ANSIKTSLØFT

Plages du med aldersforandringer i ansiktet, eller ser du eldre ut enn du føler deg? Her vil du finne fullstendig informasjon om ansiktsløft (facelift), slik at du selv kan ta stilling til om et ansiktsløft kan hjelpe deg.
Ansiktsløftning / facelift er i dag blitt mer og mer vanlig, og den kirurgiske teknikk har også blitt forbedret slik at varigheten ved facelift har blitt vesentlig lengre og resultatet ser naturlig ut. Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime. Du vil da få snakke med en av våre plastikkirurger som har lang erfaring innen facelift/ansiktsløft.
 
ansiktsloeft
Ved ansiktsløft løftes eller strammes ansiktet opp, som på illustrasjonen.
Kontakt Fornebuklinikken
Kontakt oss idag
Christine Paludan-Hope
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no

1. Generelt om ansiktsløft

Ansiktsløft/facelift er det inngrepet man først og fremst historisk forbinder med kosmetisk kirurgi. Tidligere ble dette inngrepet ofte forbundet med filmstjerner og andre kjendiser, men i dag utføres inngrepet bredt i befolkningen.
Prosedyrene har de senere år blitt betydelig forbedret, slik at pasientene etter et slikt inngrep nå får et naturlig og pent resultat, og ikke et typisk operert utseende. I stedet for å bare stramme opp huden, gjør man nå den vesentlige oppstrammingen under huden ved å stramme og løfte opp deler av ansiktets muskulatur. Med årene er det ansiktsmuskulaturen som bl.a. synker ned og trekker med seg huden i tillegg, og vi får løs slapp hud. Ved å stramme opp denne innvendige muskelgruppen, også kalt SMAS, oppnår man mer fylde til kinnene og mellomansiktet, tilnærmet slik som man var som ung. Dette vil gi penest og minst synlige arr.

Hos de aller fleste over 50 år, vil halsmuskelen midt på halsen under haken dele seg og dermed lage de klassiske halsstripene eller halsbåndene. I disse tilfellene sys denne muskelen sammen, og halsstrukturen glattes ut igjen. Hos noen pasienter er det overskytende fett i hals-eller kinn regionen. Disse pasientene vil i tillegg bli behandlet med fettsuging/liposuction, slik at resultatet blir optimalt. Fornebuklinikken benytter en prosedyre som gir et naturlig resultat, der pasienten beholder sitt typiske utseende og uttrykk, men man vil se 10-15 år yngre ut.

2. Hvem kan få utført ansiktsløft
 

Pasienter som har utviklet typiske aldersforandringer i ansiktet som utalte rynker, sig av huden på halsen, markante furer på munnviken til nesen med heng (pose) ved underkjeven, samt tap av volum og sig av kinn. Noen ganger vil en samtidig øyelokksoperasjon eller et panneløft være aktuell for å oppnå best effekt.

Den "ideelle kandidat" er ofte mellom 40 og 60 år. Det er viktig at forventningene til resultatet er realistiske. Den som venter seg mirakuløse forandringer i utseendet bør ikke gjennomgå ansiktsløft. Under konsultasjonen vil vi forklare mest mulig objektivt hvilket resultat du kan forvente å oppnå etter et ansiktsløft. Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. Ansiktsløft er foretatt på kosmetisk grunnlag og gir ikke grunnlag for sykemelding. Fravær fra jobben bør planlegges til ca 2- 3 uker (etter ca. 2 uker kan arrlinjen og små hudforandringer skjules med dekkstift). Vi opererer ikke pasienter som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. De som vet at de danner svært grove, tykke arr (keloid), egner seg heller ikke for ansiktsløft.
 

3. Forundersøkelse (konsultasjon)
 

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.
På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger. Forandringene i ansiktet ditt blir vurdert, spesielt hudens elastisitet og tykkelse, og dine ønsker vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Det vil diskuteres med deg hvilke tiltak vi mener er nødvendige for å få et finest mulig resultat. Ved å stramme huden i ansiktet med hendene får du et visst inntrykk av hva som kan oppnås. Under konsultasjonen vurderes det om det skal fjernes fett, om muskler skal strammes opp, eller om problemet bare er løs hud. Vanligvis tas det også bilder av ansiktet ditt til journalen. Vårt mål er å finne den beste løsningen for deg, både når det gjelder metode og teknikk. Dersom du ikke er en god kandidat for ansiktsløft, vil vi informere deg om dette. Vi vil også se om det er andre alternativer som kan egne seg bedre.
 

