Operasjon av øyelokk

De første normale aldringstegn melder seg gjerne først rundt øynene. Øyebrynene synker og huden på det øvre øyelokk blir slappere. Poser under øynene som før bare var synlige om morgenen, blir etter hvert fremtredende hele dagen. Huden rundt øynene blir tynnere, mindre elastisk og "smilerynkene" blir mer synlige med årene. På grunn av stadig bevegelse, blir også musklene rundt øyet fortykket. Fettposer bak øyemuskelen vil etter hvert bule ut som "poser". Slike fettposer kan også forekomme hos unge. Hvor fort slike forandringer oppstår avhenger av arvelige faktorer og miljøpåvirkninger, som bl.a. røyking, alkohol og sol.

Klikk deg frem til det du vil vite mer om i artikkelen nedenfor:

  1. Hvem egner seg for en øyelokksoperasjon?
  2. Første skritt
  3. Operasjonen av øyelokk foregår slik
  4. Etter operasjonen
  5. Resultatet av en øyelokksoperasjon
  6. Komplikasjoner etter øyelokksoperasjon

1. Hvem egner seg for en øyelokksoperasjon?

Alderen betyr lite. Ungdom kan ha medfødte fettputer som er til sjenanse. Eldre mennesker, kanskje over sytti år, kan ha hudfolder som ikke bare er skjemmende, men også forstyrrer synet og gir symptomer på tretthet.

Storrøykere bør skjære drastisk ned på forbruket minst to uker før en øyelokksoperasjon. Du må også slutte med salicylholdig medisin (Dispril, Globoid, Acetyl-E, osv.) i minst to uker før. Pasienter med øyesykdommer opereres ikke uten godkjennelse fra øyelege. Har du normalt syn ( med eller uten briller ) og ingen plager fra øynene, kan du gå ut ifra at øynene er friske.

2. Første skritt

Enten kommer du til en konsultasjon først, eller du sender inn bilder til klinikken. Eventuelle bilder må være tatt på kort avstand, både forfra og fra siden. Best er det å gå til en fotograf. Alle med plager fra øynene, øyelokkene eller fra tårekanalene, må gå til øyelege før en øyelokksoperasjon.

Under konsultasjonen undersøkes både hud, øyemuskel og fettputene. Spesielt vurderes det om eventuelt et panneløft vil gi bedre resultat. Fotografiene som tas under konsultasjonen, er en "veileder" for kirurgen under operasjonen. Du får videre en forklaring på hva som skjer under operasjonen, hvor snittene blir lagt, hva som skjer etter operasjonen, hvilket resultat som kan forventes og om mulige bivirkninger.

3. Operasjonen av øyelokk foregår slik

Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Vi bruker også øyedråper som fjerner blunkerefleksen. Selve inngrepet er smertefritt.

Operasjonssnittene blir plassert slik at de er minst mulig synlige etter operasjonen. På øvre øyelokk legges de i dypet av øyelokkets fold. På det nedre øyelokket plasseres snittet like under øyehårslinjen. Arrene går bort etter noen måneder. I den første tiden kan de effektivt skjules av sminke.

På det øvre øyelokket fjernes overskudd av hud, fett og muskelfibre. Det er korrekt å fjerne såpass mye hud at du akkurat klarer å lukke øyet. På det nedre øyelokket fjernes også overskytende hud, muskel og fett. For ikke å få for mye strekk på det nedre øyelokket, er det kun små mengder hud som kan fjernes. Hos yngre fjernes kun fett under øynene.

Etter operasjonen blir du liggende og hvile deg i et par timer. Utenbyspasienter anbefales å oppholde seg innen en 2-timers kjøretur fra klinikken det første døgnet etterpå.

4. Etter operasjonen

Det første døgnet skal du holde deg helt i ro. Du skal sove med overkroppen høyt til du har fjernet stingene. Hevelsen som er mest uttalt etter ett døgn, går ned etter 3 - 4 dager. Stingene fjernes etter 7-8 dager, avhengig av hvordan det er sydd. Det vil da settes på teip over sårene, som beholdes i 4 - 7 dager. Lese og se på TV kan du gjøre etter 2 til 3 dager. Kontaktlinser kan brukes 14 dager etter operasjonen.

De første 1 til 2 ukene vil det være blålig misfarging rundt øynene. Dette skjules lett med solbriller eller dekkstift. Vanlig øyesminke kan brukes når alle skorper har falt av - etter ca. to uker. Den første måneden bør du fjerne sminke med forsiktighet - bruk helst olje eller en mild rensekrem. På forhånd bør du ha skaffet deg noen store solbriller. Bruk av solbriller har følgende fordeler: De minsker irritasjonen i øynene og beskytter sårene mot sol, vind og støv. Den beste typen er briller hvor glasset går langt ut på sidene. Vi anbefaler bruk av solbriller i ca. to uker etterpå.

