Øreplastikk for utstående ører

Utstående ører betyr at det ytre øret står lenger fra hodet enn det som er normalt. Det er to former for utstående ører: Noen ganger er skålen i øret for stor, mens andre ganger er ørebruskens folding for svakt utviklet. Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om utstående ører og er ment å hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden øreplastikk er noe for deg.

Les også: Eksempler på korrigering av ører på medisinsk grunnlag

  1. Indikasjon og tidspunkt for øreplastikk
  2. Operasjonsmetoder for øreplastikk
  3. Operasjonsforløpet ved øreplastikk
  4. Etterforløpet og kontroller etter øreplastikk
  5. Komplikasjoner ved øreplastikk

1. Indikasjon og tidspunkt for øreplastikk

Grunnene til operasjon for utstående ører kan være erting eller andre ganger på rent kosmetisk grunnlag. Ved 10 års alder er øret underlig nok utvokst, og fra denne alder kan øreplastikk foretas i lokalbedøvelse med tillegg av sovemedisiner.

2. Operasjonsmetoder for øreplastikk

Valg av operasjonsmetode for øreplastikk bestemmes ved konsultasjon med kirurgen før inngrepet finner sted. Dersom årsaken til utstående ører skyldes at øreskålen er for stor, vil denne skålen bli redusert. Dette skjer ved at en båtformet brusk/hudbit fjernes ved hel gjennomskjæring av øreskålen. Kantene syes sammen og øret bandasjeres. Vanligvis gror kantene fint sammen og de røde arrene blekner gradvis i løpet av 6-8 uker.

Dersom årsaken til de utstående ørene skyldes en svak utvikling av bruskfolden, gjøres operasjonen fra ørets bakside. En båtformet hudbit fjernes og det settes sting i brusken som gir denne en fint formet folding, hvoretter hudkantene syes sammen igjen.

øreplastikk første steg av operasjon øreplastikk andre steg av operasjon øreplastikk tredje steg av operasjon
1 2 3

3. Operasjonsforløpet ved øreplastikk

Fastende, usminket og uten ørepynt legges man tilrette på operasjonsbordet. Man får en nål i armen og tilføres sovemidler så man er godt avslappet, men likevel våken. Kirurgen sitter bak hodet på pasienten og sier fra når lokalbedøvelsen settes med sprøyte i øret. Når bedøvelsen er satt, venter man i 6 minutter før inngrepet starter. Da skal det være smertefritt, men man hører knatrelyden av at det opereres på øret. Inngrepet tar ca 1 time, og ved avslutning legges det på en godt polstret hodebandasje.

4. Etterforløpet og kontroller etter øreplastikk

Etter en times observasjon kan man reise hjem med bandasje på hodet for å ta det rolig der resten av operasjonsdagen. Man får med smertestillende tabletter som skal hjelpe når bedøvelsen fra operasjonen går ut. En lettere gjennomblødning av bandasjen nederst langs kanten, kan under tiden forekomme.

Hodebandasjen skal sitte på 1 uke. Fra dagen etter operasjonen kan man være oppe som vanlig, men avstå fra anstrengende fysisk aktivitet så lenge hodet er bandasjert. De fleste anbefales en uke fri fra arbeid/skole.

Etter en uke skal hodebandasjen fjernes. Dette foretas på klinikken, men kan delegeres til annen lege hvis reiseavstanden er stor. Alle sting blir borte av seg selv, så det er ingen sting som skal fjernes. Når hodebandasjen er fjernet, kan man dusje og vaske håret. Vanlig sjampoo kan brukes, men man skal ikke gni på ørene eller vaske sårene, da dette kan forårsake infeksjon. La sårene få gro i fred. På dagtid skal man ikke bandasjere mer. Om natten og ved sport skal man bruke hode/pannebånd for å unngå bryting av det nyopererte øret.

Det ønskes etterkontroll 3 måneder etter inngrepet. Om avstandene er store kan etterkontroll utføres når det passer, eller ved fotografier og telefonkonsultasjon.

5. Komplikasjoner ved øreplastikk

Blødning og sårinfeksjon er uvanlige komplikasjoner hos ellers friske mennesker. Ved bryting av de nyopererte ørene kan bruskstingene miste sitt feste slik at ørene igjen får en dårlig form. Noen kan reagere på innsatte sting, slik at kroppen prøver å avstøte disse. Dette vil merkes ved at trådbiter kommer ut gjennom huden.

Endelig må det nevnes at sideforskjeller eller tilbakefall kan forekomme av den ene eller andre årsak. Dette kan gjøre at man er misfornøyd med resultatet, og ny operasjon er påkrevet for at man blir fornøyd. Ved uvanlig stivhet i brusken kan det for eksempel være aktuelt å bruke alternativ operasjonsmetode for å få et varig godt resultat. Er man misfornøyd med resultatet er det viktig at dette kommuniseres til kirurgen. Som regel kan forholdene rettes opp til alles beste.


Bestill en konsultasjonstime

Har du faglige spørsmål eller ønsker en individuell vurdering, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjonstime hos en av våre erfarne plastikkirurger/karkirurger.