ANSIKTSLØFT

Plages du med aldersforandringer i ansiktet, eller ser du eldre ut enn du føler deg? Her vil du finne fullstendig informasjon om ansiktsløft (facelift), slik at du selv kan ta stilling til om et ansiktsløft kan hjelpe deg.
Ansiktsløft / facelift er i dag blitt mer og mer vanlig, og den kirurgiske teknikk har også blitt forbedret slik at varigheten ved et ansiktsløft har blitt vesentlig lengre og resultatet ser naturlig ut.
Dersom du har ytterligere spørsmål vedrørende ansiktsløft og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre plastikkirurger som har lang erfaring innen ansiktsløft.
ansiktsloeft
Ved ansiktsløft løftes eller strammes ansiktet opp, som på illustrasjonen.

1. Generelt om ansiktsløft

Ansiktsløft / facelift er det inngrepet man først og fremst historisk forbinder med kosmetisk kirurgi. Tidligere ble ansiktsløft ofte forbundet med filmstjerner og andre kjendiser, men i dag utføres inngrepet bredt i befolkningen.
Prosedyrene ved ansiktsløft har de senere år blitt betydelig forbedret, slik at pasientene etter et ansiktsløft nå får et naturlig og pent resultat, og ikke et typisk operert utseende. I stedet for å bare stramme opp huden, gjør man nå den vesentlige oppstrammingen under huden – ved å stramme og løfte opp deler av ansiktets muskulatur. Med årene er det ansiktsmuskulaturen som bl.a. synker ned og trekker med seg huden i tillegg, og vi får løs slapp hud. Under et ansiktsløft strammer man opp denne innvendige muskelgruppen, også kalt SMAS, og oppnår mer fylde til kinnene og mellomansiktet – tilnærmet slik som man var som ung. Dette vil gi penest og minst synlige arr.

Hos de aller fleste over 50 år, vil halsmuskelen midt på halsen under haken dele seg og dermed lage de klassiske halsstripene eller halsbåndene. I disse tilfellene sys denne muskelen sammen under et ansiktsløft, og halsstrukturen glattes ut igjen. Hos noen pasienter er det overskytende fett i hals-eller kinn regionen. Disse pasientene vil i tillegg bli behandlet med fettsuging/liposuction, slik at resultatet blir optimalt. Fornebuklinikken benytter en prosedyre for under et ansiktsløft som gir et naturlig resultat, der pasienten beholder sitt typiske utseende og uttrykk, men man vil se 10-15 år yngre ut.

2. Hvem kan få utført ansiktsløft

Pasienter som har utviklet typiske aldersforandringer i ansiktet som utalte rynker, sig av huden på halsen, markante furer på munnviken til nesen med heng (pose) ved underkjeven, samt tap av volum og sig av kinn, kan få utført under ansiktsløft. Noen ganger vil en samtidig øyelokksoperasjon eller et panneløft være aktuell for å oppnå best effekt.

Den "ideelle kandidat" for under et ansiktsløft er ofte mellom 40 og 60 år. Det er viktig at forventningene til resultatet etter et ansiktsløft er realistiske. Den som venter seg mirakuløse forandringer i utseendet bør ikke gjennomgå ansiktsløft. Under konsultasjonen vil vi forklare mest mulig objektivt hvilket resultat du kan forvente å oppnå etter et ansiktsløft. Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan gjennomføre et ansiktsløft. Ansiktsløft er foretatt på kosmetisk grunnlag og gir ikke grunnlag for sykemelding. Fravær fra jobben etter ansiktsløft bør planlegges til ca 2- 3 uker (etter ca. 2 uker kan arrlinjen og små hudforandringer skjules med dekkstift). Vi opererer ikke pasienter for ansiktsløft som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. De som vet at de danner svært grove, tykke arr (keloid), egner seg heller ikke for ansiktsløft.
Fornebuklinikken15
Under konsultasjonen forklares hvor arret etter ansiktsløft blir liggende.

3. Forundersøkelse (konsultasjon ansiktsløft)

Time for ansiktsløft bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.

På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger. Forandringene i ansiktet ditt blir vurdert, spesielt hudens elastisitet og tykkelse, og dine ønsker vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Det vil diskuteres med deg hvilke tiltak vi mener er nødvendige for å få et finest mulig resultat av et ansiktsløft. Ved å stramme huden i ansiktet med hendene får du et visst inntrykk av hva som kan oppnås ved ansiktsløft. Under konsultasjonen vurderes det om det skal fjernes fett, om muskler skal strammes opp, eller om problemet bare er løs hud. Vanligvis tas det også bilder av ansiktet ditt til journalen. Vårt mål er å finne den beste løsningen for deg, både når det gjelder metode og teknikk for et ansiktsløft. Dersom du ikke er en god kandidat for ansiktsløft, vil vi informere deg om dette. Vi vil også se om det er andre alternativer til ansiktsløft som kan egne seg bedre.


