidig eller på et senere tidspunkt. Kombinasjon med proteser kan i enkelte tilfeller være med på å gjøre formen på brystene penere. Protesestørrelse og type (rund eller anatomisk) vil vurderes i samråd med din kirurg. Se brystforstørring.

 

5. Tiden etter brystløft - vi følger deg hele veien


Her kan du lese viktig generell informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden etter et brystløft. For brystløft er det i tillegg viktig å ta følgende hensyn:
 

Ro er viktig etter et brystløft

Du må planlegge operasjonen for brystløft godt, slik at du har anledning til å holde deg i ro de to første ukene etter at et brystløft er gjennomført. Det gir raskere rehabilitering og bedre resultat. Vær forsiktig med armbevegelsene, spesielt den første uken etter brystløft, og prøv å holde overarmene inntil kroppen når du bruker armene. Ikke løft albue over skulder - det kan være lurt å planlegge og tilrettelegge hjemme, legg det du bruker mye ned i bordhøyde. Ikke løft tungt eller len deg på armene den første tiden etter et brystløft. En uke etter et brystløft kan man leve som vanlig, men unngå løft, strekk, støt og brå bevegelser. Du kan gjøre det som ikke gjør vondt. Det er gunstig å gå korte lufteturer. Fravær fra arbeidet etter brystløft er vanlig i en uke. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente en måned etter brystløft. Vi anbefaler å starte forsiktig, lytt til kroppen.
De første dagene etter å ha gjennomført et brystløft vil du føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter et brystløft. Det er ikke unormalt at man det første døgnet etter et brystløft kan føle seg rastløs og litt urolig på grunn av medisinene man har fått. De første dagene etter brystløft vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i brystene. Dette vil avta i løpet av den første uken. De to første to døgnene etter et brystløft skal alle ha absolutt ro og sitte eller ligge mest mulig stille, med overkroppen høyt. Etter et brystløft kan du gjerne bruke en ekstra pute eller oppbygging under madrassen når du sover. Deretter kan man forsiktig øke aktivitetsnivået.


Smertelindring og brystløft

Sterke smerter er uvanlige etter brystløft, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, ett til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme etter brystløft. Du har fått resept på medisiner som skal forbygge plagene etter et brystløft. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene etter brystløft kan forebygges/ reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.
 

BH, dusjing, teip og sol – etter et brystløft

Riktig BH får du på klinikken etter et brystløft, som skal sitte urørt i 2 døgn. Bruk støtte-BH dag og natt i minimum 4 uker etter et brystløft, og etter dette er det en fordel å bruke BH mest mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form og hindrer at huden strekker seg.

Fire dager etter et brystløft kan du dusje for første gang, men det er viktig å være forsiktig, spesielt med hårvask. BH-en kan da vaskes eller skylles opp. Papirteipen som sitter på selve såret lufttørres eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen. Disse fjernes 10- 12 dager etter et brystløft, og skiftes deretter hver 7. til 14. dag, i 2- 3 måneder (ikke oftere, for å gi minst mulig arr). Forskning har vist at silikonteip som fås kjøpt på apoteket, kan gi litt bedre arrkvalitet etter brystløft hos noen pasienter. Skorper på sår etter brystløft må ikke plukkes av.

Unngå sol direkte på arrene den første måneden etter brystløft. Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (toppløs soling) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.
 

Dren etter et brystløft

I enkelte tilfeller velger vi å legge inn dren, særlig hvis det er mer blødning enn normalt. De vil da redusere hevelsen og påskynde tilhelingen etter brystløft. Drenene fjernes vanligvis etter to til tre dager, etter avtale med klinikken eller egen lege på hjemstedet.
Det er normalt at det siver litt blod ut i bandasjene og væsker litt fra såret den første uken etter brystløft. Såret er sydd med innvendige sting som blir borte av seg selv.
 

