OPPSTRAMMING AV MAGEMUSKLER MED MINI-ARR

full-bukplastikk
Ved bukplastikk strammes magemusklene opp, som på illustrasjonen.
Ved bukplastikk strammes magemusklene opp, som på illustrasjonen.
 

Modifisert liten mageplastikk, oppstramming magemuskler, flat mage.

Selv godt trente, slanke personer opplever at det ikke alltid er mulig å trene eller å slanke seg til en flatere mage. De beskriver en mage som buler ut, de bruker energi å holde magen inne, tilstanden forverres typisk etter måltider. Årsaken ligger ofte I at midtlinjen, mellom de to rette magemusklene er overstrukket og svekket. Dette lar seg ikke trene opp! Noen søker derfor hjelp hos en plastikkirurg.

Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om oppstramming av magemusklene med mini-arr. Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg. Hvis noe er uklart eller du har ubesvarte spørsmål, kan du sende oss en epost, eller aller best, komme til en konsultasjon hos en av våre etterspurte plastikkirurger. Bestill her.

Våre plastikkirurger, dr. Marius Barstad, dr. Pål Schistad og dr. Lars Haukeland, har lang erfaring og solide kunnskaper om mageplastikker.

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om i artikkelen nedenfor:

 1. Hvem egner seg for oppstramming av magemuskler (modifisert mageplastikk)?
 2. Svangerskap og slappe magemuskler
 3. Oppstramming magemuskler med mini-arr
 4. Hvem kan opereres?
 5. Første skritt
 6. Kostnader og sykemelding
 7. Forberedelser
 8. Tiden etter operasjonen
 9. Bivirkninger og komplikasjoner av muskeloppstramming
 10. Hvilket resultat kan jeg forvente?


1. Hvem egner seg for oppstramming av magemuskler (modifisert mageplastikk)?

Et økende antall kvinner oppsøker klinikken pga av bulende mage, til tross for at de er slanke, veltrente og med stram hud på magen. Bevisst trening av magen “hjelper ikke" til å få flatere mage. Felles for disse kvinnene er at de går og holder magen inne, og de puster derfor overfladisk med stive skuldre. Typisk beskrives, at magen buler mer etter selv små måltider.

Årsaken finnes i at de to rette magemusklene har glidd eller blitt strukket fra hverandre og ikke lenger har parallelt forløp. Magen får et rundere mer utstående preg. Fordi de skrå magemusklene fester til ytterkanten av de to rette magemusklene, så resulterer dette i at midjen glir ut og blir mindre definert.

På Fornebuklinikken vil vi kunne tilby en modifisert mageplastikk-operasjon med oppstramming av magemusklene (midtlinjen repareres), uten å måtte gjøre full mageplastikk. Modifisert mageplastikk gir ett arr, som etter keisersnitt. Hos pasienter som har gjennomgått keisersnitt går vi inn i samme arret. Det blir ikke arr rundt navlen.

De som har sentral fedme og/eller overflødig og løs hud i mageregionen kan behandles med fettsuging og full eller liten mageplastikk, med fjerning av overflødig hud og oppstramming (se LINK Mageplastikk). Hos disse kvinnene vil nesten alle få et bedre resultat med samtidig oppstramming ev magemusklene. På Fornebuklinikken vil derfor alle vurderes med tanke på slik oppstramming i forbindelse med mageplastikk.

2. Svangerskap og slappe magemuskler

Når barnet vokser i livmoren, vil de to rette magemusklene bli tøyd fra hverandre. Hos de fleste vil musklene "samle" seg igjen etter fødselen. Det er imidlertid nokså vanlig at de ikke går helt sammen, og magen forblir overstrukket og slapp. Denne svekkelsen av midtlinjen lar seg ikke trene opp igjen.

En mageplastikk kombinert med sammensying av de to musklene vil som oftest løse problemet. Noen få ganger er hele bukveggen så forstrukket og tynn at slik sammensying ikke gir ønsket resultat.

