fornebuklinikken-logo-web

Operasjon av øyelokk – øyelokkoperasjon

En øvre øyelokkoperasjon er et inngrep hvor overflødig hud, muskel- og fettvev fjernes rundt øynene. Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om øyelokkoperasjon. Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg.

Øyelokkoperasjon kan i noen tilfeller gjøres på medisinsk grunnlag.
Ine_munnbind_2
"Takk til Fornebuklinikken og Dr. Mørk for en herlig opplevelse fra start til slutt. Dette var ingenting å grue seg til! Sitter nå igjen med et våkent blikk og jeg slipper å anstrenge meg for å holde øyelokkene oppe. Anbefales på det varmeste" Kvinne 53
Les flere tilbakemeldinger fra våre pasienter.  Les mer >
oyelokkplastikk
Ved en øyelokkoperasjon strammes øyelokkene opp, som på illustrasjonen.

1. Hvem egner seg for en øyelokkoperasjon

Etterhvert som vi eldes får mange av oss et økt hudoverskudd på øvre øyelokk. Dette skyldes redusert elastisitet i huden, men også at pannen og øyebrynene siger ned. Sammen fører dette til et overskudd av hud over øyelokkene som mange finner sjenerende, både fordi man kan se trett og uopplagt ut, men også fordi det kan gi tyngdefornemmelse. I enkelte tilfeller vil den overflødige huden kunne skygge for, og redusere sidesynet.

I tillegg til hudoverskudd kan man også utvikle synlige “poser” rundt øyet. Med økende alder svekkes skilleveggen som separerer øyeeplet fra fettputene som omslutter øyet, og man utvikler hevelse under øyelokkshuden. Dette kan forsterke inntrykket av at man ser trett og uopplagt ut.

Den enkleste metoden for å korrigere dette er å fjerne overskuddshuden på øyelokkene ved en øyelokkoperasjon. Foreligger sjenerende fettposer, vil man som regel samtidig fjerne disse.

I mange tilfeller vil det være mer korrekt å både heve pannen og samtidig gjøre øyelokkoperasjon, fordi hovedproblemet er nedsunket panne og øyebryn. Dette inngrepet korrigerer hovedårsaken til hudoverskuddet, og resultatet vil som regel bli bedre og mer langvarig. Inngrepet er noe mer omfattende og utføres ved hjelp av endoskopisk kirurgi (kikkhullskirurgi). Arrene vil nærmest bli usynlige, da disse vil være godt gjemt i hodebunnen over hårfestet. Du kan lese mer om dette på siden panneløft. Under konsultasjonen vil vi gjøre en grundig vurdering i forhold til indikasjon, og gi råd om kirurgisk prosedyre for at du skal få et best mulig sluttresultat.

2. Hvem kan få utført øyelokkoperasjon?

Du bør være i generell god almenntilstand, uten noen alvorlige sykdommer for å få utført en øyelokkoperasjon. Har du alvorlig sykdom, eller har gjennomgått sykdom som hjerteinfarkt, blodpropp eller annen alvorlig sykdom, må du avklare dette i samråd med vår anestesilege.

Storrøykere bør skjære drastisk ned på forbruket minst to uker før en øyelokkoperasjon.

Merk at du må slutte med acetyl salisylsyre 1-2 uker før operasjon. Blodfortynnende medisiner må avsluttes tre dager før inngrepet, men kun etter samråd med legen som har foreskrevet medisinen primært. Andre vanlige antiflogistika som Ibux og lignende må kuttes ut en uke før operasjonen.

Har du øyesykdommer/plager fra tårekanalene, kan du ikke opereres med mindre det foreligger en godkjenning fra øyelege. Har du et normalt syn (med eller uten briller), og ingen plager fra øynene, kan du gå ut ifra at øynene er friske.

Jorgen_operasjon
3. Forundersøkelse (konsultasjon)

Du må komme til en konsultasjon før du kan få utført en øyelokkoperasjon. Alternativt kan du sende inn bilder til klinikken. Slike bilder må være tatt på kort avstand, både forfra og fra siden. Det beste er å få noen andre til å ta bildene for deg. Kirurgen vil da vurdere bildene, for så å kontakte deg med råd for behandling og eventuelt forventet resultat. Les mer om video og telefonkonsultasjon her.

Under konsultasjonen undersøkes hud, øyemusklene og fettputene. Du vil få råd og veiledning om den operasjonsmetoden som vil gi et best mulig og varig resultat. Spesielt vurderes det om et panneløft eventuelt vil kunne gi et bedre resultat enn en øyelokkoperasjon.

Det vil bli tatt bilder til journalen din. Du får også en innføring i hva som skjer under operasjonen, hvor snittene blir lagt, og om hva som skjer etter operasjonen. Vi vil i tillegg gi informasjon om hvilket resultat som kan forventes, og om mulige bivirkninger og komplikasjoner.

Etter din samtale med kirurgen vil du få mulighet til å booke en operasjon inne hos vår konsultent. Her vil dere gå nøye igjennom det praktiske rundt inngrepet, samt vil du få med deg det du trenger av informasjon med hjem.

4. Slik foregår en øyelokkoperasjon

Etter ankomst møter du kirurgen som vil tegne på øyelokket, og markere mengden hud som skal fjernes. Selve øyelokkoperasjonen foregår i narkose med lokalbedøvelse, slik at du sover uten å merke noe ubehag.