4. Forberedelser før ansiktsløft

Vi anbefaler at ansiktsløft foretas i vinterhalvåret fordi sol kan vanskeliggjøre en normal tilheling, og det kan være ubehagelig å gå med bandasje i ansiktet på varme dager. Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før et ansiktsløft.

Rett før et ansiktsløft må huden i ansiktet være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et ansiktsløft. Pasienter som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys ansiktsløft på grunn av økt blødningsrisiko. Ansiktsløft utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes håret. Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Du skal møte fastende fordi ansiktsløft vil foregå i narkose; det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før.

Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med ansiktsløft tas også med litt vann (les nøye på resepten).

Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.
oppvakning2
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet.

5. Hvordan gjøres et ansiktsløft?

Ansiktsløft utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se Smertefrihet - bedøvelse. Ved ankomst til klinikken vil du bli tatt i mot av en sykepleier som vil ordne med enkelte formaliteter (kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer. Noe hår over og bak ørene klippes bort før operasjonen starter. Dette gjøres av lege eller sykepleier på klinikken samtidig med at noe av håret bindes opp i strikker. Ansiktet blir vasket med desinfeksjonsmiddel og overkroppen tildekket med sterile laken. Før et ansiktsløft og kirurgen starter, sovner du av narkosen. Et ansiktsløft tar ca. 2-3 timer.


6. Tiden etter et ansiktsløft

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden etter et ansiktsløft. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken etter ansiktsløft. Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet etter ansiktsløft kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter etter ansiktsløft er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Ansiktsløft gir kanskje mer ubehag enn smerte de første par dagene, og en følelse av "stivhet" og "nummenhet" kan føles i ansiktet en uke eller to. Hevelse og litt blålig misfarging etter ansiktsløft kan forekomme. Dette vil avta i løpet av 1-2 uker. Nummenhet foran øret kan vare i mange måneder.

De første to døgn etter et ansiktsløft skal alle ha absolutt ro og ligge på rygg eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. En "Stressless"-stol er perfekt. De neste fem dagene kan du gå forsiktig oppe, men du skal ha fysisk og psykisk hvile helt til de siste stingene etter ansiktsløft er tatt. Ikke vri på hodet, ikke snakke mye og ikke tygge hardt de første 4 - 5 dagene. Finmost mat anbefales. Sov helst med overkroppen høyt og om mulig på ryggen også disse dagene.

Bandasjen rundt hodet fjernes 2 dager etter ansiktsløft. Er det gjort fettsugning i tillegg, fjernes bandasjen etter 7 dager. Det legges inn et dren på hver side for å redusere den postoperative hevelsen etter ansiktsløft. Disse fjernes etter to dager. Stingene foran øret fjernes 7 dager etter ansiktsløft. Stingene (stifter) i tinningen og bak øret fjernes 14 dager etter ansiktsløft. Du kan forsiktig skylle og vaske håret etter en uke. Ofte har man blåmerker i ansiktet i ca. en til to uker etter et ansiktsløft, spesielt rundt munnen og nederst på halsen. Disse er lett å sminke over. Det er sjeldent at det er blåmerker igjen tre uker etter et ansiktsløft. Foruten de to etterkontrollene hvor du fjerner sting (6 og 14 dag), er det kontroll 3 måneder et ansiktsløft.
Fornebuklinikken5
Dersom du har ytterligere spørsmål, kan du bestille en konsultasjonstime hos en av våre erfarne kirurger.

7. Hvilket resultat kan forventes etter ansiktsløfting?
De aller fleste av våre pasienter er meget godt fornøyd med forbedringen de oppnår både kosmetisk og funksjonelt, men det er viktig å ha realistiske forventninger til et ansiktsløft. Hudens kvalitet blir ikke forandret. Du vil ikke få mindre porer, glattet ut fine rynker eller skrukker – særlig gjelder dette de rynkene som skyldes overdreven soling. Behandlingen for slike forandringer er medisinsk hudterapi i ulike former: For eksempel injeksjonsbehandling, A-vitaminsyre, hudsliping, laser eller kjemisk behandling peeling. Arr, blodårer og føflekker vil forbli som før. Ansiktsløft vil ikke innvirke noe på panne, øyelokk eller lepper. Ansiktsløft har heller ingen effekt mot løs hud langt nede på halsen (mot kravebenet).

