OPPSTRAMMING AV LÅR, LÅRPLASTIKK OG STRAMME LÅR

Det er ikke alltid mulig å trene eller å slanke seg til strammere lår. For enkelte vil løs overflødig hud måtte fjernes kirurgisk. Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om oppstramming av lår eller lårplastikk. Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg. Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger. Lårplastikk kan i noen tilfeller gjøres på medisinsk grunnlag.

Klikk deg frem til det du ønsker å vite mer om i artikkelen nedenfor:

  1. Generelt om lårplastikk?
  2. Hvem kan få utført lårplastikk?
  3. Forundersøkelse (konsultasjon)
  4. Forberedelser før operasjon
  5. Hvordan gjøres lårplastikk?
  6. Hvordan skal jeg forholde meg etter lårplastikk?
  7. Hvilket resultat kan forventes etter en lårplastikk?
  8. Komplikasjoner etter lårplastikk?


1. Generelt om lårplastikk

De som har behov for kosmetiske operasjoner på låret, kan hovedsakelig deles i to grupper. De med for mye fett på innsiden og utsiden av lårene, og de med hovedsakelig overflødig, løs hud. Ofte finnes også en kombinasjon.

Til den første gruppen hører som regel yngre mennesker, både overvektige og normalvektige. Hvis du har normal, elastisk hud, vil som regel fettsuging (liposkulptur) være tilstrekkelig for å oppnå et fint resultat.

Løs, overflødig hud på låret lar seg ikke trene bort eller strammes med kremer, laser eller ultralyd. Har du denne tilstanden, er en operasjon som fjerner overflødig hud og strammer opp gjenværende hud (lårplastikk) nødvendig. Inngrepet kombineres alltid med liposkulptur. En økende gruppe pasienter er de som på et tidligere tidspunkt har fått utført en liposkulptur, og som av ulike årsaker ikke er fornøyd med resultatet. Vanligste årsak er at huden ikke har trukket seg tilstrekkelig sammen etter inngrepet.

2. Hvem kan få utført lårplastikk?

Vektoppgang eller arvelige faktorer kan bidra til økt fettmengde på lårene. Enkelte synes å ha disposisjon for å legge på seg spesielt mye over lårene. Trening kombinert med diett gir resultater, men hos noen pasienter synes fettforbrenningen å være mer uttalt andre steder på kroppen, slik at lårene "henger etter". Hos unge individer med god hud vil kanskje en fettsuging kunne løse problemet. Ofte er likevel huden løs og uelastisk, spesielt på innsiden av lårene hos kvinner som har valgt å gå ned i vekt, eller hos slankeopererte. Da kan det bli nødvendig å fjerne overflødig løs hud samtidig med fettsugingen.

Lårplastikk kan ikke gjøres hos sterkt overvektige, grensen går ved BMI (body mass index) 28. Ved BMI over 28 øker muligheten for komplikasjoner dramatisk. Her setter vi krav om vektreduksjon først. Det er en fordel at slike operasjoner gjøres etter at man har nådd sin trivselsvekt. Ytterligere vektreduksjon kan føre til at det blir behov for nok en operasjon senere.

Vi opererer ikke individer som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Personer som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå lårplastikk.

Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres.

3. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.

På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger. Lårene og hudens elastisitet blir vurdert, og dine ønsker vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Du vil få svar på eventuelle spørsmål. Sammen med kirurgen får du se før- og etter bilder av pasienter som er operert, slik at du lettere kan danne deg et bilde av ditt forventede resultat. Vanligvis tas det også bilder av lårene til journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.

Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. På siden utenbyskonsultasjoner finner du instruksjoner for hvordan du skal ta bilder og en helseerklæring som kan sendes til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.

4. Forberedelser før operasjon

Rett før operasjonen må huden på lårene være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Pasienter som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon på grunn av økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etterpå. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1- 2 uker etter inngrepet. Lårplastikk foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding. Pasienter som har fysiske plager og som opereres på medisinsk indikasjon på grunn av store vektforandringer, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 2-4 uker, avhengig av type arbeid.

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes underlivet, bena og føttene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose; det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten).

Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/ bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.

5. Hvordan gjøres lårplastikk?

Lårplastikk utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se Smertefrihet - bedøvelse.

Ved ankomst til klinikken vil du bli tatt i mot av en sykepleier som vil ordne med enkelte formaliteter (sykemelding, kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer på lårene. På operasjonsstuen vil lårene bli vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen. Selve inngrepet tar ca. to timer.

Foreligger det løs hud på lårene og en god del fett, reduseres fettmengden med liposkulptur (fettsuging) for finere fasong, i tillegg til at man fjerner overflødig hud. Ved å fjerne alt fettet under den hudbiten som skal fjernes, reduseres risikoen for komplikasjoner med skade av nerver, blod og lymfebaner, samt risikoen for altfor stram lukking av såret. Selv hos veldig slanke pasienter gjøres fettsuging i området før selve hudfjerningen.

Operasjonssnittet legges på hver side i lysken og skrittet, og eventuelt nedover på innsiden av låret. På grunn av fettsugingen kan mer hud fjernes enn tidligere. Man tester nøye hvor mye hud som er trygt å fjerne, og strammer så mye som man finner forsvarlig. Tilslutt sys sårene sammen i flere lag med innvendig selvoppløselig tråd. Man tar så på en komprimerende strømpe for i mest mulig grad å forbygge hevelse. Etter inngrepet ligger du og hviler deg på vår postoperative avdeling til du er i form til å dra hjem, vanligvis etter 2-3 timer.

6. Tiden etter lårplastikk

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Aktivitetsnivået bør være lavt de første 2 ukene. Det gir raskere rehabilitering og bedre resultat.

