Ansiktsløftning - ansiktsløft - ansiktsløfting

Plages du med aldersforandringer i ansiktet, ser du eldre ut enn du føler deg? Her vil du finne fullstendig informasjon om ansiktsløft (facelift), slik at du selv kan ta stilling til om et ansiktsløft kan hjelpe deg. Ansiktsløftning / facelift er i dag blitt mer og mer vanlig, og den kirurgiske teknikk har også blitt forbedret slik at varigheten ved facelift har blitt vesentlig lengre og resultatet ser naturlig ut.

Hvis noe er uklart eller du har ubesvarte spørsmål, kan du gjerne ringe oss. Du vil da få anledning til å bestille en time til konsultasjon med en av våre kirurger som har lang erfaring innen facelift/ansiktsløft.

I denne veiledningen vil ordene ansiktsløft og facelift bli brukt om hverandre.

Klikk deg frem til det du vil vite mer om i artikkelen nedenfor:

 1. Ansiktsløfting i historisk perspektiv
 2. Hvem ansiktsløft egner seg for
 3. Dette blir forbedret ved ansiktsløfting
 4. Når bør ansiktsløftning foretas?
 5. Konsultasjonen før ansiktsløfting
 6. Planlegging av ansiktsløft
 7. Operasjonen
 8. Etter operasjonen
 9. Resultatet
 10. Kan du ta ansiktsløftning senere?
 11. Arret etter ansiktsløfting
 12. Komplikasjoner og bivirkninger ved ansiktsløft

1. Ansiktsløftning i historisk perspektiv

Ansiktsløft/facelift er det inngrepet man først og fremst historisk forbinder med kosmetisk kirurgi. Tidligere ble dette inngrepet ofte forbundet med at det var filmstjerner og mediekjendiser som foretok et slikt inngrep. Heldigvis har denne holdningen snudd, og man ser at ansiktsløft i dag utføres stort sett på alle typer mennesker.

Metoden de senere år har blitt betydlig forbedret, slik at pasientene etter et slikt inngrep nå får et naturlig og pent resultat, og ikke et typisk operert utseende. I stedet for å bare stramme opp huden, gjør man i dag den vesentlige oppstramningen under huden ved å stramme og løfte opp deler av ansiktets muskulatur. Med årene er det denne som bl.a. synker ned og trekker med seg huden i tillegg, og dermed også forårsaker slapp og løs hud. Ved å stramme opp denne innvendige muskelgruppen, også kalt SMAS, oppnår man mer fylde til kinnene og mellomansiktet, til slik som man mer var som ung. Dermed trenger man heller ikke å stramme huden vesentligsom er svært viktig for å få pene og minst synlige arr. I tillegg unngår man et operert ansiktsuttrykk, slik man ofte så ved de tidligere utførte ansiktsløftene. Hos de aller fleste over 50 år, vil halsmuskelen midt på halsen under haken dele seg og dermed lage de klassiske halsstripene eller halsbåndene. Dersom dette problemet foreligger, vil man også sy denne muskelen sammen, og dermed glatte ut halsstrukturen igjen. Hos noen pasienter er det overskytende fett i hals-eller kinn regionen. Dissse pasientene vil i tillegg bli behandlet med fettsuging/liposuction, slik at resultatet blir optimalt. Med den metoden vi ved Fornebuklinikken bruker i dag, oppnår vi et naturlig resultat, der pasienten beholder sitt typiske utseende og uttrykk, men man ser 10-15 år yngre ut. Av disse grunner, ser vi i dag at dette inngrepet øker i popularitet, og at det er vesentlig lettere å få anerkjennelse for disse operasjonene blant den vanlige mann og kvinne.

2. Hvem ansiktsløft egner seg for

Kvinner som har utviklet typiske aldersforandringer i ansiktet. Dette kan være utalte rynker i ansiktet, sig av huden på halsen, markante furer på munnviken til nesen med heng (pose) ved underkjeven samt tap av volum og sig av kinnet. Noen ganger vil en øyelokksoperasjon samtidig være aktuell for å oppnå best effekt, dette gjøres ved å fjerne tunge øyelokk og fettposer.

