Botox

Aldrende hud og rynker er et resultat av mange kombinerte faktorer. Rynker i panne, mellom øyebrynene, rundt øynene og rundt munnen skyldes sammentrekninger av ansiktsmuskulaturen. Ved at man myser med øynene eller rynker pannen, svekkes huden, når dette pågår over lang tid kan hudfolden bli mere permanent. Botox benyttes for å minske sammentrekning av disse musklene og dermed glatte ut huden. 

BRUK AV BOTOX I MEDISIN

  • I 1946 ble stoffet Toxin A isolert fra bakterien Clostridium difficile , og i 1950 startet medisinske forsøk på dyr, med bruk av toxinet .
  • I 1979 ble stoffet godkjent for behandling av ulike typer skjeling. Øyets feilstilling ble korrigert ved at enkelte øyemuskler spesifikt ble lammet. I denne forbindelse la man også merke til at pasientene fikk redusert rynker mellom øyebrynene. 
  • I 2003 ble stoffet godkjent av Food & Drug Admimistration i USA til behandling av rynker i dette området. 

Botox er et legemiddel, og skal forordnes og benyttes av kvalifisert lege. Det bør benyttes av lege med kunnskap og erfaring stoffets virkning, og som har kunnskap og erfaring om ansiktets anatomi og estetikk. Det vil gi optimale kosmetiske resultater, med minimal risiko for uønskede bivirkninger.

Kosmetisk bruk av Botox

Sammen med pasienten defineres området som ønskes behandlet. Man setter små doser for delvis eller full lammelse av utvalgte muskler. Man ønsker å sette lavest mulig dose for å oppnå ønsket effekt. Riktig og presis teknikk er viktig for vellykket behandling. 

Effekten av en Botox injeksjon varer vanligvis fra 3-6 mnd. Men om behandlingen gjentas vil muskelen etter hvert svekkes, og man kan da ofte erfare at rynkene blir svakere og effekten av behandlingen varer lenger for hver gang. Dose og antall innstikk er avhengig av hvor uttalt rynken er, hvor sterk muskulaturen er, og om den skal lammes helt eller delvis. 

For hyppige og for store doser Botox i et område kan medføre dannelse av antistoffer. ( Kroppen danner stoffer som forhindrer ønsket effekt av Botox)

 

Botox behandling i kombinasjon med andre produkter

Botox kan i noen områder (ved dypere rynker) kombineres med hudfiller ( link) for å oppnå optimal effekt. Tilleggsbruken av filler vil ofte medføre at effekten på rynken/furen varer lengre.

De vanligste områdene som behandles 

  • Sinterynke - mellom øyebryn 
  • Smilerynke – øyne 
  • Rynker panne Sure munnviker

Bivirkninger/kontraindikasjoner ved bruk av Botox

Det er ikke påvist alvorlige bivirkninger av botox brukt i estetisk sammenheng for reduksjon av rynker.

  • Forbigående hodepine umiddelbart etter behandling.
  • Ved affeksjon av omliggende muskulatur kan denne også lammes i et område 
  • Skal ikke benyttes på en del pasienter med kroniske muskelsykdommer
  • Skal ikke benyttes på gravide og ammende. 

 

Behandling med botox for svekkelse av overaktive ansiktsmuskler kan være et godt supplement til annen kirurgi i ansiktet. Botox er et godt alternativ til estetisk forbedring i ansiktet eventuellt i kombinasjon med fillere, til de som ikke ønsker å gjennomgå et kirurgisk inngrep.

Effekten av botox kommer gradvis i løpet av 3-10 dager, ved at du gradvis ser friskere og mere uthvilt ut.


Bestill en konsultasjonstime

Har du faglige spørsmål eller ønsker en individuell vurdering, er du velkommen til å bestille en uforpliktende konsultasjonstime hos en av våre erfarne plastikkirurger/karkirurger.

Bestill time