BRYSTFORSTØRRELSE MED EGET FETT - FETTRANSPLANTASJON

Er en operasjon med transplantasjon av eget fettvev for å forstørre brystene noe for deg? Her finner du fullstendig informasjon om forstørring av brystene med eget fettvev, slik at du selv kan ta en avgjørelse.

Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille time for konsultasjon. Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger.
I denne veiledningen vil ordene fettransplantasjon og brystforstørrelse med eget fett bli brukt om hverandre siden de er det samme.
 
Kontakt oss idag
Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

Klikk deg frem til det du vil vite om brystforstørrelse med eget fett i artikkelen nedenfor:

 

 1. Generelt om brystforstørrelse
 2. Hvem egner seg best for brystforstørring med eget fett
 3. Om brystforstørring med eget fett
 4. Hvem kan få utført brystforstørrelse med eget fett
 5. Forundersøkelse (konsultasjon)
 6. Forberedelser før operasjon
 7. Tiden etter brystforstørrelse med eget fett
 8. Hvilket resultat kan forventes etter brystforstørring med eget fettvev
 9. Komplikasjoner etter fettransplantasjon
 10. Amming
 11. Brystforstørring og brystløft
 12. Garanti ved brystforstørrelse med eget fett 


1. Generelt om brystforstørrelse

Brystforstørrelse er det mest utførte inngrepet innen kosmetisk kirurgi. Årsakene kan være flere til at kvinner ønsker å forandre brystene sine. Noen kvinner kan ha manglende utvikling av brystene eller utvikler svært små bryst. Nokså mange kvinner opplever at brystene mister volum og fasong etter graviditet og amming. Andre har utviklet ulike bryst eller unormal fasong på brystene. Sykdom kan også forårsake at man må fjerne en del av brystet, som igjen kan gi tap av volum og uheldig fasong. I 1962 ble de første brystprotesene (brystinnleggene) tatt i bruk. De besto av et tynt glatt hylster av silikongummi fylt med flytende silikon. Det var en del problemer med de tidlige glatte innleggene. Dagens proteser er konstruert for å minimalisere risikoen for både lekkasje og kapseldannelse. Internasjonale forskningsresultater er entydige: Brystforstørring med silikonprotese er blitt en trygg operasjon, som gir overveiende gode resultater og fornøyde kvinner. Dette stemmer godt med de erfaringer vi har i Norge. Silikonproteser er derfor førstevalget når det gjelder brystforstørring. Men, ikke alle kvinner kan tenke seg brystforstørrelse med silikonproteser. Og det har i alle år falt kommentarer som at; "jeg har noe overflødig fett på magen eller lårene. Går det ikke an å ta litt der det er for mye, og flytte det til brystene!" Nå er dette blitt en realitet, mange kvinner kan nå tilbys denne form for brystforstørrelse. Den anerkjente amerikanske plastikkirurgen dr. Sidney Coleman, har vært en foregangsmann internasjonalt i utviklingen av fettransplantasjon. Metoden er nå forfinet og egner seg godt for brystforstørrelse. I USA, Europa og Latin Amerika behandles nå flere og flere pasienter med fettransplantasjon for å forstørre brystene. Man hadde lenge motforestillinger mot å transplantere til brystene, pga. mulighet for cystedannelser, forkalkninger etc., men metoden forårsaker ikke skade eller sykdom i brystene. Små forandringer som kan ses på røntgen er lette å tolke og lett å skille fra sykelige forandringer. Den amerikanske plastikkirurgiske forening har slått fast at dette nå er en egnet, trygg metode. Les rapporten om brystforstørring med eget fett her.
 

2. Hvem egner seg best for brystforstørring med eget fett

Kvinner med ønske om moderat naturlig brystforstørring og som har overskudd av fett et annet sted på kroppen er egnet for denne metoden. Mange kvinner opplever at fettet på nedre/sentrale mage, hofter, innside eller utside lår er vanskeligere å slanke bort, samtidig med at brystene av ulike årsaker har blitt mindre eller mistet ønsket form. For informasjon om fettsuging (permanent fettfjerning: Se også eget kapittel om Fettsuging).
 
