Klikk deg frem til det du vil vite mer om i artikkelen nedenfor:
1. Hvem egner seg for en øyelokkoperasjon
Etterhvert som vi eldes får mange av oss et økt hudoverskudd på øvre øyelokk. Dette skyldes redusert elastisitet i huden, men også at pannen og øyebrynene siger ned. Sammen fører dette til et overskudd av hud over øyelokkene som mange finner sjenerende, både fordi man kan se trett og uopplagt ut, men også fordi det kan gi tyngdefornemmelse. I enkelte tilfeller vil den overflødige huden kunne skygge for, og redusere sidesynet.
I tillegg til hudoverskudd kan man også utvikle synlige “poser” rundt øyet. Med økende alder svekkes skilleveggen som separerer øyeeplet fra fettputene som omslutter øyet, og man utvikler hevelse under øyelokkshuden. Dette kan forsterke inntrykket av at man ser trett og uopplagt ut.
Den enkleste metoden for å korrigere dette er å fjerne overskuddshuden på øyelokkene ved en øyelokkoperasjon. Foreligger sjenerende fettposer, vil man som regel samtidig fjerne disse.
I mange tilfeller vil det være mer korrekt å både heve pannen og samtidig gjøre øyelokkoperasjon, fordi hovedproblemet er nedsunket panne og øyebryn. Dette inngrepet korrigerer hovedårsaken til hudoverskuddet, og resultatet vil som regel bli bedre og mer langvarig. Inngrepet er noe mer omfattende og utføres ved hjelp av endoskopisk kirurgi (kikkhullskirurgi). Arrene vil nærmest bli usynlige, da disse vil være godt gjemt i hodebunnen over hårfestet. Du kan lese mer om dette på siden panneløft. Under konsultasjonen vil vi gjøre en grundig vurdering i forhold til indikasjon, og gi råd om kirurgisk prosedyre for at du skal få et best mulig sluttresultat.
Du bør være i generell god almenntilstand, uten noen alvorlige sykdommer for å få utført en øyelokkoperasjon. Har du alvorlig sykdom, eller har gjennomgått sykdom som hjerteinfarkt, blodpropp eller annen alvorlig sykdom, må du avklare dette i samråd med vår anestesilege.
Storrøykere bør skjære drastisk ned på forbruket minst to uker før en øyelokkoperasjon.
Merk at du må slutte med acetyl salisylsyre 1-2 uker før operasjon. Blodfortynnende medisiner må avsluttes tre dager før inngrepet, men kun etter samråd med legen som har foreskrevet medisinen primært. Andre vanlige antiflogistika som Ibux og lignende må kuttes ut en uke før operasjonen.
Har du øyesykdommer/plager fra tårekanalene, kan du ikke opereres med mindre det foreligger en godkjenning fra øyelege. Har du et normalt syn (med eller uten briller), og ingen plager fra øynene, kan du gå ut ifra at øynene er friske.