Øyelokkoperasjonen tar ca. 45 min. Operasjonssnittene blir plassert i øyelokksfolden, slik at de blir minst mulig synlige etter inngrepet. Vanligvis blir arrene nærmest usynlige etter noen måneder.

Under en øyelokkoperasjon blir den overskytende huden fjernet. Foreligger det fettposer i tillegg, fjernes passe mengde fett samtidig. Hudbremmen som fjernes er svært nøyaktig beregnet, slik at man ikke får et ”operert” uttrykk. Såret lukkes med sting som fjernes etter 7-8 dager.

Se video under:
Karoline
LURER DU PÅ NOE OM ØYELOKKOPERASJON?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

5. Tiden etter en øyelokkoperasjon


Etter operasjonen blir du liggende på vår postoperative avdeling, der våre intensivsykepleiere vil observere og passe på deg. Du vil få servert et lett måltid før du reiser hjem.

Normalt blir man utskrevet et par timer etter operasjonen. Vi anbefaler at du hentes av en pårørende/venn, som også bør være sammen med deg til neste morgen. Utenbyspasienter anbefales å oppholde seg innen en 2-timers kjøretur fra klinikken det første døgnet etterpå.

Det første døgnet skal du holde deg mest mulig i ro. Øynene skal dryppes med kloramfenikol øyedråper, og påsmøres kloramfenikol øyesalve om natten i 5 dager. Dette vil redusere risikoen for irritasjon/infeksjon. Du vil motta resept på øyedråpene og øyesalven før inngrepet.

Smerte er meget uvanlig etter en øyelokkoperasjon. Noe svie kombinert med litt rødfarge av øyehviten, er kortvarig og helt ufarlig. De første par døgnene føler noen en viss ubehagelig stramming i huden rundt øynene. Vedvarende smerte eller trykkfølelse er unormalt, og bør undersøkes av lege snarest mulig.

Hevelsen, som er mest uttalt etter ett døgn, går ned etter 3 - 4 dager. Stingene fjernes etter 7-8 dager, avhengig av hvordan det er sydd. Ved stingfjerning settes ny tape over sårene. Denne beholdes i 7 dager.

Kontaktlinser kan brukes 14 dager etter operasjonen.

Du vil oppleve å få noen blåmerker eller misfarging rundt øynene, som vanligvis forsvinner i løpet av 7 dager etter øyelokkoperasjonen. Disse kan lett skjules med solbriller eller dekkstift. Vanlig øyesminke kan brukes når alle skorper har falt av - etter ca. to uker. Den første måneden bør du fjerne sminke med forsiktighet - bruk helst olje eller en mild rensekrem. På forhånd bør du ha skaffet deg noen gode og store solbriller. Disse beskytter øynene og minsker risikoen for irritasjon i øynene. Det er normal at man etter inngrepet, i en ukes tid er noe lyssensitiv, i tillegg til at man også kan ha noe tåreoverflod.

Plukk ikke skorper av sårene. Masser disse eventuelt bort med babyolje eller la de falle av under dusjen. Noen få er plaget av kløe i øynene noen dager etterpå. Litt øyeskyllevæske (fås på apoteket) pleier å hjelpe. Det er viktig å ikke gni seg i øynene da det kan medføre at såret sprekker opp.
Ine_munnbind

6. Hvilket resultat kan forventes etter en øyelokkoperasjon?


Etter en øyelokkoperasjon vil du som regel se yngre ut, og virke mer våken og opplagt. Den forbedrende effekten av en øyelokkoperasjon varer som regel i mange år. Oftest trenger man kun en øyelokksoperasjon i løpet av livet, men noen trenger eller ønsker et nytt inngrep etter 8-10 år fordi aldringsprosessen går sin gang. Målet ved inngrepet er å fjerne ulempene overskuddshuden og fettposene gir over øynene, slik at man får et mer åpent og forynget uttrykk, uten å se “operert” ut.

Det er viktig å merke seg at sluttresultatet vil være avhengig av den enkelte pasients særegenhet. Alder, hudens overflate, farge og arvelige faktorer spiller inn. Vi mennesker har sjelden to helt like øyne. Ofte må man akseptere en liten grad av forskjell på høyre og venstre øye også etter operasjonen.
 

7. Komplikasjoner etter øyelokkoperasjon


Antallet infeksjoner og postoperative blødninger på Fornebuklinikken er under en promille (>1/1000).

Det er vanlig å få bloduttredelser over og under øynene som forsvinner i løpet av ca. 6-10 dager. Nummenhet på øyelokkene er også vanlig, men dette normaliseres etter noen måneder.

Etter operasjonen vil det kjennes stramt å lukke øynene. Det skyldes hevelsen og stingene som løfter hudkantene. Etter at hevelsen har gått ned og stingene er fjernet, forsvinner denne følelsen gradvis.

De aller fleste har en viss grad av asymmetri av de to øyelokkene før operasjonen, og vil ofte ha en viss grad av sideforskjell også etterpå. Har du asymmetri av brynene med høydeforskjell, vil dette også påvirke resultatet med henblikk på symmetri. Dette vil vi i så fall forklare og vise deg under konsultasjonen.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.