fornebuklinikken-logo-web

Plastisk kirurgi – vi følger deg hele veien

Før du bestemmer for å få utført plastisk kirurgi er det viktig for oss at du har fått tilstrekkelig god informasjon rundt hele prosessen fra konsultasjon til det endelige resultatet.
 
Nedenfor kan du lese om de viktigste forberedelsene du må kjenne til både før- under- og etter behandlingen.
 

Før operasjon

En grundig konsultasjon med en av våre erfarne plastikkirurger legger grunnlaget for valg av inngrep og operasjonsmetode. Under konsultasjonen vil du få svar på alle dine spørsmål, og en omfattende gjennomgang av viktige aspekter ved forandringen du ønsker å få utført.
Ved timebestilling til konsultasjon får du tilsendt en helsedeklarasjon som må fylles ut før oppmøte. Kirurgen vil lese denne nøye som forberedelse til samtalen mellom dere. Ved selve konsultasjonen vil du bli nøye undersøkt i det aktuelle området som skal behandles, og dine ønsker vil bli diskutert og hensyntatt så langt det er mulig.
 
Du vil få svar på eventuelle spørsmål rundt behandlingen, og sammen med kirurgen får du se før- og etter bilder av pasienter som har fått utført tilsvarende operasjon. Slik kan du lettere danne deg et bilde av ditt forventede resultat. Det tas også bilder av deg til journalen.
 
Det er viktig at du leser informasjonssidene våre godt før du kommer. Dette vil også lette forundersøkelsen. Såfremt det ikke er noen medisinske grunner som taler imot en operasjon, bestemmer du selv om du vil foreta inngrepet eller ikke.
 
Etter konsultasjonen med plastikkirurgen vil du få en kort samtale med en av våre pasientkonsulenter om praktisk informasjon knyttet inngrepet. Her vil du også få mulighet til å booke operasjonsdag.
 

Ønsker du en vurdering hos oss, men bor langt unna?

Bor du langt unna kan vi gjerne foreta en vurdering ut ifra dine bilder. På siden telefonkonsultasjoner finner du instruksjoner om hvordan du skal ta bildene og hvordan disse på en trygg måte kan sendes til oss.  Du vil også bli bedt om å fylle ut en helseerklæring. Kirurgen ringer deg deretter opp etter å ha sett på bildene og helseerklæringen din. På operasjonsdagen vil det bli satt av ekstra tid til en konsultasjon på klinikken.
 
Før selve behandlingen vil du motta utfyllende skriftlig informasjon som kontrakt, informasjonsskriv, resept og faktura.
 

Viktige hensyn før operasjon

 • Rett før operasjonen må huden i området som skal behandles være ren uten betennelser eller sår.
 • Noen medisiner nedsetter tilhelingsevnen eller øker blødningsrisikoen (bl.a. smertestillende med acetylsalisylsyre) og må ikke tas de to siste ukene før et slikt inngrep. Personer som bruker slike medisiner pga. hjerte- og karsykdom anbefales ikke å slutte med disse, og kan ikke tilbys operasjon pga. økt blødningsrisiko.
 • Unngå alle homeopatmedisiner, E-vitaminer i doser over 50mg daglig, samt tran og Omega-3 preparater. Slike medikamenter gir økt blødning.
 • Unngå også alkohol tre dager før og én uke etter operasjonen.
 • Fordi operasjonen medfører stram lukking av såret/stor innvendig sårflate, må man ikke røyke, bruke snus eller plaster/tyggegummi med nikotin, én uke før og én uke etter inngrepet. Nikotin reduserer blodtilførselen i vevet og kan resultere i manglende sårtilhelingen.
 • Operasjonen utføres ikke dersom man har influensa med feber/hoste eller en annen infeksjon.
 

Annet som må gjøres før operasjon

 • Nødvendig hårfjerning
 • Smykker tas av og legges igjen hjemme
 • Alle piercinger må tas ut dagen før inngrepet
 • Neglelakk, shellac, gelé/akrylnegler fjernes
 • Bruk løse og ledige klær operasjonsdagen
 • Husk å fjerne evt. linser                                                       
 • Hvem kan behandles?

Vi utfører ikke operasjoner på pasienter som er i psykisk ubalanse, misbruker alkohol, medikamenter eller har alvorlige spiseforstyrrelser. Pasienter som har hatt spiseforstyrrelse må fremlegge erklæring fra behandlende psykolog eller lege om at dette er tilbakelagt, og at det ikke er til hinder for å gjennomgå operasjon.
 
Alle plastikkirurger i Norge er underlagt strenge etiske regler for plastikkirurgi, utarbeidet i samarbeid med Den Norske Legeforening. Pasienter under 18 år skal ikke tilbys kosmetiske operasjoner.

 
Ine_undersokelse_3
Under konsultasjonen vil du få svar på alle dine spørsmål knyttet til inngrepet.


Operasjonsdagen

Hos oss kommer pasientsikkerheten først. Våre plastikkirurger, anestesileger og spesialsykepleiere har derfor topp formell kompetanse i alle fagfelt. Alle våre operasjoner gjennomføres med meget lav risiko for komplikasjoner.


