OPPSTRAMMING AV MAGEMUSKLER MED MINI-ARR

mini-bukplastikk
Oppstramming av magemusklene uten å måtte gjøre full mageplastikk. Modifisert mageplastikk gir ett arr, som etter keisersnitt.

Modifisert liten mageplastikk, oppstramming magemuskler, flat mage.

Selv godt trente, slanke personer opplever at det ikke alltid er mulig å trene eller å slanke seg til en flatere mage. De beskriver en mage som buler ut, de bruker energi å holde magen inne, tilstanden forverres typisk etter måltider. Årsaken ligger ofte i at midtlinjen, mellom de to rette magemusklene er overstrukket og svekket. Dette lar seg ikke trene opp, og noen søker derfor hjelp hos en plastikkirurg.

Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om oppstramming av magemusklene med mini-arr. Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg. Hvis noe er uklart eller du har ubesvarte spørsmål, kan du sende oss en epost, eller aller best, komme til en konsultasjon hos en av våre dyktige plastikkirurger. Bestill her.

Våre plastikkirurger har lang erfaring og solide kunnskaper om mageplastikker.

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om i artikkelen nedenfor:

 1. Hvem egner seg for oppstramming av magemuskler (modifisert mageplastikk)?
 2. Svangerskap og slappe magemuskler
 3. Oppstramming magemuskler med mini-arr
 4. Hvem kan opereres?
 5. Forundersøkelse (konsultasjon)
 6. Forberedelser før operasjonen
 7. Tiden etter operasjonen
 8. Bivirkninger og komplikasjoner av muskeloppstramming
 9. Hvilket resultat kan jeg forvente?


1. Hvem egner seg for oppstramming av magemuskler (modifisert mageplastikk)?

Et økende antall pasienter oppsøker klinikken pga. av bulende mage, til tross for at de er slanke, veltrente og har stram hud på magen. Bevisst trening av magen “hjelper ikke" til å få flatere mage. Felles for disse pasientene er at de går og holder magen inne, og de puster derfor overfladisk med stive skuldre. Typisk beskrives, at magen buler mer etter selv små måltider.

Årsaken finnes i at de to rette magemusklene har glidd eller blitt strukket fra hverandre og ikke lenger har parallelt forløp. Magen får et rundere mer utstående preg. Fordi de skrå magemusklene fester til ytterkanten av de to rette magemusklene, så resulterer dette i at midjen glir ut og blir mindre definert.

På Fornebuklinikken vil vi kunne tilby en modifisert mageplastikk-operasjon med oppstramming av magemusklene (midtlinjen repareres), uten å måtte gjøre full mageplastikk. Modifisert mageplastikk gir ett arr, som etter keisersnitt. Hos pasienter som har gjennomgått keisersnitt går vi inn i samme arret. Det blir ikke arr rundt navlen.

De som har sentral fedme og/eller overflødig og løs hud i mageregionen kan behandles med fettsuging og full eller liten mageplastikk, med fjerning av overflødig hud og oppstramming. Hos disse pasientene vil nesten alle få et bedre resultat med samtidig oppstramming ev magemusklene. På Fornebuklinikken vil derfor alle vurderes med tanke på slik oppstramming i forbindelse med mageplastikk.

2. Svangerskap og slappe magemuskler

Når barnet vokser i livmoren, vil de to rette magemusklene bli tøyd fra hverandre. Hos de fleste vil musklene "samle" seg igjen etter fødselen. Det er imidlertid nokså vanlig at de ikke går helt sammen, og magen forblir overstrukket og slapp. Denne svekkelsen av midtlinjen lar seg ikke trene opp igjen.

En mageplastikk kombinert med sammensying av de to musklene vil som oftest løse problemet. Noen få ganger er hele bukveggen så forstrukket og tynn at slik sammensying ikke gir ønsket resultat.

Det er en fordel at slike operasjoner gjøres etter at man er ferdig med alle barnefødsler. Nye graviditeter vil nemlig tøye ut hud og muskler igjen. Det er ikke farlig, men kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.

3. Oppstramming magemuskler med mini-arr

Valget står ofte mellom

 1. Liten/Full mageplastikk, eller
 2. Modifisert mageplastikk (muskeloppstramming med miniarr).

Under konsultasjonen må derfor kirurgen undersøke magen og finne ut hvilken metode som gir best resultat funksjonelt og kosmetisk for deg.