De aller fleste kvinner er fornøyde med det resultatet de oppnår. Noen egner seg bedre for ansiktsløft enn andre. Den "ideelle kandidat" er ofte mellom 40 og 60 år, Det er viktig at forventningene til resultatet er realistiske. Den som venter seg mirakuløse forandringer i utseendet bør ikke gjennomgå ansiktsløft. Under konsultasjonen vil vi forklare mest mulig objektivt hvilket resultat du kan forvente å oppnå etter et ansiktsløft.

Kvinner som skal foreta ansiktsløft bør være friske og ikke allergiske mot bedøvelsesmidler. De som røyker må være i stand til å slutte i forbindelse med inngrepet. Røyking vil ofte kunne resultere i alvorlige sårkomplikasjoner i ansiktet! Rett før operasjonen må huden i ansiktet være ren uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl - slik som f.eks. Dispril, Albyl-E- les mer her) ,og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Kvinner som bruker slike medisiner pga. hjerte-kar sykdom anbefales ikke å slutte med disse, og kan ikke tilbys operasjon pga økt blødningsrisiko. Mistanke om forøket blødningstendens gir grunn til ikke å operere (lange mensblødninger, lett for å få blåmerker ved milde støt, blør lenge når man kutter seg, familiemedlemmer med erkjent blødnings sykdom).

Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst en uke etterpå.

Ansiktsløft er foretatt på kosmetisk grunnlag og gir ikke grunnlag for sykemelding. Fravær fra jobben bør planlegges til ca 2- 3 uker (etter ca 2 uker kan arrlinjen og små hudforandringer skjules med dekkstift)

Vi opererer ikke kvinner som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. De som vet at de danner svært stygge, tykke arr (keloid), egner seg heller ikke for ansiktsløft.

3. Dette blir forbedret ved ansiktsløfting

De aller fleste er meget fornøyde etter ansiktsløft. Det er altså løs hud på halsen, under haken og langs kjevelinjen som vil bli vesentlig strammere og glattere gjennom ansiktsløfting. Folden på siden av eller under munnvikene blir ofte også forbedret en del. Folden som går fra nesen og ned mot munnvikene på begge sider, blir kun moderat forbedret. Det samme gjelder folder på siden av øynene ("smilerynker").

Hudens kvalitet blir ikke forandret. Du vil ikke få mindre porer, glattet ut fine rynker eller skrukker - særlig gjelder dette de rynkene som skyldes overdreven soling. Behandlingen for slike forandringer er medisinsk hudterapi i ulike former: For eksempel A-vitaminsyre, hudsliping, laser eller kjemisk behandling (peel).Arr, blodårer og føflekker vil forbli som før. Facelift vil ikke innvirke noe på panne, øyelokk eller lepper. Heller ikke har operasjonen noen effekt mot løs hud langt nede på halsen (mot kravebenet).

Ansiktsløfting fornyer ikke hele ansiktet - du får ikke et nytt, ugjenkjennelig ansikt. Til en viss grad kan man si at operasjonen virker foryngende. Du blir ikke stiv eller "dradd" i ansiktet hvis operasjonen utføres korrekt. Uttrykket i ansiktet blir det samme som før. "Hollywood-løft", der man strammer så mye at det ser unaturlig ut, gjøres ikke i Norge.

4. Når bør ansiktsløftning foretas?

Ofte får vi spørsmål som:

 • Er det for tidlig for meg å ta ansiktsløftning?
 • Er jeg for gammel for ansiktsløftning?

Svaret er det samme:

Foreta en ansiktsløftning når du føler behov for det!

De fleste som får en slik operasjon utført, er mellom 45 og 60 år. Et ansiktsløft varer gjerne i 10-15 år. Aldringsprosessen er ulik hos det enkelte individ. Behovet for en kosmetisk operasjon vil derfor melde seg på ulike tidspunkt i livet. Har du fått poser langs kjeven og løs hud på halsen, som du ikke trives med, da er det ingen grunn til å vente. Det finnes altså ingen konkret "beste alder". Noen er svært nøye med utseendet sitt, og vil ha rettet på relativt små aldersforandringer. I slike tilfeller må du selv vurdere om de ønskede korreksjoner står i forhold til tidsspille, ubehag og kostnader. Det er kun den enkelte pasient som kan avgjøre dette i samråd med kirurgen som skal operere.

