ØREPLASTIKK FOR UTSTÅENDE ØRER

Utstående ører betyr at det ytre øret står lenger fra hodet enn det som anses normalt, selv om normal variasjon kan være stor. Enkelte føler at de plages med sine utstående ører. Det er to former for utstående ører: Noen ganger er skålen i øret for stor, mens andre ganger er ørebruskens folding for svakt utviklet. En kombinasjon av begge formene er ikke uvanlig. Denne siden gir deg svar på de vanligste spørsmålene om øreplastikk. Den vil hjelpe deg til å avgjøre om behandlingsmetoden er noe for deg. Dersom du har ytterligere spørsmål og ønsker en uforpliktende vurdering, kan du bestille en konsultasjonstime Du vil da få snakke med en av våre erfarne plastikkirurger.

Les også: Eksempler på korrigering av ører på medisinsk grunnlag

  1. Hvem kan få utført øreplastikk?
  2. Forundersøkelse(konsultasjon)
  3. Forberedelser før operasjon
  4. Hvordan gjøres øreplastikk
  5. Tiden etter øreplastikk
  6. Komplikasjoner etter øreplastikk


1. Hvem kan få utført øreplastikk?

Alle fysisk og psykisk friske mennesker, som har normal sårtilheling og ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan opereres. En operasjon for utstående ører skjer på kosmetisk grunnlag og Fornebuklinikken behandler kun voksne pasienter over 18 år. Barn kan tilbys operasjon ved offentlige sykehus etter nøye vurdering sammen med foreldrene.

2. Forundersøkelse (konsultasjon)

Det anbefales at de som har anledning til det møter til en konsultasjon hos våre erfarne plastikkirurger for vurdering. Time bestiller du på telefon 67 11 54 20 eller ved å bestille konsultasjon direkte på nettsidene våre.

På Fornebuklinikken foregår konsultasjonene hos en av våre erfarne plastikkirurger. Ørene blir vurdert, og dine ønsker vil bli tatt hensyn til så langt det er mulig. Du vil få svar på eventuelle spørsmål. Sammen med kirurgen planlegges inngrepet, slik at du lettere kan danne deg et bilde av ditt forventede resultat. Vanligvis tas det også bilder av ørene til journalen. Det letter forundersøkelsen om du leser disse infosidene godt før du kommer. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en slik operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.

Bor du langt unna, kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra bilder. På siden utenbyskonsultasjoner finner du instruksjoner for hvordan du skal ta bilder og en helseerklæring som kan sendes til oss. Kirurgen ringer deg opp etter å ha sett på bildene. Konsultasjon med endelig vurdering kan så foretas operasjonsdagen.

3. Forberedelser før operasjon

Rett før operasjonen må huden på ørene være ren, uten kviser, sår eller eksem. Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. acetyl salisyl, som f.eks. Dispril, Albyl-E) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Pasienter som bruker slike medisiner på grunn av hjerte-kar sykdom, anbefales å ikke slutte med disse, og kan heller ikke tilbys operasjon på grunn av økt blødningsrisiko. Operasjonen utføres ikke når man har influensa med feber eller hoste eller en annen infeksjon.

Man må ha anledning til å ta det helt med ro i minst én uke etterpå. Pasienter som opereres på medisinsk indikasjon, har rett til sykemelding. Sykemeldingstiden er vanligvis 1-2 uker, avhengig av type arbeid. Øreplastikk foretatt på kosmetisk grunnlag gir ikke grunnlag for sykemelding.

Du vil motta skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg før inngrepet. Før du drar hjemmefra operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub, som fås kjøp på apoteket). Spesielt nøye vaskes utsiden av ørene og halsen (NB: såpen skal ikke inn i øret/øregangen). Såpen skal deretter skylles av med mye vann. Ikke bruk sminke eller hudkrem denne dagen. Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i narkose; det vil si ikke spise, drikke, røyke, snus eller tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas også med litt vann (les nøye på resepten).

Du bør på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta toget/ bussen hjem. Du bør oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra klinikken den første natten. Hvis du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten av klinikken.

