jubileumslogo-2024-fullt%20navn

Hvordan velger jeg størrelse på innleggene?

Hvilken BH cup skal jeg velge?

Før du kan få utført brystforstørring må vi foreta en konsultasjon. En viktig del av konsultasjonen er å finne ut hvilken størrelse du ønsker.

De ulike brystprotesene finnes i mange forskjellige størrelser og fasonger, runde og anatomiske (dråpeformede). Protesestørrelsen oppgis i milliliter (ml = cc) eller gram. De vanligste størrelsene varierer mellom 200 og 500 ml. Som regel bruker vi mellom 240 og 350 ml. Hos en middels slank kvinne vil 200 - 300 ml kunne tilsvare økning med en cup-størrelse f.eks. fra B til C (vil kunne variere, avhengig av type BH). Hvilken størrelse og fasong som skal brukes, avhenger mye av pasientens ønsker, men også av brystenes størrelse og fasong før operasjonen. Er brystene ulike, kan innsetting av forskjellige protesestørrelser gjøre forskjellen mindre. Størrelse og fasong bestemmes sammen med pasienten.

Vi har fokus på at kvinnen skal bli fornøyd med både størrelse og form. Våre kirurger har lang erfaring, og tar hensyn til dine ønsker når størrelse og fasong på innleggene bestemmes. Det er viktig at man foretar en nøye individuell vurdering.

Fornebuklinikken bruker begrepet «proporsjonal brystforstørrelse». Med dette menes en forstørrelse som står i forhold til kvinnens kropp. Man kan tøye grensene noe, men legges det inn altfor store innlegg, kan man få problemer senere i form av heng, bulker i huden og annet ubehag, endog smerter. Vi går derfor alltid ut fra bredden og størrelsen på pasientens bryst, samt bredden på brystkassen. Ut fra disse målene, kan man beregne seg frem til et mest mulig riktig volum og fasong for den enkelte. Trenden i Norge går i retning av et mer naturlig utseende.
brystkirurgi
Fornebuklinikken bruker begrepet «proporsjonal brystforstørrelse». Med dette menes en forstørrelse som står i forhold til kvinnens kropp.
Når det gjelder formen på protesene, rund moderat profil, rund høy profil, rund ekstra høy profil eller anatomisk (dråpeformet) profil, vil vår anbefaling bestemmes av formen dine bryster har i utgangspunktet, og selvfølgelig også ditt ønske om endelig utseende på brystene etter operasjonen. Som regel vil man velge en rund protese med moderat profil (høyde) for et "naturlig" utseende ("ikke for stor"). Ved ønske om modellutseende velger man en rund protese med høy profil ("bikini modell"). Ekstra høy profil velges ved ønske om ekstra stor forstørrelse, som ofte vil gi et mer "glamourmodell" utseende, benyttes idag veldig sjelden.
 
I tilfeller hvor man vurderer at runde proteser ikke vil gi ønsket form på brystene, kan man velge å bruke anatomiske innlegg. Dette kan for eksempel være aktuelt hos kvinner som har ammet eller som har utviklet bryster som "mangler” volum og projeksjon i nedre del av brystet (tubulære bryst).
Mange kvinner synes fasongen med anatomiske proteser er mer tiltalende. For noen år tilbake var det populært med anatomiske innlegg, og omtrent halvparten av pasientene valgte det. Pendelen har nå svingt tilbake, og de fleste yngre kvinner velger i dag runde proteser fordi det gir litt mer rundhet på toppen (push), og oppfattes som et yngre utseende bryst. I dag har vi på Fornebuklinikken en 95/5% fordeling mellom runde og anatomiske proteser.

Viser du oss et bilde av en annen kvinnes bryster kan det gi kirurgen en viss innsikt i hva du ønsker i forhold til form, men det er ofte ikke mulig å oppnå akkurat det som bildet viser. Å vise et før- og etterbilde av en annen kvinne er til liten hjelp når det gjelder volumbestemmelse. Du kan ikke "velge" størrelse ut i fra et bilde eller sammenlikne deg med en venninne.
 
Operasjon_Helene_Marius_II

I de fleste tilfeller kan man bestemme størrelse og type innlegg og størrelse på forhånd, en sjelden gang må man fravike dette under operasjonen. 

De fleste kirurger foretrekker også å teste valget under operasjonen, ved hjelp av spesielle test-innlegg. En sjelden gang tvinges man til å gå ned en størrelse i forhold til det som var avtalt, på grunn av fare for skade på vev og nerver. Andre ganger kan brede bryst med hud "til overs" faktisk kreve noe større innlegg enn det man antok på forhåndsundersøkelsen. Det endelige valget gjøres altså under selve inngrepet, ved at kirurgen bruker sin lange erfaring og sitt beste skjønn. Det er meget sjeldent at noen er misfornøyd med resultatet etterpå.

Det er viktig for oss å presisere at vi bruker lang tid til å forstå og diskutere ditt ønske om utseende og størrelse. Hvis ditt ønske med stor sannsynlighet vil medføre tidlige eller sene komplikasjoner, er det vår soleklare oppgave som ansvarlige kirurger å rettlede deg. Det kan for eksempel være du har en oppfatning av størrelse basert på andre kvinners resultater, og som ikke samsvarer med ditt utgangspunkt. Alle er forskjellig bygget, slik at størrelse og fasong må vurderes individuelt. Resultatet skal ideelt sett være problemfritt og fint, ikke bare etter ett år, men også etter fem år, ti år og mer.
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.