Aller best egnet for brystforstørrelse med fettransplantasjon er kanskje kvinner som etter graviditeter og amming har mistet volum og fasong i sine byster og som har lett løshet og noe ekstra hud. En annen gruppe som kan egne seg godt, er de kvinner som av ulike grunner ikke lenger ønsker å ha brystinnlegg og som etter uttak av innleggene har ønske om en forbedring. Kvinner som har fjernet en kul i eller en del av brystet, og som av den grunn kan ha mistet både volum og fasong, egner seg også godt for fettransplantasjon. Bonusen er at, foruten større bryster kan man i tillegg få flatere mage og/eller mindre lår.
 

3. Om brystforstørring med eget fett

Brystforstørrelse med eget fettvev krever erfaring og riktig utstyr. Fornebuklinikkens kirurger har den nødvendige erfaring med fettransplantasjon. I tillegg har vi som første klinikk i Norge anskaffet en spesial designet maskin for skånsom fettsuging. Maskinen setter bedøvelse og væske i en slags pulset jetstrøm slik at fettcellene løsnes og mykgjøres, slik at de lettere å suge ut, uten skade på den enkelte fettcelle. Cellene suges ut i et sterilt, lukket system, hvor de filtreres og vaskes, før man setter de tilbake i kroppen (brystene) ved hjelp av Coleman's avanserte utstyr for fettransplantasjon. Coleman's utstyr muliggjør at man setter små mengder fettvev inn i utallige tynne tuneller, slik at de får næring og oksygen fra omkringliggende vev. Etter få dager er cellene vokst inn i vevet omkring og vil være permanente, og oppfører seg som de andre fettcellene i brystet.

Man har nøye planlagt på forhånd hvordan man vil bygge opp volumet i brystets ulike deler. Mens operasjonen skrider frem vil kirurgen modellere volum og fasong frem til ønsket resultat. Vanligvis settes like volumer på de to sider, men ulikheter og asymmetrier kan også samtidig jevnes ut under kirurgens hånd. Ca. 70 % av fettcellene overlever transplantasjonen. Disse cellene vil bli permanente og ha normale egenskaper i vevet. Installeres 300 ml fett i hvert bryst, så vil ca. 210 ml være igjen.

Det går ikke å sammenligne den effekten denne volumøkningen har på brystenes med den effekten et silikoninnlegg har, da volumet distribueres annerledes, mer naturlig, og man tar hensyn til brystenes utgangsfasong. Erfaringsmessig gir én behandling en veldig god effekt.

Ønsker man større volum enn det som oppnås etter en behandling, så kan man gjenta behandlingen etter 3 - 4 måneder.
 

4. Hvem kan få utført brystforstørrelse med eget fett

Alle friske, fullt utviklede kvinner som ikke er allergiske for bedøvelsesmidler, kan vurdere for brystforstørrelse med eget fett. Vi får ofte spørsmål om små bryster hos unge kvinner vil kunne fortsette å vokse. Har du normal vekt, regelmessig menstruasjon og avsluttet høydevekst kan du ikke regne med at brystene vil utvikle seg videre. P-piller og vektøkning kan dog øke brystenes størrelse og gjøre en operasjon unødvendig.
Kvinner med påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft anbefales ikke å forstørre sine bryster. Man anbefaler kvinner som er 38 år eller eldre å få utført mammografi før en operasjon.

De som egner seg aller best er kvinner som etter graviditet og amming har lagt seg ut litt rundt magen eller har litt ekstra fett på rumpe og lår, og som har mistet volum og fasong i sine bryster og som derfor har en viss løshet og en del ekstra hud. Noen ganger er brystene så slappe at et brystløft bør vurderes. Ønskes større volum etter brystløftet, kan man foreta fettransplantasjon etter 3 til 4 måneder.

Vi opererer ikke kvinner som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol eller medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Kvinner som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt og at det ikke er til hinder for å gjennomgå brystforstørrelse.

Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner, herunder brystforstørrelse.
 

5. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.
 