Plukk ikke skorper av sårene. Masser dem eventuelt bort med babyolje eller la dem falle av under dusjen. Noen få er plaget av kløe i øynene noen dager etterpå. Litt øyeskyllevæske (fås på apoteket) eller kaldt vann pleier å hjelpe.

Første uken er det fordelaktig å bruke litt gul øyesalve i øyet om natten. Salven skal være inne på øyet, ikke smøres på arret. Bruk ikke salve i øyet den dagen du skal fjerne stingene! Smerte er meget uvanlig etter en øyelokksoperasjon. Noe svie kombinert med litt rødfarge av øyehviten er kortvarig og helt ufarlig. De første par døgn føler noen en viss ubehagelig stramming i huden rundt øynene. Vedvarende smerte eller trykkfølelse er unormalt og bør undersøkes av lege snarest mulig.

Aktiviteter: Det er vanlig å være borte fra arbeidet i ca. en uke. Tunge løft bør unngås de første par ukene og fysisk trening i ca 6 uker. Soling bør unngås i et par måneder. Legg i så fall noe over øynene. Kortvarige opphold i solen er imidlertid ikke farlig. Selskapelighet pleier å gå fint etter to uker.

5. Resultatet av en øyelokksoperasjon

Etter en øyenlokksoperasjon vil du som regel se yngre ut (vi blir kritisert for å påstå dette), føle deg mer våken og se mer opplagt ut. Resultatet er i høy grad varig. Allikevel ønsker mange en ny øyelokksoperasjon etter 6 - 8 år, men det er fordi aldringsprosessen går sin gang. Den lar seg nemlig ikke stoppe med en operasjon. Inngrepet forandrer ikke totalt øynenes utseende. De blir kanskje litt rundere og mer åpne. Synet blir ikke forandret. Det er ikke mulig å forandre øynenes leie med en øyelokksoperasjon.

Kun i liten grad blir rynker rundt øynene fjernet. Inngrepet fjerner hudoverskudd og fettposer. Du skal imidlertid være klar over at øyebrynene har en tendens til å synke ned med alderen. Det er viktig å vite at en øyelokksoperasjon ikke hever øyebrynene. I slike tilfeller er et Panneløft det beste alternativet. Det er vanlig å gjøre et eventuelt panneløft før øyelokksoperasjonen. I noen tilfeller kan de to inngrepene gjøres samtidig.

Selv den mest perfekt utførte øyelokksoperasjon kan ikke garantere det perfekte resultat avhengig av den enkelte pasients særegenhet: Alder, hudens overflate og farge og arvelige faktorer. Kinnposer som ligger nedenfor nedre øyelokk kan ikke rettes på ved denne operasjon. Dype rynker rundt øynene, går ikke bort ved en ren øyelokksoperasjon. Et menneske har sjelden to helt like øyne. Du må akseptere en liten grad av forskjell på høyre og venstre øye også etter operasjonen. Noen har en liten fortykkelse like nedenfor øyehårskanten. Det er en muskel som kan tynnes noe, men ikke fjernes helt.

6. Komplikasjoner etter øyelokksoperasjon

Inngrep på øyelokkene er en meget sikker operasjon - problemer oppstår uhyre sjeldent. Vi mener likevel det er riktig å nevne noe av det som kan oppstå: Tar kirurgen for mye hud fra øvre øyelokk, kan pasienten få problemer med å lukke øyet. Dette problemet varer gjerne bare noen uker. Det er viktig å bruke salve i øyet om natten hvis slike problemer oppstår. Fjernes for mye hud fra det nedre øyelokket, kan dette bli dradd en del ned. Således kan øynene bli noe rundere enn før, "du viser frem for mye av det hvite". Dette kan i de fleste tilfellene masseres bort, hvis ikke må en ny operasjon til. Erfarne kosmetiske kirurger ser svært sjelden disse problemene. Blødning og infeksjon, som vi av og til ser ved andre operasjoner, forekommer praktisk talt aldri i ansiktet. Oppstår slike problemer, har vi effektive behandlingsmetoder til rådighet.

Nedsatt syn etter operasjon av øyelokk er rapportert i utlandet. Kun et fåtall tilfeller er kjent i hele verden. Trolig dreier dette seg om pasienter som fra før av har hatt øyesykdommer. Sammenlignet med de hundretusener av øyelokksoperasjoner som er utført, er denne risikoen uhyre liten.


Bestill en konsultasjonstime

Har du faglige spørsmål eller ønsker en individuell vurdering, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjonstime hos en av våre erfarne plastikkirurger/karkirurger.