5. Konsultasjonen før ansiktsløfting

Det anbefales at de som har anledning til det, møter på til en konsultasjon for vurdering. Time bestiller du på telefon: 67 11 54 20 eller med e-post til info@fornebuklinikken.no (Du kan også ta kontakt direkte her)

Ta kontakt med oss ved å trykke her.

På Fornebuklinikken foregår konsultasjonen hos en av våre erfarne plastikkirurger, som vurderer forandringene i ditt ansikt, og spesielt hudens elastisitet og tykkelse. Dine ønsker vil bli hørt og vektlagt, samt at du vil få svar på eventuelle spørsmål. Det vil diskuteres med deg hvilke tiltak vi mener er nødvendige for å få et finest mulig resultat. Ved å stramme huden i ansiktet med hendene får du et visst inntrykk av hva som kan oppnås. Under konsultasjonen vurderes det om det skal fjernes fett, om muskler skal strammes opp, eller om problemet bare er løs hud. Vårt mål er å finne den beste løsningen for deg, både når det gjelder metode og teknikk. Dersom du ikke er en god kandidat for ansiktsløft ,vil vi informere deg om dette. Vi vil også se om det er andre alternativer som kan egne seg bedre, for eksempel øyelokksoperasjon eller et panneløft.

Vanligvis tas det bilder av ansiktet. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.

Etter din konsultasjon hos kirurg vil du få en prat med vår konsulent, her vil du få ytterligere praktisk informasjon, samt få mulighet til å sette opp tid til operasjon om ønskelig. Dersom du ikke har bestemt deg, kan du selvsagt på et senere tidspunkt ta kontakt med oss på telefon 67 11 54 20 enten for å finne en tid som passer, eller for å få klarhet i de spørsmål du måtte ha.

Vi har mange pasienter som kommer langveisfra og har derfor god og lang erfaring med telefonkonsultasjoner. Dersom du bor du langt unna klinikken og ikke har anledning til å komme hit til en konsultasjon kan du enkelt sende inn helseopplysninger ved å fylle ut dette helseskjemaet. Når du har fylt ut og sendt dette, vil du motta en automatisk mailbekreftelse av oss. Besvar denne mailen - skriv litt om deg selv og legg ved dine bilder (de må være av god kvalitet og forfra, skrå side- og sidebilder, samt vinklet ovenfra og vinklet nedenfra). Deretter vil du bli kontaktet av en av våre kirurger pr telefon for en telefonkonsultasjon. Våre plastikkirurger har lang erfaring med å foreta gode vurderinger ut i fra bilder og vil på bakgrunn av dette kunne si noe om hvilken behandling som vil kunne være best for deg. Du vil også få muligheten til å få svar på dine eventuelle spørsmål. Etter telefonkonsultasjonen kan man settes opp til en operasjon dersom ønskelig. Det vil bli satt av god tid på operasjonsdagen slik at kirurgen får tatt en siste og endelig vurdering.

6. Planlegging av ansiktsløft/facelift

Vi anbefaler at ansiktsløft foretas i vinterhalvåret da sol kan vanskeliggjøre en normal tilheling, dessuten er det ubehagelig å gå med bandasje i ansiktet på varme dager.

Røyking og nikotinholdig tyggegummi eller plaster eller snus er ikke bra for sårtilhelingen. Nicotinbruk i en hver form må opphøre minst to uker før operasjonen. Storrøykere (over 20 pr. dag) må slutte opptil et halvt år i forveien. Første røyk etter operasjonen må ikke tas før det er gått minst en uke.

Det er også særdeles viktig at du ikke tar acetyl salisyl holdige medisiner( Dispril eller Albyl-E eller antiflogistika (Naprosyn, Ibux, Napren E, Voltaren, Brexidol )i perioden to uker før inngrepet pga disse medikamentene gir økt blødingstendens.

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, ansiktsvask samt hårvask med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøpt på apoteket). Spesielt nøye vaskes håret. Såpen skal deretter skylles av med mye vann.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose, det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tyggegummi fra kl 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du eventuelt har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten). Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta taxi! Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre fra klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.