4. Hvordan gjøres øreplastikk?

Øreplastikk utføres i lett narkose og lokal bedøvelse, slik at du sover under inngrepet uten å kjenne noe ubehag. Se Smertefrihet - bedøvelse.

Ved ankomst til klinikken vil du bli tatt i mot av en sykepleier som vil ordne med enkelte formaliteter (sykemelding, kontrolltime, betaling etc.). Du undersøkes av kirurgen som gjør de nødvendige målinger og markeringer på ørene. På operasjonsstuen vil ørene bli vasket med sprit og overkroppen tildekket med sterile laken. Før kirurgen starter sovner du av narkosen. Selve inngrepet tar ca. 1 time.

Valg av operasjonsmetode for øreplastikk bestemmes ved konsultasjonen. Dersom årsaken til utstående ører skyldes at øreskålen er for stor, vil denne skålen bli redusert. Dette skjer ved at en båtformet brusk/hudbit fjernes ved hel gjennomskjæring av øreskålen. Kantene sys sammen og øret bandasjeres. Vanligvis gror kantene fint sammen og de røde arrene blekner gradvis i løpet av 6-8 uker.

Dersom årsaken til de utstående ørene skyldes en svak utvikling av bruskfolden, gjøres operasjonen som regel fra ørets bakside. En båtformet hudbit fjernes og det settes eventuelt sting i brusken som gir denne en fint formet folding, hvoretter hudkantene sys sammen igjen.

Ved avslutning av operasjonen legges det på en godt polstret hodebandasje.

5. Tiden etter øreplastikk

Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Aktivitetsnivået bør være lavt de første 2-4 ukene. Det gir raskere rehabilitering og bedre resultat.

Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig, pga. medisinene man har fått. Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, ett til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme.

En lettere gjennomblødning av bandasjen nederst langs kanten, kan under tiden forekomme.

Fra dagen etter operasjonen kan man være oppe som vanlig, men avstå fra anstrengende fysisk aktivitet så lenge hodet er bandasjert. De fleste anbefales en uke fri fra arbeid/skole.

Etter en uke skal hodebandasjen fjernes. Dette foretas på klinikken, men kan delegeres til annen lege/helsepersonell hvis reiseavstanden er stor. Alle sting blir borte av seg selv, så det er ingen sting som skal fjernes. Når hodebandasjen er fjernet, kan man dusje og vaske håret. Vanlig sjampo kan brukes, men man skal ikke gni på ørene eller vaske sårene, da dette kan forårsake infeksjon. La sårene få gro i fred. På dagtid skal man ikke bandasjere mer. Om natten og ved sport skal man bruke hode/pannebånd for å unngå bryting av det nyopererte øret.

Det er ønskelig med en kontroll 3-6 måneder etter inngrepet. Om avstandene er store kan etterkontroll utføres når det passer, eller ved fotografier og telefonkonsultasjon.

6. Komplikasjoner etter øreplastikk

Blødning og sårinfeksjon er uvanlige komplikasjoner hos ellers friske mennesker. Ved uforsiktig håntering og for tidlig dragning av de nyopererte ørene kan bruskstingene miste sitt feste slik at ørene igjen får en dårlig form. Noen kan reagere på innsatte sting, slik at kroppen prøver å avstøte disse. Dette vil merkes ved at trådbiter kommer ut gjennom huden. Meget sjelden kan forsøk på å sette sting som forandrer bruskens fasong medføre ubehag. Da må stinget forandres ved en ny liten operasjon.

Sideforskjeller eller tilbakefall kan forekomme. Dette kan gjøre at man blir misfornøyd med resultatet, og ny operasjon kan være nødvendig.

Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Før operasjonen
En grundig konsultasjon med en av våre plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Her vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført. Før selve behandlingen får du utfyllende skriftlig informasjon om hvilke forberedelser du skal gjøre.
Under operasjonen
Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.
Etter operasjonen
Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. Vi viser ansvar også etter din behandling, med kontroller og eventuelle justeringer av resultatet dersom det blir nødvendig.
Annen informasjon og lenker
Har du spørsmål eller er du fremdeles usikker >
Vi er her for å hjelpe deg. Ta gjerne kontakt med oss!
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.