Operasjon av øyelokk

Øvre øyelokksoperasjon er et inngrep hvor overflødig hud, muskel- og fettvev fjernes rundt øynene. Du finner priser og praktisk informasjon rundt finansiering på vår side med prisliste og ta gjerne kontakt med oss om det skulle være noe spørsmål!

Klikk deg frem til det du vil vite mer om i artikkelen nedenfor:

  1. Hvem egner seg for en øyelokksoperasjon?
  2. Første skritt
  3. Operasjonen av øyelokk foregår slik
  4. Etter operasjonen
  5. Resultatet av en øyelokksoperasjon
  6. Komplikasjoner etter øyelokksoperasjon

1. Hvem egner seg for en øyelokksoperasjon?

Ved økende alder får mange økt hud-overskudd på øvre øyelokk. Dette skyldes redusert elastisitet i huden, men også at pannen og øyebrynene siger ned. Sammen fører dette til et overskudd av hud over øyelokkene som mange finner sjenerende da dette kan gi en tyngdefornemellse over øyelokkene eller at man ser trett og uopplagt ut. I enkelte tilfeller vil den overflødige huden kunne skygge for side-synet, som dermed vil bli redusert.

I tillegg til hud-overskudd kan man også utvikle synlige “poser” rundt øyeeplet. Med økende alder, svekkes skilleveggen som separerer øyeeplet fra fettputen som delvis omslutter øyet. Noe av dette fettet vil da bli synlig som hevelser under huden under øyelokkene, og som for mange er plagsomt da dette også kan gi inntrykk av at man ser trett og uopplagt ut.

Den enkleste metoden for å korrigere dette er kun å fjerne overskuddhuden svarende til øyelokkene, eller i kombinasjon ved at man også samtidig fjerner fettposene der de er sjenerende.

I mange tilfeller vil det være mer korrekt å både heve pannen og samtidig gjøre øyelokksplastikk. Dette inngrepet korrigerer dermed årsaken til hud-overskuddet, og resultatet vil derfor gi et bedre og mer langvarig resultat. Inngrepet er noe mer omfattende og utføres ved hjelp av endoskopisk kirurgi (kikkhullskirurgi), og arrene vil nærmest bli usynlige da disse vil være godt gjemt i hodebunnens hår-feste. Du kan lese mer om dette under siden vår om panneløft.

Man vil ved konsultasjonen før inngrepet gjøre en grundig vurdering i forhold til indikasjon og kirurgisk prosedyre for å gi et best mulig optimalt resultat. For å få utført et slikt inngrep bør du være i generell god almentilstand uten noen alvorlige sykdommer, da dette kan være relative kontra-indikasjoner.

Godkjenning for et inngrep vil bli uført etter undersøkelse og I samråd med vår anestesilege.

Storrøykere bør skjære drastisk ned på forbruket minst to uker før en øyelokksoperasjon. Du må også slutte med acety salicyl medisiner som Albyl –E, Dispril, Napren, Ibux etc. Marevan må avsluttes tre dager før inngrepet etter samråd med legen som har foreskrevet medisinen primært. Har du spesielle øyesykdommer/plager fra tårekanaler kan man ikke opereres med mindre det foreligger en godkjenning fra øyelege. Har du normalt syn (med eller uten briller) og ingen plager fra øynene, kan du gå ut ifra at øynene er friske.

2. Første skritt

Enten kommer du til en konsultasjon først, eller så sender du inn bilder til klinikken. Eventuelle bilder må være tatt på kort avstand, både forfra og fra siden. Det beste er å få noen andre til å ta bildene for deg. Kirurgen vil da vurdere bildene, for så å kontakte deg med videre råd I forhold til behandling og eventuelt forventet resultat.

Under konsultasjonen undersøkes både hud, øye-muskel og fettputene. Spesielt vurderes det om eventuelt et panneløft vil gi bedre resultat. Det vil også bli tatt nye bilder som vil bli brukt som veileder for et optimalt resultat. Du får videre en forklaring på hva som skjer under operasjonen, hvor snittene blir lagt, og om hva som skjer etter operasjonen. Man vil også gi informasjon om hvilket resultat som kan forventes, og om mulige bivirkninger.

3. Operasjonen av øyelokk foregår slik

Du møter kirurgen før inngrepet som vil tegne å gjøre markeringer på øyelokket der huden skal fjernes.

Inngrepet foregår i narkose og med lokalbedøvelse slik at du sover uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar ca 45 min. Operasjons-snittene blir plassert i øyelokksfolden slik at de blir minst mulig synlige etter inngrepet. Vanligvis blir arrene nærmest helt usynlige etter noen måneder.

Den overskytende huden blir fjernet. Foreligger det fettposer i tillegg, vil disse også bli fjernet. Hudbredden som fjernes er målt opp svært nøyaktig slik at det ikke får et operert uttrykk. Såret lukkes med sting som fjernes etter 7-8 dager. Det legges tape over arret, og denne skal man fortsette med å bruke i en uke også etter at stingene er fjernet. Øye skal også dryppes med kloramfenikol øyedråper og påsmøres øyesalve i 5 dager. Dette vil redusere risikoen for irritasjon/infeksjon. Øyedråpene og øyesalven kjøpes på apoteket, og vil bli utskrevet på en resept som vil bli sendt hjem til deg før inngrepet. Etter operasjonen blir du liggende på vår postoperative avdeling der våre intensivsykepleiere vil observere og passe på deg.