Kirurgen kan kjenne i hvilken grad en slapp mage er forårsaket av dårlig bukmuskulatur og overstrukket midtlinje. Er magen for øvrig ganske slank og huden god, uten for mye strekkmerker eller løshet, kan man vurdere denne type operasjon.

Du kan også teste din mage selv: Ligg på ryggen og løft bena litt opp. Slik kan du kjenne bukmusklene som derved blir harde. Det myke vevet som ligger ytterst er fett og hud. I noen tilfeller kan man kjenne en "sprekk" mellom bukmusklene. Det er denne som kan lukkes ved en operasjon. Dette utføres under lokalbedøvelse kombinert med narkose.

 

Fornebuklinikken7
 

Kort fortalt gjøres en modifisert mageplastikk med mini-arr på følgende måte: Hos de aller fleste fjernes først litt fett på midtre og nedre mage og ut mot hoftene ved hjelp av liposkulptur (fettsuging). Operasjonssnittet legges alltid på tvers (bikinisnitt) - like over kjønnshårene, som et keisersnitt. Har man keisersnittarr fra før, tar man bort det "gamle" arret. Etter at snittet er laget, løsnes hud/underhud fra bukveggen opp til navlen. Navlestilken deles deretter og huden løses helt opp til brystbenet, slik at man får en tunell. På denne måten får man tilstrekkelig plass til å sy sammen hele den overstrukne midtlinjen med sterk resorberbar tråd (forsvinner etter tre måneder, etter at alt er grodd). Navlen sys innvendig ned tilbake på plass, og litt overflødig hud fjernes. Sårene syes så sammen. Hvor synlig arret blir, avhenger av den enkeltes evne til å danne arr.

4. Hvem kan opereres?

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. Det stilles forøvrig krav om at du ikke skal ta visse medisiner, f.eks. acetylsalicylsyre før operasjonen. Røyking og alkohol må unngås - både før og etter operasjonen. For modifisert liten mageplastikk men mini-arr er det et krav at du eventuelt slutter å røyke minst to uker i forveien og heller ikke røyker en uke etterpå. Gjelder også snus og nikotintyggegummi. Inngrepet egner seg for relativt slanke, normalvektige personer. Det er viktig at du oppholder deg i Oslo-området et døgn etter inngrepet.

Mange føler behov for en slik operasjon etter barnefødsel. Normalt vil det kunne foretas 3-4 måneder etter fødsel - litt avhengig av amming og vekt. Er det muligheter for familieforøkelse, bør du vente til du har fått de barna du skal ha.

5. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.
 
På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger. Magen og hudens elastisitet blir vurdert, og dine ønsker vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Du vil bli forklart forskjellen mellom full og enkel bukplastikk og få svar på eventuelle spørsmål. Kirurgen avgjør beste operasjonsmetode og narkoselegen vil avgjøre hvordan narkosen skal foregå. Sammen med kirurgen får du se før- og etter bilder av pasienter som er operert, slik at du lettere kan danne deg et bilde av ditt forventede resultat. Vanligvis tas det også bilder av magen til journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.
 
Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. På siden utenbyskonsultasjoner finner du instruksjoner for hvordan du skal ta bilder og en helseerklæring som kan sendes til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.

6. Forberedelser før operasjonen

Rett før operasjonen må huden på magen være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Pasienter som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon på grunn av økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.
 
Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etterpå. Pasienter med små barn må altså ha hjelp 1- 2 uker etter inngrepet. Bukplastikk foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Pasienter som har fysiske plager og som opereres på medisinsk indikasjon på grunn av store vektforandringer, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2-4 uker, avhengig av type arbeid.
 
Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes magen og underlivet. Såpen skal deretter skylles av med mye vann.
 
Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose; det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten).
 
Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/ bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.

7. Tiden etter operasjonen

Når du drar hjem fra klinikken, vil du få både muntlige og skriftlige råd om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Du bør få noen til å hente deg, eller ta taxi hjem.