4. Forberedelser før operasjon


Vi anbefaler at ansiktsløft foretas i vinterhalvåret da sol kan vanskeliggjøre en normal tilheling, og det kan være ubehagelig å gå med bandasje i ansiktet på varme dager.
Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet.
Rett før operasjonen må huden i ansiktet være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Pasienter som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon på grunn av økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes håret. Såpen skal deretter skylles av med mye vann.
Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose; det vil si ikke spise, drikke, røyke eller tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten).
Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/ bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.
 

5. Hvordan gjøres et ansiktsløft?
 

Ansiktsløft utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se Smertefrihet - bedøvelse. Ved ankomst til klinikken vil du bli tatt i mot av en sykepleier som vil ordne med enkelte formaliteter (kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer. Noe hår over og bak ørene klippes bort før operasjonen starter. Dette gjøres av lege eller sykepleier på klinikken samtidig med at noe av håret bindes opp i strikker. Ansiktet blir vasket med desinfeksjonsmiddel og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen. Selve inngrepet tar ca. 2-3 timer.
 

6. Tiden etter et ansiktsløft
 

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du har planlagt operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, et til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Operasjonen gir kanskje mer ubehag enn smerte de første par dagene, og en følelse av "stivhet" og "nummenhet" kan føles i ansiktet en uke eller to. Hevelse og litt blålig misfarging kan forekomme. Dette vil avta i løpet av 1-2 uker. Nummenhet foran øret kan vare i mange måneder.

De første to døgn skal alle ha absolutt ro og ligge på rygg eller sitte mest mulig stille, med overkroppen høyt. En "Stressless"-stol er perfekt. De neste fem dagene kan du gå forsiktig oppe, men du skal ha fysisk og psykisk hvile helt til de siste stingene er tatt. Ikke vri på hodet, ikke snakke mye og ikke tygge hardt de første 4 - 5 dagene. Finmost mat anbefales. Sov helst med overkroppen høyt og om mulig på ryggen også disse dagene.
Bandasjen rundt hodet fjernes etter 2 dager. Er det gjort fettsugning i tillegg, fjernes bandasjen etter 7 dager. Det legges inn et dren på hver side for å redusere den postoperative hevelsen. Disse fjernes etter to dager. Stingene foran øret fjernes etter 7 dager. Stingene (stifter) i tinningen og bak øret fjernes etter 14 dager. Du kan forsiktig skylle og vaske håret etter en uke. Ofte har man blåmerker i ansiktet i ca. en til to uker etter operasjonen, spesielt rundt munnen og nederst på halsen. Disse er lett å sminke over. Det er sjeldent at det er blåmerker igjen etter tre uker. Foruten de to etterkontrollene hvor du fjerner sting (6 og 14 dag), er det kontroll etter 3 måneder.
 

7. Hvilket resultat kan forventes etter ansiktsløfting?

De aller fleste av våre pasienter er meget godt fornøyd med forbedringen de oppnår både kosmetisk og funksjonelt, men det er viktig å ha realistiske forventninger. Hudens kvalitet blir ikke forandret. Du vil ikke få mindre porer, glattet ut fine rynker eller skrukker - særlig gjelder dette de rynkene som skyldes overdreven soling. Behandlingen for slike forandringer er medisinsk hudterapi i ulike former: For eksempel injeksjonsbehandling, A-vitaminsyre, hudsliping, laser eller kjemisk behandling peeling. Arr, blodårer og føflekker vil forbli som før. Facelift vil ikke innvirke noe på panne, øyelokk eller lepper. Operasjonen har heller ingen effekt mot løs hud langt nede på halsen (mot kravebenet).
Ansiktsløfting fornyer ikke hele ansiktet - du får ikke et nytt, ugjenkjennelig ansikt. Munnen blir ikke bred og du blir ikke stiv eller "dradd" i ansiktet hvis operasjonen utføres korrekt. Uttrykket i ansiktet blir det samme som før. "Hollywood-løft", der man strammer så mye at det ser unaturlig ut, gjøres ikke i Norge.

