fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Operasjon av øyelokk – øyelokkoperasjon

En øvre øyelokkoperasjon er et inngrep hvor overflødig hud, muskel- og fettvev fjernes rundt øynene. Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om øyelokkoperasjon. Den vil hjelpe deg til å avgjøre om en øyelokkoperasjon er noe for deg. På Fornebuklinikken utføres øyelokkoperasjoner av Dr. Jørgen Utvoll og Dr. Bjørn Tvedt og Dr. Axel Rein Barstad.

Jørgen Utvoll
Dr. Jørgen Utvoll
Overlege og partner i Fornebuklinikken, Spesialist i plastikkirurgi
Bestill konsultasjon >

Operasjon av øyelokk kan i noen tilfeller gjøres på medisinsk grunnlag.

Fornebuklinikken_JPEG%20beskj%C3%A6rt_BAW_03
Dette sier våre pasienter
Pasienthistorier, bilde av en vakker moden dame som smiler
"Takk til Fornebuklinikken for en herlig opplevelse fra start til slutt. Dette var ingenting å grue seg til! Sitter nå igjen med et våkent blikk og jeg slipper å anstrenge meg for å holde øyelokkene oppe. Anbefales på det varmeste"

- Kvinne 53 som har fått utført en øyelokkoperasjon.-
-Illustrasjonsfoto-
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter
LES MER>
oyelokkplastikk
Ved en øyelokkoperasjon strammes øyelokkene opp, som på illustrasjonen.

1. Hvem egner seg for en øyelokkoperasjon?

Etterhvert som vi eldes får mange av oss et økt hudoverskudd på øvre øyelokk. Dette skyldes redusert elastisitet i huden, men også at pannen og øyebrynene siger ned. Sammen fører dette til et overskudd av hud over øyelokkene som man kan finne sjenerende, både og som kan gi tyngdefornemmelse. I enkelte tilfeller vil den overflødige huden kunne skygge for, og redusere sidesynet.

I tillegg til hudoverskudd kan man også utvikle synlige “poser” rundt øyet. Med økende alder svekkes skilleveggen som separerer øyeeplet fra fettputene som omslutter øyet, og man utvikler hevelse under øyelokkshuden. Dette kan forsterke inntrykket av tyngdefølelse.

Den enkleste metoden for å korrigere dette er å fjerne overskuddshuden på øyelokkene ved en øyelokkoperasjon. Foreligger uønskede fettposer, vil man som regel samtidig fjerne disse under øyelokkoperasjonen.

I mange tilfeller vil det være mer korrekt å både heve pannen og samtidig gjøre øyelokkoperasjon, fordi hovedproblemet er nedsunket panne og øyebryn. Dette inngrepet korrigerer hovedårsaken til hudoverskuddet, og resultatet vil som regel bli bedre og mer langvarig. Inngrepet er noe mer omfattende og utføres ved hjelp av endoskopisk kirurgi (kikkhullskirurgi). Arrene vil nærmest bli usynlige, da disse vil være godt gjemt i hodebunnen over hårfestet. Du kan lese mer om dette på siden panneløft. Under konsultasjonen vil vi gjøre en grundig vurdering i forhold til indikasjon, og gi råd om kirurgisk prosedyre for at du skal få et best mulig sluttresultat etter din øyelokkoperasjon.

2. Hvem kan få utført øyelokkoperasjon?

Du bør være i generell god almenntilstand, uten noen alvorlige sykdommer for å få utført en øyelokkoperasjon. Har du alvorlig sykdom, eller har gjennomgått sykdom som hjerteinfarkt, blodpropp eller annen alvorlig sykdom, må du avklare dette i samråd med vår anestesilege før du kan få utført en øyelokkoperasjon.

Storrøykere bør skjære drastisk ned på forbruket minst to uker før en øyelokkoperasjon.

Merk at du må slutte med acetyl salisylsyre 1-2 uker før øyelokkoperasjon. Blodfortynnende medisiner må avsluttes tre dager før inngrepet, men kun etter samråd med legen som har foreskrevet medisinen primært. Andre vanlige antiflogistika som Ibux og lignende må kuttes ut en uke før øyelokkoperasjonen.