Alle plastiske operasjoner på magen vil gi noe smerter i såret det første døgnet. Du vil derfor få med deg smertestillende medisin. En mageplastikk er en middels stor operasjon som kan gi en del ubehag de første dagene. Bandasjen, som er ganske stor og stram, vil begrense aktiviteten den første uken. De to første dagene skal du stort sett ligge til sengs, bevege armer og ben og stå opp ca. hver annen time på dagtid og gå litt rundt. De første tre til fire dagene må du gå lett foroverbøyd for å minske belastningen på stingene. Og de to første ukene skal du i det hele tatt være forsiktig: Unngå løft og strekk. Ikke vri på overkroppen. Sitt ikke fremoverbøyd. En "stressless"-stol er ideell fordi den gir en riktig "knekk" i hoftene.

Spesielt forsiktig skal du være når magemusklene er sydd sammen. Da må du unngå hoste, løft og annen bruk av bukmusklene (som gjør at du "presser") i minst en måned. Forstoppelse må unngås - det anbefales å holde magen i gang med fiberrik mat. Drikk rikelig og unngå store måltider. Alkohol, nikotin og acetylsalicylsyre må ikke brukes den første uken etterpå.

Ofte legges det inn noen små plastrør i såret. De kalles dren og sørger for at sårvæske fjernes fra såret. Etter et eller to døgn fjernes drenene. Huden over magen kan da være blålig misfarget, med varierende grad av hevelse. Ofte kan det ha dannet seg små bloduttredelser under huden - små ømme "klumper", som du bør massere på i noen uker til de forsvinner. Kun unntaksvis er det sydd med sting som skal fjernes.

Pga. hevelse tar det av og til lang tid - noen ganger flere måneder, før du ser det endelige resultatet etter kosmetiske operasjoner på magen.

8. Bivirkninger og komplikasjoner av muskeloppstramming

Som ved en hvilken som helst annen operasjon er det en viss risiko for komplikasjoner. Ved nøye utvelgelse og forundersøkelse av de som skal opereres, og med god oppfølgning etterpå, forekommer imidlertid komplikasjoner svært sjelden. Spesielt liten risiko er det ved liten mageplastikk.

Problemer i selve operasjonssåret kan forekomme en gang i blant. Røykere og overvektige har større muligheter for å oppleve dårlig tilheling av såret. Væskeansamling i såret (som ikke må forveksles med infeksjon) og hudavstøtninger i sårkanten, ser vi av og til. Begge disse tilstandene forlenger rekonvalesenstiden, og det kan bli nødvendig med hyppigere kontroller og sårbehandling. Sluttresultatet blir imidlertid som oftest like godt. Infeksjoner er uhyre sjelden i private klinikker. Nummenhet over magehuden er ganske vanlig, men vil i de fleste tilfeller gi seg etter hvert.

9. Hvilket resultat kan jeg forvente?

Vi kan med sikkerhet si at magen din blir flatere etter operasjonen. Den vil være flatere også når du er avspent. De aller fleste får også en effekt på midjen, den blir smalere og mer definert. Trening med ulike mageøvelser vil nå gi resultater, fordi du har "kontakt" igjen med musklene.

Kort og bred midje samt mye fett inne i bukhulen, vil ofte gi et dårligere resultat. Menn har ofte mer fett inne i bukhulen enn kvinner. Stor svai i ryggen får også magen til å bule ut og se større ut enn den i virkeligheten er. Overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredsstillende resultat.

Av og til blir det små "eselører" i endene av arret. Jo mer løs hud som fjernes, jo større er dette problemet. Vanligvis forsvinner "ørene" av seg selv i løpet av et års tid. De kan eventuelt fjernes senere ved en liten operasjon i lokalbedøvelse.

Praktisk talt alle er godt fornøyd med resultatet, og føler de er kvitt en byrde. En modifisert liten mageplastikk med oppstramming av midtlinjen og mini-arr kan forbedre ditt utseende og øke ditt velvære. Mange rapporterer bedring i skuldre og rygg, fordi de slipper å holde igjen pusten for å holde magen inne hele tiden. Det er imidlertid aldri helt sikkert at operasjonen gir deg akkurat den magen du har ønsket deg. Realistiske forventninger er derfor viktig for dem som skal gjennomgå dette inngrepet. Trening og fornuftig livsstil vil alltid kunne forbedre et kirurgisk resultat.

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.