Forberedelser før ankomst på Fornebuklinikken

Før du drar hjemmefra på operasjonsdagen dusjer du og tar hel kroppsvask, samt hårvask, med en desinfiserende såpe (Hibiscrub som du har fått resept på). Spesielt nøye vaskes området som skal behandles. Såpen skal deretter skylles av med mye vann.

Du skal møte fastende fordi inngrepet vil foregå i intravenøs narkose. Det vil si ikke spise, drikke, røyke, snuse eller tygge tyggegummi fra kl. 24.00 kvelden før. Bruker du faste medisiner kan de tas om morgenen sammen med litt vann. Medisiner som du har fått på resept i forbindelse med inngrepet tas samtidig (les nøye på resepten fra oss).

Du må på forhånd avtale med en person om å hente deg eller ta en taxi. Du kan ikke kjøre egen bil eller ta tog/ buss hjem. Du bør også oppholde deg innen 2 timers bilkjøring fra Fornebuklinikken den første natten. Dersom du bor lengre unna klinikken og ikke har familie eller venner som du kan overnatte hos, er vi behjelpelige med å skaffe hotellrom i nærheten.
 

Ankomst på klinikken

Ved fremmøte på Fornebuklinikken blir du mottatt av en sykepleier. Kirurgen vil undersøke deg og gjøre nødvendige oppmålinger og markeringer. Fordi inngrepet foregår i intravenøs narkose, sover du rolig uten å merke noe ubehag.

Operasjonene tar normalt fra én time til fire timer.

 
FK63_crop


Etter operasjon

Våre erfarne og omsorgsfulle intensivsykepleiere tar trygt hånd om deg når du våkner etter inngrepet. Du vil få et lett måltid samt noe å drikke mens du ligger og hviler deg på klinikken til du er i form til å dra hjem. Normalt vil du være reiseklar etter 1-2 timer.
 
Før du reiser hjem får du nøyaktig skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden. 
 

Etter at du har kommet hjem 


De første timene og dagene
Du vil føle deg litt trett og uopplagt de første timene etter operasjonen. Det er ikke unormalt at man det første døgnet kan føle seg rastløs og litt urolig på grunn av medisinene man har fått. De første dagene vil man kjenne seg "mørbanket" og føle noe "spreng" i det behandlede området. Dette vil avta i løpet av den første uken.
 
Smertelindring
Sterke smerter er uvanlige, men de fleste vil ha behov for smertestillende medisin, ett til to døgn etterpå. Noen få pasienter kan oppleve kvalme. Du har fått resept på medisiner som skal forbygge disse plagene. I tillegg vil du få med deg sterkere smertestillende medisiner hjem. Vi vet at plagene kan forebygges/ reduseres til et minimum ved nøye dosering av disse medisinene, følg derfor de skriftlige rådene våre.
 
Ro er viktig
Det er viktig at du planlegger operasjonen godt, slik at du virkelig har anledning til å holde deg i ro den første uken. Fravær fra arbeidet er vanlig fra et par dager til en uke. Gulvvask, hagearbeid og tunge løft er eksempler på aktiviteter som bør unngås de første 3 til 4 uker. Fysisk trening og hardt kroppslig arbeid bør vente til etter 6 -12 uker, avhengig av hvilket inngrep du har fått utført. Vi anbefaler uansett å starte forsiktig, lytt til kroppen.
 
Kompresjonsplagg, dusjing, bandasje/teip og sol
Riktig kompresjonsplagg får du på Fornebuklinikken etter operasjonen. Hos oss får du med deg dette uten ekstra kostnad. Plagget skal brukes dag og natt den første måneden  deretter 2 uker på dagtid (noen ganger lengere eller kortere etter avtale med kirurgen).
 
Følg våre instruksjoner om dusjing etter operasjonen. I begynnelsen er det viktig å være ekstra forsiktig med bevegelser under dusjing.
 
Alle operasjonssår bandasjeres og teipes på klinikken. Det er viktig at du følger våre instruksjoner om hvordan du selv skal skifte bandasje og bruke teip i de første månedene.   
 
Arrene bør ikke utsettes for direkte sollys eller solarium det første året mens de er rødlige. Det kan gi pigmentering eller tykkere arr. Skal du oppholde deg i solen må du bruke beskyttende plagg og sunblock.

Kontroll
Ved noen av inngrepene avtales det kontroller etter noen dager og uker. Dette avtales med sykepleier på operasjonsdagen.
 
Vurdering av det endelige resultatet
Fordi det endelige resultatet ikke vil foreligge før 6-12 måneder etter operasjonen er det for tidlig med en endelig kontroll før dette. Man bør imidlertid alltid oppsøke klinikken om man merker ubehag eller forandringer. Time for gratis sluttkontroll avtales innen 1 år av den enkelte pasient ved å ringe klinikken på 67 11 54 20. Eventuelle senere kontroller belastes ihht. prisliste.
 
 
 
 
Ofte stilte spørsmaal

Ofte stilte spørsmål

Ofte stilte spørsmål
Det å bestemme seg for å gjøre en forandring er ofte knyttet til mye usikkerhet, og mange har flere spørsmål og bekymringer knyttet til dette. Er det smertefullt? Når kan jeg leve som normalt igjen? Hvordan skal jeg forholde meg etter inngrepet?

Se ofte stilte spørsmål her eller ta kontakt med oss, vi er her for å hjelpe deg.