Det er en fordel at slike operasjoner gjøres etter at kvinnen er ferdig med alle barnefødsler. Nye graviditeter vil nemlig tøye ut hud og muskler igjen. Det er ikke farlig, men kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.

3. Oppstramming magemuskler med mini-arr

Valget står ofte mellom

 1. Liten/Full Mageplastikk, eller
 2. Modifisert Mageplastikk (Muskeloppstramming med miniarr).

Under konsultasjonen må derfor kirurgen undersøke magen og finne ut hvilken metode som gir best resultat funksjonelt og kosmetisk for deg.

Kirurgen kan kjenne i hvilken grad en slapp mage er forårsaket av dårlig bukmuskulatur og overstrukket midtlinje. Er magen for øvrig ganske slank og huden god, uten for mye strekkmerker eller løshet, kan man vurdere denne type operasjon.

Du kan også teste din mage selv: Ligg på ryggen og løft bena litt opp. Slik kan du kjenne bukmusklene som derved blir harde. Det myke vevet som ligger ytterst er fett og hud. I noen tilfeller kan man kjenne en "sprekk" mellom bukmusklene. Det er denne som kan lukkes ved en operasjon. Dette utføres under lokalbedøvelse kombinert med narkose.

 

 

Kort fortalt gjøres en modifisert mageplastikk med mini-arr på følgende måte: Hos de aller fleste fjernes først litt fett på midtre og nedre mage og ut mot hoftene ved hjelp av liposkulptur (fettsuging). Operasjonssnittet legges alltid på tvers (bikinisnitt) - like over kjønnshårene, som et keisersnitt. Har man keisersnittarr fra før, tar man bort det "gamle" arret. Etter at snittet er laget, løsnes hud/underhud fra bukveggen opp til navlen. Navlestilken deles deretter og huden løses helt opp til brystbenet, slik at man får en tunell. På denne måten får man tilstrekkelig plass til å sy sammen hele den overstrukne midtlinjen med sterk resorberbar tråd (forsvinner etter tre måneder, etter at alt er grodd). Navlen sys innvendig ned tilbake på plass, og litt overflødig hud fjernes. Sårene syes så sammen. Hvor synlig arret blir, avhenger av den enkeltes evne til å danne arr.

For den interesserte, se også kapitel om full og enkel mageplastikk (miniplastikk).

Se behandlingen i 3D film her.

4. Hvem kan opereres?

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. Det stilles forøvrig krav om at du ikke skal ta visse medisiner, f.eks. acetylsalicylsyre (Dispril, Albyl, etc.) før operasjonen. Røyking og alkohol må unngås - både før og etter operasjonen. For modifisert liten mageplastikk men mini-arr er det et krav at du eventuelt slutter å røyke minst to uker i forveien og heller ikke røyker en uke etterpå. Gjelder også snus og nikotintyggegummi. Inngrepet egner seg for relativt slanke, normalvektige personer. Vi krever dessuten at du oppholder deg i Oslo-området et døgn etter inngrepet.

Mange føler behov for en slik operasjon etter barnefødsel. Normalt vil det kunne foretas 3-4 måneder etter fødsel - litt avhengig av amming og vekt. Er det muligheter for familieforøkelse, bør du vente til du har fått de barna du skal ha.

5. Første skritt

De som bor i nærheten av klinikken, kommer som oftest til en konsultasjon først. Utenbys pasienter kan sende inn bilder av magen til vurdering sammen med utfylt helseerklæring. Konsultasjonen kan i så fall foregå pr. telefon, etter at kirurgen har vurdert bildene.

Ved første gangs konsultasjon orienterer kirurgen om operasjonens omfang og om anbefalt bedøvelsesform. Du må opplyse om røyking, tidligere sykdommer, eventuelle allergier og medisinbruk. Det tas vanligvis bilder av den aktuelle kroppsdel.