Ved fremmøte blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Inngrepet foregår i narkose og lokalbedøvelse slik at du sover, uten å merke noe ubehag. Operasjonen tar normalt 2 - 3 timer. Etter operasjonen blir du liggende til observasjon i ca 3-4 timer.

7. Operasjonen

Du bør møte uthvilt. Ansiktsløft utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se Smertefrihet - bedøvelse.

Ved ankomst til klinikken vil du få en beroligende sprøyte eller tabletter. Sykepleier vil ordne med enkelte formaliteter (kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer.

Noe hår over og bak ørene klippes bort før operasjonen starter. Dette gjøres av lege eller sykepleier på klinikken samtidig med at noe av håret bindes opp i strikker. Ansiktet blir vasket med desinfeksjonsmiddel og overkroppen tildekket med sterile laken. Du sover under inngrepet da du får narkose og merker derfor ingen smerter. Operasjonen tar mellom to og tre timer.

Det legges et snitt rundt det ene øret, og den huden som skal strammes blir løsnet. Ved behov strammes ansiktsmuskulaturen og eventuelt fett fjernes. Deretter strammes huden, overflødig hud fjernes og hudkantene sys pent sammen.

Bandasjen etterpå går rundt hele hodet og skal sitte på i 2 dager. Hvis det utføres fettsugning av haken/kinnben, må du ha denne bandasjen i en uke. Den er relativt stor og kan oppleves som ubehagelig. I tillegg får du en nakkekrave som du også skal ha i en uke. Denne støtter hodet og gir hvile i tillegg til at den beskytter mot vridninger av hodet.

8. Etter operasjonen

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forbygges/reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.

Ansiktsløftning er en operasjon som normalt ikke gir særlig smerter etterpå. Direkte smerte etter 2 -3 dager er unormalt. Operasjonen gir kanskje mer ubehag enn smerte de første par dager, og en følelse av "stivhet" og "nummenhet" kan føles i ansiktet en uke eller to. Nummenhet foran øret kan vare i mange måneder. De første dagene vil man kjenne seg øm og stiv i ansiktet. Det blir en del hevelse og litt blålig missfarging kan forekomme. Dette vil avta i løpet av 1 - 2 uker.

De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. En "Stressless"-stol er perfekt. De neste fem dager kan du gå forsiktig oppe, men du skal ha fysisk og psykisk hvile helt til de siste stingene er tatt. Det er viktig at du følger de skriftlige og muntlige instruksene du har fått. Bl.a. skal du ikke vri på hodet, ikke snakke mye og ikke tygge de første 4 - 5 dagene. Finmost mat anbefales de første dagene. Sov med overkroppen høyt og om mulig på ryggen den første uken.

Bandasjen rundt hodet fjernes etter 2 dager, er det gjort fettsugning i tillegg, fjernes bandasjen etter 7 dager. Det legges inn et dren på hver side for å redusere den postoperative hevelsen. Disse fjernes etter to dager. Stingene foran øret fjernes etter 6 dager. Stingene (stifter) i tinningen og bak øret fjernes etter 14 dager. Du kan forsiktig skylle og vaske håret etter en uke. Ofte har man blåmerker i ansiktet i ca en til to uker etter operasjonen, spesielt rundt munnen og nederst på halsen. Disse er lett å sminke over. Det er sjeldent at det er blåmerker igjen etter tre uker.

Foruten de to etterkontrollene hvor du fjerner sting (6 og 14 dag), er det kontroll etter 3 måneder.

Du må oppholde deg i nærheten klinikken den første natten. Utenbys pasienter med mer enn 1-2 timers reise må oppholde seg i Oslo-området i minst 2 dager etter operasjonen. Vi foreslår at du overnatter på Quality Hotel Expo som ligger rett i nærheten, her har vi ordnet med gode priser for våre pasienter. Informasjon om overnatting får du av vår konsulent etter konsultasjonstimen din.

9. Resultatet

Resultatet etter inngrepet vil være mye avhengig av hvordan du så ut før operasjonen. Hvis huden var svært løs og foldet seg langs kjeven med "kalkunhals" i tillegg - vil forbedringen være betydelig, og du vil se en meget stor forskjell. Ved moderate aldersforandringer, kanskje kombinert med solskadet og smårynkete hud, vil resultatet ikke være så markert, men likevel vil du oppleve en positiv forbedring. Hvor bra resultatet blir, er også avhengig av dine forventninger. De må også stå i forhold til det vi kan oppnå. Informasjon om dette vil vi gå nøye innpå under konsultasjonen før operasjonen.

