jubileumslogo-2024-fullt%20navn
search-icon-dark

- Trening etter kosmetisk kirurgi

trening-etter-kosmetisk-kirurgi

Trening etter kosmetisk kirurgi

Skrevet av: Skrevet av: Dr. Marius Barstad    Publisert: 19.09.2022 12:00

Trening anbefales, generelt av helsemessige årsaker, men vi anbefaler sterkt å vente til etter at den viktigste restitusjonen er gjort, og kroppen har kommet seg etter inngrepet. Det er de aller fleste veldig positive til. Mange er sågar mere motiverte til å trene etter å ha gjort en behandling enn tidligere, og er ivrige etter å komme i gang. Her er det likevel viktig å være klar over at å trene for tidlig etter et kirurgisk inngrep kan forårsake alvorlige problemer. På Fornebuklinikken har vi derfor utarbeidet klare retningslinjer for hvordan man skal forholde seg til trening etter en kirurgisk behandling.

Den første tiden etter et kirurgisk inngrep handler kun om hvile. Den første tiden etter kosmetisk kirurgi, er dine aller viktigste oppgaver å fokusere på å få nok hvile og å ikke presse deg selv. Dette er spesielt viktig i de to første ukene etter inngrepet. I denne perioden må du ha nok energi til at kroppen kan leges. Dessuten skal du håndtere endel smerte, tretthet, hevelse, blåmerker og sårhet. Fravær fra arbeidet er for de fleste inngrep fra et par dager til en uke. Gulvvask, hagearbeid og tunge løft/ tung fysisk aktivitet, er eksempler på aktiviteter som bør unngås helt de første 3 til 4 ukene. Planlegg derfor inngrepet godt, slik at du har muligheten til både å ta fri fra jobb og til å få hjelp hjemme til husarbeid og eventuelt barnepass.


Risiko ved å trene for tidlig

Ved å skynde deg tilbake til treningsrutinen din kan du risikere blødning og væskeansamlig. Dette kan igjen gi mer uttalte og langvarig smerter og ubehag, samt blåmerker og hevelse.

For tidlig trening og hard fysisk aktivitet etter en operasjon kan med andre ord bremse og forlenge tilhelingsprosessen. Strekk og hovenhet på grunn av for tidlig trening kan også gi problemer med arrlinjene, som kan sprekke opp, eller bli brede og fortykkede

Ved brystforstørrelse kan for tidlig (og for hard) trening føre til småblødninger og væskedannelse rundt silikonprotesene, eller at implantatene flytter på seg. Dette kan føre til uheldige estetiske resultater, som igjen kan kreve kirurgisk korreksjon. Det tar 6-8 uker før brystene har stabil tilheling som tåler fysisk aktivitet og hard trening.


Lett gange fremmer sirkulasjonen

Selv om trening frarådes de første ukene etter operasjonen, er lett gange en viktig del av restitusjonen. Å gå litt rundt i hjemmet i løpet av den første uken etter inngrepet kan fremme blodsirkulasjonen, og forbedre restitusjonen. Å gå vil også bidra til å forhindre eventuelle problemer med blodpropp i bena (dyp venetrombose). De første ukene skal du kun gå korte spaserturer, begynn med 5 minutter og øk gradvis over de neste ukene.


Når kan du gjenoppta trening?

Avhengig av type inngrep kan det ta opptil 8-12 uker eller mer før du gradvis kan begynne å gå tilbake til mer normal treningsaktivitet, spesielt gjelder dette for vekttrening og tung kondisjonstrening. Vi anbefaler uansett å lytte til kroppen, og å stoppe øvelsen dersom noe oppleves ubehagelig eller vondt.

Anbefalte innlegg

Hva innebærer en brystreduksjon? brystkirurgi
brystkirurgi - Hva innebærer en brystreduksjon?
FBK mastopexi (brystløft) brystkirurgi
brystkirurgi - FBK mastopexi (brystløft)
Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse kropp
kropp - Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse
Hvordan velge riktig protesestørrelse? brystkirurgi
brystkirurgi - Hvordan velge riktig protesestørrelse?
Liten bukplastikk – hva er det? kropp
kropp - Liten bukplastikk – hva er det?
Forberedelser før kosmetisk kirurgi brystkirurgi, kropp, ansikt, klinikk
brystkirurgi, kropp, ansikt, klinikk - Forberedelser før kosmetisk kirurgi
Soling etter kosmetisk kirurgi brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil
brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil - Soling etter kosmetisk kirurgi
Laserbehandling av arr etter kirurgi brystkirurgi, kropp, kosmetiske-behandlinger
brystkirurgi, kropp, kosmetiske-behandlinger - Laserbehandling av arr etter kirurgi
Ultralydvurdering av rectus diastase og behandling av dette kropp
kropp - Ultralydvurdering av rectus diastase og behandling av dette
3D simulering av resultat før neseplastikk / neseoperasjon ansikt
ansikt - 3D simulering av resultat før neseplastikk / neseoperasjon