fornebuklinikken-logo-web
Vanlige spørsmål >
Ofte stilte spørsmål
Vår garanti >
Vår garanti
Hvorfor velge oss >
Om Fornebuklinikken
Før og etter operasjonen >
Plastisk kirurgi - før og etter operasjon

Kjemisk peeling

Hva er en kjemisk peeling?

En kjemisk peeling er en velkjent og mye brukt kosmetisk behandling hvor en kjemisk løsning påføres huden og tillates å trekke dypt ned i hudlagene. I løpet av de neste 1 til 14 dagene, avhengig av hvor dyp peelingen er gjort, flasser den gamle huden av, og ny frisk hud kommer til syne. Ved denne behandlingen ødelegges deler av huden på en kontrollert måte slik at ny hud kan vokse frem.
Julie
Julie Svenneby-Arvnes
Fagansvarlig kosmetisk sykepleier
Bestill konsultasjon >
Det finnes flere typer kjemiske peelinger, basert på hvilken kjemisk løsning som benyttes, og hvor dypt ned i huden man ønsker å behandle. Faktorer som kan påvirke dybden av en peeling er syrekonsentrasjonen, antall lag man påfører. Dypere peelinger resulterer i mer dramatiske effekter, men også høyere risiko, økt smerte, og lengre tilheling.


Vi deler gjerne inn i tre hovedtyper kjemiske peelinger:


 1. Overfladiske peelinger
Overfladiske peelinger er den mildeste form for kjemisk peeling og kan brukes på de fleste hudtyper. Overfladiske peelinger gjøres vanligvis med en oppløsning inneholdende en mild (fortynnet) syre, oftest glykolsyre og salisylsyre, men også kombinasjons peelinger med blandinger av flere typer syrer. Det er svært liten eller ingen nedetid forbundet med en overfladisk peeling.

2. Middels dype peelinger
Middels dype peelinger trenger gjennom huden dypere enn overfladiske peelinger. Trikloreddiksyre (TCA) er den mest brukte peelingen i denne kategorien. TCA virker hudforbedrende på flere tilstander, og kan variere i styrke. Bruk av ulike styrker vurderes opp mot hvilken hudtilstand som skal behandles og hudtype. De mest brukte er TCA peelinger 15-30%.
 

3. Dype peelinger

Dype peelinger trenger dypt gjennom flere hudlag. Vanligvis benyttes fenol til denne type peelinger, som bare kan gjøres i ansiktet. Fenol må ikke brukes på mørkere hudtyper fordi de bleker huden, men selv på lyse hudtyper kan huden blekes. En dyp peeling kan i de fleste tilfeller bare gjøres en gang. Prosedyren ved dype peelinger er vesentlig mer omfattende og risikoen for bivirkninger er høyere. Fornebuklinikken tilbyr derfor kun peelinger i kategori 1 og 2. 
 
En middels dyp peeling kan være svært effektiv i forhold til å forbedre hudlinjer og rynker.

Har du spørsmål? Ta kontakt med oss >

Fornebuklinikken%20beskj%C3%A6rt_BAW_18
kontakt-fornebuklinikken-julie-svenneby
LURER DU PÅ NOE?
Ta kontakt med oss
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING

 

Hva må du gjøre før behandling med kjemisk peeling?

Vi kan hjelpe deg med å avgjøre hvilken type peeling som er mest hensiktsmessig basert på din hudtype, og på hvilke resultater du forventer.
 
To til fire uker før peelingen, bør du begynne å forberede huden ved å rense den to ganger om dagen, bruke en tilpasset spesialkrem morgen og kveld, og bruke solkrem hver dag. Din behandler vil sette sammen et eget kremprogram tilpasset din hudtype og den peelingen du skal ha. Vi vil anbefale forbehandling enten med retinoider vitamin A, pigmentdempende krem, eller en kombinasjon av begge for et bedre og raskere resultat. Unngå soling helt og bruk solkrem med høy faktor i denne perioden. Avslutt behandlingen med retinoider vitamin-A og pigmentdempende krem noen dager før peelingen.
 

Informer oss om følgende før peelingen:

 • Ansiktsvorter
 • Tidligere historie med alle former for kosmetisk inngrep/ansiktsbehandlinger 
 • Forkjølelsessår, herpes
 • Tidligere strålebehandling
 • Arrdannelser
 • Graviditet og amming
 • Bruk av medisiner
 • Hudkreft / kreft
 • Rosacea
 • Hudsykdommer
 • Kjent allergi mot visse stoffer
 • Perioral dermatitt 

 

Hvordan gjøres en overflatiske peeling?

Først renses huden grundig. Den kjemiske oppløsningen påføres deretter på ønsket område med en applikator. Din behandler avgjør hvor lenge peelingen skal ligge på huden, avhengig av typen og graden av kjemisk oppløsning som anvendes. Vann eller annen nøytralisator påføres så for å avslutte den kjemiske reaksjonen før peelingen fjernes. Man kan oppleve brenning, og prikking i huden under og etter behandling, men dette vil avta etter få minutter. Behandlingen avsluttes med en beroligende, tilhelende krem.
 