Ansiktsløft fornyer ikke hele ansiktet - du får ikke et nytt, ugjenkjennelig ansikt. Munnen blir ikke bred og du blir ikke stiv eller "dradd" i ansiktet hvis operasjonen utføres korrekt. Uttrykket i ansiktet blir det samme som før – etter et ansiktsløft. "Hollywood-løft", der man strammer så mye at det ser unaturlig ut, gjøres ikke i Norge.

Resultatet etter et ansiktsløft vil være mye avhengig av hvordan du så ut før operasjonen. Hvis huden var svært løs og foldet seg langs kjeven med "kalkunhals" i tillegg, vil forbedringen være betydelig – og du vil se en meget stor forskjell etter ansiktsløft. Ved moderate aldersforandringer, kanskje kombinert med solskadet og smårynkete hud, vil resultatet etter ansiktsløft ikke være så markert, men likevel vil du oppleve en positiv forbedring.

Vi får ofte spørsmål om hvor lenge resultatet av et ansiktsløft varer. Opererer man f.eks. en av to eneggede tvillinger, vil den opererte i mange år ha strammere og jevnere hud enn den som ikke har gjennomført et ansiktsløft, forutsatt at de lever i et likt miljø. Forskjellen etter ansiktsløft vil imidlertid bli mindre uttalt etter som årene går. Aldringsprosessen fortsetter uavhengig av operasjon eller ikke. Noen vil derfor føle behov for et nytt ansiktsløft etter 10-15 år Dette betyr altså ikke at "varigheten" av et ansiktsløft er begrenset. Snarere er dette kanskje et tegn på at man var fornøyd med den første operasjonen, og at man vet hva man går til og hva ansiktsløft innebærer. Vi er tilbakeholdne med å gjøre ansiktsløft for tredje gang. Da kan blodårene i ansiktet komme tydeligere frem.

Under konsultasjonen forklares hvor arret etter ansiktsløft blir liggende. Det begynner foran over ørene - går ned på forsiden og så bak ørene - og videre noen cm inn i hodebunnen i behåret område. Den eneste synlige delen av arret etter ansiktsløft er foran øret. Legges dette snittet nøyaktig langs ørets konturer, blir det praktisk talt aldri synlig for det blotte øye. Hvis arret skulle bli synlig etter et ansiktsløft, kan det lett skjules med en hårlokk eller med dekkstift. De som danner stygt arrvev, vet som regel om det på forhånd - og bør ikke foreta ansiktsløft.

Alle vil ha en viss rødfarge på arret en måned eller to etter et ansiktsløft – i sjeldne tilfeller lenger. Under denne tiden skjules arret ved hjelp av en dekkstift eller ved forandring av frisyren. Heldigvis gror arr i ansiktet etter ansiktsløft så pent at de i de aller fleste tilfeller ikke blir synlige. De som kan bli noe synlige ved ansiktsløft, er de i hodebunnen bak øret. Disse vil i midlertidig bli skjult av hårvekst, og blir på den måten ikke "synlige".


8. Komplikasjoner etter ansiktsløfting

Omtrent 1- 2 % av alle ansiktsløft vil kunne få blodansamlinger under huden. Symptomene er pressende smerter og hevelse. Blodansamlingen kan suges ut med en sprøyte eller fjernes ved å ta opp et par sting. En slik hendelse innvirker ikke på det endelige resultatet av et ansiktsløft. Små hudavstøtninger kan forekomme nær arret, spesielt bak øret hos røykere. Dette arter seg som et "skrubbsår" som det tar noen uker før gror. Arret blir i slike tilfeller noe bredere, men vil være godt skjult av håret.

De vanligste bivirkningene etter ansiktsløft er nedsatt følelse i ansiktshuden og ujevnheter i huden. Nummenhet kan bli varig like foran arret, men større områder uten følelse er meget uvanlig etter ansiktsløft. Som nevnt, er det normalt med nummenhet de første månedene etter et ansiktsløft.

Av og til kan det danne seg små pigmentflekker i huden etter ansiktsløft – omtrent som etter langvarig soling. Litt håravfall kan finne sted over øret, men håret kommer som regel tilbake etter et års tid. Det kan oppstå ujevnheter i huden under haken hvis det er fjernet mye fett under et ansiktsløft. Disse ujevnhetene kan arte seg som små striper eller groper i huden. De er imidlertid lite synlige.

Skader til ansiktsnerven som styrer de motoriske funksjoner til ansiktsmuskler er en komplikasjon som skjer ekstremt sjeldent ved ansiktsløft. Hos trenede og erfarne kirurger innen ansiktsløft vil denne komplikasjonsrisikoen være minimal, og derfor ikke noe du trenger å være redd for ved ansiktsløft på Fornebuklinikken.
Vakker%20dame

Ansiktsløft hos oss er et trygt valg

paal-schistad

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.