Kontroll etter et brystløft

Det avtales vanligvis kontroll en uke etter brystløft (for pasienter som ikke har for lang reisevei). Dersom det er ønskelig med en etterkontroll, ta kontakt med oss innen 12 måneder etter et brystløft. Mammografi kan utføres som normalt, tidligst 1 år etter et brystløft.
Unknown-3

6.  Hvilket resultat kan forventes etter et brystløft ?


Ved brystløft tilstreber man en så høy, rund og fin fasong som mulig. De fleste vil få bryster som både ser og kjennes naturlige ut etter et brystløft. Jo større og slappere brystene er, jo vanskeligere er det å operere dem "perfekte". Et rent brystløft vil ikke forandre størrelsen på brystene. Velger man brystløft med liten reduksjon, kan brystene bli mindre eller større enn det kvinnen i utgangspunktet hadde forventet seg. Det pigmenterte området rundt brystvortene er i utgangspunktet ofte strukket ut, og man reduserer derfor som regel dette området ved et brystløft. Det hender at brystvortene ikke blir helt runde ved brystløft. Formen kan også endre seg noe med årene. Dette er imidlertid noe som kan løses senere, med en mindre kirurgisk korreksjon.

Det er ikke mulig å utføre et brystløft uten å etterlate arr. Arrene etter brystløft er i begynnelsen ofte røde og harde. Med tiden mykner og blekner de, men helt usynlige blir de vanligvis ikke etter et brystløft. Arrene skjules imidlertid av BH eller badedrakt, og vil ikke synes i utringet kjole. Arrene etter brystløft blir som regel tynne som pennestreker, men i sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige. Enkelte pasienter har hud som "lager" brede arr. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir etter et brystløft. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr. Pasienter som har brede arr etter tidligere operasjoner kan ha nytte av silikonteip som kjøpes på apoteket. De aller fleste pasientene er fornøyde med sitt brystløft, og opplever at arrene ikke er til sjenanse. Hvis det skulle tilkomme noe sig av brystene i etterkant av et brystløft, kan dette korrigeres på ulike måter. Ofte bedres dette ved å legge inn proteser, fordi brystvortene etter et brystløft har mindre tendens til å sige ned enn selve brystvevet under brystvorten. Protesene vil derfor komme i riktig posisjon i forhold til brystvortene, og dermed gi ny fylde og et tilfredsstillende løft.

Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTLØFT?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon om brystløft
GÅ TIL BESTILLING

7.  Komplikasjoner etter brystløft


Komplikasjoner etter brystløft er sjeldne. Man kan dele inn i tidlige og sene komplikasjoner. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse.

 

Blødning

Blødning inn i sårhulen kan forekomme etter ethvert inngrep – også ved brystløft. Dette inntrer svært sjelden, men er grunnen til at vi anbefaler at man ikke er mer enn 1- 2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter et brystløft. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning, som regel av det ene brystet. Dette er ikke farlig, men krever en ny liten operasjon hvor man skyller ut et blodkoagel. Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med behandlinger. Hvis du tror at noe er galt i forbindelse med et brystløft, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp. Blødning etter brystløft kan skje fra en bitteliten blodåre hvor "sveisen" løsner. Resultatet av brystløft vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. For å forebygge blødning etter et brystløft, er det svært viktig å følge de råd som gis i forbindelse med operasjonen og å holde seg i ro den første uken.

Infeksjoner etter brystløft forekommer meget sjelden ved Fornebuklinikken (ca 1-2 infeksjoner pr. 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Dette er ofte ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Ved slike symptomer etter et brystløft, skal du kontakte oss – eller annen lege hvis du bor langt unna.


Tilhelingsproblemer
Sårproblemer etter brystløft forekommer oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette vil arte seg som et væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv.

Den verst tenkelige komplikasjon etter brystløft er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med brystløft og liknende type kirurgi, vil før eller siden kunne oppleve det. Ved brystløft blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil forverre blodsirkulasjonen ytterligere, og vevet kan få for lite oksygen etter et brystløft. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter et brystløft. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet av et brystløft vil kunne påvirkes negativt.

Brystløft kan gi redusert ammeevne. Det antas at ca. halvparten av kvinnene ikke kan amme etter brystløft.


Tap av eller redusert følelse
Tap av eller redusert følelse i huden eller brystvorten etter brystløft kan forekomme. Dersom det skjer, vil dette som regel bedre seg, og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot ett til to år etter et brystløft.
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM BRYSTLØFT?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon om brystløft
GÅ TIL BESTILLING
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.