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, ett til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme.

De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket", og føle noe "spreng" i lårene. Dette vil avta i løpet av den første uken. De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med bena høyt. En Stressless stol er perfekt. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe.

Kompresjonsstrømpen du får på klinikken skal sitte urørt døgnet rundt i 6 dager. Etter 6 dager fjerner du eventuelle bandasjer, men ikke papirtapen over selve såret, og tar første dusj. Det er normalt at det har blødd litt ut i strømpen og at det væsker litt fra såret den første uken. Strømpene kan da vaskes. Papirtapen lufttørkes eller tørkes med hårføner før strømpene settes på igjen. Skorper må ikke plukkes av. De løsner lettest hvis du smører dem inn med litt matolje. Det er ingen sting å fjerne da det er sydd innvendig med oppløselig sting.

Papirtapen på såret fjernes første gang etter 10-12 dager, og skiftes deretter ukentlig (ikke oftere da dette gir sår hud). Arrene bør tapes i 3 måneder for å oppnå penest mulige arr.

Arrene bør ikke utsettes for sollys eller solarium direkte (bruk sun-block eller shorts) det første året, mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr.

Det er gunstig å gå små lufteturer. Sykling og svømming kan startes forsiktig etter 4 uker. Mer avansert trening som jogging, aerobic og vekttrening kan gjenopptas gradvis etter 8 uker. Ved smerter eller ubehag må trening utsettes ytterligere noen uker. Lytt til kroppen.

Det avtales vanligvis kontroll etter en uke (for pasienter som ikke har for lang reisevei). Dersom det er ønskelig med en etterkontroll, ta kontakt med oss etter 12 måneder.

7. Hvilket resultat kan forventes etter en lårplastikk?

De aller fleste av våre pasienter er meget godt fornøyd med forbedringen de oppnår både kosmetisk og funksjonelt, men det er viktig å ha realistiske forventninger. Stor overvekt gir sjelden et fullt ut tilfredsstillende resultat. Det er ikke mulig å utføre en lårplastikk uten å etterlate arr. Arrene er i begynnelsen ofte røde og harde, men med tiden blekner og mykner de. Deler av arret kan variere i bredde. Av og til blir det små "eselører" i endene av arret. Jo mer løs hud som fjernes, jo større er dette problemet. Vanligvis forsvinner disse av seg selv i løpet av et års tid, men kan eventuelt fjernes senere ved en liten justering.

I sjeldne tilfeller blir arrene brede og godt synlige. Det er ikke alltid så lett å forutsi hvordan arrene blir. En viss anelse får du ved å studere eventuelle tidligere operasjonsarr på kroppen din. Mye avhenger av om våre råd følges og av den enkeltes naturlige evne til å lage arr. De aller fleste pasientene våre opplever ikke at arrene representerer noe problem. En sjelden gang kan det bli nødvendig foreta en arrkorreksjon, men det er ingen garanti for forbedring av arrets utseende. Fettsugingen (liposkulpturen) kan også en sjelden gang etterlate ujevnheter, som kan korrigeres. Slike små etterjusteringer tilbys i tilfeller hvor man mener at resultatet helt sikkert vil forbedres.

8. Komplikasjoner etter lårplastikk

Komplikasjoner etter lårplastikk er sjeldne. Skulle komplikasjoner inntreffe, har vi effektive midler til å behandle disse. Våre kirurger er tilgjengelige 24 timer i døgnet året rundt i forbindelse med behandlinger. Hvis du tror at noe er galt, ring oss. Er du i tvil og bor langt unna, ring din lokale legevakt for hjelp. Blødning kan forekomme etter et hvert inngrep. Dette inntrer svært sjelden, og som regel innenfor det første døgnet. Derfor er det svært viktig å holde seg i ro og ikke mer enn 1-2 timers reisevei unna klinikken det første døgnet etter operasjonen. Blødning arter seg som plutselig økende smerte og opphovning i lårregionen. Dette er ikke farlig, men krever en ny liten operasjon der såret åpnes og blødningspunktet stoppes. Sluttresultatet vil ikke påvirkes av en slik komplikasjon. Infeksjoner forekommer meget sjelden ved Fornebuklinikken (ca. 1-2 infeksjoner pr. 1000 operasjoner). Tegn til infeksjon er rød, varm, smertefull hud i operasjonsområdet. Dette er ofte ledsaget av nedsatt allmenntilstand og feber. Ved slike symptomer skal du kontakte oss, eller annen lege hvis du bor langt unna.

Tilhelingsproblemer langs arrene forekommer oftere hos overvektige, røykere og pasienter med diabetes. Dette vil arte seg som et væskende sår i deler av arret i noen uker, og heler normalt av seg selv.

Den verst tenkelige komplikasjon er tap av hud eller tap av vev, enten helt eller delvis. Dette forekommer heldigvis ytterst sjelden, og nesten utelukkende hos røykere. Alle kirurger som driver med denne type kirurgi vil før eller siden kunne oppleve det. Ved lårplastikk blir vevet stramt når man lukker såret. Dette gir redusert blodsirkulasjon. Røykingen vil ytterligere forverre blodsirkulasjonen og vevet kan få for lite oksygen. Det er derfor svært viktig at man ikke røyker etter en lårplastikk. Såret trenger alt det oksygenet det kan få. En slik komplikasjon krever langvarig sårskift og kanskje nye operasjoner. Resultatet vil kunne påvirkes negativt.

Tap av eller redusert følelse i huden kan forekomme. Dette vil som regel bedre seg, og hos enkelte komme helt tilbake. Ofte tar dette lang tid, og man kan forvente forbedring opp mot et til to år etter inngrepet.

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.