Det vil mange ganger være behov for å diskutere hvilket av de ulike alternativene som er best egnet. Du vil bli forklart forskjellen mellom full og enkel plastikk, og det vil bli diskutert hvilket alternativ som egner seg best i ditt tilfelle. Behovet for operasjon avgjør du selv, kirurgen bestemmer operasjonsmetoden og bedøvelsesformen - i samråd med deg. Noen ganger rådspørres narkoselegen også.

Vi anbefaler at du, etter en konsultasjon, tenker deg nøye om. Hvis du bestemmer deg for å gjennomføre operasjonen, får du reservert en operasjonsdag. Kort tid før operasjonsdagen vil du få en instruks i posten om hvordan du skal forberede deg.

6. Kostnader og sykemelding

Full mageplastikk med stramming av muskel samt fettsuging koster i de fleste klinikker mellom kr. 35 -40 000,-. Dette inkluderer narkose og opphold. Minimageplastikk koster ca. 30 000 kroner - avhengig av hvor mye fett som skal fjernes. Disse beløpene inkluderer konsultasjoner, kontroller, medisiner, bandasjemateriell og bedøvelse. Se priser her.

Mageplastikk på kosmetisk grunnlag dekkes ikke av det offentlige.

Hvis din mage er blitt forandret etter graviditet eller gir deg fysiske ubehag, kan det være berettiget med sykemelding i ca. 2 uker etter en mageplastikk. Det samme gjelder hvis du har vært overvektig og fått "fettforkle" etter slanking.

7. Forberedelser

Du skal være frisk og uthvilt, fysisk og psykisk, før en mageplastikk. Magen bør ikke være solbrent. Overvektige bør gå ned mest mulig i vekt på forhånd. Da blir resultatet penere og muligheten for komplikasjoner mindre. Noen streng diett i ukene før oppstramming av magemuskler anbefales ikke. Det anbefales sterkt at du før oppstramming av magemuskler kjøper et par støttestrømper etter mål. De kan kjøpes i forretninger som fører sykepleieartikler. Strømpene forebygger hevelse i bena.

Magen og underlivet vaskes med en desinfiserende såpe (f.eks. "Hibiscrub", som fås på apotek) kvelden før og samme morgen før operasjonen. De øvre to tredjedeler av kjønnsbehåringen fjerner du hjemme kvelden før. Vær forsiktig så det ikke blir sår i huden.

Du møter fastende, som oftest om morgenen, og blir tatt imot av klinikkens sykepleier, som vil ordne en del praktiske ting, bl.a. sykemelding og betaling. Magen blir så vasket med sprit og tildekket. Deretter settes bedøvelsen. Oppholdet på klinikken varer fra fire til tolv timer, alt etter inngrepets størrelse og den bedøvelse som blir gitt.

8. Tiden etter operasjonen

Når du drar hjem fra klinikken, vil du få både muntlige og skriftlige råd om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Du bør få noen til å hente deg, eller ta taxi hjem.

Alle plastiske operasjoner på magen vil gi noe smerter i såret det første døgnet. Du vil derfor få med deg smertestillende medisin. En mageplastikk er en middels stor operasjon som kan gi en del ubehag de første dagene. Bandasjen, som er ganske stor og stram, vil begrense aktiviteten den første uken. De to første dagene skal du stort sett ligge til sengs, bevege armer og ben og stå opp ca. hver annen time på dagtid og gå litt rundt. De første tre til fire dagene må du gå lett foroverbøyd for å minske belastningen på stingene. Og de to første ukene skal du i det hele tatt være forsiktig: Unngå løft og strekk. Ikke vri på overkroppen. Sitt ikke fremoverbøyd. En "stressless"-stol er ideell fordi den gir en riktig "knekk" i hoftene.

Spesielt forsiktig skal du være når magemusklene er sydd sammen. Da må du unngå hoste, løft og annen bruk av bukmusklene (som gjør at du "presser") i minst en måned. Forstoppelse må unngås - det anbefales å holde magen i gang med fiberrik mat. Drikk rikelig og unngå store måltider. Alkohol, nikotin og acetylsalicylsyre må ikke brukes den første uken etterpå.