Det vil bli server mat og drikke til deg etter inngrepet. Utenbyspasienter anbefales å oppholde seg innen en 2-timers kjøretur fra klinikken det første døgnet etterpå.

Normalt blir man utskrevet et par timer etter operasjonen. Vi anbefaler at du blir hentet av en pårørende/venn som bør være sammen med deg til neste morgen.

4. Etter operasjonen

Det første døgnet skal du holde deg mest mulig i ro.

Hevelsen som er mest uttalt etter ett døgn, går ned etter 3 - 4 dager. Stingene fjernes etter 7-8 dager, avhengig av hvordan det er sydd. Det vil da settes på teip over sårene, som beholdes 7 dager.

Kontaktlinser kan brukes 14 dager etter operasjonen.

Svært sjeldent kan man få noen blåmerker eller missfarging rundt øynene. Dette blir stort sett borte I løpet av 7 dager.

Dette kan lett skjules med solbriller eller dekkstift. Vanlig øyesminke kan brukes når alle skorper har falt av - etter ca. to uker. Den første måneden bør du fjerne sminke med forsiktighet - bruk helst olje eller en mild rensekrem. På forhånd bør du ha skaffet deg noen gode og store solbriller. Disse beskytter øynene og minsker risikoen for irritasjon I øynene. Det er normal at man etter inngrepet i en ukes tid er noe lys-sensitiv, i tillegg til at man også kan ha noe tåreoverflod.

Plukk ikke skorper av sårene. Masser dem eventuelt bort med babyolje eller la dem falle av under dusjen. Noen få er plaget av kløe i øynene noen dager etterpå. Litt øyeskyllevæske (fås på apoteket) pleier å hjelpe.

Første uken er det fordelaktig å bruke litt gul øye-salve i øyet om natten. Salven skal være inne på øyet, ikke smøres på arret. Bruk ikke salve i øyet den dagen du skal fjerne stingene! Smerte er meget uvanlig etter en øyelokksoperasjon. Noe svie kombinert med litt rødfarge av øyehviten er kortvarig og helt ufarlig. De første par døgn føler noen en viss ubehagelig stramming i huden rundt øynene. Vedvarende smerte eller trykkfølelse er unormalt og bør undersøkes av lege snarest mulig.

Aktiviteter og jobb: Det er vanlig å være borte fra arbeidet i ca. en uke. Tunge løft bør unngås de første par ukene og fysisk trening i ca 3 uker. Soling bør unngås de første to ukene, og etter dette bør man bruke solbriller i ytterligere 6 uker ved soling. Kortvarige opphold i solen er imidlertid uansett ikke farlig. Selskapelighet pleier å gå fint etter to uker.

5. Resultatet av en øyelokksoperasjon

Etter en øyelokksoperasjon vil du som regel se yngre ut, føle deg mer våken og se mer opplagt ut. Resultatet har en tilfredsstillende varighet i mange år. Oftest trenger man kun en operasjon i livet, men noen trenger eller ønsker et nytt inngrep etter 8-10 år fordi aldringsprosessen går sin gang. Målet ved inngrepet er å fjerne ulempene overskuddshuden og fettposene gir over øynene, slik at man får et mer åpent og foryngende uttrykk, uten å se “operert” ut. Synet blir ikke påvirket av dette inngrepet.

Inngrepet fjerner heller ikke i noen stor grad rynker rundt øynene.

Det er viktig å vite at en øyelokksoperasjon ikke hever øyebrynene. I slike tilfeller er et Panneløft det beste alternativet.

Noen ganger er det nok bare å gjøre et panneløft (endoskopisk kikkehulls operasjon) for å få fjernet overskuddshuden over øyelokket, andre ganger må man fjerne hud (øyelokksplastikk) i kombinasjon med panneløftet.

Selv den mest perfekt utførte øyelokksoperasjon kan ikke garantere det perfekte resultat avhengig av den enkelte pasients særegenhet: Alder, hudens overflate og farge og arvelige faktorer. Et menneske har sjelden to helt like øyne. Du må akseptere en liten grad av forskjell på høyre og venstre øye også etter operasjonen.

6. Komplikasjoner etter øyelokksoperasjon

Øvre øyelokksplastikk er en meget sikker operasjon - problemer oppstår svært sjeldent.

Mange får bloduttredelser over og under øynene som forsvinner i løpet av ca 6-10 dager. Nummenhet på øyelokkene er vanlig, og dette normaliseres etter noen måneder. De aller fleste har en viss grad av asymmetri av de to øyelokkene før operasjonen, og vil ofte ha en viss grad av sideforskjell også etterpå. Er det asymmetri av brynene med høydeforskjell, vil det også påvirke resultatet med henblikk på symmetri. Dette vil vi eventuelt forklare og vise til deg vise deg under konsultasjonen.

Infeksjon er meget sjelden. Vi gir deg Kloramfenikol øyedråper og salve til bruk om natten for å motvirke det. Etter operasjonen vil det kjennes stramt å lukke øynene. Det skyldes hevelsen og stingene som løfter hudkantene. Etter at hevelsen har gått ned og stingene fjernet, forsvinner denne følelsen gradvis. Det er viktig å ikke gni seg i øynene da det kan medføre at såret sprekker opp. Av den grunn anbefaler vi at du taper såret I 2 uker etter inngrepet. Noen kan også oppleve en forbigående tørrhet i øynene.


Bestill en konsultasjonstime

Har du faglige spørsmål eller ønsker en individuell vurdering, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjonstime hos en av våre erfarne plastikkirurger/karkirurger.