jubileumslogo-2024-fullt%20navn

kropp - Kroppsformende kirurgi etter store vekttap

jorgen-utvoll-operasjon-1
kropp

Kroppsformende kirurgi etter store vekttap

Mange personer opplever større vektendringer gjennom et livsløp. Det kan være etter et langt liv som sykelig overvektig, hvor livstilsendringer eller fedmereduserende kirurgi har gitt et hurtig vekttap og kroppsvekten ofte halveres i løpet 1-2 år. Det kan også være større vektendringer under- og etter svangerskap, hvor enkelte opplever en unormal vektøkning på mer enn 20-30 kg. 

Det er mange helsegevinster ved å tilstrebe en vektreduksjon ned mot normalvekt, og de som lykkes med dette har gjort en viktig innsats for sin personlige helse i årene som venter dem. Kroppen som organisme responderer svært godt på en betydelig vektreduksjon, ikke sjelden med normalisering av blodtrykksverdier og blodsukkernivåer. Organene tilpasser seg raskt sine nye arbeidsforhold og opplevd helse forbedres. 

Huden som kroppens største organ gjennomgår også store forandringer. Lagrene av fett i underhuden tæres bort og gir omfattende volumendringer. Der hvor huden tidligere har vært strukket og over tid latt seg ekspandere, vil den nå forsøke å trekke seg sammen igjen. I hvor stor grad den lykkes med dette og blir «riktig størrelse» mot underliggende kroppskonturer er avhengig av en rekke faktorer. Omfanget av vekttapet, personens alder og individuelle hudegenskaper. Ung hud vil ha større evne til å trekke seg sammen enn eldre hud som har mistet mer av sin elastisitet. Et vekttap på 50 kg hos en ung person kan etterlate seg mindre skjemmende hudoverskudd enn et vekttap på 20 kg hos en langt eldre person.  Hud med synlige strekkmerker vil også i mindre grad trekke seg sammen, sammenlignet med hud i områder uten strekkmerker. 

Samtidig som man opplever mange gleder ved bedret helse på veien mot normalvekt, vil mange føle sorg over hudens dels manglende evne til å følge de store kroppsendringene. Hudoverskuddet  kan utover rent utseendemessige bekymringer også gi opphav til utbredte hudplager med kløe, utslett og soppinfeksjoner typisk forekommende i områder hvor hud ligger mot hud i dype folder.

Hudoverskudd vil kun la seg eliminere ved hudreduserende kirurgi. Det er en utbredt misforståelse at fettsuging vil kunne bedre plagene, men dette vil dessverre oftere forsterke dem ved at man skaper et enda større hudoverskudd når underliggende fettvev fjernes. Mange pasienter som oppsøker behandling hos plastikkkirurg forteller at de har trent fokusert og regelmessig over tid uten å se noe positiv effekt på hudforholdene. Og det er dessverre et medisinsk faktum at trening, videre vektreduksjon og sunn livsstil ikke vil påvirke hudens iboende evne til å trekke seg sammen. Etter et vekttap vil huden raskt respondere med sammentrekning, men etter 1-2 år vil man ikke kunne forvente videre spontan hudoppstramming.

Kroppsformende kirurgi i disse tilfellene handler om å eliminere hudoverskuddet. Et godt resultat krever mye av plastikkirurgen som skal gjennomføre operasjonen. Arrplasseringen må beregnes presist, og man må tilstrebe jevne overganger og balansere grad av stramming med nærliggende områder for et helhetlig godt resultat. Valg av metode med eventuelt tillegg av fettsuging og muskeloppstramming må skreddersys hver enkelt pasient. 

Det er fascinerede for pasienten såvel som for kirurgen å se forandringene man oppnår ved nøye planlagt og korrekt utført kroppsformende kirurgi. Det er viktig å sette av god tid til pasienten og behandlingen, da det her ikke finnes noen snarveier til et godt resultat.


 

Anbefalte innlegg

Soling etter kosmetisk kirurgi brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil
brystkirurgi, kropp, ansikt, livstil - Soling etter kosmetisk kirurgi
Pasienter svarer at reparasjon av rectus diastase i forbindelse med mageplastikk gir bedre utseende og funksjon. kropp
kropp - Pasienter svarer at reparasjon av rectus diastase i forbindelse med mageplastikk gir bedre utseende og funksjon.
Hva er VASER liposkulptur? kropp
kropp - Hva er VASER liposkulptur?
Hudbehandlinger som frisker opp og fornyer huden på våren kosmetiske-behandlinger
kosmetiske-behandlinger - Hudbehandlinger som frisker opp og fornyer huden på våren
Smerter etter kirurgi på Fornebuklinikken. klinikk
klinikk - Smerter etter kirurgi på Fornebuklinikken.
Hva innebærer en brystreduksjon? brystkirurgi
brystkirurgi - Hva innebærer en brystreduksjon?
FBK mastopexi (brystløft) brystkirurgi
brystkirurgi - FBK mastopexi (brystløft)
Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse kropp
kropp - Bruk av ultralyd i forbindelse med Brazillian Butt Lift (BBL) rumpeforstørrelse
Hvordan velge riktig protesestørrelse? brystkirurgi
brystkirurgi - Hvordan velge riktig protesestørrelse?
Liten bukplastikk – hva er det? kropp
kropp - Liten bukplastikk – hva er det?

Siste fra Bloggen

Soling etter kosmetisk kirurgi

Pasienter svarer at reparasjon av rectus diastase i forbindelse med mageplastikk gir bedre utseende og funksjon.

Hva er VASER liposkulptur?