NESEOPERASJON - NESEPLASTIKK - RHINOPLASTIKK

En kosmetisk neseoperasjon forbedrer nesens form og størrelse. En neseoperasjon kan fjerne en hump, endre form og størrelse på nesetippen og rette nesen. Størrelsen og formen på neseborene kan også endres ved en neseoperasjon.

Målsetningen med en neseoperasjon er ofte å oppnå bedre harmoni mellom nesen og resten av ansiktet.
 
neseplastikk
Ved en neseoperasjon vil nesen kunne rettes som på illustrasjonen.
Kontakt Fornebuklinikken
Har du spørsmål om neseoperasjon? Kontakt oss idag
Karoline
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

Klikk deg frem til det du vil vite mer om i artikkelen om neseoperasjon nedenfor:

 1. Generelt om neseoperasjon
 2. Hvem er egnet til en neseoperasjon?
 3. Konsultasjonstime (forundersøkelse) før neseoperasjon
 4. Før en neseoperasjon
 5. Tiden etter en neseoperasjon
 6. Komplikasjoner etter en neseoperasjon


1. Generelt om neseoperasjon

Fra et historisk perspektiv er neseoperasjon et av de eldste inngrepene som er dokumentert i medisinsk historie. Vi må faktisk helt tilbake til år 800 f. Kr. for å finne de første bekreftelsene på at det ble utført inngrep på nesen. I dag er neseoperasjon et av verdens mest populære inngrep innen plastisk kirurgi.
Det er flere årsaker til at så mange ønsker å gjøre forandringer på nesen sin med en neseoperasjon, ikke bare kosmetiske, men også medisinske. Det kan være medfødte tilstander eller forandringer oppstått ved skade. Uansett hva som ligger bak ønsket om forandring er det viktig å gjøre en grundig medisinsk undersøkelse og vurdering i forkant av en beslutning om å foreta en neseoperasjon. Valg av kirurg for en neseoperasjon er som ved alle andre kosmetiske inngrep avgjørende. Dr. Jørgen Utvoll er spesialist i plastisk- og rekonstruktiv kirurgi fra Ullevål universitetssykehus og Rikshospitalet. Han har 15 års erfaring som plastikkirurg og er spesielt interessert i nese- og ansiktskirurgi, bestill time hos dr. Utvoll.

 

2. Hvem er egnet til en neseoperasjon?

Selv om mye kan gjøres kirurgisk er det er viktig å være klar over at alt ikke kan endres med en neseoperasjon. Man må også være frisk og ikke være allergisk for narkosemidler. Vi utfører heller ikke neseoperasjon på pasienter som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol eller andre rusmidler. Plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi som er utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Man må være over 18 år for å få utført en neseoperasjon.
 

3. Konsultasjonstime (forundersøkelse) før neseoperasjon

Første skritt dersom du vurderer en neseoperasjon er å møte til en konsultasjonstime hos dr. Utvoll for vurdering av nesen din. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte fra nettsidene våre.
Under konsultasjonstimen for neseoperasjon vil dr. Utvoll vurdere nesens form, fasong og hudkvalitet, samtidig som dine ønsker blir diskutert. Spørsmål du har rundt en neseoperasjon blir besvart, og vi tar bilder av ansiktet og nesen for dokumentasjon i journalen din. På Fornebuklinikken benytter vi oss av Vectra 3D-animasjonssystem for å vise deg hvordan det endelige resultatet kan bli etter en neseoperasjon.

Du vil få et bedre utbytte av konsultasjonstimen før en neseoperasjon dersom du:

 • leser informasjonssidene om neseoperasjon nøye før du kommer til oss
 • har sett nærmere på en aktuell tidsperiode for en eventuell neseoperasjon
 • har oversikt over eventuelle medisiner og vitaminer du bruker fast
 • har oversikt over din medisinske historikk
 • ta gjerne med bilder over neser du mener representerer din målsetning med en neseoperasjon.

Dersom det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en neseoperasjon, og du har realistiske forventninger bestemmer du selv om du vil foreta neseoperasjon eller ikke.
Har du ikke mulighet til å komme på konsultasjon før en neseoperasjon fordi du bor langt unna klinikken, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. Bildene må være tatt etter en mal for neseoperasjon som du får fra oss, på kort avstand, både forfra og fra siden. Kan du få noen andre til å ta bildene av deg blir kvaliteten på bildene bedre. Dr. Utvoll vil deretter vurdere bildene før han kontakter deg med råd, informasjon om en neseoperasjon og eventuelt forventet resultat. Forundersøkelsen med den endelige vurderingen kan så foretas på selve dagen for neseoperasjon. Vi gjør oppmerksom på at vi ved å se på bilder ikke kan vurdere innsiden av nesen og hudkvaliteten din, og at vi derfor i enkelte tilfeller ikke kan gjøre en vurdering av neseoperasjon uten at du kommer til en fysisk undersøkelse.