På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene normalt hos en av våre erfarne plastikkirurger. Vevet i brystet og hudens elastisitet blir vurdert og størrelse diskutert. Man vil kunne vurdere om du har fettvev som du ønsker fjernet, for eksempel på mage, rumpe eller lår, og som vil kunne egne seg til å forstørre brystene med. Du vil få svar på eventuelle spørsmål. Vanligvis tas det også bilder av brystene og aktuelle områder for fettfjerning. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.
Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder (tatt forfra og fra siden) og en helseerklæring. Ta kontakt med oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.
 

6. Forberedelser før operasjon

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet.

Rett før operasjonen må huden rundt brystet være ren uten betennelser eller sår. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl - slik som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Kvinner som bruker slike medisiner pga. hjerte-kar sykdom anbefales ikke å slutte med disse, og kan ikke tilbys operasjon pga økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etterpå. Mødre med små barn må altså ha hjelp 1-2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet minst fire måneder før eventuell operasjon.
 
Før du drar hjemmefra operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes brystene, overkroppen, hals og armhulene. Såpen skal deretter skylles av med mye vann.
 
Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tygge tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta taxi! Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken. Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet foregår i lett narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt en time. Du ligger og hviler seg på klinikken til du er i form til å dra hjem. Du vil være reiseklar etter 1-2 timer.
 

7. Tiden etter brystforstørrelse med eget fett

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.

Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme.

Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smerte stillendemedisiner hjem. Vi vet at plagene kan forbygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket" der man har foretatt fettsugingen, og dessuten føle noe "spreng" i brystene. Lett feber er vanlig. Dette vil avta i løpet av den første uken. De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. En "Stressless"-stol er perfekt. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, brystet må ikke få støt eller slag! Gulvvask og hagearbeid er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første to til tre uker. Pass på at støtte-BH'en sitter ordentlig omkring hele brystet og at ingen kanter gnager eller lager søkk i huden. BH skal brukes dag og natt den første måneden. Riktig BH får du på klinikken etter operasjonen. Kompresjonsplagget på området for fettsuging sitter på dag og natt i 14 dager deretter på dagtid i 4 uker. De små bandasjene (kompressene) kan fjernes etter 4 - 6 dager. Det sitter papir-tape på selve såret. Disse fjernes etter 10 - 12 dager, og skiftes deretter ukentlig, i 2 - 3 måneder (ikke oftere, gir minst mulig arr). Fire dager etter operasjonen kan du dusje for første gang- forsiktig! BH'en kan da vaskes eller skylles opp. Papirtapen tapen lufttørres eller tørkes med hårføner før BH-en settes på igjen.

Alle som har fått forstørret brystene, anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Spesielt viktig er det å ha god støtte under trening. Dette bevarer brystets form, og hindrer at huden strekker seg. Fravær fra arbeidet er vanlig i en uke. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente en måned. Men, vi anbefaler å starte forsiktig, lytt til kroppen.

Det er vanligvis kontroller i løpet av den første uken og etter 6 måneder. Man bør gjøre vanlig egenundersøkelse av brystene, slik som helsemyndighetene anbefaler. Mammografi kan utføres av trenet undersøker eller suppleres med MR.
 

8. Hvilket resultat kan forventes etter brystforstørring med eget fettvev

Brystforstørring med eget fett gir naturlige bryster med normal mykhet etter brystforstørring. Formen på brystene vil avhenge av hvordan kvinnen så ut før operasjonen. Man oppnår å få mer av hva men har fra før, og de fleste går opp ca. en cup-størrelse etter en behandling.
 
Det er viktig å merke seg at om man går opp i vekt etter operasjonen, så vil brystene bli større fordi de transplanterte fettcellene øker i volum. Likeledes, går man ned i vekt (slanker seg), vil brystene kunne bli mindre, fordi de transplanterte fettcellene går ned i volum.