Har du øyesykdommer/plager fra tårekanalene, kan du ikke få utført en øyelokkoperasjon med mindre det foreligger en godkjenning fra øyelege. Har du et normalt syn (med eller uten briller), og ingen plager fra øynene, kan du gå ut ifra at øynene er friske.

Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_01
3. Forundersøkelse (konsultasjon) før øyelokkoperasjon

Du må komme til en konsultasjon før du kan få utført en øyelokkoperasjon. Alternativt kan du sende inn bilder til klinikken. Slike bilder må være tatt på kort avstand, både forfra og fra siden. Det beste er å få noen andre til å ta bildene for deg. Kirurgen vil da vurdere bildene, for så å kontakte deg med råd for behandling og eventuelt forventet resultat av en øyelokkoperasjon. Les mer om video og telefonkonsultasjon her.

Under konsultasjonen for en øyelokkoperasjon undersøkes huden, øyemusklene og fettputene rundt øyet. Du vil få råd og veiledning om den operasjonsmetoden som vil gi deg et best mulig og varig resultat. Spesielt vurderes det om et panneløft eventuelt vil kunne gi et bedre resultat enn en øyelokkoperasjon.

Det vil bli tatt bilder til journalen din. Du får også en innføring i hva som skjer under en øyelokkoperasjon, hvor snittene blir lagt, og om hva som skjer etter en øyelokkoperasjon. Vi vil i tillegg gi informasjon om hvilket resultat som kan forventes, og om mulige bivirkninger og komplikasjoner man kan få etter en øyelokkoperasjon.

Etter din samtale med kirurgen vil du få mulighet til å booke en en time til øyelokkoperasjon sammen med en av våre pasientkonsultenter. Her vil dere gå nøye igjennom det praktiske rundt øyelokkoperasjonen, samt at du vil få med deg hjem det du trenger av skriftlig informasjon knyttet til øyelokkoperasjonen.

4. Hvordan gjøres en øyelokkoperasjon?

Etter ankomst på klinikken møter du kirurgen som vil tegne på øyelokket, og markere mengden hud som skal fjernes. Selve øyelokkoperasjonen foregår i narkose med lokalbedøvelse, slik at du sover uten å merke noe ubehag.

En øyelokkoperasjon tar ca. 45 min. Operasjonssnittene etter en øyelokksoperasjon blir plassert i øyelokksfolden, slik at de blir minst mulig synlige etter inngrepet. Vanligvis blir arrene nærmest usynlige etter noen måneder.

Under en øyelokkoperasjon blir den overskytende huden fjernet. Foreligger det fettposer i tillegg, fjernes passe mengde fett samtidig. Hudbremmen som fjernes er svært nøyaktig beregnet, slik at man ikke får et ”operert” uttrykk. Såret lukkes med sting som fjernes etter 7-8 dager.

Se video under:
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rte_BAW_16
LURER DU PÅ NOE OM ØYELOKKOPERASJON?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

5. Hvordan er tiden etter en øyelokkoperasjon?


Etter en øyelokkoperasjon blir du liggende på vår postoperative avdeling, der våre intensivsykepleiere vil observere og passe på deg mens du kvikner til. Du vil få servert et lett måltid før du reiser hjem.

Normalt blir man utskrevet et par timer etter en øyelokkoperasjon. Vi anbefaler at du hentes av en pårørende/venn, som også bør være sammen med deg til neste morgen. Utenbyspasienter anbefales å oppholde seg innen en 2-timers kjøretur fra klinikken det første døgnet etter en øyelokkoperasjon.

Det første døgnet etter en øyelokkoperasjon skal du holde deg mest mulig i ro. Øynene skal dryppes med spesielle øyedråper, og påsmøres øyesalve om natten i 5 dager. Både øyedråpene og øyesalven får du med deg hjem fra oss når du er ferdig med din øyelokkoperasjon. Dette vil redusere risikoen for irritasjon/infeksjon. 