4. Før en neseoperasjon

I god tid før selve operasjonsdagen får du tilsendt skriftlig informasjon om hva du skal gjøre og ikke gjøre før en neseoperasjon. Før du reiser hjemmefra, dusjer du og tar hel kroppsvask og hårvask med desinfiserende såpe (Hibiscrub). Såpen skylles av med mye vann.
Fordi en neseoperasjon vil foregå i narkose må du ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Dersom du tar faste medisiner kan disse tas om morgenen med litt vann. De medisinene du har fått på resept av oss til neseoperasjon tas også med litt vann (les nøye på resepten). Ta på deg løse og komfortable klær, gjerne med knepping eller glidelås i front.  

Ved ankomst på klinikken på dagen for neseoperasjon vil du bli møtt av en sykepleier som ordner det praktiske før inngrepet. Deretter vil kirurgen undersøke deg, og gjøre de nødvendige oppmålinger og markeringer for neseoperasjon. Under selve inngrepet sover du, og du vil ikke merke noe ubehag. En neseoperasjon tar ca. to timer, avhengig av omfanget. Etter neseoperasjon ligger du og hviler deg på klinikken til du er i form til å dra hjem. Vanligvis er man reiseklar etter et par timer etter en neseoperasjon.
Den første natten etter en neseoperasjon bør du oppholde deg maksimalt 2 timer bilkjøring fra klinikken. Hvis du bor lengre unna, og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten. Fordi du ikke kan kjøre egen bil eller ta toget/bussen etter en neseoperasjon, bør du på forhånd ha gjort en avtale med en person om å hente deg, evt. ta en taxi.

5. Tiden etter en neseoperasjon

Før du reiser hjem fra klinikken får du både muntlig og skriftlig informasjon om hva du skal gjøre og ikke gjøre etter en neseoperasjon. Den første natten skal du ikke være alene.
Det er også viktig at du har mulighet til å holde deg helt i ro den første uken etter en neseoperasjon, og dette bør planlegges godt før operasjonsdagen. I denne perioden vil ansiktet ditt kunne føles hovent, du kan ha noe smerter, og føle at nesen er tett. Denne tettheten kan vare i flere uker etter en neseoperasjon.
Noe blødning er også vanlig de første dagene etter en neseoperasjon. Du må være veldig nøye med å ikke snyte deg, eller på andre måter provosere nesen de første ukene etter en neseoperasjon, slik at den får nok tid til å heles. Utvendig gips og bandasjer, samt innvendige støtteplater eller tamponger, fjernes ved kontrollbesøk hos oss, normalt en uke etter neseoperasjon. Dette vil føles som en merkbar lettelse.

Man vil føle seg trett og uopplagt de første timene etter en neseoperasjon. Noen opplever også at de føler seg rastløse og litt urolige det første døgnet på grunn av medisinene man har fått. Sterke smerter etter en neseoperasjon er uvanlig, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin en til to dager etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme etter en neseoperasjon. Du har på forhånd fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forbygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, så følg derfor de skriftlige rådene våre etter neseoperasjon.

Pass på at du spiser og drikker godt etter en neseoperasjon. Kroppen trenger det for å kunne tilhele skikkelig. Perioden etter en neseoperasjon er ikke tiden for dietter eller vektreduksjon.

Du kommer til å få hevelse. Dette er en naturlig del av tilhelingsprosessen etter en neseoperasjon. 
To til tre dager etter en neseoperasjon vil blåmerkene og hevelsen rundt øyne være størst. Dette kan reduseres ved å sove med hodet hevet, og forsiktig bruke en kjølende kompress. Det meste av hevelsen etter en neseoperasjon vil være borte i løpet av de to første ukene, men deler av hevelsen vil kunne være tilstede i flere måneder. Dette gjelder hele nesen, men spesielt for nesetippen.