De transplanterte fettcellene oppfører seg som normale fettceller andre steder på kroppen. Flere forhold spiller inn - melkekjertelens form og størrelse, mengden underhudsfett og hudens elastisitet. Når du ligger på ryggen uten BH, vil brystene ha naturlig flyt. Mange ønsker seg "kløft" mellom brystene - det er ikke alltid mulig å få til hvis brystene fra naturen sitter langt ute på sidene av brystkassen. Etter noen måneder pleier ikke kvinnen merke eller tenke noe særlig på at hun har foretatt en brystoperasjon. Du skal kunne leve helt som før. Idrettslige aktiviteter, dykking og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer. Metoden etterlater omtrent ikke synlige arr. De er 3 mm lange, 2 på siden av brystet og 2 innenfor pigmentet på brystvorten, og over noe tid blir disse nærmest usynlige. Kun noen få danner godt synlige arr som holder seg røde i lang tid, noen ganger mer enn et år, men over tid blir disse også nærmest usynlige. Plastring av arrene noen måneder etter inngrepet og bruk av relativt stram støtte-BH, kan forebygge synlige arr.
 

9. Komplikasjoner etter fettransplantasjon

Komplikasjoner er svært sjeldne.Etter alle typer operasjoner, også fettsuging og transplantasjon, vil man av og til kunne oppleve små blødning inn i sårhulen. Dette vil kunne gi blåmerker lokalt og noe ømhet. Men en blødning i området der man har transplantert fett er uheldig fordi blodsirkulasjonen til det nytransplanterte cellene vil kunne bli redusert og færre celler vil overleve transplantasjonen. For å forebygge blødning etter operasjonen, er det svært viktig å følge de råd som gis før operasjonen og å holde seg i ro den første uken.

Infeksjon kan forekomme, men dette er svært sjeldent. Generelt forekommer det svært få infeksjoner ved private klinikker.

Moderat asymmetri kan forekomme. Dette lar seg justere ved å legge inn noe mer fett på et litt senere tidspunkt.

Det er rapportert at partier i brystene som er forstørret med fettransplantasjon kan oppleves som ømme og litt knudrete over tid. Disse plagene er som regel alltid forbigående. Noen av de transplanterte cellene overlever ikke og vil kunne synes som små forkalkninger på mammografi. Disse er imidlertid lett å skille fra microforkalkninger som gir grunnlag til bekymring på mammografiundersøkelser.
 

10. Amming

Kvinner som får forstørret brystene med fettransplantasjon kan senere få barn og amme. Svangerskap og amming vil kunne øke brystenes volum, tøye huden og medføre behov for en korreksjon, akkurat som hos uopererte kvinner.
 

11. Brystforstørring og brystløft

Har brystene for mye heng og løshet, vil ikke alltid fettransplantasjon alene være nok for å oppnå større bryst med fin høyde og fasong Brystforstørrelse gir ikke egentlig løft. I slike tilfeller velger noen kvinner å gjøre et brystløft i tillegg til brystforstørring, for å "få tilbake" best mulig fasong og volum. Ønsker man større bryster etter brystløftet kan man etter 3 - 4 måneder gjøre fettransplantasjon.

Noen kvinner vil ikke ha arrene som brystløft gir. Alternativet kan være en eller to fettransplantasjoner som fyller ut all den løse huden. Men selv med mye transplantert volum vil brystene henge, hvis det var heng fra før. Man kan oppnå noe rundere og fullere fasong
 

12. Garanti ved brystforstørrelse med eget fett

Ujevnheter som kan oppstå etter fettsugingen eller fettransplantasjonen vil rettes uten ekstra kostnad. Forutsatt at det er medisinsk forsvarlig, uten risiko og at et nytt inngrep med sikkerhet vil forbedre resultatet
Metoden egner seg for de kvinner som er ute etter en forbedring som en moderat naturlig forstørrelse vil gi. Man kan ikke garantere en gitt økning i cup størrelse og fasongen som oppnås vil være avhengig av brystenes utseende før operasjonen. Ønskes større volum enn det som oppnås med en behandling, må denne bekostes selv.

Vektoppgang eller vektreduksjon vil påvirke brystenes størrelse og fasong.

Pasientene må følge de pålegg som gis i forbindelse med operasjonen. Man må omgående ta kontakt hvis man skulle få et problem, og la seg undersøke av en av Fornebuklinikkens kirurger, samt gjennomføre nødvendige tilleggsundersøkelser. Eventuell ny operasjon foretas ved Fornebuklinikken.

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.