De fleste pasientene er godt fornøyde med den fine forandringen en ansiktsløfting gir, men det er viktig å poengtere at man ikke oppnår en total forandring eller foryngelse.

10. Kan du ta ansiktsløftning senere?

Vi får ofte spørsmål om hvor lenge resultatet av ansiktsløftning varer. Opererer man f.eks. en av to eneggede tvillinger, vil den opererte i mange år ha strammere og jevnere hud enn den uopererte forutsatt at de lever i et likt miljø. Forskjellen vil imidlertid bli mindre uttalt etter som årene går. Aldringsprosessen fortsetter uavhengig av operasjon eller ikke. Noen vil derfor føle behov for en ny ansiktsløft etter 10-15 år Dette betyr altså ikke at "varigheten" av operasjonen er begrenset. Snarere er dette kanskje et tegn på at man var fornøyd med den første operasjonen, og at man vet hva man går til. Vi er tilbakeholdne med å gjøre ansiktsløftning for tredje gang. Da kan nemlig blodårene i ansiktet komme tydeligere frem.

11. Arret etter ansiktsløfting

Under konsultasjonen forklares hvor arret etter ansiktsløfting blir liggende. Det begynner foran over ørene - går ned på forsiden og så bak ørene - og videre noen cm inn i hodebunnen i behåret område. Den eneste synlige delen av arret er foran øret. Legges dette snittet nøyaktig langs ørets konturer, blir det praktisk talt aldri synlig for det blotte øye. Hvis arret skulle bli synlig, kan det lett skjules med en hårlokk eller med dekkstift. De som danner stygt arrvev, vet som regel om det på forhånd - og bør ikke foreta ansiktsløfting

Alle vil ha en viss rødfarge på arret en måned eller to etter operasjonen - i sjeldne tilfeller lenger. Under denne tiden skjules arret ved hjelp av en dekkstift eller ved forandring av frisyren. Heldigvis gror arr i ansiktet så pent at de i de aller fleste tilfeller ikke blir synlige. De som kan bli noe synlige ved ansiktsløft, er de i hodebunnen bak øret. Disse vil i midlertidig bli skjult av hårvekst, og blir på den måten ikke "synlige".

12. Komplikasjoner og bivirkninger ved ansiktsløft

Omtrent 1- 2 % av alle ansiktsløftninger vil kunne få blodansamlinger under huden. Symptomene er pressende smerter og hevelse. Blodansamlingen kan suges ut med en sprøyte eller fjernes ved å ta opp et par sting. En slik hendelse innvirker ikke på det endelige resultatet.

Små hudavstøtninger kan forekomme nær arret, spesielt bak øret hos røykere. Dette arter seg som et "skrubbsår" som det tar noen uker før gror. Arret blir i slike tilfeller noe bredere, men vil være godt skjult av håret.

De vanligste bivirkningene etter ansiktsløft er nedsatt følelse i ansiktshuden og ujevnheter i huden. Nummenhet kan bli varig like foran arret, men større områder uten følelse er meget uvanlig. Som nevnt, er det normalt med nummenhet de første månedene etter operasjonen.

Av og til kan det danne seg små pigmentflekker i huden - omtrent som etter langvarig soling. Litt håravfall kan finne sted over øret, men håret kommer som regel tilbake etter et års tid. Det kan oppstå ujevnheter i huden under haken hvis det er fjernet mye fett. Disse ujevnhetene kan arte seg som små striper eller groper i huden. De er imidlertid lite synlige.

Skader til ansiktsnerven som styrer de motoriske funksjoner til ansiktsmuskler er en komplikasjon som skjer ekstremt sjeldent. Hos trenede og erfarne kirurger innen ansiktsløft vil denne komplikasjonsrisikoen være minimal, og derfor noe du ikke trenger å være redd for.


Bestill en konsultasjonstime

Har du faglige spørsmål eller ønsker en individuell vurdering, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjonstime hos en av våre erfarne plastikkirurger/karkirurger.