Resultatet etter inngrepet vil være mye avhengig av hvordan du så ut før operasjonen. Hvis huden var svært løs og foldet seg langs kjeven med "kalkunhals" i tillegg - vil forbedringen være betydelig, og du vil se en meget stor forskjell. Ved moderate aldersforandringer, kanskje kombinert med solskadet og smårynkete hud, vil resultatet ikke være så markert, men likevel vil du oppleve en positiv forbedring.
Vi får ofte spørsmål om hvor lenge resultatet av ansiktsløftning varer. Opererer man f.eks. en av to eneggede tvillinger, vil den opererte i mange år ha strammere og jevnere hud enn den som ikke er operert, forutsatt at de lever i et likt miljø. Forskjellen vil imidlertid bli mindre uttalt etter som årene går. Aldringsprosessen fortsetter uavhengig av operasjon eller ikke. Noen vil derfor føle behov for en ny ansiktsløft etter 10-15 år Dette betyr altså ikke at "varigheten" av operasjonen er begrenset. Snarere er dette kanskje et tegn på at man var fornøyd med den første operasjonen, og at man vet hva man går til. Vi er tilbakeholdne med å gjøre ansiktsløftning for tredje gang. Da kan blodårene i ansiktet komme tydeligere frem.

Under konsultasjonen forklares hvor arret etter ansiktsløfting blir liggende. Det begynner foran over ørene - går ned på forsiden og så bak ørene - og videre noen cm inn i hodebunnen i behåret område. Den eneste synlige delen av arret er foran øret. Legges dette snittet nøyaktig langs ørets konturer, blir det praktisk talt aldri synlig for det blotte øye. Hvis arret skulle bli synlig, kan det lett skjules med en hårlokk eller med dekkstift. De som danner stygt arrvev, vet som regel om det på forhånd - og bør ikke foreta ansiktsløfting
Alle vil ha en viss rødfarge på arret en måned eller to etter operasjonen - i sjeldne tilfeller lenger. Under denne tiden skjules arret ved hjelp av en dekkstift eller ved forandring av frisyren. Heldigvis gror arr i ansiktet så pent at de i de aller fleste tilfeller ikke blir synlige. De som kan bli noe synlige ved ansiktsløft, er de i hodebunnen bak øret. Disse vil i midlertidig bli skjult av hårvekst, og blir på den måten ikke "synlige".

8. Komplikasjoner etter ansiktsløfting
 

Omtrent 1- 2 % av alle ansiktsløftninger vil kunne få blodansamlinger under huden. Symptomene er pressende smerter og hevelse. Blodansamlingen kan suges ut med en sprøyte eller fjernes ved å ta opp et par sting. En slik hendelse innvirker ikke på det endelige resultatet. Små hudavstøtninger kan forekomme nær arret, spesielt bak øret hos røykere. Dette arter seg som et "skrubbsår" som det tar noen uker før gror. Arret blir i slike tilfeller noe bredere, men vil være godt skjult av håret.

De vanligste bivirkningene etter ansiktsløft er nedsatt følelse i ansiktshuden og ujevnheter i huden. Nummenhet kan bli varig like foran arret, men større områder uten følelse er meget uvanlig. Som nevnt, er det normalt med nummenhet de første månedene etter operasjonen.

Av og til kan det danne seg små pigmentflekker i huden - omtrent som etter langvarig soling. Litt håravfall kan finne sted over øret, men håret kommer som regel tilbake etter et års tid. Det kan oppstå ujevnheter i huden under haken hvis det er fjernet mye fett. Disse ujevnhetene kan arte seg som små striper eller groper i huden. De er imidlertid lite synlige.
Skader til ansiktsnerven som styrer de motoriske funksjoner til ansiktsmuskler er en komplikasjon som skjer ekstremt sjeldent. Hos trenede og erfarne kirurger innen ansiktsløft vil denne komplikasjonsrisikoen være minimal, og derfor ikke noe du trenger å være redd for ved behandling på Fornebuklinikken.
 
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.
petri-dish

Størst i Norden

Fornebuklinikken utfører flere brystforstørrelser med proteser enn noen annen klinikk i Norden
3d-animation

Se forventet resultat i 3D

Vi tilbyr kostnadsfri 3D-bildeanimering av forventet resultat før brystforstørrelse
nurse

Tilpasset smertelindring

Hos oss får du et nøye tilpasset program for smertelindring under- og etter din behandling
operation-room

Sertifisert som sykehus

Fornebuklinikken har offentlig sykehus-godkjenning og er sertifisert etter NS-ISO 9001 – 2008 standard