Smerte er meget uvanlig etter en øyelokkoperasjon. Noe svie kombinert med litt rødfarge av øyehviten, er kortvarig og helt ufarlig. De første par dagene etter en øyelokkoperasjon føler noen en viss ubehagelig stramming i huden rundt øynene. Vedvarende smerte eller trykkfølelse er unormalt etter en øyelokkoperasjon, og bør undersøkes av lege snarest mulig.

Hevelsen rundt øynene, som er mest uttalt etter ett døgn etter øyelokkoperasjonen, går ned etter 3 - 4 dager. Stingene fjernes 7-8 dager etter øyelokkoperasjonen, avhengig av hvordan det er sydd. Ved stingfjerning settes ny tape over sårene. Denne beholdes i 7 dager.

Kontaktlinser kan brukes 14 dager etter en øyelokkoperasjon.

Etter en øyelokkoperasjon vil du oppleve å få noen blåmerker eller misfarging rundt øynene, som vanligvis forsvinner i løpet av 7 dager etter øyelokkoperasjonen. Disse kan lett skjules med solbriller eller dekkstift. Vanlig øyesminke kan brukes når alle skorper har falt av - ca. to uker etter en øyelokkoperasjon. Den første måneden etter en øyelokkoperasjon bør du fjerne sminke med forsiktighet - bruk helst olje eller en mild rensekrem. På forhånd bør du ha skaffet deg noen gode og store solbriller. Disse beskytter øynene og minsker risikoen for irritasjon i øynene. Det er normal at man etter en øyelokkoperasjon, i en ukes tid er noe lyssensitiv, i tillegg til at man også kan ha noe tåreoverflod.

Det er veldig viktig at du ikke plukker skorper av sårene etter en øyelokkoperasjon. Masser heller disse eventuelt bort med babyolje eller la de falle av under dusjen. Noen få er plaget av kløe i øynene noen dager etter en øyelokkoperasjon. Litt øyeskyllevæske (fås på apoteket) pleier å hjelpe. Det er viktig å ikke gni seg i øynene da det kan medføre at såret sprekker opp.
Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_03

6. Hvilket resultat kan forventes etter en øyelokkoperasjon?


Etter en øyelokkoperasjon vil du som regel se yngre ut, og ha et mer våkent blikk. Den forbedrende effekten av en øyelokkoperasjon varer som regel i mange år. Oftest trenger man kun én øyelokksoperasjon i løpet av livet, men noen trenger eller ønsker et nytt inngrep etter 8-10 år fordi aldringsprosessen går sin gang. Målet ved inngrepet er å fjerne ulempene overskuddshuden og fettposene gir over øynene, slik at man får et mer åpent og forynget uttrykk, uten å se “operert” ut.

Det er viktig å merke seg at sluttresultatet etter en øyelokkoperasjon vil være avhengig av den enkelte pasients særegenhet. Alder, hudens overflate, farge og arvelige faktorer spiller inn på resultatet. Vi mennesker har sjelden to helt like øyne. Ofte må man akseptere en liten grad av forskjell på høyre og venstre øye også etter en øyelokkoperasjon.
 

7. Komplikasjoner etter øyelokkoperasjon?


Antallet infeksjoner og postoperative blødninger på Fornebuklinikken er under en promille (>1/1000).

Etter en øyelokkoperasjon er det vanlig å få bloduttredelser over og under øynene som forsvinner i løpet av ca. 6-10 dager. Nummenhet på øyelokkene er også vanlig, men dette normaliseres etter noen måneder.

Etter øyelokkoperasjonen vil det kjennes stramt å lukke øynene. Det skyldes hevelsen og stingene som løfter hudkantene. Etter at hevelsen har gått ned og stingene er fjernet, forsvinner denne følelsen gradvis.

De aller fleste har en viss grad av asymmetri av de to øyelokkene før øyelokkoperasjonen, og vil ofte ha en viss grad av sideforskjell også etterpå. Har du asymmetri av brynene med høydeforskjell, vil dette også påvirke resultatet med henblikk på symmetri. Dette vil vi i så fall forklare og vise deg under konsultasjonen før en øyelokkoperasjon.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.