Huden på nesen kan være oljete eller klissete i noe tid etter en neseoperasjon. Den kan også bli tørr og flassende. Begge deler er normalt. Pass på å ikke gni deg kraftig og massér heller ikke området på minst 4 uker etter en neseoperasjon. Ikke bruk noen form for porerensende strips de 3 første månedene.
Du kan bruke kontaktlinser etter en dag, men ikke bruke briller de første 4 ukene etter en neseoperasjon. Innsiden av nesen din har godt av å bruke saltvannsspray. Hvis du ønsker, kan du starte med dette 3 dag etter en neseoperasjon. Husk å ikke stikke tuppen på nesesprayen mer en to millimeter inn og vær forsiktig.
Ikke pill deg i nesen eller snyt deg hardt for å få ut det du tror er skorper.

Etter en neseoperasjon skal du ikke løfte mer enn 5 kg, og du skal ikke bøye deg forover for mye de første 2 ukene.

Trening etter neseoperasjon
Du skal ikke trene de 2-4 første ukene etter en neseoperasjon. Når du starter med trening så start forsiktig. Ta deg korte økter og trapp gradvis opp. Lytt til kroppen hvis noe føles vondt eller ubehagelig. Ikke delta på trening som inneholder fysisk kontakt med andre eller andre idretter der fysisk kontakt kan skje – minst 3 måneder etter en neseoperasjon.

Vær tålmodig etter en neseoperasjon.
Hos noen tar hevelsen etter en neseoperasjon lang tid før den forsvinner. Nesetippen er gjerne det stedet det tar lengst tid. Husk at endelig resultat etter en neseoperasjon ikke kan forventes før det har gått ett år, men at du selv rett etter neseoperasjon vil kunne se forandringer.

Etter en neseoperasjon kan du få små asymmetrier og irregulariteter som kommer til å endre seg over tid. Nummenhet etter en neseoperasjon kan også forekomme, og det kan ta lang tid før dette forbedres.

Normalt kommer man til kontroll etter en neseoperasjon først etter 1 uke, så etter 3 mnd. og endelig etter 1 år. Noen ganger er det nødvendig med flere besøk men det beror på hvilket inngrep som er utført.
 

6. Komplikasjoner etter en neseoperasjon

Resultatene etter en neseoperasjon er vanligvis gode, og komplikasjoner er sjeldne. Likevel vil det alltid være risiko forbundet med kirurgi, og dette gjelder også for en neseoperasjon. Under konsultasjonen med Dr. Utvoll vil du få utførlig informasjon om dette.

En av de mest vanlige komplikasjonene med de fleste kirurgiske inngrep er at man kan få en blødning etter at operasjonen er avsluttet. En blødning i nesen etter en neseoperasjon kan forekomme slik at det renner blod fra nesen foran eller bakover i svelget. I noen tilfeller må man da gjøre en ny prosedyre for å stoppe blødningen, enten kirurgisk eller ved at man legger inn noe i nesen som blokkerer blødningen.

Etter en neseoperasjon kan du oppleve at det kan være vanskelig å puste gjennom nesen på grunn av hevelse, men permanente pusteproblemer forekommer sjeldent. I enkelte tilfeller utfører man en neseoperasjon som ikke er synlig på utsiden av nesen, men som handler om å forbedre luftpassasjen i nesen – som ved oppretting av skjev neseskillevegg (septum). Uansett vil det med all sannsynlighet være en forskjell mellom høyre og venstre side. 50-50 er ofte umulig å oppnå. Redusert luktesans og nummenhet (nedsatt følelse) etter en neseoperasjon kan forekomme.
Postoperative komplikasjoner som infeksjon og blodpropp etter en neseoperasjon er svært sjeldne. Eventuelle infeksjoner behandles normalt med antibiotika. Hevelse og blåmerker etter en neseoperasjon forekommer hos de aller fleste.

Dårlig tilheling av sår etter en neseoperasjon kan føre til et synlig arr. Nikotin gir økt risiko for nedsatt tilheling og andre komplikasjoner. Det anbefales derfor at du slutter å bruke alle former for nikotin før en neseoperasjon, samt minimum 14 dager etter inngrepet.
Det er heller ikke unormalt å få lettere depresjon eller angst etter en neseoperasjon. Bare ved å vite at dette kan være normalt, kan du faktisk unngå det.

Ved å følge våre instruksjoner som du får både i forkant og i etterkant av en neseoperasjon, vil du redusere risikoen for at det skal oppstå komplikasjoner.

Mer informasjon om neseoperasjon:

Pris for neseoperasjon finner du her.

Vanlige spørsmål og svar om neseoperasjon finner du her.

I videoen under kan du se en animasjon av neseoperasjon.

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.