Hvordan gjøres medium dyp peeling – TCA peeling

Teknikken ved medium dype peelinger er ikke ulik den overflatiske, men opplevelsen under behandlingen kan variere noe. Peelingen ofte selvnøytraliserende og skal ikke vaskes av etter påføring. Kjemikaliene er sterkere og ​​trenger dypere inn i huden. Man kan oppleve en sterkere brenning, prikking i huden under og etter behandling. Vi benytter en avkjølende vifte for å redusere dette ubehaget. Behandlingen avsluttes med en beroligende, beskyttende og fuktgivende spesialkrem.
 

Hva skjer etter en kjemisk peeling?

Restitusjonstiden etter en kjemisk peeling avhenger av hva slags peeling som ble gjort og hvor dypt man har peelet. For alle typer peelinger er det viktig med riktig pleie av huden etter behandlingen, både for å få fortgang i tilhelingen, for å få best mulig sluttresultat og for å unngå uønskede bivirkninger. Når du drar hjem fra klinikken vil du få både muntlig og skriftlig informasjon om hvordan du skal forholde deg den første tiden.
 

Overflatisk peeling

Etter en overflatisk peeling kan de fleste vende tilbake til sine normale aktiviteter umiddelbart. Huden kan bli lett rosa og noe lett flassing kan forekomme, men dette er individuelt. Du kan bruke sminke for å skjule rødheten.
 
Har du tatt en peeling med glykolsyre bør du ikke benytte hjemmeprodukter med glykolsyre den første uken etter behandlingen. Ellers kan disse brukes daglig. Høy solfaktor 30-50 bør benyttes ved soleksponering.
 

Medium dyp peeling (TCA)

Etter TCA peel vil man kunne være rød i huden 3-10 dager, en sjelden gang noe lenger. Kraftig flassing i denne perioden må påregnes. Unngå soleksponering helt til huden er tilhelet. Etter dette bør man ha absolutt solbeskyttelse med faktor 30-50, som smøres på 20 minutter før soleksponering i minimum 2 mnd. etter behandling.
 
Etter en TCA peel kan huden få et lett rødlig brunt preg, dette skyldes at hudens øvre lag avstøtes, hvilket gir et løft av mer pigmenterte celler. En sjelden gang kan man få det som kalles post inflammatorisk hyperpigmentering, en kraftig overpigmentering. Dette kan behandles,  men går over uten behandling i løpet av 3-6 mnd. En TCA peeling kan i sjeldne tilfeller gi pigmenttap og arrdannelse.


Riktig hudpleie etter en medium dyp peeling innebærer vanligvis følgende:

 
Den første uken etter behandling skal det ikke brukes annet enn vann for å rense huden. Bruk en spesialkrem anbefalt av din behandler. Etter en uke kan en mild hudrens benyttes. Du kan ikke bruke make-up før huden er tilhelet.
 
Det er svært viktig at du Ikke klør, plukker, skrubber eller bruker klut i ansiktet på 1-2 uker. Du må heller ikke forsøke å fjerne hud som er i ferd med å løsne.
 
La huden få ro i ca. 4 uker etter peelingen, dvs at du ikke kan ta ny peel, andre behandlinger som voksing, eller andre ansiktsbehandlinger. Den første uken skal du heller ikke gjøre sportslige aktiviteter, ta varme bad, badstue eller bade i basseng. Menn må ikke barbere seg den første uken.
 

Hvilke resultater kan du forvente etter en kjemisk peling?

Resultatene av en kjemisk peeling vil blant annet avhenge av dybden på peelingen. En overfladisk peeling vil gjøre at huden din oppleves glatt med mindre porer, strålende og frisk. Denne type peelinger kan redusere, men ikke eliminere solskader og tegn på aldring. Gjentatte behandlinger er ofte nødvendig for å oppnå ønsket effekt.
 
En middels dyp peeling kan være svært effektiv i forhold til å forbedre hudlinjer og rynker. Dette skjer ved at man får cellestimulering og nydannelse av kollagen og elastin. En TCA peel kan bedre pigmenteringer, ujevnheter i huden, dels mindre acne arr og har en hudforyngende effekt. Gjentagende behandling kan være nødvendig etter 4-6 måneder for å oppnå best mulig resultat.
 
Din hudtype, hudpleie før og etter peelingen, din behandlers erfaring, og din livsstil etter behandlingen kan også påvirke resultatene. Noen typer hudproblemer responderer bedre på kjemisk peeling enn andre. Personer med lysere hud, og som begrenser soleksponering etter inngrepet, har en tendens til å ha bedre resultater enn de med mørkere hud og de ​​som fortsetter å bruke mye tid i solen.

 
kontakt-fornebuklinikken-julie-svenneby
LURER DU PÅ NOE?
Julie Svenneby-Arvnes
Fagansvarlig kosmetisk sykepleier
67 11 54 20
info@fornebuklinikken.no
Bestill en uforpliktende konsultasjon
GÅ TIL BESTILLING