Ofte legges det inn noen små plastrør i såret. De kalles dren og sørger for at sårvæske fjernes fra såret. Etter et eller to døgn fjernes drenene. Huden over magen kan da være blålig misfarget, med varierende grad av hevelse. Ofte kan det ha dannet seg små bloduttredelser under huden - små ømme "klumper", som du bør massere på i noen uker til de forsvinner. Kun unntaksvis er det sydd med sting som skal fjernes.

Pga. hevelse tar det av og til lang tid - noen ganger flere måneder, før du ser det endelige resultatet etter kosmetiske operasjoner på magen.

9. Bivirkninger og komplikasjoner av muskeloppstramming

Som ved en hvilken som helst annen operasjon er det en viss risiko for komplikasjoner. Ved nøye utvelgelse og forundersøkelse av de som skal opereres, og med god oppfølgning etterpå, forekommer imidlertid komplikasjoner svært sjelden. Spesielt liten risiko er det ved liten mageplastikk.

Problemer i selve operasjonssåret kan forekomme en gang i blant. Røykere og overvektige har større muligheter for å oppleve dårlig tilheling av såret. Væskeansamling i såret (som ikke må forveksles med infeksjon) og hudavstøtninger i sårkanten, ser vi av og til. Begge disse tilstandene forlenger rekonvalesenstiden, og det kan bli nødvendig med hyppigere kontroller og sårbehandling. Sluttresultatet blir imidlertid som oftest like godt. Infeksjoner er uhyre sjelden i private klinikker. Nummenhet over magehuden er ganske vanlig, men vil i de fleste tilfeller gi seg etter hvert.

10. Hvilket resultat kan jeg forvente?

Vi kan med sikkerhet si at magen din blir flatere etter operasjonen. Den vil være flatere også når du er avspent. De aller fleste får også en effekt på midjen, den blir smalere og mer definert. Trening med ulike mageøvelser vil nå gi resultater, fordi du har "kontakt" igjen med musklene.

Kort og bred midje samt mye fett inne i bukhulen, vil ofte gi et dårligere resultat. Menn har ofte mer fett inne i bukhulen enn kvinner. Stor svai i ryggen får også magen til å bule ut og se større ut enn den i virkeligheten er. Overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredsstillende resultat.

Av og til blir det små "eselører" i endene av arret. Jo mer løs hud som fjernes, jo større er dette problemet. Vanligvis forsvinner "ørene" av seg selv i løpet av et års tid. De kan eventuelt fjernes senere ved en liten operasjon i lokalbedøvelse.

Praktisk talt alle er godt fornøyd med resultatet, og føler de er kvitt en byrde. En modifisert liten mageplastikk med oppstramming av midtlinjen og mini-arr kan forbedre ditt utseende og øke ditt velvære. Mange rapporterer bedring i skuldre og rygg, fordi de slipper å holde igjen pusten for å holde magen inne hele tiden. Det er imidlertid aldri helt sikkert at operasjonen gir deg akkurat den magen du har ønsket deg. Realistiske forventninger er derfor viktig for dem som skal gjennomgå dette inngrepet. Trening og fornuftig livsstil vil alltid kunne forbedre et kirurgisk resultat.

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.
petri-dish

Størst i Norden

Fornebuklinikken utfører flere brystforstørrelser med proteser enn noen annen klinikk i Norden
3d-animation

Se forventet resultat i 3D

Vi tilbyr kostnadsfri 3D-bildeanimering av forventet resultat før brystforstørrelse
nurse

Tilpasset smertelindring

Hos oss får du et nøye tilpasset program for smertelindring under- og etter din behandling
operation-room

Sertifisert som sykehus

Fornebuklinikken har offentlig sykehus-godkjenning og er sertifisert etter NS-ISO 9001 – 2008 standard